URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 August 2014, 07:49

Mircea Mălan şi Pasajul Vulturul Negru: Adio Marconst, o nouă licitaţie!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La jumătatea mandatului, viceprimarul Mircea Mălan nu regretă că s-a lăsat de avocatură pentru Primărie. Chiar dacă în robă câştiga mai mulţi bani, spune că munca de edil îi dă o satisfacţie mai mare, deoarece lucrează pentru oraşul său. Liberalul are pe mână cele mai mari proiecte ale oraşului, cum ar fi reabilitarea sistemului de termoficare centralizată şi a zonei centrale a oraşului, şi garantează că face tot ce îi este posibil ca lucrările să fie de calitate.

Nu e dispus să facă vreo concesie constructorilor şi, drept dovadă, în exclusivitate pentru BIHOREANUL, anunţă rezilierea contractului cu Marconst, firma care n-a reuşit nici măcar din a doua încercare să facă un mozaic de calitate în Pasajul Vulturul Negru. Mălan vorbeşte şi despre soarta celorlalte mari proiecte din fonduri europene şi care, pentru ca banii să nu fie pierduţi, trebuie încheiate până la sfârşitul anului viitor. O adevărată provocare...

Termoficarea, cea mai mare problemă

- Pentru Oradea, 2014 trebuia să fie anul marilor şantiere, să înceapă lucrările la construirea Aquaparkului, la reabilitarea Pieţei Unirii, construcţia pasajelor peste centură şi a drumului rapid. Se amână aceste proiecte pe 2015?

- O parte din ele da, dar oraşul marilor şantiere nu înseamnă doar aceste proiecte. Au început lucrările la modernizarea pieţei din Rogerius, la înlocuirea celor 17,5 kilometri de magistrale de termoficare, am lucrat în tot oraşul în proiectul Aparegio, suntem în diferite faze de execuţie cu modernizarea unor străzi, vom da curând drumul la lucrări la pasajul suprateran de la intersecţia cu DN 76. La Piaţa Unirii, relicitarea va fi încărcată în SEAP în aceste zile, s-au deschis ofertele pentru drumul de legătură dintre podul Dragoş Vodă şi strada Theodor Neş, am demarat licitaţia pentru Aquapark. De asemenea, lucrăm la licitarea execuţiei proiectului din Nufărul 1, pentru utilizarea apei geotermale în combinaţie cu pompele de căldură, proiect foarte important pentru reabilitarea sistemului de termoficare. De altfel, termoficarea e cea mai mare problemă pe care o are oraşul astăzi.

- Care sunt cauzele amânărilor? E de vină proasta proiectare, subevaluarea lucrărilor sau, pur şi simplu, Primăria îşi propune prea multe?

- E firesc ca Primăria să-şi propună cât mai multe proiecte. Cauzele sunt multiple, pornind de la lipsa specialiştilor în anumite domenii. Mai sunt situaţii în care aceste proiecte au avut deficienţe şi cred că e de preferat să lucrăm la îmbunătăţirea lor decât să le punem în aplicare cu probleme. Avem la îndemână exemplul străzii Republicii, care a fost, clar, un proiect necorespunzător. Nu mai vrem astfel de exemple negative.

Gata cu Marconst!

- Veţi reuşi să finalizaţi toate proiectele, dat fiind că pentru a nu pierde banii europeni, ele trebuie terminate până în decembrie 2015?

- Nu va fi uşor, dar vom face tot ceea ce e omeneşte posibil ca banii câştigaţi să rămână în Oradea.

- Contractul pentru achiziţia noii termocentrale a fost semnat după numeroase clarificări şi contestaţii, care încă nu s-au încheiat. Vă veţi încadra în termen?

- La Curtea de Apel se judecă o cerere de suspendare a contractului încheiat, formulată de societatea Romelectro, care a pierdut licitaţia, dar sunt convins că nu există un temei pentru admiterea ei. Lucrările încep. Noi şi asocierea desemnată câştigătoare ne-am asumat acest lucru, dar dacă această procedură de achiziţie nu rămâne în picioare, vom avea dificultăţi în a respecta termenul. Dacă rămâne, avem un contract clar, cu penalităţi foarte mari în situaţia în care nu se încadrează.

- Firma Marconst nu a reuşit nici din a doua încercare să facă un mozaic de calitate în pasajul Vulturul Negru. Ce se va întâmpla, dat fiind că proiectul ar trebui finalizat peste o lună?

- Discutăm varianta rezilierii contractului. În această situaţie, vom da drumul la o nouă procedură de achiziţie şi vom executa lucrarea anul viitor. Nu se pierde niciun leu din proiectul câştigat, dar e posibil să suplimentăm din alte surse diferenţa de bani necesară pentru o lucrare de calitate. Am discutat şi cu alte firme, din Italia, inclusiv cu una care propune un mozaic ce nu implică folosirea cimentului, ca urmare va fi imposibil ca placa turnată să aibă contracţii. Tehnologia e alta, şi costul e altul. Gândim toate variantele ca oraşul să iasă cu o lucrare foarte bună şi cu un efort financiar minim. Oradea merită să aibă un pasaj restaurat de calitate.

Disconfort... obligatoriu

- Aveţi pe mână un alt proiect important, reabilitarea Pieţei Unirii. A fost, însă, un singur ofertant. Garantaţi pentru reuşita lucrării?

- În toate proiectele trebuie să-ţi asumi responsabilitatea, şi eu o fac fără rezerve. Voi face tot ce e posibil ca lucrarea să fie emblematică, să fie un proiect cu care orădenii să se mândrească.

- E vara duşurilor reci: când nu apar avarii, apa caldă e oprită programat, pentru înlocuirea magistralelor. Vom avea probleme şi în sezonul rece?

- În principiu nu, pentru că am programat peste vară lucrările ce presupun oprirea apei calde. Ne cerem scuze orădenilor cu fiecare ocazie pentru disconfortul creat, dar trebuie să-l suportăm, pentru că sistemul de termoficare nu a fost reabilitat semnificativ de când a fost construit. Are pierderi tehnologice foarte mari, de 37%, pe care le suportă fiecare cetăţean, care produce o poluare excesivă şi care riscă realmente să se oprească. E o prioritate asumată de noi şi să continuăm să atragem fonduri europene pentru reabilitarea acestui sistem de care depind 140.000 de orădeni.

- Se putea lucra cu mai puţin deranj?

- Doar dacă ritmul nu era atât de alert. Dar suntem forţaţi de aceste termene scurte să impunem rapiditate. Şi nu poţi să lucrezi fără să întrerupi furnizarea de apă caldă.

- Confruntaţi cu această problemă, mulţi orădeni pun o întrebare elementară: de ce municipalitatea n-a deschis în această vară Ştrandul Municipal, dacă licitaţia pentru lucrările la Aquapark oricum va fi la toamnă?

- Nu cunosc raţiunile care au stat la baza acestei decizii. S-ar putea să nu fi fost cea mai inspirată.

Luăm şi decizii greşite

- Nu credeţi că, prin asemenea măsuri, sau cum ar fi aceea de aplicare pentru 5 zile a unor amenzi mari de parcare, ori de a taxa intrarea copiilor la Ştrandul Ioşia, diriguitorii Primăriei uită că principalul lor scop e să lucreze pentru oameni?

- Atunci când ai de luat decizii, inevitabil iei şi decizii greşite. Important e ca majoritatea să fie cele inspirate. Trebuie să ne asumăm şi erorile pe care le facem şi să mergem înainte, pentru a dezvolta acest oraş.

- Cum vă înţelegeţi cu constructorii? Aţi făcut concesii la vreo lucrare?

- Eu cred că nicăieri în lume nu există proiect care să funcţioneze perfect. Îmi asum concesii făcute în interesul oraşului, dar nu am făcut şi nu voi face niciodată concesii în interesul constructorilor. Cu firmele care lucrează la marile proiecte am şedinţe programate săptămânal, le sprijinim cu tot ce e posibil pentru a scoate cât mai multe din beţele care stau între roţile ce ar trebui să se învârtă foarte bine.

- Sunteţi de doi ani viceprimar. Regretaţi că aţi acceptat această funcţie?

- Nu regret niciodată ceva ce fac deplin conştient. Pentru mine e o mândrie să am şansa de a lucra pentru acest oraş într-o perioadă în care el parcurge un proces accelerat de dezvoltare.

- Cum se vede oraşul din Primărie? De ce duce lipsă Oradea?

- Oradea este un oraş foarte frumos, care a rămas multă vreme încremenit, ceea ce e şi bine, e şi rău. E bine pentru că s-a păstrat moştenirea arhitectonică valoroasă, dar a rămas în urmă cu dezvoltarea economică. Acum s-au creat parcurile industriale care îşi vor spune cuvântul, s-a realizat o bună parte din infrastructura grea şi sunt în derulare proiecte importante. Oraşului îi lipseşte ceea ce se rezolvă prin aceste proiecte.

Aliaţi cu PSD, toate bune-n PNL!

- Aveţi aproape în fiecare seară întâlniri cu orădenii, în cartiere. Ce vă spun oamenii? Vă şi laudă?

- Orice ai merge să le spui, în primele 15 minute au tendinţa să te critice. Este şi un soi de frustrare, pentru că de-a lungul timpului nimeni nu i-a consultat în mod real. La finalul discuţiilor, aproape fără excepţie, chiar şi cei mai acerbi critici te bat pe spate şi îţi mulţumesc.

- Ce relaţie aveţi cu viceprimarul PSD Ovidiu Mureşan, acum, când nu mai sunteţi aliaţi?

- Suntem aliaţi de facto, pentru a asigura implementarea marilor proiecte. Eu am o relaţie bună cu colegul Ovidiu Mureşan şi cu ceilalţi reprezentanţi ai PSD în Consiliul Municipal şi va rămâne foarte bună până în momentul în care nu vor mai fi sprijinite proiectele oraşului.

- Ce mai face PNL-ul local? Cum funcţionează organizaţia municipală, condusă de primarul Ilie Bolojan, în contextul relaţiilor proaste avute cu preşedintele organizaţiei judeţene, Cornel Popa?

- PNL Oradea funcţionează foarte bine, colegii noştri din structurile locale sunt în teren, identifică problemele oamenilor şi le sesizează la nivelul Executivului, pentru ca noi să putem interveni. Nu e dezbinare între cei doi, au doar viziuni diferite de abordare a proiectelor comunităţilor pe care le reprezintă fiecare.

Cred că Bolojan va candida din nou

- Ce veţi face după 2016? Veţi candida la Primărie sau aveţi alte ambiţii?

- În 2016, cred că PNL îl va avea candidat tot pe domnul Ilie Bolojan, ca urmare nu se pune problema candidaturii mele. Singurul meu proiect politico-administrativ e să-mi fac treaba cât mai bine în funcţia pe care o deţin.

- Nu e mai rentabil în avocatură?

- În mod cert da, din punct de vedere material. Dar funcţia asta îmi dă ceva ce banii nu îmi dau: confortul extraordinar pe care îl am când merg acasă, frânt de oboseală, însă conştient că am reuşit să mai fac ceva pentru oraşul meu. În rest, firele albe s-au înmulţit consistent în ultimii doi ani şi sunt mereu obosit...

- Vă mai creditează Ilie Bolojan? E legat acest sprijin de reuşita marilor proiecte pe care vi le-a pus în cârcă?

- Eu cred că relaţia dintre mine şi domnul primar se bazează pe încredere reciprocă. Dacă nu aş fi avut încredere în direcţia pe care a imprimat-o acestui oraş, n-aş fi venit în Primărie. Trebuie să-l întrebaţi pe el câtă încredere a avut şi mai are în mine.


CINE ŞI CUM
Caracterizări în trei cuvinte

Ilie Bolojan - determinat, ataşat oraşului, cu vocaţie pentru administraţia publică

Cornel Popa - un om cu experienţă, abil, dedicat politicii şi judeţului

Ioan Mang - ambiţios, liderul PSD Bihor

Victor Ponta - primul ministru al României

Crin Antonescu - discurs excelent, îi lipseşte viziunea strategică

Klaus Iohannis - consistent, ferm, echilibrat

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
Bani
Risipă de bani cu mozaicul asta, plus ca o gramada de comercianti au tinut inchis..
Postat 28 August 2014, 14:34 de Andrei
L-au facut
l-au facut odata pasul de toata jena......mai poate sa il faca odata tot asa.....
Postat 28 August 2014, 13:52 de Gina
Sa ne mai lase
Sa ne mai lase Malan in pace si sa isi vada de ale lui
Postat 28 August 2014, 13:03 de Cristi
Ai grija Malane
Fereasca-va sfantul sa incepeti lucrarile la Nymphea, Ecaterina plus altele cateva incepute si sa nu le finalizati pana in decembrie 2015 cand e termenul maxim dat de Comisia Europeană, altfel tu cu prietenul tau Bolo va mutati permanent in zona mioritica Alesd.
Postat 28 August 2014, 12:59 de Grigore
hUDMRel la puteree !!!
Bai ruminilor MARCONSUL este firma hUDMRului care hUDMR se afla la guvernare asa ca amenda sa o platiti voi, ruminilor ca noi doar luam nu si dam !~!~!! Noi avem "spate" puternic, de plitruci hUDMRisti incercati in hotii si talharii asa ca ciocu mic !!!
Postat 28 August 2014, 12:58 de hUDMRist
Pasaj
E bine ca se renunta la varianta cu model de voma la pasaj, dar nu vreau sa aud de costuri minime, cand e vorba de o astfel de cladire, mai ales cand aruncam 6 milioane de euro pe o parcare inutila! Lucrari de calitate nu se fac cu cost minim.
Postat 28 August 2014, 12:34 de AB
MARCONST
Amenda? ........... Cat e amenda? .................. 0000000? Mult! Mult!
Postat 28 August 2014, 12:34 de nelutu
A
Poate mai bine ramanea avocat dl malan...
Postat 28 August 2014, 12:29 de Marian
vulturul negru
E foarte bine ca dam licitatiile unor firme necompetente si in momentul in care trebuie sa plateasca pt prostiile facute dam altei firme pt a lucra la fel de 'calitativ'. "Felicitarile domnul Malan" dati dovada de maxima seriozitate.
Postat 28 August 2014, 11:28 de alex
Piata Unirii
Asta nu e VicePrimarul care dorea sa faca Piata Unirii dupa bunul lui plac. Cred ca i-a aratat proiectul la nevasta-sa in dormitor, la aia i-a placut, si asa a venit si a dat cu pumnul in masa ca sa fie adoptat. Are o colaborare cu publicul ca si colaborarea dintre Basescu si Ponta. Un asa antisocial mai rar in Primarie.
Postat 28 August 2014, 11:13 de Andrei
cine vorbeste
Cine a iesit la rampa? Daca asa te prezenti si la procese precum lucreaza nenorocitii de constructori la inlocuirea canalizarii in rogerius intr-o singura tura, si nu in 3 ca sa termine mai repede, cred ca ai falimenta. Ai castiga atunci la procese, exact cum vine si se ia apa calda in Rogerius.
Postat 28 August 2014, 11:08 de Stelian
ȘI AMENDA?
Și cu AMENDA de câteva sute de mii de euro aplicată Marconst ce se aude? Nimic? Dubios? S-au împărțiti șpăgi pentru ca aceasta să nu se plătească? Dacă DA, cine oare le-a luat?
Postat 28 August 2014, 11:05 de gigel
oooh daaa!
Piata Unirii trebuie facuta URGENT pentru ca colcaie de mizerie,boschetari si gainari.Niciodata nu a fost in halul asta.Cind e cald afara miroase a urina caci si cel care matura se urineaza in tufisuri.Groaznic la 2 pasi de Primarie.
Postat 28 August 2014, 09:32 de cthirtyfirst
comemorare
Ilie BOLOJAN la "Vocile Bihorului": "Asupra mea nu s-au facut astfel de presiuni(politice)". Dar IMPACT-ul ce presiuni a facut pentru promovarea TRANZACTIEI aprobata prin HCL 651/09.09.2013(in curamd COMEMORAM un an!)? Le-a facut singur sau asa cum spunea Lucian Mateescu intr-o intrevedere privata din dupa amiaza zilei de 22 august 2014 s-a ajuns la Bolojan pe o anumita filieraa?(personal inclin sa cred ca omul de legatura a fost "parintele")
Postat 28 August 2014, 08:18 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON