URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Octombrie 2014, 07:32

Monument de necinste: UDMR Bihor s-a împroprietărit abuziv pe monumentul unei comune

Monument de necinste: UDMR Bihor s-a împroprietărit abuziv pe monumentul unei comune MONOPOL. Monumentul Martirilor din cele două războaie mondiale (foto) a fost pur şi simplu furat, acuză Gabor Ferenc (medalion), preşedintele Asociaţiei Pro-Tărcaia. "Ne-am trezit cu lacăt pus pe gardul din jurul monumentului făcut de noi!"
Monument de necinste: UDMR Bihor s-a împroprietărit abuziv pe monumentul unei comune UN MINISTRU SINISTRU. "Omul care a vrut să transforme în berărie căminul cultural vrea acuma să ajungă ministrul Culturii din România. Ce-o să facă dacă reuşeşte?", se întreabă foştii reprezentanţi ai UDMR Tărcaia, convinşi că Szabo Odon (foto) n-ar merita să conducă nici măcar un sat
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Indiferent cu cine o împarte, UDMR e mereu la putere. Nu contează că se întovărăşeşte cu stânga ori cu dreapta, scuzându-se invariabil că apără maghiarimea. În realitate, însă, adesea "grofii" îşi promovează interesele personale şi de grup, folosind "mândria de a fi ungur" ca să-şi sporească influenţa şi averea.

Pentru asta, la fel ca politicienii români, nu ezită nici măcar să confişte simbolurile conaţionalilor, cum au procedat şi la Tărcaia, unde majoritatea localnicilor, etnici maghiari, nu mai vor să audă de ei. S-au convins că-şi urmăresc doar propriile afaceri după ce s-au trezit că un monument ridicat de comunitatea locală a ajuns în proprietatea partidului. Făptaşul? Preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon...

Pentru nevinovaţi

04_Gabor_Ferenc_bihoreanul.jpgSituată în Depresiunea Beiuşului, Tărcaia e o aşezare aparte. Trăitori la marginea Ţării Moţilor, sătenii majoritari maghiari au o cicatrice veche: unii din bunicii şi străbunicii lor au fost omorâţi cam la fel cum au fost ucişi martirii români de la Ip şi Trăznea. "În 19, 20 şi 21 aprilie 1919 au fost împuşcaţi 91 de femei şi bărbaţi. Erau vremuri confuze. După unirea cu România, când autorităţile maghiare au părăsit Ardealul, iar cele române încă nu s-au instalat, prin zonă era Divizia Secuiască. O parte din tărcăieni au luptat alături de aceasta şi au ajutat-o cu hrană. Civili români au jefuit satul, care era locuit 100% de unguri, şi acei oameni au fost omorâţi. Alţi 17 au fost ucişi în satul Negru, acum Grădinari, din actuala comună Drăgăneşti", povesteşte Gabor Ferenc (foto), preşedintele Asociaţiei Pro Tărcaia.

În 1999, bărbatul conducea organizaţia comunală a UDMR şi, împreună cu alţi consăteni, s-a gândit să ridice o statuie în memoria celor pieriţi cu 80 de ani înainte, dar şi a altor trei ucişi în al doilea război mondial. Aşa s-a născut Monumentul Martirilor din cele două războaie mondiale, construit pe un teren dat în folosinţă de Parohia Reformată. "Pe monumentul ridicat din beton şi marmură am scris numele tuturor civililor ucişi în 1919 şi 1944", spune Gabor.

În pace

04_Halasz_Francisc_bihoreanul.jpg"Eu personal am făcut toate demersurile pentru edificarea monumentului", povesteşte fostul preşedinte al UDMR Tărcaia. Viceprimarul Halasz Francisc (foto), şi el fost fruntaş UDMR, dar trecut de mult la PDL, îi confirmă spusele. La fel zice şi Benedek Mihai, fost activist UDMR, acum şeful organizaţiei comunale a PCM.

Indiferent de apartenenţa politică de acum, toţi trei afirmă că liderii UDMR Bihor n-au contribuit cu nimic, nici la întocmirea actelor pentru obţinerea aprobării de construire a monumentului, nici la finanţarea realizării lui. "Toate solicitările la Primărie şi la Direcţia pentru Cultură le-a făcut domnul Gabor. Banii necesari, 40 milioane lei vechi, au fost strânşi din contribuţiile sătenilor şi dintr-o donaţie de la Organizaţia Ungurilor de Pretutindeni", spune viceprimarul Halasz.

În ultimii 15 ani, tărcăienii s-au adunat la monument în fiecare primăvară pentru a-şi aminti de morţi "şi niciodată nu au fost probleme". "La fiecare manifestare au participat şi primarii români, iar noi am comemorat victimele în pace, fără să jignim pe nimeni", arată viceprimarul.

Pledoarie pentru berărie

Liderul Pro Tărcaia susţine că lucrările de întreţinere a monumentului şi a spaţiului verde din jur au fost făcute an de an tot de localnici, iar şefii UDMR din Oradea sau de la Bucureşti nu au participat la nicio festivitate. Până anul acesta, pe 15 martie, când de Ziua Maghiarimii de Pretutindeni a apărut Kelemen Hunor. "N-a reuşit să adune decât vreo 30 de oameni în precampania pentru europarlamentare", spune Gabor. Cauza? Prăpastia dintre organizaţia politică şi comunitatea locală, care a făcut ca de atunci tărcăienii de etnie maghiară să nu mai voteze la Primărie niciun udemerist.

Neînţelegerile, povesteşte Gabor, au început în 2000, când actualul deputat Szabo Odon, pe atunci "cărător de geantă" al preşedintelui UDMR Bihor, Alexandru Kiss, s-a înfiinţat la Tărcaia. "A adunat oamenii la căminul cultural şi a propus transformarea lui în berărie, pentru firma unui apropiat". Sătenii n-au fost de acord, prietenul lui Szabo până la urmă şi-a făcut berăria la Finiş, dar de-atunci ambiţiosul politician i-a luat la ochi pe tărcăieni. "Szabo s-a supărat că la alegerile interne din organizaţia comunală n-a fost votat să candideze la Primărie omul lui, Szabo a repetat prealegerile până a ieşit omul lui, Benedek Francisc. Nimeni altul decât cel care a vrut ca Direcţia pentru Cultură să retragă avizul pentru construirea monumentului. Atunci au plecat din UDMR 63 de tărcăieni", povesteşte Gabor.

Divizarea comunităţii a mers până într-acolo încât cei rămaşi în UDMR şi-au făcut propria lor sărbătoare. "În timp ce comunitatea comemorează martirii în Vinerea Mare, ziua, pe lumină, de trei ani cei de la UDMR fac acţiunea pe 19 aprilie, seara, pe întuneric".

"Privatizat" de UDMR

Acum două săptămâni, sătenii s-au trezit că pe gardul din jurul monumentului a fost pus un lacăt, iar preşedintele organizaţiei locale a UDMR, Miklo Erno, l-a înştiinţat pe Gabor că, dacă oamenii mai vor aici activităţi "separat de UDMR", să le ceară aprobarea în scris.

Nu întâmplător, fiindcă pe 6 octombrie, când ungurii comemorează cei 13 generali paşoptişti executaţi de habsburgi, localnicii pregăteau o festivitate. Aşa a aflat reprezentantul Asociaţiei Pro Tărcaia că astă-vară, în iulie, UDMR s-a intabulat pe monument, cu toate că la trei ani după construirea lui, în 2002, printr-o Hotărâre a Consiliului Local, iar apoi printr-o Hotărâre de Guvern, monumentul a fost transferat, la propunerea celor care l-au iniţiat, în proprietatea publică a comunei.

"Practic este un furt de la comunitate!", acuză preşedintele Asociaţiei Pro Tărcaia, viceprimarul Halasz şi reprezentantul PCM, Benedek Mihai, adăugând că în spatele acţiunii e acelaşi Szabo Odon, care ar fi "rezolvat" intabularea ilegală la Cartea Funciară.

"Vă dau în judecată!"

Solicitat de BIHOREANUL să explice cum a reuşit să treacă în proprietatea unei organizaţii de drept privat un bun public, Szabo a luat foc, răstindu-se la reporter. "Vă dau în judecată! Dacă nu aveţi vreo dovadă, o încurcaţi!", a ameninţat deputatul pe un ton ridicat, ocolind răspunsul şi la întrebarea dacă a pledat sau nu pentru transformarea căminului cultural în berărie pentru amicul său, aşa cum zic oamenii.

Fără a-şi nega rolul în combinaţie, Szabo a susţinut doar că UDMR este proprietarul de drept al monumentului din simplul motiv că organizaţia comunală e cea care a cerut autorizaţia de construire în 1999. Astă-vară, spune politicianul, doar s-a "consfinţit" formal dreptul de proprietate, cam la fel cum un cetăţean îşi intabulează cu întârziere casa pe care, însă, tot el a construit-o. "Câţi orădeni nu îşi fac CF-ul după mulţi ani de la construirea caselor?", a spus Szabo, încheind "dialogul".

Ilegal!

Pentru un necunoscător, ar putea să pară că preşedintele executiv al UDMR Bihor are dreptate, dar detaliile îl contrazic categoric, susţin trei jurişti, de la trei instituţii diferite (Prefectură, Consiliul Judeţean şi Primăria Oradea), consultaţi de BIHOREANUL.

"Între solicitantul autorizaţiei de construire şi proprietarul unui edificiu nu se poate pune semnul egalităţii, deoarece autorizaţia e valabilă numai până la finalizarea lucrărilor", a explicat un specialist. Mai grav, adaugă şi ceilalţi, e că prin intabularea pe un bun public a unei persoane juridice de drept privat s-a încălcat şi Legea administraţiei publice locale: "Dacă prin HCL şi prin HG un imobil e trecut în inventarul domeniului public al unei unităţi administrativ-teritoriale, el nu-şi mai poate schimba proprietarul. Conform legii, proprietatea din domeniul public este inalienabilă, deci nu poate fi înstrăinată, insesizabilă, adică nu poate face obiectul unui proces, şi imprescriptibilă, indiferent de scurgerea timpului".

Dar, cum zic şi tărcăienii, ce valoare are legea în comparaţie cu ambiţiile şi lăcomia unor politicieni, mai ales atunci când, luaţi la rost, aceştia se plâng mereu că sunt persecutaţi? Deşi, iată, în timp ce se bat cu cărămida-n piept că-i apără şi reprezintă, îşi batjocoresc tocmai propriii conaţionali!


ETNO-BUSINESSMAN
Szabo Odon, enoriaşul imobiliar

Calificat de europarlamentarul Laszlo Tokes ca făcând parte, alături de Alexandru Kiss şi Rozalia Biro, dintr-un partid tip "etno-business", care îşi foloseşte apartenenţa la maghiarime doar pentru a face bani, preşedintele executiv al UDMR, Szabo Odon, a fost luna trecută ţinta unei alte acuze de afacerism pe seama co-etnicilor şi co-religionarilor. Publicaţia Erdely Naplo a dezvăluit că în 2007 şi-a folosit o rudă, Lukacs Laszlo, din comuna natală, Carastelec (Sălaj), pentru a pune mîna pe o casă valorând cel puţin 200.000 euro, în buricul Oradiei. Cert este că una din locuinţele de serviciu ale Parohiei Romano-Catolice Szent Laszlo, situată pe strada Episcop Mihai Pavel, a fost transferată în CF în proprietatea respectivei rubedenii. "Nu există nicio dovadă că Parohia a încasat un leu, dar este cert că mama domnului Szabo locuieşte în casa care are şi un teren de 515 mp, în timp ce Lukacs continuă să trăiască la Carastelec", a acuzat preşedintele PPMT Oradea, Csomortanyi Istvan, subliniind că afacerea e cu atât mai dubioasă cu cât politica Bisericii romano-catolice e să nu-şi înstrăineze proprietăţile. La solicitările BIHOREANULUI, atât episcopul Bocskei Laszlo, cât şi Szabo Odon, au refuzat să lămurească tranzacţia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Tiganimea
Tara tiganiilor se numeste romania. sovinismul si hotia tiganilor care se numesc si romani e pe banda rulanta. hotia romanesc produce niste escroci maziliti la cap si niste mincinosi nenorociti care cred ca au istorie. nu au pentru ca sint nomazi din india. Niste tigani mincinosi jegosi care put.
Postat 15 Octombrie 2014, 22:40 de via India din curul lui Deceba
iredentismul si revizionismul unguresc
@via Mongolia... Da. Vedem mai jos ce gunoaie scoate iredentismul unguresc pe banda rulanta. Debili mintali, escroci si mincinosi pe banda rulanta, asta produce revizionismul unguresc.
Postat 15 Octombrie 2014, 17:02 de @ via Mongolia
GOZBORI NENOROCITI
pt GOZBORU IREDENTIST: Nu va e rusine bai gozbori iredentisti, revizionisti ? Gunoaielor, voi de la toti vreti sa furati. Si de la slovaci si de la sarbi si de la ucrainieni. De cand au migrat ungurii IN EUROPA, au pus ochii pe teritoriile europenilor. Altfel, ungurii si tziganii au migrat in Europa cam in aceiasi perioada.
Postat 15 Octombrie 2014, 16:51 de via Mongolia
Romanu
Romanii au nascut unde? In India. Sint niste tigani mincinosi, care au venit via Albania. Unde e trecutul vostru nenorocitilor? Aveti vreun mormint din ani 1100-1200 ? Vai de capul vostru cind toate istoria voastra e numai minciuni.
Postat 15 Octombrie 2014, 07:22 de Romanu
Leprele udemeriste
Astia sunt tot cu ochii dupa furat.
Postat 15 Octombrie 2014, 07:10 de wall
@max
Bai GOZBORE, ungurii navalitori, barbari, au savarsit crime impotriva umanitatii in Transilvania ! Au savarsit masacre impotriva romanilor si evreilor ! Gunoiule, ungurii au incercat sa extermine toate natiile care nu erau unguri. Vezi care e diferenta ? Romanii, au fost in legitima aparare. DA ! ROMANII sunt si au fost oameni buni, care si-au aparat teritoriile impotriva migratorilor unguri !
Postat 15 Octombrie 2014, 07:09 de @max
@pol
mai pol, ce plm o tot tii cu romanii care erau buni si ungurii cei rai? daca ai sti putina istorie si ai avea un minim simt al realitatii si al dreptatii, ai intelege ca in trecut s-au comis crime si abuzuri ingrozitoare si de o parte si de alta, dupa cum contextul istoric ii avantaja pe romani sau pe unguri. la fel ca azi, aceste doua popoare si-au avut intotdeauna nebunii lor care, asemeni tie, nu au inteles ca e loc pt toata lumea sub soare.
Postat 14 Octombrie 2014, 22:39 de max
Oferta de cumparare
Fiind un obiectiv cu actele in regula, doresc sa va transmit pe aceasta cale oferta mea de cumparare a monumentului, numai sa faceti dovada ca nu este ipotecata la vreo banca. Sunt dispus sa aduc 10.000 de voturi partidului, voturi care sa asigure functii si in viitor, functii care sa garanteze venituri substantiale beneficiarilor, chiar daca este vorba de bani publici. Ca doara si monumetul a fost furat din domeniul public al localitatii, de la locuitorii satului. Bravo! Va felicit! Mare realizare, mare caracter.
Postat 14 Octombrie 2014, 22:18 de Gogu
Cine e proprietar acela sa plateasca impozitul la primarie !!!
Sau sa intre la taxele pe stalpi !!!
Postat 14 Octombrie 2014, 21:51 de WinDos
Putin respect
Civilii romani nu au jefuit niciodata satele loaza. Aia erau unguri din trupele hortiste, ai macar bunul simt daca istorie tot nu stii. Poporul roman nici nu a jefuit, nici nu a asuprit si nici nu a cucerit teritorii niciodata. Tine minte asta gabore. Noi aici ne-am nascut, voi ati venit din pusta mongola praduind tot in cale, aveti asta in sange si azi cand praduiti padurile tarii noastre si bogatiile muntilor nostri. Asa ca... putin respect !
Postat 14 Octombrie 2014, 20:32 de pol
Fara limite
Consider ca au intrecut orice masura, denota modul in care organizatia isi respecta potentialii alegatorii si atitudinea conducerii judetene fata de locuitorii comunitatii, in ochii lor aceste persoane fiind plebea care nu-si merita un monument propriu. In ochii acestor persoane toti locuitorii comunei trebuie sa se alinieze sub sigla partidului ca apoi sa comemoreze localnicii cazuti si uciti in razboaiele mondiale, pentru cei din afara uniunii acest drept fundamental nu exista, potrivit aprecierii lor. Pacat ca reprezentantii locali al organizatiei au fost de acord cu comiterea unei asemenea crime la adresa comunitatii !!! Si cu asta basta.
Postat 14 Octombrie 2014, 17:18 de Twitter
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON