URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 16 DECEMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La actualul nivel de dezvoltare, Oradea are nevoie de ajutor de la Bucureşti în tot mai mică măsură. Probabil cel mai mare cadou ar fi să fie lăsată în pace. Dacă sistemul de redistribuire a  veniturilor nu ar fi fost bulversat de "revoluţia fiscală", lucrurile ar fi mers, în continuare, decent.
Zic şi eu
Adrian Cris
La 99 de ani de la momentul astral al Marii Uniri, ţara nu ne leagă nici prin şosele, căi ferate şi aeroporturi care să faciliteze o bună circulaţie a oamenilor şi mărfurilor, nici printr-o educaţie care să ofere şanse egale, nici printr-un sistem sanitar care să nu ne îmbolnăvească şi mai grav pe unii, în timp ce alţii ne tratăm la Viena ori Istanbul, nici printr-o administraţie care să ne uşureze viaţa în loc să ne facă zile fripte.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În aprilie 1972, Charlie Chaplin se întorcea în America după un exil de 20 de ani. Fusese alungat în 1952 de senatorul McCarthy din pricina unor presupuse simpatii comuniste. Charlie Chaplin n-a fost cetăţean american - era născut în Londra - însă americanii l-au iubit ca pe unul de-al lor. Dar, cu toată dragostea, nu l-au putut salva atunci când urgia statului s-a stârnit împotriva sa. În aprilie 1992, Regele Mihai se întorcea în România după un exil de 45 de ani. Fusese alungat în 1947 de noul regim comunist, condus de Petru Groza...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu proiectul de amenajare a Pieței Ferdinand?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Una dintre dilemele pe care le au cetăţenii români, chiar şi cu asigurări de sănătate achitate la zi prin CAS, este cine le plăteşte cheltuielile de spitalizare şi de tratament dacă au fost victimele unui accident sau unei agresiuni, în condiţiile în care furnizorii de servicii medicale îi "taxează" atunci când autorii acestor fapte nu sunt identificaţi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât  nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Acum că se apropie Crăciunul, iar magazinele vor fi acoperite cu funde roşii şi globuri argintii, nu strică să discutăm puţin despre tehnicile folosite de magazine pentru a stoarce cât mai mulţi bani de la cumpărători.
26 Septembrie 2017, 10:09

Majoritate pierdută: Izgonirea Anei Maria Tiron de către Ioan Mang a făcut din coaliţia PSD-UDMR-ALDE egala PNL

Majoritate pierdută: Izgonirea Anei Maria Tiron de către Ioan Mang a făcut din coaliţia PSD-UDMR-ALDE egala PNL PARTIDUL SUNT EU. De teamă că la reluarea alegerilor pentru conducerea CJ şi-ar pierde scaunul de vicepreşedinte, şeful PSD Bihor Ioan Mang a vulnerabilizat nu doar poziţia propriului partid, ci însăşi alianţa cu UDMR şi ALDE
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Judeţean a ajuns în fundătură, iar puterea, la mâna opoziţiei. Decizia şefului PSD Bihor, Ioan Mang, de a o elimina din partid şi din CJ pe fosta sa pupilă, Ana Maria Tiron, făcându-i astfel egali cu UDMR-PSD-ALDE, a umflat vântul în pânzele liberalilor.

BIHOREANUL vă prezintă felul în care criza izbucnită în PSD a fost mutată în administraţia judeţului, motivele care au provocat-o, argumentul cu care Tiron a atacat deja în justiţie "ejectarea", dar şi posibilele scenarii, de la cel fantezist al alegerilor anticipate până la planul "sadic" al PNL de a continua gherila până ar face o altă majoritate, alături chiar de PSD-işti. Dar fără Mang...

Decizie forţată

Ana Maria Tiron, fostă secretară PSD BihorOricât de greu le vine să admită, paralizarea CJ e "opera" PSD-iştilor. Lunea trecută, cu o zi înaintea şedinţei forului judeţean, aceştia au fost băgaţi într-o serie de trei şedinţe pentru a decide soarta fostei secretare executive Ana Maria Tiron (foto) după voia preşedintelui Ioan Mang.

Decizia a fost precipitată, ce-i drept, de un factor pe care PSD-iştii nu l-au putut controla: justiţia. În primăvară, Tribunalul Bihor le-a dat dreptate liberalilor în procesul prin care au contestat legalitatea alegerii conducerii CJ, iar Curtea de Apel Timişoara, care judecă recursul intentat de preşedintele Pasztor Sandor şi vicepreşedinţii Ioan Mang şi Traian Bodea, s-ar putea pronunţa chiar la primul termen, joia aceasta, menţinând sentinţa primei instanţe, ceea ce ar însemna reluarea scrutinului.

În mod normal, dacă majoritatea formată de cele trei partide nu ar fi fost atât de subţire, reprezentanţii coaliţiei n-ar fi avut motive de îngrijorare. Cum, însă, au avut din start un singur mandat în plus, 18, faţă de cele 17 ale opoziţiei, zvonul că unul dintre propriii consilieri ar putea "defecta", votând altfel decât în iunie 2016, a precipitat lucrurile.

Execuţie în etape

Prezumtivul "trădător" a fost identificat, ce ironie, în persoana Anei Tiron, până nu demult "blonda lui Mang". Relaţiile celor doi s-au răcit la mijlocul verii, când şeful PSD s-a hotărât să se lepede de ea. Primul pas l-a făcut în iulie, convocând Comitetul Executiv Judeţean la Nojorid şi lăsând-o fără funcţia de secretar executiv pe motiv că n-ar fi actualizat baza de date a organizaţiei.

Până la al doilea pas, Mang a încercat, în urmă cu două săptămâni, o metodă "soft", cerându-i demisia din CJ şi prevenind-o că oricum o poate lăsa fără mandat prin retragerea sprijinului politic. Întrucât femeia l-a refuzat, săptămâna trecută şeful PSD a declanşat varianta "hard".

Luni, la ora 12, a convocat parlamentarii, primarii şi consilierii judeţeni, cărora le-a propus excluderea Anei. Pretextul? S-ar fi întâlnit cu Ilie Bolojan, care ar fi lămurit-o să voteze "pe invers" la reluarea alegerilor pentru conducerea CJ. Chestiunea a fost tranşată rapid: după doar o oră, Biroul Permanent Judeţean şi-a "însuşit" propunerea, iar după încă două ceasuri CExJ a "validat-o".

"Pentru unitatea echipei"

Tiron a participat doar la prima întâlnire, unde Mang i-a repetat că dacă îşi dă "de bună voie" demisia îi oferă un post într-o instituţie publică, cu salariu de 4.400 lei. Tot cu binişorul a luat-o şi consilierul judeţean Florian Oros, afirmând că demisia era necesară "pentru unitatea echipei".

Tiron a încercat să se apere, dar în zadar. "A spus că prin demisie ar recunoaşte că a acţionat contra partidului, dar ea n-a trădat niciodată, şi că la reluarea alegerilor din CJ ar vota propunerea partidului", au dezvăluit sursele BIHOREANULUI.

Trei din cei 29 de primari pesedişti au încercat să-i pledeze cauza, dar atât de timid încât la final s-au mulţumit doar să se abţină de la vot. Rezultatul? Mang a obţinut 103 voturi în favoarea excluderii, exprimate, ca de obicei, prin simpla ridicare de mâini...

Cu "celeritate"

PSD-iştii credeau că a doua zi, marţi, când mandatul de consilier al lui Tiron urma să fie "transferat" următorului candidat de pe listă, profesorul salontan Adrian Szatmari, totul va merge şnur. Doar se organizaseră: au înregistrat rapid la CJ şi notificarea excluderii, şi ordinul prin care prefectul Ioan Mihaiu constata încetarea de drept a mandatului acesteia ca urmare a pierderii calităţii de membru de partid.

S-au înşelat, însă. PNL-iştii au prins "pleaşca" şi au profitat de ea, refuzând să se prezinte la şedinţă, fiindcă unul de-al lor, Dumitru Neniu, era în concediu, iar lipsa acestuia i-ar fi pus în inferioritate faţă de cei 17 omologi de la PSD-UDMR-ALDE, pregătiţi de validarea lui Szatmari şi, implicit, să-şi refacă majoritatea.

Lăsaţi în ofsaid, şefii CJ au admis că nu puteau nici măcar începe şedinţa. "O şi putem închide, nu avem cvorumul", a anunţat Pasztor, subliniind că PNL-iştii au blocat astfel şi adoptarea a două hotărâri importante, privind salarizarea angajaţilor, respectiv promovarea proiectului Drumului Apusenilor.

Strâns uniţi

Imediat după şedinţa eşuată, Mang a evidenţiat că liberalii refuză de fapt "să contribuie la dezvoltarea judeţului", i-a acuzat că dacă vor continua să blocheze validarea lui Szatmari ar comite un abuz şi a declarat că soluţia finală pentru eliminarea blocajelor ar fi alegerile anticipate, unde PNL n-ar mai obţine 17 mandate.

A doua zi, Traian Bodea i-a ţinut isonul, zicând că PNL-iştii "nu ştiu să piardă", neacceptând rezultatul alegerilor de anul trecut. Dar, spre deosebire de Mang, şeful ALDE a declarat că nu-şi doreşte anticipate, pentru că ar bloca judeţul încă 6 luni. "Această luptă a PNL cu noi ne face să strângem rândurile şi să fim cât mai uniţi şi să demonstrăm că mergem înainte în ciuda loviturilor pe care le primim", s-a îmbărbătat Bodea.

După încă o zi, preşedintele UDMR, Cseke Attila, a etichetat drept "basme" alegerile anticipate, a condamnat "amestecul" PNL în treburile interne ale PSD şi a garantat că formaţiunea sa n-ar fi blocat niciodată validarea mandatului unui adversar.

Tăcere liberală

PNL-iştii au tăcut toată săptămâna, în pofida promisiunii liderului lor din CJ, Ionel Avrigeanu, că îşi vor explica boicotul într-o conferinţă de presă. "N-am vrut să fim părtaşi la reglarea de conturi din PSD", declarase acesta marţi, fără a adăuga însă nimic ulterior, cum de altfel n-a dat vreo lămurire nici preşedintele PNL Bihor, Ilie Bolojan.

Tăcerea liberalilor a avantajat coaliţia PSD-UDMR-ALDE în planul imaginii, dar în realitate niciun partid nu e încântat de eventualitatea anticipatelor, în ipoteza că PNL ar boicota două luni consecutiv şedinţele CJ. Nici măcar PSD nu e sigur că ar mai obţine tot 9 mandate, în ciuda bravadei lui Mang, deoarece în campanie liberalii le-ar aminti bihorenilor cum PSD-iştii au propulsat UDMR la şefia judeţului, nemaivorbind de faptul că alianţa nu are realizări după un sfert de mandat.

În ce priveşte UDMR şi ALDE, lipsa apetenţei e şi mai lesne de înţeles: anul trecut, cu doar 7 mandate, maghiarii şi-au adjudecat preşedinţia CJ speculând raporturile dintre partidele româneşti, iar ALDE a smuls 2 mandate printr-o minune imposibil de repetat.

Plan de gherilă

Din surse interne, BIHOREANUL a aflat că strategia liberalilor nu e de a provoca anticipate, ci de a duce un război de uzură până ar crea condiţiile unei noi alianţe. Dar nu cu UDMR, cum se teme Bodea, care le-a şi reproşat că în trecut şi ei au avut parteneriat cu maghiarii, ci cu... PSD. Motivul? PNL nu mai poate conta pe un UDMR ajuns pe mâinile lui Szabo Odon, Cseke Attila şi Pasztor Sandor, mult mai radicali decât Alexandru Kiss.

Aşadar, PNL îşi va trimite consilierii la şedinţele CJ chiar de miercurea aceasta, dar ar urma să voteze doar proiectele importante, nu şi validarea înlocuitorului lui Tiron. "La fel a făcut şi PSD, refuzând să ne valideze consilieri locali, în mai multe comune", a explicat un liberal, adăugând că "Tiron a atacat deja în justiţie hotărârea de excludere, iar dacă va câştiga, poate reveni în CJ".

Şi abia atunci s-ar manifesta aceasta cu adevărat împotriva lui Mang. Pentru şeful PSD ar fi o catastrofă, deoarece fosta preferată sigur n-ar mai vota pe viitor în favoarea sa, ceea ce ar însemna pierderea funcţiei de vicepreşedinte al CJ, pentru care a şi declanşat criza, iar apoi şi a şefiei la partid. Scenariul ar deschide calea unor negocieri pentru o alianţă de două treimi între PNL şi un PSD fără Mang, astfel că liberalii ar recâştiga preşedinţia CJ, iar pesediştii şi-ar asigura nu un post de vice, ca acum, ci pe amândouă...


X FACTOR
"Necunoscuta" Claudiu Pop

Claudiu Pop, fost prefect de BihorŞeful PSD Bihor, Ioan Mang, e convins că prin excluderea lui Tiron a scăpat de cel mai periculos adversar, "telecomandat" de Ilie Bolojan, faţă de care a dezvoltat o adevărată obsesie. Fosta secretară executivă a deschis, însă, un proces pentru anularea hotărârii de excludere, invocând că aceasta a fost nestatutară, adoptată prin vot deschis, precum şi a ordinului prefectului. Dacă Tiron va câştiga în instanţă, Mang riscă să piardă atât în CJ, cât şi în partid.

Schimbat după 5 ani de mandat, tot la dorinţa lui Mang, fostul prefect Claudiu Pop (foto) se pregăteşte să revină în PSD Bihor, iar criza în care "binefăcătorul" său a împins organizaţia i-ar putea justifica nu doar încercarea de a prelua conducerea filialei, ci şi de a repara daunele produse de actualul lider. Inclusiv prin acceptarea celor două posturi de vicepreşedinte CJ propuse de liberali.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii

FOTO BIHOREANUL

 • 'Revoluţia în imagini': Fotografii inedite cu Oradea la Revoluţie, expuse în Cetate (FOTO)
 • Luaţi exemplu! Agricultorii bihoreni au atras în judeţ 141 milioane euro (FOTO)
 • Accident cu trei răniţi lângă Beiuş: Şoferul unui BMW a ratat o depăşire, s-a lovit de o dubiţă, iar cele două maşini au ajuns în şanţ (FOTO)
 • Accident cu maşina Poliţiei în Oradea, în faţă la hotel Ramada (FOTO)
 • 300 de amenzi într-o zi: Poliţiştii români şi maghiari au împânzit şoselele de pe graniţă (FOTO)
 • Creştini… pe jumătate: După ce au ascultat colinde, consilierii judeţeni din Bihor şi-au reluat bătăliile obişnuite (FOTO)
 • Sute de fapte bune pe un singur hol: Târg de Crăciun la Celestica Oradea, susţinut de companie pentru ONG-urile din oraş (FOTO)
 • Fundaţia Pyramid Learning Center şi-a inaugurat cel de-al doilea centru pentru copiii cu autism şi AD-HD (FOTO)
 • CSM CSU Oradea a jucat slab şi a pierdut cu 81-87 în faţa timişorenilor. Achim anunţă măsuri în cadrul lotului! (FOTO)
 • Casa de Pensii Bihor, închisă: Toţi angajaţii au declanşat un protest spontan din cauza salariilor mici (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON