URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Iunie 2012, 08:31

Mocan, ultima fentă: PDL-istul a vrut şi un loc în Consiliul Judeţean şi să rămână şef la Garda de Mediu

Mocan, ultima fentă: PDL-istul a vrut şi un loc în Consiliul Judeţean şi să rămână şef la Garda de Mediu FUNCŢIONAR NEPRINS, POLITICIAN CINSTIT. Bihorenii cărora în campanie le promitea "creşterea calităţii vieţii" habar nu aveau că PDL-istul Călin Mocan stătea în două luntri: şi candidat, şi funcţionar public cu scaun "ocupat". Ticluită pe vremea guvernării Ungureanu, "mocănia" a fost descoperită de noua putere, care l-a pus să aleagă: ori politician, ori funcţionar!
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Regula că unde-i lege nu-i tocmeală e valabilă doar pentru fraieri. "Tânărul lup" PDL-ist Călin Mocan, care pe toată durata campaniei în care a tras pentru un loc în Consiliul Judeţean a reuşit să-şi păstreze şi postul de prim-comisar al Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu, deşi legea permite funcţionarilor publici de conducere să candideze doar după încetarea raporturilor de muncă.

Prins cu şmecheria de oamenii noii puteri, a doua zi după alegeri Mocan a devenit... şomer.

Traseist pe funcţii

Legea e clară: "funcţionarii publici cu funcţii de conducere pot candida pentru o funcţie de demnitate publică numai în condiţiile încetării raporturilor de muncă". Măsura a fost luată pentru a împiedica funcţionarii să îşi folosească poziţia pentru a pune instituţia în slujba partidului sau a lor personală pe timpul campaniei. Călin Mocan, prim-comisar al GM Bihor, a găsit însă o soluţie ingenioasă pentru a candida în numele PDL la alegerile locale fără să renunţe la fotoliul de şef. Culmea, legal. Cum funcţionarii fără funcţii de conducere pot candida suspendându-şi raporturile de muncă, Mocan s-a "retrogradat" temporar ca simplu lefegiu! Normal, doar până pe 11 iunie, prima zi după alegeri.

BIHOREANUL a descoperit artificiul abia după ce Prefectura a trimis Consiliului Judeţean o solicitare pentru a-i analiza legalitatea candidaturii, dar şi Gărzii Naţionale de Mediu şi Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, pentru a-i verifica legalitatea traseului profesional înaintea şi pe durata campaniei electorale.

Mutare "mucles"

Documentele din "dosarul Mocan" arată că pe 23 aprilie, când Guvernul era condus de Mihai Răzvan Ungureanu, iar Garda Naţională de Mediu de unul din cei mai influenţi lideri ai PDL, Silvian Ionescu, Călin Mocan şi-a cerut "mutarea temporară pe o funcţie de execuţie, pentru o perioadă de două luni, în condiţiile legii". Comisarul general al GNM, Silvian Ionescu, i-a aprobat cererea ultrarapid într-o singură zi, trecându-l prin Decizia 210/24.04.2012 "comisar I la Comisariatul Judeţean Cluj" cu un salariu de 2.184 lei.

Scăpat de constrângerile legii funcţionarilor publici, PDL-istul s-a înscris imediat în cursa pentru obţinerea candidaturii la funcţia de primar al Oradiei. În final, pentru că partidul l-a preferat pe fostul primar Mihai Groza, Mocan a trebuit să se mulţumească cu poziţia a 7-a, ultima eligibilă, la Consiliul Judeţean.

Timp de două săptămâni GM Bihor a funcţionat fără şef. Atribuţiile de prim-comisar au fost delegate abia pe 7 mai unui subaltern, Mugur Popa, până pe 11 iunie 2012. Prima zi după alegeri!

La serviciu, în campanie

Mocan nu a prestat nicio zi la Cluj. Surse din Prefectură şi din GNM susţin că acesta şi-ar fi tras în schimb o delegaţie în interes de serviciu la Bucureşti, taman în ziua când s-au lansat candidaţii PDL din toată ţara, şi apoi o alta, în străinătate.

Vreme de două luni Mocan nu a suflat o vorbă despre artificiul la care a recurs, sperând că nu va afla nimeni cum a jonglat cu funcţiile publice sub pavăza PDL-ului aflat la putere. Socotelile i-au fost date peste cap. După căderea Guvernului MRU, Silvian Ionescu a fos înlocuit de la conducerea GNM cu, ironia sorţii, PSD-istul orădean Ovidiu Dăescu. Care, bineînţeles, a fost pus să clarifice problema. După dezlegarea enigmei, surpriză: pe 12 iunie, în loc să îşi revendice postul de conducere de la Oradea, cum plănuise, Mocan a cerut încetarea raporturilor de muncă. Acesta a renunţat inclusiv la calitatea de simplu angajat al Gărzii!

Pe lege

Abordat de BIHOREANUL, Călin Mocan recunoaşte artificiile făcute, dar insistă că n-a încălcat legea, ci doar a... speculat-o: "Am studiat legea şi, tocmai pentru că nu am vrut s-o încalc, am găsit această soluţie de a renunţa la funcţia de conducere". În continuare, susţine Mocan, nu a mai semnat însă nicio fişă de pontaj, astfel încât nu i se poate imputa vreun fals în acte, ci s-a suspendat din postura de simplu funcţionar. PDL-istul spune că inclusiv povestea cu deplasările pe bani publici în campanie ar fi neadevărată.

"La Bucureşti am mers pe banii mei pe 5 mai, fiindcă a doua zi am participat la lansarea candidaţilor PDL, iar deplasarea în străinătate nu am efectuat-o deloc. Aveam programată o delegaţie în Germania, împreună cu şeful Gărzii Naţionale şi cu adjunctul (n.r. - orădeanul Radu Pentie jr.), dar nu am mai mers", spune Mocan. Acesta a schimbat rapid subiectul: "E mai bine că am plecat de tot de la Gardă, că o să-mi văd de viaţa personală şi de cariera politică. Oricum nu mi se pare firesc ca un funcţionar public cu funcţie de conducere să încerce să rămână pe funcţie ca să aplice politica altui partid".

Concluzie pe cât de tardivă, pe atât de neconvingătoare. Nu de alta, dar dacă partidul său rămânea la putere, nu e deloc sigur că n-ar fi rămas mai departe şi consilier judeţean, şi funcţionar public. Ca să aplice "politica partidului", fireşte...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Si ceilalti ?
Dar ceilalti consilieri locali si judeteni care sunt si astazi la conducerea unor deconcentrate, avand calitatea de functionari publici, cum ramane ??? Ca Mocan e unul si n-ar mai fi, dar restul ... nu se vad ???
Postat 19 Iunie 2012, 18:56 de Carp III
fara de pereche
MOCAN= NESIMTZIT+TUPEIST=PDL-ist Sper sa nici nu mai auzim de nesimtzitul asta dacat cand il iau aia de la penal la intrebari cum si-a facut averea!
Postat 19 Iunie 2012, 16:21 de dora
MOACA LUI MOCAN
MITOCANU"=SOMER ce gluma buna ! ,,unde dai si unde crapa ".... domnu care din scutece se credea tot sef........ dar cand o sa-l vedem cercetat penal ? Mitocanu "= Puscarias =PDL
Postat 19 Iunie 2012, 12:54 de Lacsi
Consiliul european
@ premierulupeste; Consiliul european este una din institutiile Uniunii Europene care in principiu stabileste politicile generale ale U.E. El este format din sefii de guverne(cu cele doua exceptii binecunoscute si super prezentate in ultima vreme). deci victor ponta trebuie sa fie acolo, nicidecum marinarul! m-am saturat de imaginile in care base era ignorat de toata lumea sau dimpotriva, se mai rasteau la el(vezi sarkozi, vezi berlusconi)
Postat 19 Iunie 2012, 12:14 de TDS
numele
@AntipsdPanaLaMoarte: cât privește numele pomenite în primul comentariu am spus foarte clar: să fie cercetați TOȚI pentru a se termina cu mascarada! n-am zis că unul sau altul a plagiat(deși mai că aș zice). să se verifice TOATE TEZELE DE DOCTORAT de dupa 1990(în principiu). despre asta e vorba!
Postat 19 Iunie 2012, 11:01 de TDS
comandant de nave
@AntipsdPanaLaMoarte: concluzia care se trage este că mai bine nu scrii nici o teză de doctorat și atunci nimeni nu te poate acuza de plagiat! e mult mai simplu să tragi câteva sticle de wisky sau să(ți-o)tragi prin fiecare port! cel mult dacă ai fost pe la anvers ar putea plana asupra ta vreo banuială de colaborare cu secu'. dar iaca poznă: nu mai e dosarul!
Postat 19 Iunie 2012, 10:57 de TDS
corect
da corect,sa le ia pe toate la puricat,doar ca in cazul de fata situatia e si mai grava,asta nu e la conducerea unui consiliu local,nu e un amarat de primar,ci guverneaza ditamai tara si ne reprezinta pe unde iese pe afara si nu e in stare de o lucrare fara sa copieze si asa devine un mare dottore in ale stintei penale,pana la urma o sa fim o tara de super dotati cu doctorate in toate domeniile descoperite si nedescoperite vezi cazul mang care pe langa ca a copiat,a copiat ceva gresit,baga mana unde vrei,nu conteaza cine e sursa atata timp cat sa descoperit "infractiunea",cand pomenesti numele cuiva te rog asa ca mica decenta,nu-l implica pana nu sti macar cat negru sub unghie ca a plagiat,asa pot sa spun si eu,HAI SA LUAM LA PURICAT PE TOTI DIN PSD-UL aflat la guvernare si primarii...etc.e corect?sa punem si numele doar asa ca fapt divers.
Postat 19 Iunie 2012, 10:27 de AntipsdPanaLaMoarte
antiPDLpanala moartesidupaaceea
aș băga mâna în foc că sursa anonimă se numește daniel petru funeriu! nu susțin sub nici o formă plagiatul dar până și nature spune că ponta ar fi plagiat jumătate din teză! dacă e jumătate e minunat(spre exmplu în cazul baschetbalistei se vorbește despre 100%). de regulă în lucrările de drept se folosesc formule standard de genul se conturează mai multe teorii. una susține bla, bla, bla, alta suține bla bla bla. opinia noastră este că....așadar suspiciuni de asemănări pot exista mult mai multe în cazul lucrărilor de drept. dar ca să terminăm o dată cu toată mascarada asta hai să fie studiate TOATE tezele de doctorat ale lui Petru Filip, Marcel Ioan Boloș, Anca Dodescu, Daniela Mărioara Zăpodeanu, Leonard Abrudan și lista poate continua(mă refer la U.O.)dar și ale lui Victor Ponta, Gabriel Oprea, Elena Gabriela Udrea etc......PS Și neapărat să ne arate diploma de bacalaureat(a la francaise)Daniel Petru Funeriu! Allons enfants de la patrie....
Postat 19 Iunie 2012, 09:49 de TDS
e un nimic pe langa ponta
asta ne gurverneaza tara? Premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat în revista Nature şi în publicaţia Frankfurter Allgemeine Zeitung, care susţin că au "accesat" documente prezentate de o "sursă anonimă" indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internaţională ar conţine texte copiate.
Postat 19 Iunie 2012, 09:23 de AntipsdPanaLaMoarte
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON