URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Aprilie 2010, 14:19

Martorul secret chemat de Parchet ca să-l înfunde pe Iepu' a dispărut

Martorul secret chemat de Parchet ca să-l înfunde pe Iepu' a dispărut JOCUL DE-A DOVEDITUL. Pentru că n-au reuşit să-i dovedească indubitabil vinovăţia, procurorii au încercat să-l înfunde pe Nicolae Oros (foto) cu un martor inventat, căruia tânărul i-ar fi destăinuit crima. Ca să nu se afle de aranjamentul lor, martorul urma să fie audiat "cu identitate protejată", procedură extrem de rar utilizată în procesele din România
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Joia trecută, judecătorii Tribunalului Bihor au închis cazul lui Nicolae Oros, zis Iepu', tânărul de 24 de ani acuzat de uciderea taximetristului Bajkan Peter. Au făcut-o pentru a doua oară, după ce, în urmă cu două săptămâni, procurorii ceruseră, chiar înainte de pronunţarea sentinţei, reluarea procesului.

Motivul? Voiau audierea unui martor cu identitate protejată despre care afirmau că deţine "aspecte esenţiale şi relevante pentru cauză". Dar misteriosul personaj n-a mai apărut. "Am renunţat la el din motive obiective", au zis anchetatorii. BIHOREANUL a aflat, însă, că lucrurile stau altfel. Cel care s-a răzgândit a fost martorul, care pretinde că, de fapt, procurorii l-ar fi scos la înaintare, dictându-i ce să afirme. Şi mai scandalos este că bărbatul a mai fost folosit ca martor şi anul trecut, tot într-un dosar de omor!

Uite martorul, nu e martorul

Tribunalul Bihor ar fi trebuit să se pronunţe în cazul lui Nicolae Oros pe 18 martie, însă cu o zi înainte procurorii au venit cu o solicitare-şoc: audierea unui martor cu identitate protejată. Judecătoarea Denisa Vidican a încuviinţat cererea şi a repus cauza pe rol, stabilind un nou termen de judecată pentru joia trecută. Când, însă, procurorul de şedinţă a venit cu o altă surpriză: martorul nu mai e!

03 Doseanu_2.jpg"Situaţia e jenantă. Avem martori care apar, dispar... Eram interesaţi să auzim aspectele esenţiale şi relevante pe care respectivul ar fi vrut să le prezinte", a exclamat în sala de judecată, Răzvan Doseanu (foto), avocatul lui Nicolae Oros.

Deşi n-a spus-o pe şleau, suspiciunea avocatului şi a familiei tânărului este că, din lipsă de probe care să ateste vinovăţia lui Iepu', procurorii au inventat un martor care să susţină actul de inculpare. "Încă din decembrie procurorii au încercat să încheie înţelegeri cu anumite persoane, oferindu-le bani pentru ca aceştia să depună mărturie mincinoasă împotriva fratelui meu", acuză fratele acuzatului, Mihai Oros.

Remuşcări

Când procesul părea să se îndrepte lin spre deznodământul imaginat de procurori - lovitură de teatru! Martorul secret a dat-o la întors, refuzând să se mai prezinte în instanţă. Ba mai mult, acum "sifonează", pretinzând că anchetatorii ar fi regizorii depoziţiei pe care el urma s-o prezinte judecătorilor. Scopul era să-l înfunde pe inculpatul de acum, Oros, aşa cum o mai făcuse deja într-un caz, spune el: "Din cauza mea, un tip, pe nume Stana, a primit 20 de ani de închisoare!".

Cazul Stana, la care martorul face referire, viza în 2003 uciderea unui bătrân din satul Belfir, comuna Tinca, în ceea ce părea a fi un accident de circulaţie. Cadavrul omului fusese găsit pe marginea şoselei, ca şi cum ar fi fost lovit de o maşină, însă ulterior criminaliştii au stabilit că fusese omorât în bătaie.

Singurul suspect era Stana Ludovic, un localnic pe care bătrânul îl primise în casă, ca întreţinător, însă cu care încă nu încheiase vreun act în acest sens. Bărbatul a şi fost arestat pentru trei zile, iar apoi pus în libertate din lipsă de probe. În casă, procurorul nu găsise niciun fir de sânge şi nici urmele vreunei altercaţii, care să lege crima de numele lui Stana. Un an mai târziu, însă, era din nou legat. Procurorii au făcut o probă cu luminol, adică substanţa care indică prezenţa sângelui pe o anumită suprafaţă, stabilind că, totuşi, bătrânul fusese ucis în camera sa, unde nu puteau intra decât apropiaţii lui. Iar cel mai apropiat era Stana şi concubina acestuia, care locuiau acolo.

Martor mincinos

Trimis în judecată, Stana a fost condamnat abia după aproape şase ani, în 2009. Asta pentru că nici una din numeroase expertize ADN dispuse de procurori ori solicitate de avocatul apărării nu a putut furniza date certe care să-i confirme vinovăţia. Pe hainele şi corpul lui nu a fost găsit sânge sau alte urme biologice ale bătrânului. Judecătorii au dispus chiar şi exhumarea victimei, în căutarea unor urme lăsate de criminal, însă rezultatul expertizelor a fost la fel de neconcludent.

În 2009, însă, după primirea ultimelor rezultate de la Institutul de Medicină Legală Mina Minovici, procurorii au venit în faţa judecătorilor, la fel ca acum în cazul Oros, cu o cerere pentru audierea unui martor. Acelaşi, după cum aveau să confirme sursele BIHOREANULUI, ca în procesul lui Iepu'.

"Martori din ăştia sunt cu duiumul. Vin din Penitenciar, se oferă să dea declaraţii, inventează ca să obţină anumite drepturi. Iar procurorii şi poliţiştii îi folosesc des. Eu sunt convins că individul a minţit", spune avocatul Ioan Sava, apărătorul lui Stana.

E nevinovat

Sava e convins că în cazul clientului său s-a făcut, acum mai bine de şase ani, o gravă eroare judiciară, cercetările la faţa locului fiind superficiale, iar anchetatorii încălcând repetat drepturile suspectului. "Stana nu avea niciun motiv să-şi omoare gazda. În schimb, am demonstrat că victima avea duşmani. O să se găsească, odată, adevăratul criminal. Dar până atunci, un om nevinovat zace în puşcărie".

În ciuda probelor şubrede, Stana s-a ales cu 20 de ani de închisoare, o pedeapsă extrem de grea, menţinută şi la instanţele superioare, Curtea de Apel Oradea şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Bărbatul, care n-a recunoscut niciodată comiterea faptei, a făcut de atunci numeroase memorii, arătând viciile de documentare ale procurorilor şi faptul că martorul lor era "aranjat". Iar asta pentru că, după cum spunea el, individul, care la vremea respectivă îi era coleg de celulă, "a fost instruit să dea acea declaraţie, mai ales că era şi el judecat pentru furt".

Învârteli judiciare

Până acum, Stana a făcut degeaba memorii, dar nimeni nu l-a băgat în seamă ca să-l ancheteze pe martor. Un motiv numai bun pentru ca procurorii să-l folosească acum şi în cazul lui Oros. Atât doar, că, de astă dată, omul lor a clacat. Înainte cu o zi de proces, individul a cerut să fie primit în audienţă la Parchetul Bihor ca să anunţe că nu mai dă nicio declaraţie. Declarându-se "cuprins de remuşcări pentru răul făcut în cazul Stana", bărbatul a spus că refuză să mai mintă pentru a scăpa de închisoare. Cel puţin aşa arată într-o scrisoare trimisă unor apropiaţi ai lui Iepu'.

Cum era de aşteptat, procurorii s-au eschivat să răspundă gravelor acuzaţii făcute de fostul lor colaborator, care ridică dubii uriaşe asupra legalităţii în care îşi fac anchetele. Ba mai mult, chit că martorul n-a mai fost audiat şi, ca atare, nu aveau de ce să-l mai protejeze, au refuzat orice comentariu, invocând faptul că Legea privind protecţia martorilor sancţionează cu închisoarea deconspirarea unor informaţii care le-ar periclita acestora viaţa ori sănătatea. Păcat că nu au la fel de mare grijă şi de viaţa celor trimişi pe nedrept în spatele gratiilor...


GREU DE DOVEDIT
Probe puţine

03 bajkan.jpgCazul taximetristului Bajkan Peter (foto), găsit împuşcat anul trecut, pe 11 februarie, pe Calea Sântandreiului, a stârnit controverse deoarece procurorii n-au reuşit să dovedească vinovăţia singurului lor suspect, Nicolae Oros, un tânăr de 23 de ani.

Acesta a fost reţinut în noaptea următoare crimei şi pus sub arest pentru 10 zile, în baza amprentei găsite pe uşa maşinii şi a unei declaraţii a tatălui său, care nu îi confirma alibiul, şi anume că în noaptea crimei tânărul ar fi dormit acasă.

Pe 20 februarie, însă, Curtea de Apel a dispus punerea lui Oros în libertate, apreciind că procurorii nu au adus alte probe clare împotriva lui. În plus, s-a dovedit că tânărul circulase cu maşina victimei cu o zi înainte de comiterea crimei.

După o lună, Oros a fost rearestat fiindcă între timp procurorii primiseră raportul de expertiză biocriminalistică întocmit la Bucureşti. Specialiştii au descoperit celule epiteliale care îi aparţin lui Oros pe probele ridicate din interiorul maşinii. Procurorii susţin că ADN-ul lui apare pe volanul maşinii şi pe mufele staţiei de emisie-recepţie, însă nu pot dovedi acest lucru deoarece, la ridicarea probelor, au omis să indice pe recipientele în care le-au depozitat locul de unde le-au cules. Ulterior, solicitarea făcută de avocatul lui Oros pentru o contraexpertiză a fost refuzată, pe motiv că probele culese din maşină s-ar fi consumat la prima analiză.

Pe de altă parte, arma cu care taximetristul fusese împuşcat nu a fost găsită, iar pe motiv că Parchetul nu avea parafină, anchetatorii au refuzat şi proba cu această substanţă, care ar fi elucidat dacă Oros a tras cu o armă sau nu. Mai mult, după analizarea urmelor de paşi găsiţi la faţa locului, s-a dovedit că aceştia nu-i aparţin tânărului, deoarece diferă nu doar modelul pantofilor, ci şi mărimea.

Citiţi pe această temă şi articolul "Nicolae Oros, tânărul acuzat că l-a împuşcat pe taximetristul găsit mort pe centură, a fost declarat nevinovat!"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON