URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 August 2012, 08:29

Mircea Mălan, viceprimar al Oradiei: "Voi face tot ce pot ca Bolojan să candideze şi în 2016"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădean, avocat, 40 de ani. Căsătorit tot cu o avocată, cu care are doi copii: o fetiţă de 11 ani şi un băiat de 2 ani. Vicepreşedinte al PNL Oradea, membru al conducerii PNL Bihor, fost candidat la deputăţie. Mulţi nu se lasă convinşi de un asemenea CV şi îl consideră încă pe Mircea Mălan nepotrivit pentru funcţia de viceprimar.

O fi bun avocat, dar n-are experienţa administraţiei. Mălan susţine însă, dimpotrivă, că profesia sa e un atu. Şi le aminteşte cârcotaşilor că perioada de glorie a oraşului e legată de o garnitură de primari-jurişti...

- La recenta dezbatere pe tema câinilor fără stăpân aţi cam fost huiduit. Nu credeţi că aţi "furat-o" în locul primarului sau al funcţionarilor din Primărie?

- Eu am intrat în dezbatere pentru că mi s-a părut corect ca, de vreme ce Direcţia Tehnică e în subordinea mea, să-mi asum răspunderea, să nu-mi las colegii la înaintare. Nici vorbă să-mi fi cerut primarul. Am vrut eu, mai ales că şi-au anunţat prezenţa şi asociaţii cu susţinere juridică, iar eu consider că problema e şi una juridică.

- Vă însuşiţi poziţia Primăriei?

- În primul rând, poziţia Primăriei a fost greşit înţeleasă. Odată ce vor fi înlăturate neînţelegerile, cei interesaţi se vor lămuri că Primăria nu şi-a propus să eutanasieze câinii în masă, aşa cum au susţinut unii. Pe de altă parte, în fiecare zi la Primărie se înregistrează 2-3 plângeri scrise din partea cetăţenilor muşcaţi, deranjaţi de lătrături, îngrijoraţi de câinii care pot transmite boli. De pildă, îşi lasă copiii să se joace în parcuri, în nisip, dar găsesc acolo excremente de câini. Noi îi respectăm pe cei care iubesc câinii fără stăpân, dar trebuie să respectăm şi dreptul la viaţă şi la linişte al locuitorilor oraşului.

- Dar sunteţi pregătit să fiţi criticat, uneori cu vehemenţă?

- Da, sunt pregătit. Numai că în chestiunea cu câinii criticile au fost în cea mai mare parte nefondate. S-a pornit din start cu ideea că Primăria vrea să omoare câinii, or realitatea e cu totul alta. Regulamentul defineşte clar condiţiile eutanasierii: pentru animalele bolnave nevindecabile şi bătrâne. Am solicitat o situaţie cu câinii eutanasiaţi până acum, în timpul colaborării cu Fundaţia SOS Dogs, şi am aflat că lunar au fost incinerate cam 25 de exemplare. Deci, e ciudat că vorbim de ilegalitatea eutanasierii în condiţiile în care până acum s-a practicat constant eutanasierea, iar legea permite eutanasierea.

- Aţi calculat ce altceva s-ar putea face din banii cheltuiţi cu câinii vagabonzi?

- Nu, pentru că nu ar fi corect să amestecăm lucrurile. Una e una, alta e alta. Problema e că niciodată nu ajung banii nici pentru una, nici pentru alta. Problema câinilor vagabonzi trebuie să aibă o rezolvare, cea mai proastă variantă e să-i laşi pe străzi. Asta nu este civilizaţie, aşa ceva nu se întâmplă în oraşele şi ţările civilizate!

"Omul, o fiinţă imperfectă"

- Cum vi se pare, ca avocat, să fiţi "viceprimarul tehnic"?

- Am auzit teza cum că viceprimarul ar trebui să aibă studii tehnice, dar ea nu rezistă. Eu coordonez Direcţia de Management a Proiectelor cu Finanţare Internaţională, Direcţia Tehnică şi Instituţia Arhitectului Şef. Oricine ar fi viceprimar nu poate fi specialist în toate acestea. Pe de altă parte, a fi specialist într-unul din aceste domenii poate reprezenta chiar un handicap, căci te poate împiedica să vezi realitatea în ansamblu, te face să nu mai vezi pădurea din cauza copacilor. Cea mai mare parte a problemelor din Primărie, inclusiv de la aceste direcţii, sunt de natură juridică. Chiar şi urmărirea lucrărilor se face mai uşor dacă stăpâneşti toate aspectele legale. Eu n-am venit în Primărie să mă substitui specialiştilor, să fiu director tehnic sau arhitect-şef, eu cred că viceprimarul trebuie să fie un coordonator. În fine, mai adaug doar detaliul că marea majoritate a primarilor Oradiei, în perioada de glorie a oraşului, au fost avocaţi. Deci nu este o problemă profesia mea. Dimpotrivă, mă ajută în munca de viceprimar.

- V-aţi acomodat cu funcţia?

- Am ştiut dinainte la ce mă înham. Îl cunosc de foarte multă vreme pe primar şi ştiu bine ce ritm ridicat impune. Iar despre angajaţi ştiu că sunt foarte mulţi care, în ciuda percepţiei publice şi a salariilor mici, sunt dedicaţi muncii lor. Sigur, sunt foarte multe lucruri de îmbunătăţit, dar una din filozofiile mele este că omul e o fiinţă imperfectă care poate şi trebuie ca în permanenţă să facă mai bine ceea ce face. Azi mai bine ca ieri, mâine mai bine ca azi. Ştiu că sună ciudat în România, dar vreau să-mi pun toată priceperea, câtă este, şi toată energia în serviciul oraşului.

- Aţi anticipat o întrebare: cum e să lucrezi cu Ilie Bolojan?

- Foarte uşor, pentru că este un om previzibil şi principial. Nu-ţi cere niciodată ceea ce nu poate cere nimeni nimănui, ci doar să-ţi faci datoria, şi are cuvânt, deci ceea ce ai stabilit se şi face. Mie îmi oferă o libertate deplină, de multe ori merg să-l consult şi-mi spune să iau decizia cum cred că este mai bine.

- Văzând că de semnătura dvs. depinde soarta unui oraş şi a zeci de milioane de euro, nu v-aţi speriat de puterea cu care v-aţi trezit?

- Nu, pentru că responsabilitatea face parte din funcţie. Iar eu totdeauna am crezut că puterea trebuie dublată de responsabilitate şi de implicare.

- Când aţi fost propus de Ilie Bolojan se spunea că i-aţi fi suflat "funcţia" fostei viceprimăriţe Florica Cherecheş...

- Nu am fost propus de Ilie Bolojan, ci mai mulţi colegi din PNL mi-au cerut să mă implic în competiţia din interiorul partidului pentru a obţine o nominalizare. Eu nu mă gândisem iniţial la asta şi am cerut timp de gândire. Am avut nevoie de o săptămână să mă decid să concurez cu doamna Cherecheş. După ce m-am consultat cu şi mai mulţi colegi, cu domnul primar şi cu familia, m-am înscris în competiţie, iar prin vot s-a decis ca eu să fiu propunerea PNL pentru această funcţie.

"Sunt un om realizat"

- Aveţi colegi invidioşi pe ascensiunea dvs?

- Nu cred că se pune aşa problema. Există colegi care au considerat că nu eu eram cea mai bună variantă, dar e dreptul lor. La noi, în PNL, este democraţie, şi nimeni nu s-a supărat. Şi despre doamna Cherecheş cred că ar fi fost o variantă foarte bună.

- Nu eraţi mai liniştit şi mai câştigat ca avocat?

- Ba da. Mult.

- Apropo: cât câştigaţi ca avocat şi cât acum? Ce avere aveţi?

- Nu are rost să facem calcule. Ce vă pot spune este că sunt un om realizat, am tot ceea ce îmi trebuie mie şi familiei. Am casă, am maşină, am de toate. Altfel nici nu aş fi venit în administraţie. Mi s-au mai propus şi în trecut funcţii, dar am refuzat pentru că aveam casa în construcţie şi o fetiţă foarte mică şi n-am vrut să las lucruri neterminate înainte de a mă pune în serviciul public. Deci discuţia despre cât am câştigat ca avocat e nerelevantă. Important este acum, după ce am intrat în teren, să fiu un viceprimar cât mai bun, iar asta se va vedea în timp.

- De când sunteţi membru PNL? Şi de ce în acest partid?

- Eu sunt membru PNL din 1995, pe când partidul nu avea primari ori directori, şi nici măcar nu era în Parlament. Am intrat în PNL pentru că doar el corespunde felului meu de a fi. Liberalism înseamnă responsabilitate, încredere, proprietate, ordine, disciplină, respect, iniţiativă, independenţă, muncă. Toate societăţile care au urmat calea liberală au progresat şi toţi indivizii care cred în liberalism şi îl practică în viaţa de zi cu zi au succes. În partid, de când am intrat, am spus ceea ce am gândit, m-am manifestat aşa cum sunt, chiar şi atunci când alţii nu mi-au împărtăşit părerile, şi m-am supus atunci când majoritatea a decis într-un anume fel, pentru că aşa e democratic.

- În 2008 aţi candidat la deputăţie şi spuneaţi că "politicienii ar trebui să reducă dimensiunea promisiunilor pe care le fac". Chiar credeţi asta?

- Sunt absolut convins că politica serioasă nu se face cu păcăleli. Avem cel mai bun exemplu la îndemână: în campania pentru al doilea mandat, Ilie Bolojan şi-a trecut pe pliante promisiunile din 2008, ca să vadă orădenii ce a făcut şi ce nu din ce a promis. Un singur lucru n-a făcut: parcările subterane şi supraterane. Doar le-a început. Dar a făcut şi multe altele în plus. Aşadar, oamenii au avut posibilitatea să compare şi să judece singuri, iar la alegeri nu s-au lăsat păcăliţi de candidaţii care le promiteau tot felul de lucruri pe gratis, în care nici aceştia nu credeau. Deci, sunt convins că politicienii trebuie să se ţină de cuvânt, iar când fac promisiuni să le avanseze doar pe cele despre care ştiu că le vor putea onora. E un lucru de bun simţ. Altfel, vorbeşte gura fără tine.

"Antrenat" să fie primar

- Aţi descoperit nereguli în Direcţia Tehnică sau la lucrările comandate de Primărie?

- Da. Cauzele sunt multiple şi consecinţele păguboase. Dau ca exemplu situaţia în care Primăria câştigă finanţare europeană a unui proiect, fundamentată tehnic şi valoric de către proiectanţi, dar la licitaţie lucrarea se adjudecă la 60% din valoarea proiectului. Fiind vorba de bani europeni, contractele nu mai pot fi suplimentate, dar tendinţa constructorilor e să facă rabat la calitatea lucrărilor şi materialelor. În acest sens, am avut întâlniri cu cei care fac lucrări importante pentru oraş şi le-am transmis că, dacă plătim ceva, vrem să fie un lucru bine făcut.

- Sunteţi jucător de tenis, iar primarul Bolojan vrea să desfiinţeze terenurile de la Voinţa pentru a face o parcare...

- În primul rând, primarul nu vrea să desfiinţeze Baza Sportivă Voinţa, s-a înţeles greşit. Într-adevăr va fi amenajată, pe o parte din suprafaţa Bazei, o parcare subterană cu 300 de locuri. Acolo există vreo 11.000 mp, din care jumătate o reprezintă cele opt terenuri de tenis. Cele şase terenuri dinspre strada Academiei rămân neatinse, fiind afectate doar cele două dinspre strada Simion Bărnuţiu, dar numai pe durata lucrărilor, la final urmând, potrivit proiectului, să fie reamenajate deasupra parcării.

- Se spune că Ilie Bolojan vrea să vă "antreneze" pentru ca în 2016 să fiţi viitorul candidat PNL la Primărie. Care a fost înţelegerea?

- A existat o discuţie, dar la nivel de ipoteză de lucru, pentru varianta în care peste patru ani Ilie Bolojan nu va mai dori să candideze. Căci, la modul cum se implică el, două mandate te marchează, toată energia şi-a pus-o în serviciul oraşului. Eu am spus colegilor în partid că este prematur şi nepotrivit să discutăm acum. Oricum, i-am anunţat că decizia de a accepta propunerea pentru funcţia de viceprimar nu va fi influenţată de această posibilitate. Dimpotrivă, am acceptat să fiu viceprimar şi i-am cerut lui Ilie Bolojan să-mi delege cele mai dificile sarcini tocmai pentru a-l convinge pe el să continue şi după 2016 ca primar. M-am gândit că dacă preiau o parte din povară îi uşurez situaţia şi îi ofer posibilitatea să rezolve problemele mari, ce ţin de relaţia cu Guvernul, cu ambasadorii, cu autorităţile europene. Voi face tot ce pot ca Ilie Bolojan să candideze şi în 2016, pentru că acest oraş are nevoie de o continuitate în aşa fel încât schimbările bune pe care el le-a imprimat oraşului să nu fie reversibile.

- De când sunteţi viceprimar aţi descoperit că aveţi mai mulţi prieteni?

- Prieteni nu am mai mulţi decât cei patru-cinci pe care i-am avut şi înainte. Cunoscuţi am din ce în ce mai mulţi, dar este normal. Când ocupi o funcţie, mulţi apelează la tine. Iar eu încerc să ajut pe toată lumea cu ceea ce-mi permit atribuţiunile, evident în limitele legale. Pe alţii, îmi pare rău, chiar dacă se supără, nu îi pot ajuta. Asta e...

- Timp pentru copii mai aveţi?

- Foarte puţin, comparativ cu ceea ce ar merita. Dar, ştiindu-i sănătoşi, ştiind că soţia mea se ocupă exemplar de creşterea şi educarea lor, ajungând seara acasă şi jucându-ne un pic sau ieşind la o plimbare împreună, toate astea mă ajută să merg mai departe.


CINE ŞI CUM
Caracterizări în trei cuvinte

Călin Popescu Tăriceanu - Un om elegant şi la propriu, şi la figurat, un om de bun simţ şi un premier extraordinar
Crin Antonescu - Pare a fi un om cu principii, lucru rar în politica românească. Un om onest şi cu discurs foarte bun
Mihai Sturza - Un om remarcabil, care însă a avut o doză prea mare de naivitate în politică
Ilie Bolojan - Primarul ideal
Cornel Popa - Un preşedinte de partid devotat şi un om care se zbate foarte mult pentru Bihor

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
de ce suntem INSELATI in privinta taxelor de avocati ?
nu recomand avocatura este foarte LIMITATA ca activitate pe PIATA. 6910 Activităţi juridice Această clasă include: -reprezentarea juridică a intereselor unei părţi împotriva alteia, în faţa instanţelor judecătoreşti sau a altor organisme juridice, prin persoane care sunt membre ale baroului de avocaţi sau sub supravegherea acestora: -consultanţă şi reprezentare în procese civile -consultanţă şi reprezentare în procese penale -consultanţă şi reprezentare în legătură cu litigiile de muncă -consultanţă şi asistenţă generală, redactarea de documente juridice: -clauze de constituire a societăţilor comerciale, acorduri de asociere sau alte documente similare legate de înfiinţarea unei societăţi comerciale -brevete şi drepturi de autor -redactarea de contracte, testamente, acte de încredinţare etc. -alte activităţi ale notarilor publici, notarilor de drept civil, aprozilor, judecătorilor de instrucţie şi birourilor de arbitraje, activităţi de expertiză criminalistică şi expertize tehnice judiciare Această clasă exclude: -activităţile tribunalelor, vezi 8423 si ei trebuie sa si faca SRL sa faca alte VENITURI conform caen, MANAGEMENT, SECRETARIAT, CURIERAT , intermedieri imobiliare ) in rest e evaziune ca orice AGENT ECONOMIC, etc. impozite reale 16% consultanta +16% dividente +taxa anula la barou de SRL si cotizatie, este jalnic daca avocati practica EVAZIUNEA/venituri ilicite neautorizate. . NU TI da nimeni pe un contract de vanzare cumparare ca continut 10.000 de euro reprezentand comision intermediere vanzare teren , logic gandim, nu sa fraudam STATUL cu TAXE si IMPOZITE! Tinand cont ca am evoulat foarte mult ca profesionisti controalele vor fi aspre , parerea mea.*
Postat 27 August 2012, 09:57 de suntem inselati
gunoi malan
' de politruc...
Postat 24 August 2012, 01:11 de book
NOTIUNEA TERMENILOR !
Citat Mircea Malan: "Dau ca exemplu situaţia în care Primăria câştigă finanţare europeană a unui proiect, fundamentată tehnic şi valoric de către proiectanţi, dar la licitaţie lucrarea se adjudecă la 60% din valoarea proiectului. Fiind vorba de bani europeni, contractele nu mai pot fi suplimentate, dar tendinţa constructorilor e să facă rabat la calitatea lucrărilor şi materialelor." Daca se adjudeca un proiect la 60% din valoarea estimata atunci cum un contract SE POATE SUPLIMENTA? Poate vreti sa spuneti REDUCE!!! Sigur ca atunci se reduc si ALTE CONEXE din valoarea proiectului, dar in UE ALTE CONEXE au o valoare mult mai mica decat in RO. Pentru lucrari si materiale trebuie constituite GARANTII care se pot executa la o deficienta a serviciilor prestate de constructori. Deci daca s-ar executa garantiile si firmele ar trebui sa faca remedierile pe banii lor poate ca nu s-ar juca dea subevaluarea proiectelor! Si inca o opinie- cine stie cel mai bine sa mentioneze o valoare exacta a unor lucrari PROIECTANTUL care are doar niste antecalculatii de pret sau EXECUTANTUL (constructorul) care este nevoit sa realizeze lucrarea? Asta apropo de estimarile unor "SPECCIALISTI" din primarie care se joaca cu cifrele, avand ca si estimari pentru orice lucrare mica sau mare sume multiplu de milioane de lei sau euro de parca n-ar mai exista si sute de mii sau zeci de mii de lei sau euro.
Postat 24 August 2012, 01:07 de Adi Oradeanul
Re: Crist
Unde locuieşti în Europa de Vest ? Nu cumva sus în Pirinei, pe partea orientată spre Spania, la intersecţia dintre cărarea oilor franceze şi cea a caprelor basce rătăcite acolo unde curentul electric se duce cu găleata. Mare pezevenghi eşti, să vii taman de acolo ca să pupi în fund un gibon, rătăcit şi el pe la oraş, cu aere de diriginte de şantier !?! Te rog nu ne insulta inteligenţa !?!
Postat 23 August 2012, 16:35 de Carp III
aiurea
Mai bine s-ar angaja toti la beni rus, ca pentru el lucreaza mai mult, decat pentru oras!
Postat 23 August 2012, 16:21 de Ioo
pe oricine se considera roman fidel tarii
mai in gluma mai in serios fac schimb cu BOLOJAN oricand la cate cadouri si comisioane a primit in timpul mandatului sau, oricand :)) incercati sa respectaTi ROMANI nu hotii, e foarte important. Daca romanul nu plateste taxe PRIMARUL sta in scaun :)) si priveste secretara platind o in NATURA :))
Postat 23 August 2012, 12:43 de RESPECT
pe oricine se considera roman fidel tarii
interesant ! unii vad si altii fura :))) daca asta este randamentul suntem praf la capitolul investitii :))) in capitalism :)))) ha, ha, ha, ha, suprafata nu determina exact calitatea muncii :))
Postat 23 August 2012, 12:37 de RESPECT
pe oricine se considera roman fidel tarii
ii respect si ii admir dar putem sti PUBLIC cate taxe au PLATITE acesti distinsi avocati, PLATITE , multumesc! nu de alta dar poti fi si avocat cu DEBITE la FINANTE :))) fidel tarii :)) ha, ha, ha, ha, ha, AVOCAT nu e mare lucru sa fi , lucru mare e sa fi ROMAN si sa ti respecti OBLIGATIILE FISCALE. SA NU FURI, SA NU PRACTICI EVAZIUNEA, etc .in GENERAL.EU admir si respect si un CIZMAR dar sa fie FIDEL TARII nu HOT sub blana de OAIE :))
Postat 23 August 2012, 12:36 de RESPECT
Felicitari redactiei...
...pentru acest articol minunat, dedicat, de ziua lui, Conducatorului Iubit.
Postat 23 August 2012, 12:11 de Da
Felicitari
Felicitari d-lui viceprimar Mircea Malan pentru ce a realizat pana acum in viata,pentru bunele intentii,sper sincere(ceeace din pacate este o raritate la politicienii romani). Cred ca impreuna cu primarul Ilie Bolojan va reusi sa puna in practica proiectele care le are spre binele locuitorilor acestui oras.Domiciliez in Europa de Vest si vin anual in Oradea unde vad ca orasul arata tot mai bine si se ridica treptat la nivelul oraselor civilizate din Europa.Felicitari in primul rand d-lui primar I.Bolojan pentru acest lucru precum si colaboratorilor sai. Sa auzim numai de bine Crist
Postat 23 August 2012, 09:56 de Crist
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON