URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Octombrie 2014, 14:39

Mircea Oaie: "Programul Toamnei Orădene este pe aproape toate gusturile"

Pe 3 octombrie începe ediţia cu numărul XXIII a Toamnei Orădene. Anul acesta, festivalul se va întinde pe parcursul a doar 10 zile, dar va cuprinde o mulţime de concerte, atât în săli, cât mai ales în aer liber, între invitaţi numărându-se formaţii din străinătate şi fanfare militare.

Organizatorul principal al Festivalului, Mircea Oaie, directorul Direcţiei Monitorizare Cheltuieli de Funcţionare şi Organizare Evenimente din cadrul Primăriei, vorbeşte despre cum a fost alcătuit programul actualei ediţii.

- Toamna Orădeană e cel mai important eveniment de timp liber organizat de Primărie. Care sunt principalele atracţii ale ediţiei de acum?

- Anul acesta am reuşit să aducem nume sonore din străinătate, formaţiile Mezzoforte din Islanda şi Culture Beat din Germania. E adevărat, nu se mai difuzează atât de mult, dar au cariere serioase în spate. Avem Pasărea Colibri, cu invitatul special Dan Andrei Aldea, care se întoarce după 33 de ani în România, îl avem pe Brodi Janos, din Ungaria, formaţia de jazz Blazzaj din Timişoara, precum şi artişti pe val: Sore, Lora, Connect-R, 3 Sud Est, Delia, Maxim. Ca noutate, avem un mic festival al muzicii militare, cu patru fanfare, două din Bucureşti, una din Constanţa şi una din Bistriţa.

- Anul acesta, Toamna Orădeană se întinde pe doar 10 zile, faţă de aproape o lună anul trecut. Consideraţi că programul este mai dens?

- Trebuie să subliniem că ediţia de anul trecut a fost una aniversară, se împlineau 900 de ani de atestare documentară a Oradiei. Ca atare am decis să includem sub egida Toamnei Orădene evenimente distincte precum Festivalul Vinului, Târgul Pălincarilor şi Festivalul Internaţional de Teatru. Anul acesta Primăria sprijină şi celelalte evenimente, dar nu sub egida Toamnei Orădene. Cât despre program, acesta ar putea fi îmbunătăţit, dar cred că acoperim aproape toate gusturile orădenilor.

- Cum aţi ales artiştii? De ce aceştia şi nu alţii?

- Au fost formaţii care în ultimul timp s-au perindat prin Oradea poate şi de două ori pe an. Din plaja largă de artişti noi am încercat să-i aducem pe cei pe care orădenii nu i-au văzut de ceva vreme sau care să aibă un mare impact la public. De asemenea, am vrut să fie o cât mai mare diversitate a stilurilor muzicale, dar şi să ne încadrăm în buget.

- În această toamnă, după mai multe ediţii, sunt invitate şi formaţii din străinătate. Care e explicaţia?

- Ideea aducerii unei trupe din străinătate a existat de mai mulţi ani, dar problema a fost mereu cea financiară. Formaţia Mezzoforte, de jazz fusion, are un concert la Kosice cu două zile înainte să vină la Oradea, iar Culture Beat unul la Budapesta înainte cu o zi. Financiar ne-a fost convenabil, formaţiile vin pentru câte 6.000 euro, sume ce includ şi transportul, cazarea, masa şi onorariile.

- Ce v-a determinat să aduceţi mai multe fanfare militare? Aţi avut cereri din partea publicului?

- Muzica fanfarelor militare este gustată de orădeni. Fanfarele din Bucureşti, Constanţa şi Bistriţa, alături de cea a Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră Avram Iancu din Oradea, vor participa pe 11 octombrie la o paradă şi vor susţine patru mici recitaluri în aer liber, iar pe 12 octombrie, de Ziua Oradiei, vor da un spectacol la Sala Sporturilor şi vor participa la retragerea cu torţe. Formaţiile nu interpretează doar muzică militară. Cei din Bucureşti au inclusiv majorete şi militari care mânuiesc armele în ritmul muzicii. Formaţiile vin cu acordul Ministerului Apărării, noi urmând să le asigurăm doar transportul, cazarea şi masa.

- De câteva ediţii organizatorii Festivalului spun că aşteaptă şi sugestiile orădenilor. Aţi creat un sistem prin care aceştia pot să trimită propuneri?

- Pe adresa municipalităţii au venit tot felul de sugestii pe parcursul anului. Îmi propun, însă, să implementez pe site-ul oraşului, www.oradea.ro, o rubrică în care orice orădean să-şi poată exprima preferinţele pentru invitaţii din Toamna Orădeană. Totuşi, şi aceste preferinţe trebuie apoi triate.

- Pe ce buget vă bazaţi şi care sunt cele mai scumpe evenimente ale acestei ediţii?

- Bugetul estimat este de 100.000 euro şi nu îl vom depăşi. Cât despre evenimentele scumpe putem spune că transportul, cazarea şi masa a peste 200 de membri ai fanfarelor militare vor costa destul de mult. În privinţa celorlalţi invitaţi, cea mai scumpă formaţie este 3 Sud Est, care vine pe 8.000 euro, apoi Connect-R, cu 7.500 euro, Pasărea Colibri - 6.500 euro, respectiv Mezzoforte şi Culture Beat - câte 6.000 euro. Menţionez că tarifele includ toate costurile sosirii şi şederii artiştilor la Oradea.

- Sunteţi organizatorul principal pentru al doilea an consecutiv. Ce reacţii aţi avut după ediţia precedentă?

- Oricare ar fi răspunsul, va fi interpretat. Au fost voci pro şi contra, dar cel mai bun feedback a fost numărul mare de participanţi, cel mai mare din ultimii ani, potrivit Jandarmeriei. Criticile ne-au făcut să îmbunătăţim programul din acest an şi sperăm să ne ridicăm la nivelul aşteptărilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
asta da"
si oile rad de acest program,bolojan esti om politic s-au coducator de municipiu nu vezi ca un astfel de program nu se adreseaza niciunei categorii de varsta,defapt in acest oras nu conteaza ca e locuit,de cand esti bossu acestui oras.sport nu, locuri de munca ioc, cultura pas,invatamant sub orice inchipuire.
Postat 02 Octombrie 2014, 09:34 de ganditorul
alin
domnule oaie...de ce o faceti de oaie si ii dati contracte la dacin moca ...sau faceti para para din profit, vezi ca dna aul nu sta degeaba
Postat 01 Octombrie 2014, 16:50 de Alin
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON