URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Ianuarie 2015, 12:45

Minciună cu premeditare: Promisiunea şefilor PSD de construire a unei săli de sport la Oradea, o abureală electorală

Minciună cu premeditare: Promisiunea şefilor PSD de construire a unei săli de sport la Oradea, o abureală electorală "NU-I TREABA MEA!". Alături de Victor Ponta, preşedintele PSD Bihor Ioan Mang garanta anul trecut orădenilor o sală de sport cu 5.000 de locuri. Acum, când promisiunea s-a dovedit o gogoriţă, zice că subiectul nu-l priveşte. "Nu-i treaba mea! Întrebaţi la Primărie!", a răspuns el la întrebarea dacă va mai face sau nu "lobby" pentru acest obiectiv
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Au venit, au promis, au "uitat". Cuvântul vicepremierului Liviu Dragnea şi premierului Victor Ponta, cum că Guvernul va face un complex sportiv la Oradea, nu face nici cât o ceapă degerată. Săptămâna trecută, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi cel al Tineretului şi Sporturilor au convenit să construiască mai multe săli polivalente prin Compania Naţională de Investiţii, dar au omis Oradea de pe lista plină, în schimb, de oraşe cu edili PSD.

Cum justifică pesediştii bihoreni înşelăciunea? N-ar recunoaşte în ruptul capului că au lideri mincinoşi şi că ei înşişi nu contează în faţa lor. Cu tupeu, şeful PSD Bihor, Ioan Mang, susţine că vinovat nu e vicepremierul Liviu Dragnea, care conduce MDRAP, având şi CNI în subordine, ci primarului Ilie Bolojan, care n-a trimis actele pentru includerea Oradiei în programul de investiţii.

BIHOREANUL a aflat, însă, că acesta e doar un pretext, iar Oradiei i s-au pus pur şi simplu beţe în roate. Indirect, chiar viceprimarul Ovidiu Mureşan admite că Primăria nu avea cum să obţină acte pentru o construcţie despre care nu ştia dacă îi va fi aprobată şi cum va arăta.

Greşeală neprovocată

În baschet, promisiunea PSD s-ar numi greşeală neprovocată: pesediştii au avansat-o fără să le-o ceară nimeni. În mai 2014, când CSM Oradea se pregătea să joace finala Ligii Naţionale de Baschet, iar PSD să câştige europarlamentarele, Victor Ponta şi Liviu Dragnea au tras o vizită la Oradea, încheiată cu o adunare de partid la Casa de Cultură a Sindicatelor. Aici, viceprimarul Ovidiu Mureşan i-a dat premierului o minge semnată de sportivi, cu rugămintea să facă o arenă cu 5.000 de locuri, cea existentă, de 2.000 de locuri, fiind mereu plină, iar uneori ocupată pentru alte evenimente.

Ponta a zis da fără nicio ezitare. I-au întărit promisiunea, apoi, toţi reprezentanţii Guvernului care au descins la Oradea până la prezidenţiale, de la secretarul de stat din MTS, Carmen Tocală, până la vicepremierul Dragnea. "Am aprobat să se realizeze complexul sportiv multifuncţional aici în Oradea!", a anunţat triumfal acesta într-o conferinţă de presă susţinută pe 17 octombrie la Prefectura Bihor, împreună cu Ponta însuşi.

Ce-i drept, a băgat şi o "şopârlă", spunând că speră ca preşedintele Consiliului Judeţean să preia de la Primărie terenul necesar pentru a-l preda CNI. Motivul? Vezi Doamne, primarul Oradiei ar băga "strâmbe" măreţelor planuri ale Guvernului. "Este singurul caz din ţară în care Guvernul vrea să facă investiţii şi ne lovim de blocaj", s-a compătimit vicepremierul, prefăcându-se a nu şti că municipalitatea pusese deja la dispoziţia CNI, în acest scop, încă din iulie, 8,3 hectare în strada Ogorului.

Listă roşie

Joia trecută, surpriză: Dragnea a prezentat programul MDRAP şi MTS pentru complexurile ce vor fi construite ori reabilitate prin CNI în perioada 2015-2017, iar Oradea e... pe nicăieri! Conform Programului, în acest an vor fi cheltuite 103 milioane euro, iar pe lista beneficiarilor se află aproape numai oraşe cu primari pesedişti, cele mai "norocoase" fiind Craiova, Constanţa, Focşani, Brăila, ba chiar şi micuţa Alexandrie de baştină a lui Dragnea şi fieful de deputat al lui Ponta, Târgu-Jiu. Desigur, ambele cu "mari" tradiţii sportive...

Documentul prevede că vor fi realizate 52 de obiective: 18 pentru sportul de performanţă (între care 5 complexuri şi 6 săli polivalente, 6 bazine de nataţie şi 4 pentru polo) şi 34 pentru sportul de masă. La Craiova, de pildă, se va construi un stadion nou cu 214,47 milioane lei, iar un altul la Târgu-Jiu cu 91,45 milioane lei. La Alexandria renovarea Sălii de Sport Municipale va înghiţi 20,5 milioane, la Slatina se dau 53,45 milioane pentru o sală multifuncţională cu 3.000 locuri, iar la Voluntari, orăşel condus de soţul deputatei Gabriela Vrânceanu-Firea-Pandele, 25 milioane pentru o sală de atletism.

Bolojan, vinovatul lui Mang

Cum anunţul de joia trecută contravine celui făcut astă-toamnă la Prefectura Bihor şi spulberă orice nădejde a orădenilor de a avea o sală de sport nouă finanţată din bugetul central în guvernarea PSD, BIHOREANUL l-a întrebat pe şeful filialei judeţene a partidului, Ioan Mang, dacă se simte responsabil pentru iluzia "vândută" în anul electoral 2014, dar şi dacă va insista, totuşi, pe lângă vicepremier, pe care îl numea "prietenul meu", să acorde mai multă atenţie Oradiei şi Bihorului.

Răspunsul primit nu lasă loc niciunei speranţe. "Nu-i treaba mea!", a spus Mang, scuzându-se că pe linie administrativă este "doar" vicepreşedinte al CJ, iar sala ar fi fost a oraşului. "Întrebaţi la Primărie! Întrebaţi dacă au făcut transferul terenului către CNI! CNI a spus că a aprobat investiţia!", a adăugat el, răstit, după care a încheiat discuţia: "Dacă nu au transferat terenul, vinovat e dl Bolojan. Nu mai căutaţi vinovaţii la PSD!".

Tragere de timp

Reacţia arată nu doar că pesedistul are un dinte împotriva edilului liberal, ceea ce nu ar trebui să afecteze totuşi orădenii, dar şi că fie se preface, fie nu cunoaşte stadiul proiectelor oraşului. Căci nu numai că municipalitatea a pus la dispoziţia CNI terenul încă din iulie, dar nici măcar nu lipsa transferului celor 8,3 hectare e cauza pentru care Dragnea a "sărit" Oradea.

02_Muresan_bihoreanul.jpgCare e adevărata pricină? Pretenţiile birocratice aberante fixate prin CNI Primăriei. O recunoaşte, indirect, chiar viceprimarul PSD-ist Ovidiu Mureşan, cel care, în baza afinităţilor politice cu vicepremierul, a ţinut legătura cu CNI. "După ce am trimis la Bucureşti HCL din iulie, pe 9 octombrie (n.r. - deci după trei luni!) CNI ne-a comunicat că solicitarea noastră a fost luată în evidenţe şi va fi introdusă pe lista-sinteză a subprogramului de complexuri sportive", a declarat Mureşan BIHOREANULUI. Apoi, "pe 28 octombrie (n.r. - alte trei săptămâni), CNI ne-a cerut o listă de acte pe care să le trimitem la Bucureşti". Şi doar titlurile lor ocupă o pagină şi jumătate format A4...

Un teanc de acte

Că "Centrul" nu ardea de nerăbdare să ajute Oradea reiese, însă, din faptul că multe acte nu depindeau, efectiv, de municipalitate. Astfel, pe lângă documente simple ("solicitare pentru realizarea investiţiei", "fotografii ale amplasamentului", "nume persoane de contact", "extras de carte funciară"), subalternii lui Dragnea au cerut o nouă HCL, din care să reiasă "predarea amplasamentului către MDRAP, angajamentul de a asigura finanţarea pentru sistematizarea lui, racordurile la utilităţi, întreţinerea şi exploatarea obiectivului, obligativitatea de a menţine destinaţia după predare" etc.

"Ca să nu fie probleme, ne-am asumat toate obligaţiile printr-o nouă HCL, 863/2014,", spune viceprimarul Mureşan. Dar asta nu-i tot: CNI a mai cerut şi "certificat de urbanism", "avize de principiu pentru asigurarea utilităţilor" (apă, canalizare, electricitate, termoficare etc), "acord de mediu", "avizul Direcţiei pentru Cultură", "studiu geotehnic"... Adică, după ce luni întregi nu spusese Primăriei nimic, a cerut acte brusc, târziu şi în exces.

De doi lei speranţă

Funcţionarii Administraţiei Imobiliare Oradea însărcinaţi cu pregătirea dosarului spun că cerinţele de la Bucureşti erau premature, unele exagerate chiar. Până şi viceprimarul Ovidiu Mureşan, deşi în apărarea Guvernului presupune că "celelalte oraşe poate aveau planuri mai vechi, pregătite din timp", este de acord: "Cred că unele acte ni se puteau cere ulterior".

Ce-i drept, Mureşan s-a arătat mai binevoitor decât şeful său de partid şi mai optimist: "Am sunat la CNI şi am aflat că nu le-a spus nimeni să se oprească din centralizarea cererilor, aşa că sper să fie adăugată în program şi Oradea. Chiar marţea viitoare (n.r. - pe 27 ianuarie) merg la Bucureşti cu actele pe care le avem, restul le trimitem ulterior". Câtă trecere va avea însă viceprimarul pe lângă vicepremier nu se ştie. Cum rămâne de văzut şi dacă nu-i va tăia elanul propriul şef de partid din Bihor, mereu pregătit să ţină în loc proiectele oraşului condus, ce ghinion, de un primar din alt partid!


EXCES DE ZEL
Mai catolici decât Papa

Absurdul cerinţelor CNI în chestiunea dosarului sălii de sport a fost atât de pregnant încât Primăriei i s-au pretins inclusiv documente pe care nu putea să le obţină fie din cauză că nu era titularul proiectului, ci putea fi doar beneficiar, fie pentru că ele depindeau de alte instituţii, şi ele în imposibilitatea de a se pronunţa în lipsa unui proiect tehnic.

Având în vedere vecinătatea Aeroportului, certificatul de urbanism presupunea, de pildă, avizul prealabil al Autorităţii Aeronautice. Primăria nu avea însă cum să-l înainteze CNI în timp-record de vreme ce ea însăşi depindea de o autoritate centrală, iar aceasta nu-l putea emite fără a şti, de pildă, înălţimea construcţiei. La fel, acordul de mediu, avizul Direcţiei pentru Cultură şi cele pentru utilităţi nu puteau fi obţinute de municipalitate deoarece, necunoscând proiectele disponibile la CNI, nu putea informa Electrica, de exemplu, despre necesarul consumului de curent preconizat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Si minciuna e vorba
Eu usor sa promiti in campanie.
Postat 28 Ianuarie 2015, 22:57 de fairy
Primaria Oraddea
In aceasta treaba cu sala doar primaria Oradea este de vina deoarece nu si-a depus dosarul la timp. DE ce alte 20 de orase au putut? Oradea de ce nu? Asteptam raspunsurile !
Postat 28 Ianuarie 2015, 12:24 de anghel
REPLICA
ADEVAR si DREPTATE inainte de toate.PSD Bihor NU are oameni de valoare care sa fie respectati si ascultati la Bucuresti la guvernul PSD inca pana NU cade si asta si vin iarasi la putere iarasi PNL-PDL!:)=))PSDBihor nu are cu cine !Cu cine cu Ioan MasngPLAGIATORUL PSD? Iarasi sa se reactiveze scandalul plagiatului premierului PSD VVPonta!Cu cine cu Ovidiu Muresan Obezul vice primar nu se stie pana cand ?Face cat 2 la greutate si volum da nu este cunoscut la Bucuresti si nu are greutatea cuvantului ! PSD Bihor avem conducerea corupta conducator plagiator pe care-l meritam ` si la un popor PSD Bihor de oi proaste trebuie niste lupi flamanzi imbracati in piei de oaie care sa ne conduca ` asta-i social democratia bihoreana ,si asta-ila modul in general in PSD!:))=))Revenimla articol ...sala polivalenta minciuna electorala prezidentiala marca Victor Ponta sustinuta de liderii locali PSD care tin si cu dinti de functie si se scaun.Ioan Mang PLAGIATORUL PSD a precizat la telefon in emisiune lui Octavia Haragos de la Digi oradea cu ca ` este la bucuresti si incearca sa rezolve situatia acesta ` da asta a fost o alta mare minciuna gogonata a lui ioan Mang poentru ca nimeni nu o crede si singul vinovatpentru aceasta situatie este insusi el Ioan Mang PLAGIATORUL PSD ,trebuia ca sa-si de-a demisia din functii odata cu scadalul plagiatuilui si altfel era vazut judetul Bihor la Bucuresti la guvernul PSD.ADEVARUL si DREPTATEA spusa in fata ca sa se cunoasca de catre toti romani simpli bihoreni supara pe multa lume din conducerea corupta PSD Bihor si pe Ioan Mang PLAGIATOR !:))=))SCHIMBAREA CONDUCERI PSD BIHOR si a lui Ioan Mang PLAGIATOR PSD!:))=)) .Acesta este opinia lui Romanul_Simnplu.
Postat 28 Ianuarie 2015, 07:47 de Romanul_Simplu
Frumos ziar
Voi cei de la Ebihoreanul altceva incat sa aruncati cu noroi in PSD stiti altceva? va platesc bine cei de la PNL? Frumoasa presa bihoreana...
Postat 27 Ianuarie 2015, 21:17 de bogdanel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON