URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Noiembrie 2013, 08:19

Medic pe targă! De ce l-a mazilit primarul Ilie Bolojan pe şeful Spitalului Municipal

Medic pe targă! De ce l-a mazilit primarul Ilie Bolojan pe şeful Spitalului Municipal 4-1! Dubla ipostază de manager la Spitalul Municipal şi de prestator de servicii la Pelican a fost considerată o probă suficientă pentru revocarea lui Ovidiu Pop din funcţia publică de către 4 din cei 5 membri ai Consiliului de Administraţie. Cu o aşa majoritate, primarul Ilie Bolojan a fost uşor de convins...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După dezvăluirile BIHOREANULUI a mai rezistat doar două săptămâni. Marţea trecută, Consiliul de Administraţie al Spitalului Clinic Municipal Gavril Curteanu a cerut revocarea din funcţie a managerului Ovidiu Pop, găsit vinovat de incompatibilitate şi conflict de interese.

Două zile mai târziu, primarul Ilie Bolojan a încheiat ultimele formalităţi pentru eliberarea din funcţie. "Din punctul meu de vedere am luat toate măsurile pe care trebuia să le iau", spune edilul, dezamăgit că persoana pe care o promovase acum trei ani nu s-a ridicat la înălţimea aşteptărilor sale.

Interese în conflict

Dr. Ovidiu Laurean Pop nu mai este managerul Spitalului Municipal de vineri dimineaţă, când primarul a semnat dispoziţia de revocare a acestuia, la propunerea Consiliului de Administraţie. Cei 5 membri ai CA se întruniseră în şedinţă extraordinară marţi, 29 octombrie, pentru a analiza informaţiile publicate de BIHOREANUL. "Pe fondul celor semnalate de ziarul dvs., Consiliul a solicitat şi studiat anumite documente, iar pe baza acestora a hotărât sesizarea primarului, cu propunerea de revocare a contractului de management", a explicat Foldes Adalbert, decanul de vârstă al CA.

Măsura a fost votată de 4 membri ai organismului însărcinat să verifice activitatea lui Pop: ec. Dacian Foncea, dr. Hadrian Borcea, dr. Foldes Adalbert şi dr. Ovidiu Burtă, acesta chiar dacă i-a fost naş de cununie lui Pop. Singura care s-a pronunţat în favoarea managerului a fost doctoriţa Daniela Rahotă. "Această situaţie trebuia sesizată mai demult. Din păcate, a fost sesizată abia acum", avea să comenteze, sec, dr. Borcea.

Manager de stat, angajat la privat...

Membrii CA şi-au întemeiat decizia pe un raport al Direcţiei Juridice a Primăriei, care a confirmat că dr. Pop s-a aflat în conflict de interese, dar şi pe declaraţiile de avere ale acestuia, care atestă că în 2010, 2011 şi 2012 managerul a prestat, ca persoană fizică autorizată, pentru spitalul privat Pelican.

Aşa cum scria şi BIHOREANUL, în baza contractului încheiat cu acest spital, la care a renunţat abia în 2013, Pop a încasat peste 139.000 lei. Mai grav e că, între timp, Pop a atribuit celor de la Pelican un contract de 130.000 lei pentru transportarea la Municipal, a probelor de sânge recoltate pe timp de noapte, de la secţiile Infecţioase, Pneumoftiziologie şi Psihiatrie, asta deşi serviciul putea fi asigurat şi de şoferii din subordinea sa.

Juriştii Primăriei au confirmat că prin deciziile luate, Pop s-a pus sub incidenţa Legii Sănătăţii, care prevede că funcţia de manager este incompatibilă cu orice alte funcţii cu excepţia celor didactice, definind conflictul de interese ca situaţia în care acesta are interese personale la o societate cu care spitalul întreţine relaţii comerciale.

Carp se întoarce

02 Gheorghe Carp_1.jpgPentru a pune capăt ambelor situaţii, Pop a fost eliberat din funcţie începând cu 1 noiembrie, în locul său fiind numit interimar Gheorghe Carp (foto), directorul Spitalului Judeţean, care a mai condus Municipalul şi înainte să ajungă, în 2008, viceprimar. "Doctorul Carp va asigura interimatul până la organizarea unui concurs, cel mai probabil în această lună, cel mai târziu până în februarie", spune primarul Ilie Bolojan. În această perioadă, Carp va fi suspendat de la Judeţean, atribuţiile sale urmând să fie exercitate de directorul medical Lucia Daina, iar poziţia de director medical s-o exercite dr. Borcea.

De altfel, vineri dimineaţă, imediat ce a semnat revocarea lui Pop, primarul a participat la raportul de gardă de la Municipal, unde  le-a prezentat şefilor de secţii obiectivele de redresare financiară fixate noului manager. Din cauza subfinanţării de către CAS, dar şi a unor cheltuieli nejustificate, unitatea a adunat în câteva luni restanţe către furnizori de 2,6 milioane lei. Săptămâna trecută, Consiliul Local a alocat spitalului mai mult de un milion de lei, diferenţa urmând să fie acoperită prin suspendarea pe o perioadă determinată a sporurilor salariale, prin diminuarea stocurilor de medicamente şi prin limitarea numărului de analize la un nivel care să permită, totuşi, păstrarea calităţii actului medical.

Plecat din localitate, de la întâlnire a lipsit doar Pop, cel căruia mandatul urma să-i expire anul viitor, în ianuarie. N-a mai apucat să-l ducă la bun sfârşit pentru că, vorba proverbului, cine aleargă după doi iepuri nu prinde nici unul...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
s-a enervat jmecheru' pt cu 'a zburat' de la cascaval....
dar sa vezi ce s-a enervat muierea...
Postat 06 Noiembrie 2013, 07:21 de $$$$$$$$$$$$$$$
Din grija pt ORADENI...
In septembrie 2012 dl. Pop ne spunea: „Managerul Ovidiu Pop (foto) spune că darea în folosință a părții inițiale a clădirii (parter + 2 etaje) nu are de suferit din cauza extinderii cu încă două etaje. Adică în afară de decalarea termenului de predare, cel care a fost amânat după ce, potrivit promisiunilor de la demararea proiectului (anul trecut), Centrul trebuia să fie funcționat începând cu luna iunie 2012 (link). Valoarea totală a investiției finanțate aproape integral de Ministerul Sănătății (grație miniștrilor Cseke și dr. Ritli Ladislau) este de 24,45 milioane lei. În ceea ce privește finanțarea extinderii cu două etaje, aceasta încă nu e clară în totalitate. Directorul Pop a declarat miercuri că doar partea de ridicare a pereților și închiderea (ferestre, uși, izolație termică) ajunge la 4,27 milioane lei, urmând ca finalizarea să apară în bugetul pe 2013 al Consiliul Local Oradea, care va trebui să acopere aceste cheltuieli.” „...situația extinderii și a finalizării ei mai depinde și de realizarea (sau nu) a Centrului de Transplant al Celulelor Stem, acesta fiind motivul invicat în documentul prin care s-a cerut Consiliului Local aprobarea etajelor 3 și 4” Deci e bine... pt. a avea Selina de lucru si a iesi cu calculele (a se citi profit maxim) Consiliul Local si Executivul aproba extinderea cu 2 etaje a Centrului Oncologic ... vezi (sanchi) pt. un Centru de Transplant al Celulelor Stem...In Romania sunt doar 3 clinici autorizate Fundeni, Timisoara si Targu Mures iar cateva cazuri (sub 5) s-au facut doar la Fundeni... Sa fim mandri oradeni NU? Sa LUPTAM!!! Poate au fost cheltuieli aiurea si in alte parti... (ne spune Curtea de Conturi?). Baiu’ e, ne spune Executivul, ca in perioada urmatoare Municipalul trebuie sa FACA ECONOMII BUGETUL SPITALULUI MUNICIPAL fiind intregit prin alocarea a 1 milion de catre Consiliului Local iar „diferenţa urmând să fie acoperită prin SUSPENDAREA pe o perioadă DETERMINATA (si in 2014?) a sporurilor salariale, prin DIMINUAREA stocurilor de medicamente şi prin LIMITAREA numărului de analize la un nivel care să permită, totuşi, păstrarea calităţii actului medical.” Deci ORADENI SA LUPTAM si sa ne pregatim banii cati ori mai fi sa intregim stocurile de medicamente, analize sa le facem pe la privat („merge” si la PELICAN?) sa suportam cu intelegere personalul medical mai iritat!!! DAAA BOLO... Te sustinem!!!
Postat 06 Noiembrie 2013, 00:27 de Adi Oradeanul
De interes general
Sunt interesante si alte puncte de vedere referitoare la miza schimbarii de la nivelul de conducere al Spitalului Municipal, fapt care survine dupa incheierea unei licitatii Schimbarea managerului Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” din Oradea are o motivaţie... financiară! Cel puţin aşa susţin sursele noastre, care ne-au pus la dispoziţie date privind revenirea lui Gheorghe Carp şi a... S.C. Tehnoplus (Industry, Medical şi Service) Bucureşti SRL la „conducerea” investiţiilor majore care se vor face, în perioada imediat următoare, la „Municipal”!... Tehnoplus pare să fie „firma de casă” a lui Gheorghe Carp, care s-a „mutat” împreună cu el de la „Municipal” la „Judeţean” şi care va reveni, probabil, la „Municipal”, în condiţiile în care aici se vor face, în curând, mega-investiţii. Potrivit surselor noastre, grupul de firme Tehnoplus realizează, practic, şi proiectarea lucrărilor a căror execuţie o câştigă ulterior la licitaţie, deşi, teoretic, proiectarea este făcută de firma unui fin al lui Gheorghe Carp, pe nume Szell. Este interesant de urmarit cine va castiga licitatia de la "Municipal" pentru salile de operatie. Ghiciti cine a participat la licitatie???!!!!!
Postat 05 Noiembrie 2013, 22:04 de AA
Si liberalii lui Nicolaescu sunt dezamagiti de cineva
un oradean care e dezamagit de Antenescu il vrea pe Tariceanu inapoi.
Postat 05 Noiembrie 2013, 12:15 de BIND
dezamagire
@TDS: Daca nici pana acum nu te-a dezamagit Crin Antenescu, inseamna ca-i poti inghiti multe. Stai linistit, nu mai are cu ce sa te dezamageasca.
Postat 05 Noiembrie 2013, 10:10 de oradean
blat
Si eu sunt dezamagit de persoana pe care am votat-o in doua randuri si in care am crezut si pe care am admirat-o! Dar "vine o zi, vine o zi/cand se va sfarsi"....Ziua a venit pe 9 septembrie 2013 cand Pacea de la Oradea dintre IMPACT si Primarie a fost oficializata prin adoptarea HCL 651/2013! Evident la propunerea persoanei! Care cunostea in detaliu cine este IMPACT-ul! PS 1: dupa ce am postat un link ce ducea la un articol publicat intr-un saptamanal vecin si in care se vorbea tot despre...IMPACT pe Facebook(Primaria Oradea si persoana), link-ul a fost eliminat iar eu nu mai pot posta nimic pe aceste profile PS 2: mai ramane sa ma dezamageasca Crin Antonescu si atunci lista este epuizata!
Postat 05 Noiembrie 2013, 08:34 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON