URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Februarie 2011, 14:08

Market cu forţa (FOTO)

Market cu forţa (FOTO) LIPIT. În Marghita, supermarketul Unicarm e doar la un metru de blocul ai cărui locatari se plâng că, la primele două etaje, nici nu mai au lumină. De trei ani, de când s-a terminat construcţia, oamenii văd doar "albastrul de Unicarm" în faţa ochilor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scandalul iscat în legătură cu modul în care Unicarm îşi construieşte magazinele în Bihor continuă. A început cu cel din Beiuş, ridicat fără vreun proiect, sub privirile îngăduitoare ale funcţionarilor Primăriei care, dezinteresat sau nu, au călcat apoi şi ei pe lege. Astfel încât, deşi firmei îi lipsea acordul de mediu, i-au emis o autorizaţie de construcţie înainte cu câteva zile înainte de inaugurare.

BIHOREANUL a descoperit că aceeaşi situaţie s-a înregistrat şi la Marghita, unde Unicarm a ridicat un magazin aproape lipit de un bloc, acoperindu-i două etaje care acum sunt pline de igrasie, dar şi la Oradea, unde aceeaşi firmă şi-a făcut trei magazine neautorizate.

Supermarket pe blat

08-Vasile-Lucut.jpgBIHOREANUL a relatat în urmă cu două luni povestea magazinului Unicarm din Beiuş, ridicat fără acte în buricul târgului. Deţinută de un controversat milionar sătmărean, Vasile Lucuţ (foto), firma a fost călcată în octombrie de o echipă a Inspectoratului Teritorial de Stat în Construcţii (ITSC), care a descoperit probleme grave pe şantier: lipsa autorizaţiei de construcţie, a dirigintelui şi a unui proiect, plus nerespectarea reglementărilor tehnice. Aşa că au dispus oprirea lucrărilor până la remedierea situaţiei. Amendă, însă, nu au dat, deşi ar fi putut. "Am înştiinţat Primăria asupra situaţiei create, pentru aplicarea de către ei a prevederilor legale", se scoate acum şeful ITSC, Gheorghe Husăsan.

Iar funcţionarii Primăriei au făcut ordine, dar în bătaie de joc:  au dat o amendă de 2.000 lei şi, deşi certificatul de urbanism prevedea necesitatea acordului de mediu pentru autorizarea construcţiei, au emis autorizaţia în mod abuziv, ignorând lipsa actului. Chestiune care, de altfel, a şi atras atenţia procurorilor. "Se fac cercetări, existând suspiciuni privind un abuz în serviciu din partea funcţionarilor Primăriei", declară prim-procurorul Parchetului Beiuş, Gligor Sabău.

Market la indigo

Situaţia e similară cu cea de la Marghita unde, în 2008, Unicarm a ridicat un supermarket în buricul târgului, tot fără documente. Situaţia de aici e mai gravă, fiindcă magazinul a fost aproape lipit de un bloc de locuinţe. "Când au început săpăturile la fundaţie, ne-au crăpat pereţii, ne-au pocnit ţevile de apă şi încălzire. Abia ce renovasem", povesteşte Ştefan Farkas, unul din locatarii afectaţi. Oamenii au cerut ajutorul Primăriei, dar singura reacţie a fost o adresă în care funcţionarii i-au înştiinţat că firma nu deţine autorizaţie şi că a fost somată să oprească lucrările.

În fapt, însă, nu s-a întâmplat nimic. "Au continuat, iar problemele cu adevărat mari au venit când au ridicat clădirea. E prea înaltă, ajunge până la etajul 2 al blocului, şi e aproape lipită de bloc. De atunci nu mai vedem soarele în partea aceea, decât peretele magazinului. Tot de-atunci avem şi igrasie, din cauza lipsei de aer. Dar nimeni n-a făcut nimic. De la Primărie ni s-a spus că firma e în regulă acum şi că nu se mai poate face nimic. Dar nu-i. Nu sunt locuri de parcare pentru clienţi, iar în spate curtea blocului e blocată mereu de maşinile de aprovizionare. Noi nici nu ne mai putem folosi garajele", se plânge Farkas.

Urmărit penal

În lipsa unei reacţii ferme din partea edililor, locatarii au depus o plângere penală la Parchetul Marghita. Deşi înregistrat în decembrie 2008, dosarul a fost pasat vreme de doi ani pentru ca, în final, să fie preluat de Serviciul de Investigare a Fraudelor din Poliţia Bihor. Care, în noiembrie anul trecut, a început urmărirea penală împotriva patronului Vasile Lucuţ şi a unui inspector din Primărie, Silvian Stoianovici. Primul e acuzat de executarea unor lucrări fără autorizaţie, iar celălalt de neglijenţă în serviciu, deoarece nu a sesizat organele de cercetare penală despre faptul că firma refuză să oprească lucrările chiar şi după ce a fost somată.

08-Dorel-Talpos.jpgPrimarul Marghitei, Dorel Talpoş (foto), e convins însă că greşeala e a procurorilor. "Eu nu cred că s-a început urmărirea penală, sigur e o greşeală. N-aveau motiv, Unicarm a intrat în legalitate în timpul construcţiei", susţine edilul, cu tupeu.

legali şi la Oradea

08-Ovidiu-Daescu.jpgAbuzurile Unicarm nu s-au oprit aici. BIHOREANUL a descoperit că şi în Oradea trei din cele cinci magazine pe care firma le deţine la parterele unor blocuri din Decebal, Nufărului şi Transilvaniei nu au, nici ele, aviz de mediu. "Nu ni s-a solicitat aviz pentru niciun amplasament din Oradea, Ştei sau Marghita. Doar pentru cel din Beiuş, unde clădirea era deja ridicată, motiv pentru care am refuzat să-l acordăm. Nu putem face un studiu de impact asupra mediului pentru o construcţie finalizată", explică şeful Agenţiei de Protecţia Mediului, Ovidiu Dăescu (foto).

Pe de altă parte, arhitectul şef al Oradiei, Lucia Iacob, a recunoscut că societatea nu deţine nici o autorizaţie de construcţie, obligatorie chiar şi pentru amenajările de spaţii comerciale, motiv pentru care a şi fost sancţionată în trei rânduri. "Au plătit amenzile, iar acum fac demersurile pentru a intra în legalitate, sunt în curs de obţinere a certificatului de urbanism", spune Iacob. Evident, asta în condiţiile în care magazinele au fost de mult puse în funcţiune!

Gălăgioşii

În absenţa unor autorizaţii care i-ar fi obligat să respecte minime norme de convieţuire, nici nu e de mirare că împotriva magazinelor Unicarm reclamaţiile curg atât la Poliţia Comunitară, cât şi la Direcţia de Sănătate Publică, cu privire la zgomotul provocat de instalaţiile frigorifice sau neridicarea la timp a deşeurilor care blochează parterul blocurilor.

"S-a dispus antifonarea, montarea unor instalaţii frigorifice mai silenţioase şi îndepărtarea deşeurilor menajere de două ori pe zi. În plus, au fost mai multe determinări ale nivelului de zgomot. În 16 cazuri au fost în limitele admise, iar în 18 cazuri au depăşit acest motiv. Ca atare, am cerut identificarea unor soluţii tehnice pentru reducerea nivelului de zgomot",  a explicat pentru BIHOREANUL şeful DSP, Marius Pârcioagă. În urma numeroaselor reclamaţii, luna trecută, DSP Bihor a sesizat şi Primăria Oradea, cerând să comunice dacă pentru punctele de lucru Unicarm din oraş există certificate de urbanism şi autorizaţii de construcţie. "În lipsa actelor, vor fi sesizate organele competente să ia măsuri. Deocamdată n-am primit răspuns", zice Pârcioagă.

Tăcere

Căutat de BIHOREANUL, Vasile Lucuţ, patronul Unicarm, nu a fost de găsit nici la sediul firmei şi nici pe mobil. De altfel, se pare că omul de afaceri nici nu e prea îngrijorat de problemele generate. Chemat anul trecut la audieri la sediul Poliţiei Marghita, în prima fază nici nu s-a deranjat să se prezinte. "A transmis poliţiştilor că nu vine la ordinul oricărui portar", povesteşte Ştefan Farkas, cel care l-a reclamat.

Cert e că expansiunea în Bihor nu ar fi fost posibilă fără girul unor funcţionari care acum dau din umeri sau chiar fac pe neînţeleşii. De exemplu, pe considerentul că magazinul Unicarm e "generator de prosperitate", primarul Beiuşului, Adrian Domocoş, vrea să-l facă pe Lucuţ cetăţean de onoare, chiar de ziua oraşului. "Eu consider acea investiţie un câştig pentru oraş. Nu ştiu de ce se face atâta caz pentru nişte probleme vechi", se întreabă şi edilul Marghitei, Dorel Talpoş. Poate dacă s-ar muta o vreme într-un apartament din blocul "întunericit" de supermarketul pe care-l laudă cu atâta ardoare, ar înţelege...


REGULI NOI
Elena Udrea vrea demolare rapidă

Situaţii de firme tupeiste, cum e Unicarm, care întâi construiesc şi abia apoi autorizează, ar putea deveni istorie. Ministrul Dezvoltării şi Turismului Elena Udrea vrea să modifice Legea construcţiilor şi să introducă noi reguli, pornind de la constatarea că "există foarte multe imobile ridicate ilegal în toate oraşele ţării", ceea ce a dus la un "dezastru urbanistic". Noul act normativ ar putea permite demolarea mai rapidă a clădirilor ridicate abuziv.

"Vom încerca să schimbăm legea în sensul în care şi pe teren proprietate publică, şi pe cel privat, orice construcţie ilegală să poată să fie demolată de urgenţă", a spus Udrea, apreciind totodată că acţiunea de a construi ilegal ar trebui să fie de natură penală şi sancţionată ca atare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
unicarm
cei cu bani fac ce vor razbunativa pe alesi dv, care au luat bani pentru a inchide ochi
Postat 24 Februarie 2011, 19:36 de unul oarecare
numai el?
nu este singurul!!!!!!!! trei g e in acerasi situatie la mai multe locatii
Postat 06 Februarie 2011, 11:27 de ion
Market cu forţa
bagesi dracu p...a in politica asta altii primesc amenzi de sute de milioane de la un anume ghilica ,prin dsv si prin sanepid !!!dar astia cu banii is prea puternici sa ca ne retragem cu coada intre picioare si cu buzunarele pline!!!dar poporul asta de miei inspre abator.... NOI SUNTEM TARA MIEILOR DE PASTI!!!!!!!!!!
Postat 05 Februarie 2011, 20:55 de pocok
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON