URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Octombrie 2014, 08:08

Milionari în amenzi: Primăria se confruntă cu penalizări de 6,7 milioane lei pe proiectele europene câştigate şi contractate

Milionari în amenzi: Primăria se confruntă cu penalizări de 6,7 milioane lei pe proiectele europene câştigate şi contractate ÎN PERICOL! Lucrările de înlocuire a magistralelor au fost la un pas de blocaj după ce Primăria a primit penalizări de 2,7 milioane lei de la Autoritatea de Management de pe lângă Ministerul Mediului. "Dacă se continuă aşa, nu va exista niciun proiect fără corecţii financiare. Orice ai face, tot îţi găsesc ceva să te penalizeze", spune viceprimarul Mircea Mălan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Proiecte - 34, penalizări - 19, de plătit din banii orădenilor - 6,7 milioane lei. Aproape că nu există proiect european pe care municipalitatea să nu fi primit "amendă".

Numite elegant "corecţii financiare", penalizările pun în dificultate implementarea proiectelor şi aşa întârziate. "În loc să te ajute, statul ne încurcă cu corecţii financiare pentru orice chichiţă şi pe urmă tot el se miră că stăm prost cu absorbţia fondurilor europene", spune primarul Ilie Bolojan.

Corecţii cu minus

Teoretic, ar trebui să fie simplu: scrii un proiect, câştigi o finanţare, organizezi o licitaţie, deschizi şantierul, plăteşti executantul pe cum lucrează şi la sfârşit tragi linie. Practic, însă, nu există lucrare care să nu aibă probleme din cauza proiectului prost făcut, care să nu lâncezească în licitaţii anulate ori contestate de firmele concurente şi care să nu se lovească de corecţiile financiare aplicate de autorităţile de management de la Ministerul Mediului şi cel al Dezvoltării.

Mecanismul de finanţare este gândit astfel încât penalităţile se aplică pe loc! Spre exemplu, pentru a putea plăti firmele care construiesc noul CET pe gaz, Primăria trimite Ministerului Mediului o cerere de plată însoţită de documente justificative privind cheltuielile făcute, îşi achită datoriile din sumele virate de la stat şi rambursează "împrumutul" când face decontarea cu finanţatorul european. Atâta doar că procedura e plină de sincope. La verificarea actelor, autorităţile de management aplică fără milă corecţii financiare între 5% şi 25% din valoarea proiectului.

Specialiştii pun grila cu condiţiile de îndeplinit peste cererea de finanţare şi sancţionează orice neconcordanţă, oricât de nesemnificativă. Penalizările se scad automat din sumele virate oraşului pentru plata facturilor, aşa că Primăria trebuie să acopere "gaura" din bugetul local. Cap la cap, pe cele 34 de proiecte în derulare, municipalitatea avea de acoperit săptămâna trecută nu mai puţin de 6,7 milioane lei! Bani din care ar fi putut asfalta, de pildă, şase străzi din Ioşia sau cumpăra cărbunele pentru încălzirea oraşului în două luni de iarnă.

Penalizări preventive

09_Ilie_Bolojan_bihoreanul.jpgCea mai mare corecţie financiară i-a fost aplicată municipalităţii în urmă cu două săptămâni pe proiectul privind reabilitarea magistralelor de termoficare I şi III, Ministerul Mediului penalizând Primăria cu 2,7 milioane lei. "Suma nici nu este aşa de mare. Iniţial a fost vorba să se blocheze 25% din valoarea proiectului, dar în final s-au mulţumit cu 5%", spune ironic primarul Ilie Bolojan (foto).

Nu de alta, dar iniţial reprezentanţii Ministerului au reclamat o suspiciune de neregulă, expresie care desemnează fraudele. Însă nu pentru că ar fi existat fraude, ci pentru că - îngropaţi în dosare - birocraţii de la Bucureşti nu au apucat să verifice documentaţia de sute de pagini înainte de a răspunde cererii de plată. "Ideea lor e că este mai uşor să nu virezi banii decât să îi recuperezi de la beneficiar dacă ulterior ai descoperit o neregulă", spune un funcţionar orădean.

Amendaţi la "transparenţă"

09_Marius_Mos_bihoreanul.jpgÎn final, Primăria a fost amendată pentru că a completat criteriile de calificare la licitaţie prin "note de clarificare", şi nu prin "erate". Cum clarificările nu se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), auditorii susţin că în acest fel s-a îngrădit accesul firmelor europene la licitaţie. Marius Moş (foto), directorul DMPFI, îi contrazice. "Nepublicarea clarificărilor în JOUE nu afectează licitaţia. Aici anunţi pe scurt procedura de achiziţie, lucru pe care l-am făcut, şi faci trimitere la Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, unde ofertanţii găsesc toate datele, în detaliu", spune Moş.

Chichiţă sau nu, acest gen de omisiune costă deja prea scump municipalitatea. Primăria a mai primit o corecţie de 2,2 milioane lei, pentru o eroare similară, la proiectul de introducere a utilităţilor în Parcul Industrial Eurobusiness. Aşa că ar face bine să se aboneze la rubrica de anunţuri din Jurnalul European...

Cu tunul pe achiziţii

Majoritatea corecţiilor financiare au fost aplicate pentru nereguli legate de achiziţia lucrărilor. Astfel, la proiectul privind reabilitarea ambulatoriului Spitalului Municipal, s-au aplicat penalităţi de 555.000 lei pentru "prevederi restrictive", la cel privind reabilitarea Cetăţii a fost dată o amendă de 460.000 lei din acelaşi motiv, iar la proiectul de reabilitare a Centrului de cazare temporară 1 din strada Octavian Goga s-au dat corecţii de 101.000 lei pentru "măsuri asiguratorii nejustificate cerute ofertanţilor". "Pe de o parte legea te obligă să fii riguros, iar pe de cealaltă parte autoritatea de management te sancţionează dacă îţi iei toate măsurile ca să finalizezi proiectul", protestează Moş.

Spre exemplu, la lucrările de la Spitalul Municipal, autoritatea de management a considerat restrictivă obligarea constructorilor de a face o vizită în teren înaintea înscrierii la licitaţie, la proiectul vizând reabilitarea Cetăţii au atacat condiţia ca firma să îşi facă punct de lucru în Oradea, iar la reabilitarea Centrului de cazare temporară 1 obligativitatea ca firma să lucreze cu minim 20 de muncitori pentru a termina la timp.

De asemenea, la licitaţia pentru reabilitarea Centrului de cazare temporară 2 municipalitatea a primit o corecţie de 2.400 lei pentru că a cerut ofertanţilor să prezinte certificate de calitate ISO fără să precizeze expres că acceptă şi echivalentul acestora, iar la proiectul de reabilitare a Pasajului Vulturul Negru s-a aplicat o penalizare de 10% pentru că beneficiarul a cerut ca electricienii să fie atestaţi profesional. "Problema e că legislaţia noastră nu este armonizată cu cea europeană. La noi, ca să poţi lucra la reţele electrice, de gaz, sau de cale ferată, trebuie să fii atestat de Electrica, Transgaz, CFR sau alte organisme similare. Dacă nu ceri atestat, nu se poate face lucrarea! Dacă ceri, ţi se reproşează că eşti restrictiv!", spune directorul.

Finanţări prin justiţie

09_Mircea_Malan_bihoreanul.jpgPrinsă între ciocan şi nicovală, Primăria răspunde cu aceeaşi monedă. "Am hotărât să atacăm în instanţă toate corecţiile financiare neîntemeiate. Deja au avut loc primele procese", spune viceprimarul Mircea Mălan (foto). Astfel, municipalitatea a câştigat procesul cu Administraţia Fondului de Mediu în privinţa amenajării parcului dendrologic din parcul Salca şi urmează să recupereze suma de 74.200 lei reţinută la plata facturii. De asemenea, aşteaptă sendinţa în procesul deschis pentru penalizarea la proiectul de reabilitare a Spitalului Municipal, şi a făcut recurs la decizia Curţii de Apel pentru corecţiile pe lucrările de la centrul de reintegrare socială. "Lucrările au fost făcute, le-am plătit din bani de la bugetul local în loc de finanţări europene, e normal să vrem să îi şi recuperăm!", spune viceprimarul Mălan.

Până acum, municipalitatea a deschis şase procese, dar se aşteaptă ca numărul lor să crească. Pentru că nu există proiect care să poată fi implementat fără probleme, indiferent că e vorba de auditori prea riguroşi sau de legi care se bat cap în cap. Şi ar fi nedrept ca pentru toate astea să fie taxaţi orădenii...


CENTURA DE SIGURANŢĂ
Banii deoparte, pentru "amenzi"

Pentru a evita blocarea proiectelor europene în urma aplicării unor corecţii financiare, municipalitatea a contractat o linie de credit de 40 milioane lei. "Linia de credit are ca scop acoperirea aşa-numitelor goluri de casă. Dacă rămânem descoperiţi la plata facturilor în urma unor corecţii financiare sau din alte motive, plătim facturile din banii puşi la dispoziţie de bancă, iar ulterior, când primim banii, rambursăm creditul", spune Nadia Haş, directorul economic al Primăriei. Până acum, municipalitatea a scos din linia de credit 2 milioane lei pentru plata unor facturi până la decontarea lor de către finanţatorul european, dar fără a fi vorba de acoperirea unor goluri create de corecţii financiare. Deocamdată...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Legalitatea proiectului de INTUBARE a paraului Paris va fi verificat de Curtea Europeana de Conturi
Proiectul de INTUBARE a paraului Paris propus spre finantare din Fonduri de Coeziune de catre ABA Crisuri prin Dl.Pasztor Sandor in tandem cu Primarul Bolojan nu se motiveaza ,fapt pentru care voi inainta o solicitare de verificare catre Curtea Europeană de Conturi 12, rue Alcide De Gasperi L-1615 Luxembourg Luxembourg Tel: +352 4398 1 Fax: +352 4393 42 Contact Curtea Europeană de Conturi verifică modul în care sunt administrate fondurile europene. Rolul său este acela de a îmbunătăţi gestiunea financiară a UE şi de a prezenta rapoarte cu privire la folosirea banilor publici. A fost înfiinţată în 1975 şi are sediul la Luxemburg. Pentru a le garanta contribuabililor europeni faptul că banii publici sunt cheltuiţi în mod eficient, Curtea de Conturi este abilitată să verifice (să auditeze) orice persoană sau organizaţie care gestionează fonduri europene. În acest scop, efectuează frecvent controale pe teren. Concluziile sale scrise sunt incluse în rapoarte adresate Comisiei Europene şi guvernelor statelor membre. În cazul în care descoperă fraude sau nereguli, auditorii săi informează Oficiul european de luptă antifraudă (OLAF).Una dintre cele mai importante sarcini ale Curţii de Conturi este să înainteze Parlamentului European şi Consiliului un raport anual privind exerciţiul financiar anterior („descărcarea anuală de gestiune”). Parlamentul examinează minuţios raportul Curţii înainte de a decide dacă aprobă sau nu modul în care Comisia a gestionat bugetul. De asemenea, Curtea trebuie să formuleze un aviz privind legislaţia financiară a UE şi posibilităţile de combatere a fraudei.Auditorii Curţii de Conturi efectuează frecvent controale în instituţiile UE, în statele membre şi în ţările care primesc ajutoare europene. Activitatea Curţii vizează, în principal, fondurile de care răspunde Comisia Europeană
Postat 01 Noiembrie 2014, 00:48 de Adrian Platona
Ipocrizia alesilor nostri....fara numar,fara numar !
"Pentru că nu există proiect care să poată fi implementat fără probleme, indiferent că e vorba de auditori prea riguroşi sau de legi care se bat cap în cap. Şi ar fi nedrept ca pentru toate astea să fie taxaţi orădenii..".spune viceprimarul Mircea Mălan Vorbiti serios ?Ar fi nedrept sa fie taxati oradenii....... dar de cei EXPROPRIATI de Primaria Oradea, oradeni nemultumiti de ofertele voastre ridicole,de amenintarile si badjocura din partea unora ca Popescu Cristian (AIO),oradeni care nu stiu pe unde sa-si mai caute dreptatea,oradeni pe care ii trimiteti in Ungaria ,pentru ca ar gasi case mai ieftine.Cata ipocrizie la cei alesi sa ne usureze viata in acest oras.
Postat 17 Octombrie 2014, 22:11 de Adrian Platona
Spitalul Judetean - principalul poluator,din 30.09.2014 fara aviz de mediu !
Spitalul Judetean - principalul poluator,din 30.09.2014 fara aviz de mediu ! Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Oradea in urma sesizarii referitoare la evacuarea apelor menajere in paraul Paris i s-a revocat autorizatia de mediu conf.Ord.1798/2007 al MMDD.Domnule Bolojan ,ati cunoscut aceasta situatie,totusi ati considerat oportun,conform constiintei Dvs. sa-i acuzati pe cei cativa proprietari de imobile care au locatia pe albia paraului si nu sunt bransati la reteaua de canalizare(zona tarifara de impozitare A ).Nu va interesat cati dintre acestia au fose septice!De ce nu au fost bransati pana acum ? Ati profitat de pozitia celui mai tare......in tot acest timp Spitalul Judetean deverseaza la greu apa menajera cu agenti patogeni de la toti bolnavii tratati,cu risc maxim de ai imbolnavi pe totii oradenii prin deversarea din paraul Paris in Crisul Repede.Nu v-a interesat aceasta investitie pentru ca ,ea in sine nu este prea vizibila deci lauri si aprecieri mai putine .
Postat 17 Octombrie 2014, 21:57 de Adrian Platona
acum cateva zile au fost cei de la Apele Romane,maine vor veni altii,poimaine altii..... si tot asa,
Ministerul Mediului a penalizând Primăria cu 2,7 milioane lei. "Suma nici nu este aşa de mare. Iniţial a fost vorba să se blocheze 25% din valoarea proiectului, dar în final s-au mulţumit cu 5%", spune ironic primarul Ilie Bolojan -- deci nesemnificativa suma imputata ...dar pe cei expropriati pe DEGEABA,pe diferite Mega proiecte gen-Drum rapid !!!???,Intubare Paris !!!??? nu doriti sa-i compensati nici pe departe la o valoarea macar apropiata de disconfortul creat.Cu 2.7 millioane lei ati fi multumit pe toti cei expropriati.....acum cateva zile au fost cei de la Apele Romane,maine vor veni altii,poimaine altii..... si tot asa, pana se va instaura Legea Bunului Simt si a respectului pentru contribuabilul oradean.
Postat 17 Octombrie 2014, 18:42 de Adrian Platona
Competenta?
Daca luam la socoteala si amenda aplicata pt.CET [33,4 mil.euro],despre care nu s-a mai pomenit,pe langa acestea,de ce n-am avea parte de demisia (de onoare?) a primarului?...Cat mai rapid.
Postat 17 Octombrie 2014, 15:16 de elena
Ce ..linie de credit?!" Ce 40 de milioane?!
Cei vinovati sa plateasca! Primarul, vicele, cei alesi, DEMISIA! Ceilalti, de la directori pana la ultimul functionar, AFARA! Toti care au luat chiar si un leu, indiferent sub ce forma, pt. a se ocupa de aceste proiecte, sa scoata portofelele! Adica astia isi trag prime, sporuri, etc, etc, chit ca sunt tampiti de dau in gropi si-i rup aia cu amenzile, dar amenzile (adica prostia/incompetenta/hotia lor)sa o platim noi! Pai sa nu-i fu**ti?!
Postat 17 Octombrie 2014, 12:35 de pinonel
Un primar paralel cu Statul !!!
Nu statul face corectii in urma verificarilor implementarii proiectelor ci Organismele Intermediare care apartin Consiliilor Regionale ce au in componenta autoritati locale judetene, Autoritati de Management din cadrul programelor de finantare si care au in componenta, printre altii, experti care lucreaza direct pentru CE de la Bruxelles, respectiv Institutiile de Auditori peste care lucreaza OLAF prin DLAF-urile nationale !!! Statul inseamna cu totul altceva dar, este evident, primarul municipiului Oradea vorbeste ca un amator !!! Iar aceste corectii ce cuprind si asa zisele penalitati, sunt rezultatul monitorizarii amatorilor de catre profesionisti, care au obligatia sa sesizeze aspecte ce tin de cheltuirea banului public (majoritar european), respectiv si ineficienta, smecheriile, parandaratul, etc, etc !!! La Oradea, verificatori subordonati OLAF au constatat inclusiv, din cei 6,7 milioane euro, retrageri de bani din incasari avand scop de evaziune fiscala !!! In mod normal, peste cca. 3 ani cand dosarul va ajunge la Parchetul General al RO, ordonatorul local de credite pentru aceste proiecte - Bolojan Ilie Gavril - urmeaza a fi audiat, anchetat, retinut si apoi condamnat !!!
Postat 17 Octombrie 2014, 11:23 de WinDos
Autonomie
Inca un motiv serios, cu argumente solide pentru autonomie!
Postat 17 Octombrie 2014, 09:42 de yo
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON