URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Ianuarie 2018, 13:41

Mang vs BIHOREANUL: Ioan Mang a interzis accesul jurnaliștilor ziarului la conferinţele de presă ale PSD Bihor (AUDIO)

Mang vs BIHOREANUL: Ioan Mang a interzis accesul jurnaliștilor ziarului la conferinţele de presă ale PSD Bihor (AUDIO) OBICEUL CASEI. Neinvitarea BIHOREANULUI la conferinţele de presă a devenit o cutumă la PSD. Primul care a făcut asta este ministrul Sănătăţii, Florian Bodog (centru), urmat apoi de europarlamentarul Emilian Pavel (stânga). Acum, preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang (dreapta), a decis: BIHOREANUL nu trebuie să afle ce fac politicienii care ne conduc...

Dacă ex-ministrul PSD al Justiţiei, Florin Iordache, a rămas în memoria colectivă drept ministrul „Altă întrebare”, preşedintelui PSD Bihor Ioan Mang i se potriveşte porecla de „Nicio întrebare!”.

Sătul de întrebările pertinente ale jurnaliştilor BIHOREANULUI, care adesea au scos la iveală abuzurile, minciunile sau dezinformările sale, Mang a decis să nu-i mai invite la conferinţele de presă susţinute la sediul de partid, ba chiar nici să nu le mai ofere informaţii despre activitatea Consiliului Judeţean Bihor, unde este vicepreşedinte, plătit din bani publici. Asemeni unui dictator care, dacă nu are dreptate, îşi face...

Nepoftiţi la PSD

Marţea trecută, pentru întâia oară în 2018, la sediul filialei PSD Bihor a avut loc o conferinţă de presă. Vorbitorul a fost preşedintele Ioan Mang, iar în jurul său s-au aşezat mai mulţi ziarişti, dar nu şi reprezentantul BIHOREANUL. Motivul? N-a fost invitat!

De ani buni, PSD convoacă jurnaliştii la conferinţe prin SMS-uri transmise de ex-jurnalistul Victor Papp, un apropiat al lui Mang. Deşi filiala nu are, oficial, un purtător de cuvânt, iar Papp susţine că nu este membru al partidului, bărbatul stă totuşi de ani buni la dreapta lui Mang, fără a fi clar ce misiune are. Cert este că a fost răsplătit pentru loialitate anul trecut, după ce UDMR-PSD-ALDE au preluat conducerea Consiliului Judeţean, fiind pus manager public al judeţului. Pe ce merite şi cu ce sarcini, a rămas un mister.

Săptămâna trecută, Papp n-a transmis BIHOREANULUI niciun SMS. Urmarea? Mang a profitat de absenţa întrebărilor incomode şi a vorbit vrute şi nevrute. Aşa a declarat, de pildă, că Primăria Oradea n-a primit de la Guvern cele 40 milioane lei pentru plata în avans a gazului folosit la încălzirea oraşului, pentru simplul motiv că ar fi cerut doar 4 milioane. Municipalitatea l-a contrazis prompt, punând pe masă documentele cu pricina, în care scria clar că Oradea a cerut 40 de milioane, nicidecum 4, cifra eronată apărând de fapt într-o notă de fundamentare a Guvernului. Prins cu minciuna, PSD-istul n-a catadicsit să-şi ceară scuze, perseverând, dimpotrivă, în dezinformare...

Fără BIHOREANUL!

Că Mang e chitit să boicoteze activitatea BIHOREANULUI o dovedeşte şi o altă întâmplare. În primele zile lucrătoare din 2018, PSD-istul a promis telefonic reporterului BIHOREANUL că, pentru documentarea unui articol despre proiectele CJ în acest an (care a şi apărut în numărul trecut), în calitate de vicepreşedinte al instituţiei, va oferi datele necesare. La momentul întâlnirii, însă, pur şi simplu n-a mai răspuns apelurilor telefonice ori SMS-urilor, iar de la CJ a lipsit cu desăvârşire!

Ţinând cont de aceste bădărănii, încă de marţea trecută BIHOREANUL l-a căutat pe Mang, pentru a lămuri de ce ignoră instituţia media locală cu cea mai mare audienţă. Acesta a returnat apelurile abia miercuri după-amiază, când a recunoscut, senin, că nu mai doreşte să se întâlnească cu ziariştii acestei redacţii, nemulţumit că publicaţia reflectă şi protestele anti-PSD care au loc în Oradea, cum a fost acţiunea de „deciumare”, şi că e ziar „ostil PSD-ului”.

„Până la o altă decizie, ziarul BIHOREANUL nu va fi invitat la conferinţele de presă ale PSD. E decizia conducerii PSD”, a declarat Mang. Întrebat, concret, cine şi cum a luat această decizie, s-a eschivat, neoferind un răspuns clar. Cel mai probabil, însă, hotărârea i-a aparţinut doar lui, sursele din partid afirmând că nu a existat nicio hotărâre colectivă în acest sens.

Cât despre faptul că a refuzat să ofere informaţii şi în calitatea administrativă, de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Mang i-a invocat pe „colegii din conducerea CJ”, cu care, spune el, ar fi decis să dezvăluie planurile instituţiei doar în cadrul unei conferinţe de presă. Informaţie pe care preşedintele CJ, Pásztor Sándor, a negat-o joia trecută. „Nu am luat nicio hotărâre de acest gen. Nici n-am discutat aşa ceva”, a spus Pásztor BIHOREANULUI. Cine minte? E uşor de intuit...

Legea, un mizilic la PSD

Ce ignoră cu nonşalanţă PSD-iştii este că, împiedicând accesul jurnaliştilor la conferinţele pe care le organizează, încalcă flagrant Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţii publice, căreia se supun şi partidele politice, persoane juridice de drept public, cu scopuri şi activităţi care vizează în mod cert interesul public şi interacţiunea cu cetăţenii. După cum se ştie, partidele sunt finanţate din bani publici, primind subvenţii de la bugetul de stat, în funcţie de numărul de deputaţi, senatori şi aleşi locali, iar cel mai mare beneficiar este chiar PSD.

Legea prevede explicit că autorităţile, instituţiile şi partidele „au obligaţia să informeze în timp util mijloacele de informare în masă asupra conferinţelor de presă sau oricăror alte acţiuni publice organizate de acestea” şi că nu pot interzice accesul jurnaliştilor la aceste evenimente, şi în niciun caz pentru opiniile exprimate de aceştia. La PSD, însă, funcţionează doar legea propriului interes...

Ascultă aici conversaţia purtată de Ioan Mang cu reporterul BIHOREANULUI:

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
CORECȚIE
Pictez=Postez!
Postat 16 Ianuarie 2018, 18:09 de TDS
UNII CIUME, ALȚII MUME
Tot repet chestiunea! Baronul ILIE GAVRIL BOLOJAN mi-a interzis sa pictez comentarii incomode pe pagina " sa " de FB! Am pus ghilimele pentru că profilul nu este privat din moment ce singur își spune " persoană publică "! Jur că la un moment dat vin cu Decizia CNCD! Pur si simplu nu pot acum! La fel au procedat Florin Alin Birta, Mircea Mălan, Florica Chereches, Dacian Salvator Palladi, Sebastian Dume, Adrian Abrudan Criș! Hai că la ultimii trei se mai poate accepta! Ceilalți toți își menționează functiile publice! Deci ar trebui să fiu lăsat să postez comentarii extrem de incomode dar fără injurii sau obscenitati gen Sandel! Chiar dacă nu sunt jurnalist! PS: Îmi este greu să cred că nu va interveni cineva!
Postat 16 Ianuarie 2018, 18:07 de TDS
Te invit ca să mă-njuri cum și când vrei tu !?!
Probabil că, în deplina lor mediocritate, socialiștii bihoreni au decis să invite la conferințele de presă numai "jurnaliști", considerând că "paparazzi" locali nu se ridica la nivelul analizelor politice !?!
Postat 16 Ianuarie 2018, 17:49 de WinDos
asa da
leit seamana mustaciosul mang cu dragnea.....si fizic si in cuget si-n simtiri!!!
Postat 15 Ianuarie 2018, 22:50 de Dacia
Atita bai sa fie
cum ar fi daca nu ati mai scrie nimic despre psd?... n-ar fi nimic de pierdut... nici pentru voi nici pentru cititori...
Postat 15 Ianuarie 2018, 20:28 de TanarSiNelinistit
bv psd
ciuma rosie ati dus tara in *
Postat 15 Ianuarie 2018, 15:30 de Rumanu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON