URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 August 2015, 12:00

Marele festival mic: Din lipsa banilor, cel mai important eveniment cultural din Oradea intră la apă

Marele festival mic: Din lipsa banilor, cel mai important eveniment cultural din Oradea intră la apă LOW COST. Parada actorilor chema anul trecut orădenii la a II-a ediţie a FITO, ce cuprindea peste 60 de spectacole de teatru în săli, în pub-uri şi în aer liber, plus unul de operă. În această toamnă, festivalul a fost redus la doar un sfert...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul trecut, iubitorii de teatru făceau adevărate curse pentru a prinde cât mai multe dintre cele peste 60 de spectacole de toate soiurile, inclusiv cu vedete de talia unor Marcel Iureş şi Maia Morgenstern, în cadrul celei de-a II-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Oradea.

Anul acesta nu va mai fi cazul. FITO 2015 îşi va pierde dimensiunea internaţională şi va aduce în oraş abia 10-15 spectacole, toate de teatru scurt, într-un singur act. Evident, managerul Teatrului Regina Maria, Daniel Vulcu, este nemulţumit de austeritatea impusă atât de către Consiliul Judeţean Bihor, cât şi de Primăria Oradea, ai căror reprezentanţi sugerează, în schimb, că organizatorii ar fi trebuit să-şi drămuiască mai bine banii primiţi...

În dezvoltare

În septembrie 2013, cu sprijinul Consiliului Judeţean şi Primăriei, Teatrul Regina Maria lansa un nou concept cultural: Festivalul Internaţional de Teatru de la Oradea (FITO), o versiune mult extinsă a tradiţionalului Festival de Teatru Scurt (FTS), ajuns atunci la ediţia a XIX-a.

Atât în ediţia de debut, cât şi în cea următoare, din 2014, noul festival a fost completat cu mai multe spectacole de teatru-circ, reprezentaţii ale unor teatre de primă mână, naţionale, din Bucureşti şi nu numai, cu o secţiune rezervată teatrelor independente, cu spectacole pentru copii şi de trupe din ţări precum Franţa, Germania, Belgia şi Turcia, ba chiar şi cu un spectacol de operă.

Două ediţii reuşite ale festivalului, care a atras mai mulţi spectatori decât reuşea până atunci FTS, au făcut din FITO cel mai de anvergură eveniment cultural al Oradiei, care oferea câte 60 de reprezentaţii pe ediţie şi aducea în faţa publicului local atât artişti consacraţi, cât şi tineri în plină ascensiune.

La jumătate

Toamna aceasta, însă, surpriză! Din lipsa banilor, FITO 2015 era cât ce să nici nu mai aibă loc. Dacă în 2014, bugetul total al evenimentului s-a ridicat la 450.000 de lei, bani adunaţi de la Primărie, CJ Bihor, sponsori şi din vânzarea de bilete, de data asta sumele vor fi mult mai mici.

Responsabile de această situaţie, spune managerul Teatrului Regina Maria, Daniel Vulcu (foto), ar fi Consiliul Judeţean şi Primăria care au subfinanţat ediţia 2015. Concret, spune el, în 2013 municipalitatea a alocat pentru organizarea FITO, inclus atunci în Toamna Orădeană, 120.000 lei, în 2014 suma fiind redusă la doar 80.000 lei, pentru ca în aprilie anul acesta, când Consiliul Local a votat calendarul evenimentelor organizate ori susţinute de municipalitate, Direcţia de Monitorizare Cheltuieli de Funcţionare şi Organizare Evenimente (DMCFOE) să rezerve festivalului doar 45.000 lei, abia puţin peste jumătate din puţinul de anul trecut. Şi atunci Vulcu a susţinut că împărţirea banilor s-a făcut "absolut aleatoriu, fără criterii solide şi după bunul plac al domnului Mircea Oaie (n.r. - directorul DMCFOE), care nu ştiu câtă competenţă are în acest domeniu".

 

Nu se poate

Primăria nu are nicio explicaţie concretă pentru diminuarea drastică a fondurilor pentru FITO. "Nu am avut cum să alocăm o sumă mai mare anul acesta. Am avut ca prioritate evenimentele proprii ale municipalităţii. De altfel, Teatrul Regina Maria se află în subordinea Consiliului Judeţean", se apără directorul Mircea Oaie (foto), dând de înţeles că evenimentele teatrului orădean ar trebui finanţate mai ales de la judeţ, chiar dacă faptul că ele sunt mai ales pentru orădeni e cum nu se poate mai evident. "Timpul a dovedit că acest festival este vârf de lance al culturii în Oradea, poate cel mai important eveniment realizat în oraş pe acest palier", spune Vulcu în replică.

Primăria Oradea a alocat pentru toate evenimentele din acest an 1,2 milioane lei, din care jumătate pentru organizarea Toamnei Orădene, mai exact 650.000 lei. De altfel, o sumă consistentă, de 64.000 lei, cu aproape 20.000 de lei peste cea alocată FITO, a fost cheltuită pe organizarea Caravanei Florilor, un eveniment de doar o jumătate de zi care s-a consumat vinerea trecută, când prin oraş a trecut un alai cu şase care alegorice florale pregătite la Debreţin, însoţite de dansatori, majorete şi mascote.

Bani puţini, cheltuieli mari

În ce priveşte sumele de la Consiliul Judeţean, povestea e alta. "CJ ne alocă un buget total pentru salarii, producţii şi cheltuieli de funcţionare. Anul acesta, când am făcut proiectul de buget, am prevăzut din timp nişte cheltuieli mai mari", explică Daniel Vulcu. Motivul? "Având în vedere că anul viitor vom găzdui Gala Premiilor Uniter, am dorit să realizăm nişte producţii importante, care să poată intra în cărţi pentru aceste premii. Pentru aceasta am adus regizori de primă mărime, precum Victor Ioan Frunză, Alexandru Dabija şi Bobi Pricop. Producţiile ne-au costat, într-adevăr, mai mult", spune Vulcu, refuzând să dezvăluie, totuşi, onorariile plătite regizorilor invitaţi.

Cert e că în total, pe 2015, managerul Teatrului Regina Maria – ce include Trupa Arcadia şi Ansamblul Crişana – a solicitat CJ 2,9 milioane lei, din care a primit 1,8 milioane. Totuşi, teatrul n-a renunţat la producţii costisitoare precum "Uciderea ritualică a lui Gorge Mastromas" ori "Cheia". "Ne-au apărut şi cheltuieli neprevăzute. Din bugetul propriu a trebuit să organizăm, în aprilie, Zilele Bihorului, cu un concert In Memoriam Florica Ungur, care ne-a costat 30.000 lei, precum şi o ediţie a emisiunii Tezaur Folcloric la Oradea, care s-a ridicat la 80.000 lei", spune Vulcu.

"Nu subfinanţăm"

Urmarea e că, spre deosebire de anul trecut, Teatrul a rămas fără fonduri pentru FITO. Apelând la conducerea Consiliului Judeţean, Vulcu s-a ales cu promisiunea că săptămâna aceasta, la noua rectificare bugetară, va primi încă 50.000 lei pentru organizarea FITO. Mult sub suma de anul trecut, când CJ contribuise în acest scop cu 200.000 lei.

Reprezentanţii Consiliului resping, totuşi, ideea că ar fi recurs la o subfinanţare. "În ultimii ani bugetul total al Teatrului Regina Maria a crescut constant. De la 5,6 milioane în 2012 la 6,2 milioane lei în 2013 şi la 6,6 milioane în 2014. Într-adevăr pentru 2015 bugetul alocat este de 6,2 milioane, dar şi bugetul total al judeţului a fost mai mic cu 22 de milioane de lei", explică Horia Carţiş (foto), şeful de cabinet al preşedintelui Cornel Popa. De altfel, Carţiş spune că este normal ca şi Primăria să sprijine FITO fiindcă "până la urmă principalii beneficiari ai evenimentului sunt orădenii".

Ediţie de criză

"Vina" e pasată, aşadar, de la o instituţie la altai, ba aruncată inclusiv asupra managerului Teatrului, care ar fi trebuit să-şi drămuiască mai bine sumele primite şi să nu investească atât de mult în producţii.

Ediţia din acest an a FITO va fi organizată cu un buget de circa 150.000 lei, iar asta întrucât pe lângă cei 45.000 alocaţi de Primărie şi cei 50.000 asiguraţi de CJ, Teatrul a reuşit, la fel ca anul trecut, să obţină o finanţare de 12.000 de euro, adică 54.000 lei, din partea Raiffeisen Bank. "Estimăm că vom reuşi să mai adunăm de la alţi sponsori, mai mici, încă vreo 5-6.000 euro", speră Daniel Vulcu, dar una peste alta asta înseamnă că festivalul programat între 20 şi 27 septembrie se va desfăşura la o scară de patru ori mai mică decât până acum şi că va avea doar piese de teatru scurt, fiind tăiate din start reprezentanţiile teatrelor din străinătate, ale teatrelor naţionale din ţară, spectacolele de stradă şi festivalul de teatru pentru copii.

"Încă nu ştim exact câte spectacole vom avea, vreo 10-15", zice Daniel Vulcu, adică cel mult un sfert faţă de anii trecuţi. Dintre acestea, majoritatea vor fi de teatru scurt, însă au fost programate şi două premiere ale teatrului gazdă ("Livada cu vişini", de Cehov, în regia lui Alexandru Dabija, respectiv musicalul "Omul din la Mancha"), respectiv un spectacol "mare" adus de Teatrul Odeon din Bucureşti. Este vorba de "Gaiţele".

Cei păgubiţi sunt spectatorii orădeni cărora începuse să le placă ideea că au în oraşul lor un festival cultural de top. Cine ştie, poate îl vor avea din nou la anu’...


O COMPARAŢIE

Bugete "sensibil egale"

Deşi nu o spune direct, Daniel Vulcu este nemulţumit că Teatrul Szigligeti, care nu are o activitate la fel de intensă, primeşte totuşi un buget "sensibil egal" cu cel al Teatrului Regina Maria. Concret, alocaţia pentru teatrul maghiar este anul acesta de 4,9 milioane lei, faţă de 6,2 milioane cât are Regina Maria, adică cu doar 20% mai mică.

"Diferenţele noastre vin din faptul că noi avem mai mulţi angajaţi", zice Vulcu, precizând că, deşi nu-şi doreşte "să moară şi capra vecinului", ar vrea ca balanţa să încline mai mult în favoarea instituţiei pe care o conduce. "În Sfântu Gheorghe autorităţile alocă 75% pentru teatrul maghiar şi 25% pentru cel românesc, după proporţia etniilor în localitate", spune Vulcu. Or, deşi în Oradea 25% din populaţia oraşului este de etnie maghiară, teatrul Szigligeti are o finanţare de 80% din cea alocată Teatrului Regina Maria. "Nu consider că la Sfântu Gheorghe este o formulă pe care ar trebui s-o aplicăm şi noi, dar aş dori să se ţină cont că noi organizăm, totuşi, un festival de prestigiu şi că avem în fiecare an mai multe producţii", spune Vulcu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Auleuuuuuu
Smaranda...te pricepi si la teatru amu?Lulu ....ai discipolite super....!!!!!!!
Postat 24 August 2015, 16:19 de grigore
Hahaha
Ce treaba sa aiba Ilie birtinutz cu teatrul?El face giratii,tarcuri de gunoaie cu cartela interfon,vrea sa omoare fotbalul-FCBihorul!CE STIE mocofanul ce e ciocolata?Maninca hirtia,arunca bucata...proverbe..la ce va ginditi??????? ?????????????????
Postat 24 August 2015, 16:18 de grigore
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON