URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 August 2011, 08:43

Gavrilă Grebenişan: "În Spitalul Judeţean nu se mai intră fără concurs"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul trecut, când era numit la şefia Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie în ciuda faptului că e inginer mecanic, a fost considerat un neavenit. Astă-primăvară, după ce Maternitatea a devenit secţie a Spitalului Judeţean, a fost scos temporar "pe tuşă", dar de o lună a revenit ca manager peste cel mai mare spital din judeţ, cu peste 2.000 de angajaţi şi 1.071 de paturi.

În discuţia cu BIHOREANUL, Gavrilă Grebenişan spune cum a încheiat "conturile" cu ginecologii universitari, dacă a fost primit cu ostilitate şi la Judeţean, care sunt problemele acestui spital şi cum vrea să le rezolve...

Puteau fi şi nepoţii Papei

- Imediat după numirea la Maternitate aţi intrat în conflict cu "lumea medicală". V-aţi da acum pe mâna unui doctor orădean?

- Am apelat nu de mult la un medic de la Judeţean, iar ca pacient sunt cuminte şi disciplinat. Pentru că, totuşi, întrebarea bate altundeva, vă răspund: nu am nicio problemă cu medicii corecţi, ci cu indolenţa, incompetenţa şi minciuna. Cu aşa ceva nu sunt de acord, şi probabil de aceea unii au înţeles greşit că aş avea ceva cu medicii.

- De ce la Maternitate aţi renunţat la patru medici universitari? Nu ştiaţi că veţi avea probleme?

- În 1990, Maternitatea avea 5.200 de naşteri, 650 de paturi şi 18 medici. În 2010, erau 4.000 de naşteri şi 340 de paturi, dar numărul medicilor a urcat la 40. Fiindcă erau prea mulţi ginecologi faţă de normativele Ministerului Sănătăţii, a trebuit să reducem din ei. Am renunţat la cei care au avut cei mai puţini pacienţi şi cei mai mici indici de complexitate a cazurilor tratate. Altfel spus, la cei a căror muncă nu acoperea nici salariile pe care le primeau. Unul din ei figura că în acelaşi timp se ocupa şi de paciente la Maternitate, şi că preda studenţilor la Facultate, şi avea program şi la cabinetul privat. Nu vreau să dau nume, dar situaţia lui e cunoscută.

- După plecarea dvs. respectivii au cerut să fie reangajaţi. Unul e Alin Bodog, fratele fostului manager al Spitalului Judeţean, Florin Bodog, acum director în Ministerul Sănătăţii. Măcar pe el l-aţi reprimit?

- Nu. Nici pe el, nici pe ceilalţi. Cât voi fi manager, nu voi da curs unor influenţe sau presiuni. Şi ştiţi că rezist, pe de o parte, şi că nu ţin cu dinţii de funcţii, pe de altă parte.

- Adică nu se vor mai face integrări clinic?

- Ca regulă generală, nu. În Spitalul Judeţean nu se va mai intra fără concurs. In extremis vom face excepţii, pentru specializările unde avem prea puţini medici, fiindcă sunt şi secţii cu deficit de personal.

- Fosta directoare Liana Antal v-a acuzat de abuz, Doru Crăiuţ de crimă, iar Lacziko Szidonia a făcut o petiţie care v-a atras sancţionarea pentru neloialitate faţă de Universitate.

- Profesorul Crăiuţ a ieşit cu acuze pentru că avea probleme, trebuia să fie cercetat pentru că opera cu laparoscopul fără să aibă competenţe. Spunea că am pus abuziv sala de naşteri în subordinea directorului medical în loc s-o dau doctoriţei Antal, dar eu n-am făcut decât să respect legea. Şi înainte, sala era tot în răspunderea directorului medical. În ce priveşte sancţiunea, care apoi a fost anulată chiar de conducerea Universităţii, deoarece era nelegală, eu nu am fost neloial Universităţii, ci indolenţei. Sigur, deciziile mele au deranjat unii medici universitari, dar puteau fi şi nepoţii Papei, că tot renunţam la cei care nu-şi fac treaba.

- Ce fac acum aceşti trei contestatari?

- Doamna Antal şi-a luat concediu fără salariu pe 6 luni, Crăiuţ concediu de odihnă şi fără salariu până la sfârşitul lunii august, iar doamna Lacziko, după problemele de malpraxis, a demisionat cu o zi înainte să preiau conducerea Spitalului Judeţean.

- Rectorul Cornel Antal spunea că nu e normal să verificaţi la ce ore vin şi pleacă medicii.

- Cu domnul rector am o relaţie profesională corectă. Eu am, căci dânsul nu ştiu ce relaţie are cu mine, viceversa n-am simţit-o. La Maternitate am verificat disciplina la anumite servicii, în primul rând la farmacie. Nu puteam accepta ca şefa farmaciei să ajungă la o oră după începerea programului. Pe medici nu i-am verificat propriu-zis, ci i-am notificat că programul de muncă începe  la ora 7 şi se încheie la 13.

Prea mulţi medici, prea puţine asistente

- La Judeţean aţi fost primit cu ostilitate?

- Nu. Cred că medicii de aici au aflat că activitatea mea de la Maternitate a fost în beneficiul spitalului. Am arătat că nu mă interesează grupuri sau grupuleţe. La Maternitate, să ştiţi, am sancţionat şi un medic care îmi era considerat prieten.

- Spitalul are excedent sau deficit de personal?

- Sunt secţii excedentare faţă de normative, dar şi secţii deficitare. Am făcut o analiză cu municipalitatea, fiindcă primim fonduri de la CAS şi în funcţie de raportul dintre numărul medicilor existenţi şi cel normat de Minister. Cel mai mare surplus îl avem pe obstetrică şi ginecologie, raportul e 2,5, deci avem de două ori şi jumătate mai mulţi ginecologi decât normativul. La Chirurgie generală, raportul e 2,33. Dar sunt şi secţii cu raport subunitar, de pildă la Interne II avem 0,85, la Neurochirurgie 0,5, deci de două ori mai puţin.

- Aşadar veţi face reduceri. Şi medici, şi asistente? Pe ce criterii?

- Doar medici, căci la personalul mediu ducem lipsă de 180 de asistente, infirmiere şi îngrijitoare. Cel mai mare deficit, culmea, este la Maternitate. Disponibilizările se vor face pe criterii clare, după consultarea şefilor de secţii, dar de acum pot spune că vor exista două repere: munca şi disciplina. Pentru că la disciplină avem probleme mari: sunt medici care nu respectă orarul, care nu-şi fac contravizitele la bolnavi seara, etc.

- Dar numărul de paturi va mai fi redus?

- Nu se mai pune problema asta, ci a mutării unor secţii la Spitalul Municipal. E vorba de Oncologie, pentru că la Municipal va fi un centru oncologic modern, şi de Urologie, care acum ocupă o parte din corpul B al Judeţeanului, unde va fi amenajat ambulatorul.

- Şeful Urologiei e decanul Facultăţii de Medicină, profesorul Gheorghe Bumbu. Îi convine mutarea sau se opune?

- Nu se opune. Domnul profesor Bumbu colaborează cu conducerea spitalului şi a Primăriei, dovedind că are un discernământ de profesionist.

- După mutarea Oncologiei va mai rămâne ceva la Staţionarul II, vizavi de Crişul?

- Nu, nicio secţie.

"Gaură" de 6 milioane

- Cum colaboraţi cu directorul medical Adrian Duşe, cu şefii de secţii şi de servicii?

- Doctorul Duşe e foarte riguros, nu propune soluţii decât cu argumentare solidă, deci colaborăm excelent. Cu şefii de secţii, evident, ne consultăm. Cu serviciile e o poveste mai lungă. Deocamdată, pot spune că şeful Serviciului Tehnic şi-a pierdut funcţia, pentru că a făcut recepţia etajului VII, re-inaugurat recent în prezenţa ministrului Cseke Attila, fără să verifice instalaţiile, care aveau probleme. Mai sunt probleme şi la Resurse Umane, pentru că s-a ajuns ca mişcările de personal, cum sunt transferurile ori detaşările, să se facă fără avizul Comitetului Director.

- Şefii de secţii au subcontracte de management, cum cere legea? Dar bugete separate, fiecare pentru secţia sa?

- Subcontracte de management au, dar formale. Bugetele vrem să le defalcăm pe secţii în 4-5 luni, ca de anul viitor fiecare şef de secţie să ştie câţi bani are la dispoziţie. n felul acesta, fiecare va fi interesat să aibă personal competent şi rezultate bune.

- Care sunt problemele spitalului şi, în consecinţă, care vă sunt priorităţile?

- Lista e foarte lungă. Prima urgenţă e realizarea contractelor cu furnizorii de medicamente, care nu au putut fi perfectate deoarece contractul-cadru de finanţare cu CAS pe 2011 a fost încheiat târziu, abia acum două săptămâni. În aceste condiţii, s-au făcut planuri de achiziţii umflate, bazate pe estimări deformate, astfel că avem unele medicamente pe stoc, dar şi lipsă din alte medicamente şi consumabile.

- Banii sunt suficienţi? Cum aţi negociat cu CAS?

- Nu eu am negociat, ci fosta echipă de conducere, doctoriţa Carmen Pantiş, directorul medical Călin Hozan, directorul financiar Emil Muţ Popovici. Din păcate, contractul este dezavantajos, fiindcă deşi spitalul este unul de urgenţă s-a negociat ca şi cum nu ar fi. La un spital de urgenţă durata medie de spitalizare este de 4,5-5 zile, dar la noi s-a luat în calcul o durată de 6,7 zile. Or, alocarea fondurilor ia în calcul indicatorii fizici ai spitalului (numărul de paturi, rata de utilizare, complexitatea cazurilor, tariful pe caz ponderat), a căror sumă se împarte la durata medie de spitalizare. Dacă aceasta era luată corect în calcul, adică suma indicilor fizici s-ar fi raportat la 4,5 zile în loc de 6,7 zile, spitalul ar fi primit mai mulţi bani de la CAS. Deci pornim din start cu un dezechilibru.

- În prezent, spitalul are deficit financiar?

- Din păcate, deficitul depăşeşte 6 milioane de lei. El provine din subfinanţarea de la CAS, dar nu numai. Sunt şi alte anomalii, ca de pildă faptul că Judeţeanul primeşte de la două spitale din oraş cazuri pe care medicii de acolo nu le pot rezolva, banii aferenţi îi iau spitalele care ne trimit pacienţii, iar Judeţeanul mai nimic.

- Unul în mod sigur e spitalul privat Pelican. E normal ca CAS să-i aloce jumătate din fondurile alocate Judeţeanului?

- E clar că nu-i corect, mai ales că de la ei, din păcate, primim multe cazuri.

- Dar între Judeţean şi Municipal există o concurenţă?

- Se simte pe unele compartimente, de pildă pe Interne, dar asta duce la creşterea calităţii.

Se face parcare

- Ce lucrări se mai fac la Judeţean?

- Avem probleme cu izolaţia acoperişului, cu farmacia, blocul alimentar şi vestiarele asistentelor. Suntem în licitarea renovării spaţiilor ocupate în Corpul B de Laborator, de secţia de Urologie şi de blocul operator.

- Dar parcare se face?

- Curând se rezolvă şi problema parcării. Domnul primar Bolojan a venit cu propunerea ca parcarea din curtea spitalului să fie alocată pacienţilor şi aparţinătorilor, iar pentru personal au început deja lucrările la o nouă parcare, în partea din dreapta faţă de intrarea în spital. La Maternitate, parcarea dinspre Clujului va fi pentru pacienţi şi aparţinători, iar cea din spate, dinspre Averescu, pentru personal.

- În ce condiţii medicul sau asistenta poate primi "atenţii" fără ca asta să fie considerată şpagă? Puteţi face ceva pentru ca personalul să fie plătit mai bine?

- Eu nu am nimic împotrivă ca pacientul să-i mulţumească unui medic sau unei asistente cum vrea, dar am o problemă atunci când bolnavului i se solicită bani pentru a i se face un serviciu. Din păcate, nu putem plăti salarii mai mari, pentru că suntem limitaţi de lege. Singura soluţie va fi să le revină o parte din coplata serviciilor, după ce acest sistem va fi implementat.


CINE ŞI CUM
Caracterizări în trei cuvinte

Cseke Attila - Un om corect şi foarte direct

Ilie Bolojan - Om de acţiune. Unde se află el, sigur se mişcă lucrurile

Cornel Antal - Labil

Liana Antal - Mi-e greu s-o caracterizez, e foarte schimbătoare

Carmen Pantiş - Bine intenţionată, dar câteodată nu se informează în detaliu

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
@vladimir
Rau prost esti!!! Grebenisan sa organizeze concurs pt ocuparea postului pe care il ocupa el, INTERIMAR? Ce concurs vreti? A demonstrat in 10 luni, la maternitate, ca aschimbat lucrurile in bine, a restabilit o ierarhie profesionala REALA, a dotat spitalul cu aparatura (cum nu s-a facut in ultimii 20 de ani), a creat conditii excelente personalului mediu (vestiare moderne), a reintrodus disciplina si o atitudine umana fata de pacienti. In primul rand, a facut CURATENIE , si la propriu, si la figurat. La propriu, 8 camioane de gunoi au fost adunate numai din curtea spitalului, in prima lui saptamana de directorat, iar la figurat...cititi articolul. Acestea sunt rezultate evidente. Acestea conteaza atat pt pacienti,cat si pt. personal.Nu oarece concurs formal!!!
Postat 10 August 2011, 23:26 de asistenta
Grebenisan auzi?
Sunt si gur ca ati citit articolul si comentariile. De ce nu va asumati niciun raspuns pe forum? Oradenii nu merita atata atentie din partea dumneavoastra? Sau de vina este lasitatea si lipsa de caracter. Nu as vrea sa cred ultima varianta, deci ramane prima. Sau ma contraziceti?
Postat 06 August 2011, 19:09 de Vladimir
spit jud
Orice om cu minte ajuns intr-o postura de conducere ar trebui sa se gandeasca ca ar putea veni si o zi in care sa dea socoteala pentru faptele sale si de aceea trebuie foarte multa corectitudine, echilibru si sa se gandeasca ....nu cu ura, nu cu rautate ci in ideea imbunatatirii vietii oamenilor.De ce ex atata dusmanie oare?A fost insuflata de cineva?Isi are rostul?Cui serveste?Cand medicii lucreaza intr-un asemenea climat sufera nu numai ei ci si pacientii. Vrea cineva asta???????
Postat 06 August 2011, 13:48 de gheorghe
gica
integrarile clinice s-au facut clar pe bani buni pt ca unele cadre s-au integrat iar altele nu,cred ca sunt ilegale din moment ce nu s-a facut pt toata lumea. Eu sunt cadru didactic si am depus cerere pt integrare si nu am primit in schimb ce alti cologi care au cazul rezidentiatul cu nota 4 si apoi si-au cumparat un post la universitate au fost integrati pt ca erau pilosi
Postat 06 August 2011, 07:00 de gica
ultima speranta
Am crezut ca daca BOLOJAN e din opozitie o sa tina cu oamenii,dar el ce-a facut.. amprenta digitala pe toaleta si orice spital sa fie condus de nesimtitul de grebenisan. Cine a spus ca se da doctor stie ceva..Cata spaga ai luat la rar./Mare dezamagire bolojane, te votam pina sa CITESC ARTICOLUL
Postat 05 August 2011, 21:18 de reno
DIRECTOR FARA CONCURS
Deocamdata inca nu suntem in democratie.Si in zilele acestea poate fi director de spital un lacatus,un cizmar,un muncitor necalificat,numai sa fie cadru de nedejde partidului,ca pe timpul comunistilor.Si institutiile de cultura pot fi condusi de fosti colaboratori ai securitatii,si cu doar diploma de liceu.Restul sunt hartii cumparate pe bani sau primite de la fosti colegi de bresla ramase in diferite partide.
Postat 05 August 2011, 19:19 de ZORO
@ Gavrila Grebenisan
"În Spitalul Judeţean nu se mai intră fără concurs" :)) Eu am fost ultimul care a venit asa zise el :))
Postat 05 August 2011, 18:45 de @ Gavrila Grebenisan
auzi concurs
asa gluma nu am aauzit de mult analfabeti din POLITICA sa dea concurs:))) o sigur daca mai sapati veti redescoperi o Ramanie virgina in ce priveste analfabetismul pus in practica. Daca vreti sa stiti cine ne conduc mergeti macar de trei ori in fiecare Partid si veti vedea ca confunda politica cu biserica s ar fi molipsit de la clerici:))) precis va aparea o noua organizatie religioasa politica.
Postat 05 August 2011, 18:28 de ha, ha, ha
Regula se aplica doar altora
Aceasta regula se aplica doar altora? Dle Grebenisan, dumneavoastra de ce nu ati dat concurs daca tot sunteti sustinatorul acestui mod, de altfel corect, de angajare? Dvoastra nu puteti emite astfel de reguli pentru ca insasi NUMIREA dvoastra a incalcat-o si v-a lipsit de orice legitimitate. Daca aveti un dram de constiinta si vreti sa demonstrati corectitudine organizati in cel mai scurt timp concurs. Chiar as fi curios sa vad raspunsul dumneavoastra la aceasta problema.
Postat 05 August 2011, 17:22 de Vladimir
speram
Toti speram ca dr. Bumbu sa-l rezolve pe maimutoiul asta frustrat.Se comporta ca un medic si el nu se spala pe maini nici cand maninca .Mare scirba
Postat 05 August 2011, 16:33 de getax
Ghici
Oare cine a intrat fara concurs.....Mare dreptate...afara cu doctorii.... afara cu asistentele bune... afara cu toti..../hai sa angajam subingineri care pipaie si conditioneaza studente.....
Postat 05 August 2011, 16:01 de diasp
concurs
Ha, ha, ha, mai sa fie . Cica se vor face angajari doar prin concurs si Oradea va avea medici competenti, care vor functiona alaturi de incompetentii care au cazut la rezidentiat si sunt acum mari universitari si integrati clinic. Mai nene, de ce nu-i examinezi si pa astia ?
Postat 05 August 2011, 13:54 de citizan
comentariu de doi lei
12 ore doarme doar un sugar... si nici ala, ca se plicti...mai puneti mana pe aritmetica, forumisti de 2ron ! Acuma e de vina ala care lucreaza 16ore, mai bine v-ati vedea de munca si nu de comenturi de analfabeti !
Postat 05 August 2011, 13:15 de popa prostu
ce?????
sincer, imi pare rau sa o spun: domnule du-te n.aibii!!!
Postat 05 August 2011, 13:06 de marcell
trebuie sa fie schelet salariatul
da ma cam indoiesc ca doarme cate ore maxim opt:)) banii publici pslati si evaziune la privat, salariat fictiv. Cum pot unii sa doarma 5 ore cand altii dorm 12 ore:))
Postat 05 August 2011, 10:44 de da buna observatie
ITM
poate se sesizeaza ITM cum poate o persona lucra 16 ore pe zi avand doua contracte de munca de 8 ore, unul la universitate si altul la spital... in societatile private asta e amenda la stat insa unde cei de la ITM nu primesc spaga nu se sanctioneaza.
Postat 05 August 2011, 10:30 de cetetean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON