URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Octombrie 2017, 13:19

Marea eliberare: 33 de tâlhari, hoţi, bătăuşi și traficanți de carne vie vor să iasă mai repede din Penitenciarul Oradea

Marea eliberare: 33 de tâlhari, hoţi, bătăuşi și traficanți de carne vie vor să iasă mai repede din Penitenciarul Oradea PLOŞNIŢE LA CEDO. Condiţiile necorespunzătoare din Penitenciarul Oradea au fost reclamate de mai mulţi deţinuţi la CEDO. Ioan Poenar, un preot hunedorean client al DNA, arestat în 2015 într-un dosar de evaziune fiscală, a strâns într-un borcan ploşniţele care l-au "vampirizat" de-a lungul şederii în celulă ca să le trimită judecătorilor europeni, drept dovadă a mizeriei de care a avut parte
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o singură zi, trei puşcăriaşi au fost eliberaţi şi alţi 33 au primit avizul Comisiei de liberare condiţionată din Penitenciarul Oradea, astfel că ar putea ieşi şi ei din închisoare ca urmare a intrării în vigoare a Legii privind recursul compensatoriu, care oferă deţinuţilor 6 "zile câştig" pentru fiecare lună petrecută în condiţii necorespunzătoare.

Este vorba despre tâlhari, hoţi, bătăuşi, traficanţi de carne vie, majoritatea recidivişti sau cu antecedente penale, care, cu zilele primite cadou adunate la perioada ispăşită deja, au executat fracţia obligatorie şi, cu voia judecătorilor, ar putea ieşi înainte de termen...

Zile contra metri pătraţi

Intrată în vigoare în 19 octombrie, Legea 169/2017 se aplică oricărui deţinut sau arestat care a fost ţinut în condiţii necorespunzătoare începând din 2012. Conform actului normativ, condiţiile necorespunzătoare se referă la cazarea într-un spaţiu mai mic sau egal cu 4 mp/persoană, lipsa accesului la activităţi în aer liber, lipsa accesului la lumină naturală sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilaţie, lipsa temperaturii adecvate a camerei, lipsa posibilităţii de a folosi toaleta în privat, lipsa normelor sanitare de bază şi a cerinţelor de igienă, existenţa infiltraţiilor, igrasiei şi mucegaiului în pereţii camerelor de detenţie.

Pentru fiecare 30 de zile petrecute în astfel de condiţii, deţinuţii beneficiază de încă 6 "zile câştig", care se scad din pedeapsă. Altfel spus, la 5 ani de detenţie, un puşcăriaş îşi poate reduce pedeapsa cu un an!

Sindicaliştii din Administraţia Naţională a Penitenciarelor s-au plâns de la început că actul normativ nu e suficient de clar: "Modul de calcul este incert, procedura de punere în libertate nu e clară, apar erori în evidenţa executării pedepselor, iar personalul care gestionează acest proces este insuficient".

O lege pentru toţi

De ce atâtea temeri? Fiindcă legea este favorabilă nu doar pentru deţinuţii care, prin acest "bonus", îşi execută pedepsele până la capăt, ci şi pentru cei care, cu "zilele câştig" adunate la perioada ispăşită deja, ajung la fracţia obligatorie ce le permite să ceară liberarea condiţionată. E vorba de două treimi din pedeapsă în cazul celor condamnaţi până la 10 ani şi trei pătrimi în cazul celor cu pedepse mai mari.

Aceştia se pot prezenta în faţa Comisiei de liberare condiţionată de la nivelul penitenciarului, condusă de un judecător delegat, care, dacă e de părere că "au dat dovadă de îndreptare", trimite solicitarea în faţa instanţei, unde se ia decizia finală, şi anume că pot fi puşi în libertate ori că trebuie să mai rămână după gratii.

Din cei 34 de deţinuţi din Penitenciarul Oradea ajunşi în această situaţie, unul singur a fost respins de Comisie. Este vorba despre un bărbat din Diosig trimis după gratii pentru 25 de ani, în 2000, pentru omor, după ce şi-a ucis victima cu o şurubelniţă!

O lume pestriţă

Între cei care au primit avizul Comisiei se află tâlhari, hoţi, bătăuşi, traficanţi de carne vie. Ca de pildă un orădean condamnat la 7 ani şi 6 luni de închisoare pentru că a coordonat o reţea de falsificatori de carduri care a provocat o pagubă de 300.000 euro după ce a golit conturile unor cetăţeni americani şi a cheltuit banii pe droguri, haine şi bijuterii.

Un altul e un bărbat din Tinca, condamnat la 8 ani şi 7 luni de închisoare după ce, în 2010, a încercat să violeze o tânără din Oradea, iar pentru că a fost prea beat ca să-şi ducă fapta până la capăt, a tâlhărit-o şi a bătut-o atât de rău, încât fata a ajuns la spital. Alt puşcăriaş care se vrea afară e un orădean care s-a ales cu 5 ani şi 6 luni în 2015, după ce, împreună cu alţi cinci indivizi, a racolat peste 30 de oameni pentru muncă în Spania, unde aceştia au fost ţinuţi în condiţii inumane, câte 10-12 într-o cameră, şi obligaţi să muncească zi lumină, fără plată ori hrană.

Decizie cu risc

"Pentru toţi cei 33 de deţinuţi, Comisia de liberare condiţionată a sesizat Judecătoria Oradea. Instanţa va stabili dacă respectivii condamnaţi îndeplinesc condiţiile de punere în libertate", a declarat inspectorul principal Adina Bîrda, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului.

Iar decizia nu e una uşoară, având în vedere că majoritatea sunt cu antecedente penale sau recidivişti şi, deci, e foarte posibil să o comită din nou. Cum e şi cazul lui Petru Hera Cristea, celebrul violator în serie care, după ce a fost liberat condiţionat pentru a patra oară, cu un an mai devreme decât ar fi trebuit, a încercat să-şi siluiască propria mamă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Trăiască UE
.. vor striga violatorii și borfașii ieșind pe porțile închisorii! De-acolo vin normele astea cu cubajul celulei și alte tâmpenii aplicate cu sârg de către lacheii noștri guvernanți.
Postat 30 Octombrie 2017, 14:18 de Oarecine
Multumim
Mii de multumiri psd,multumim si pt tine toader.
Postat 30 Octombrie 2017, 13:40 de tepes
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON