URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Martie 2016, 07:38

Maghiar contra Oradea: Primăria, obligată să-i despăgubească cu 200.000 euro pe fiii fostului rector Teodor Maghiar pentru un teren dobândit în condiţii dubioase

Maghiar contra Oradea: Primăria, obligată să-i despăgubească cu 200.000 euro pe fiii fostului rector Teodor Maghiar pentru un teren dobândit în condiţii dubioase CENTURĂ "PRIVATĂ". În urmă cu 11 ani, când a construit centura oraşului între Calea Aradului şi Nufărul, Primăria a "muşcat" 4.000 metri pătraţi dintr-un teren de 4 hectare pe care fraţii Adrian şi Doru Maghiar îl primiseră în 1995 printr-o donaţie misterioasă. Instanţele au decis acum că bucata de pământ îi va costa scump pe contribuabilii orădeni...
Maghiar contra Oradea: Primăria, obligată să-i despăgubească cu 200.000 euro pe fiii fostului rector Teodor Maghiar pentru un teren dobândit în condiţii dubioase CU FORŢA. Dacă aţi trecut pe noul pasaj suprateran din Nufărul înseamnă că aţi traversat, parţial, şi peste o proprietate a fraţilor Maghiar. Cei doi susţin că o porţiune din centură "calcă" terenul lor, ocupându-le abuziv peste 4.000 mp
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fantomele trecutului bântuie Primăria Oradea. Nu plutesc pe holurile instituţiei ci, mai rău, iau bani din vistieria oraşului. Şi nu puţini.

În urmă cu două săptămâni, Tribunalul Bihor a condamnat municipalitatea la plata unor despăgubiri de 200.000 euro pentru că, în urmă cu 11 ani, a construit o porţiune din şoseaua de centură a oraşului, în zona în care aceasta se intersectează cu DN76 spre Băile Felix, pe terenul fraţilor Adrian şi Doru Maghiar. Pe principiul "mai bine mai târziu decât niciodată", juriştii Primăriei vor acum să demonstreze că aceştia au primit pământul printr-o donaţie dubioasă şi că, oricum, terenul lor ar fi amplasat în cu totul altă parte.

"Naţionalizare" pe centură

În 2005, pe când era condusă de Petru Filip, Primăria construia un tronson al şoselei de centură a oraşului, între Calea Aradului şi Nufărul, după un an predând lucrarea în proprietatea Statului Român şi administrarea CNADNR. Şoseaua trecea, însă, peste mai multe terenuri private, ai căror proprietari nu fuseseră nici măcar întrebaţi, darămite expropriaţi în prealabil, aşa cum cerea legea.

Între păgubiţi se află şi două VIP-uri: fraţii Adrian Marius şi Teodor Traian Maghiar, fiii fostului rector al Universităţii şi co-proprietari ai spitalului Pelican. O porţiune din terenul lor întins pe 39.900 mp şi situat la ieşirea din oraş spre Felix, în zona peste care anul trecut a fost construit pasajul suprateran, fusese "muşcată" de noul drum. Cei doi şi soţiile lor au acţionat în instanţă Primăria şi Administraţia Imobiliară abia în noiembrie 2008, cerând efectuarea unui schimb de terenuri cu "un imobil similar" ori despăbugiri băneşti.

Schimb eşuat

În acţiunea iniţiată la Judecătoria Oradea, fraţii Maghiar denunţau "o veritabilă «naţionalizare» a proprietăţii noastre" şi explicau că, înainte să apeleze la instanţă, în 2006, ceruseră în scris Primăriei să reglementeze situaţia. Iniţial, municipalitatea a fost de acord, recunoscând că 3.135 mp din terenul lor a fost afectat de şoseaua de centură, iar în schimbul acesteia le-a propus o alta, de 5.000 mp.

"Schimbul efectiv nu s-a putut, însă, realiza din cauza evaluării nereale şi ofertei neserioase a Primăriei, care a stabilit un preţ aproape dublu pentru parcela proprietatea municipiului, cu toate că aceasta este învecinată cu parcela noastră, şi nici nu beneficiază de aceeaşi poziţionare favorabilă", susţineau reclamanţii.

În instanţă, datele problemei s-au schimbat, şi nu în favoarea oraşului. Expertul topograf stabilit de judecători, Liviu Marian Gherman, a măsurat că suprafaţa afectată de centură şi de zona de protecţie a acesteia ar fi, de fapt, 4.144 mp, deci şi paguba mai mare.

Respinşi la Judecătorie

În ianuarie 2013, după mai bine de 4 ani de la chemarea în judecată, Judecătoria a dat o sentinţă surprinzătoare. Judecătorul Adrian Buz a arătat că fraţii Maghiar au formulat greşit acţiunea, considerând că aceştia ar fi trebuit să iniţieze o procedură de revendicare, respingând ca inadmisibile pretenţiile acestora. Totodată, judecătorul a ţinut cont de faptul că în ultima fază a procesului Primăria a depus la dosar dovezi potrivit cărora în 2012 Guvernul a decis să exproprieze proprietarii de pe coridorul şoselei de centură, între beneficiarii măsurii aflându-se şi fraţii Maghiar.

Spre deosebire de suprafeţele prezentate în instanţă, autorităţile naţionale au măsurat însă că suprafaţa afectată din terenul familiei Maghiar ar fi de doar 1.160 mp, excluzând zonele de protecţie, care nu sunt considerate parte a drumului public, aşa că le-a alocat o sumă de 46.400 lei, bani de care cei doi fii ai fostului rector nu s-ar fi atins.

De la Ana la Caiafa

Procesul era, însă, departe de final. În urma unui recurs, peste decizia Judecătoriei a venit în martie 2013 o alta, a Tribunalului Bihor, confirmată apoi şi de Curtea de Apel Oradea, ambele trimiţând cauza spre rejudecare. Motivul principal era că o acţiune în revendicare devenise imposibilă având în vedere că terenul disputat a ajuns şosea, deci cazul se preta despăgubirilor.

Dosarul a ajuns la acelaşi complet al Judecătoriei, căruia i s-au respins cererile de abţinere şi recuzare. N-a avut, deci, încotro decât să dea o hotărâre, ceea ce s-a întâmplat în aprilie 2015: "Întrucât instanţele de control judiciar au stabilit că suntem în prezenţa unei exproprieri de fapt, că reclamanţii sunt îndreptăţiţi la despăgubiri în raport cu valoarea de circulaţie a bunului expropriat (…), nu rămâne instanţei de rejudecare decât să stabilească cuantumul concret al despăgubirilor care urmează a fi acordate".

Despăgubiri usturătoare

Anterior pronunţării sentinţei, Primăria a încercat din nou să-şi decline culpa, spunând că şoseaua de centură este de interes naţional. Judecătorul a considerat, însă, că oraşul este "principalul beneficiar al lucrării", aşa că a obligat Primăria la plata a 124.300 euro pentru cei 4.144 mp folosiţi, sumă rezultată în urma unei evaluări făcute de expertul Petru Tîrhaş, care estima valoarea terenului la 30 euro/mp. Instanţa a respins ca nejustificată o evaluare ulterioară, a aceluiaşi expert, care ridica valoarea terenului la 48 euro/mp, în schimb a obligat municipalitatea şi la plata a 18.000 lei, cheltuieli de judecată.

Decizia a fost atacată atât de Primărie, cât şi de fraţii Maghiar, la Tribunalul Bihor, care anul acesta, pe 14 martie, le-a dat dreptate acestora din urmă, majorând cuantumul despăgubirilor la 198.912 euro, pe baza celei de-a doua expertize. Cum sentinţa nu este irevocabilă, Primăria aşteaptă acum motivarea ei şi se pregăteşte s-o atace la Curtea de Apel.

Donaţie misterioasă

Culmea e, însă, că s-ar putea ca terenul în discuţie să nici nu fie al fraţilor Maghiar. Cel puţin asta cred juriştii Primăriei, care, căutând în arhive, au descoperit mai multe neclarităţi. Pământul a fost donat fraţilor Maghiar în 11 octombrie 1995 de doi necunoscuţi, Paisz Ladislau şi Sallerbec Aurora, cu care fiii fostului rector nu aveau aparent nicio legătură. Şi mai interesant este că actul de donaţie a fost făcut la două zile după ce Paisz şi Sallerbec s-au intabulat în Cartea Funciară. Dar asta nu e totul...

Căutând în arhive, juriştii au aflat că, de fapt, terenul pe care Paisz şi Sallerbec l-au primit în baza Legii 18/1991 a fondului funciar ar trebui să se afle într-o cu totul altă zonă a oraşului. "După ce am verificat adeverinţa de reconstituire în original, pe care chiar Primăria a emis-o în 1992, am descoperit că suprafaţa de 39.900 mp care trebuia să le revină lui Paisz Ladislau şi Sallerbec Aurora se află în parcela cadastrală 3420, adică undeva în zona Aeroportului, şi nu în parcela 3778, zona Seleuş, aşa cum apare în CF", explică jurista Dana Bungău, cea care a descoperit noutatea.

Speranţe la suspendare

Juriştii municipalităţii sunt convinşi că se află în faţa unui fals în înscrisuri, aşa că la începutul acestui an au deschis, separat, o acţiune la Judecătoria Oradea atât împotriva proprietarilor, cât şi a lui Paisz şi Sallerbec, ba chiar şi a Comisiei judeţene de aplicare a legilor fondului funciar, pentru a dovedi că familia Maghiar nu e îndreptăţită să deţină terenul pentru care Primăria riscă să le plătească aproape 200.000 euro.

Vinerea trecută, reporterul BIHOREANULUI a încercat să afle şi argumentele lui Adrian şi Doru Maghiar, inclusiv cum au ajuns să le doneze doi necunoscuţi un asemenea teren, dar cei doi nu au răspuns nici apelurilor telefonice, nici mesajelor scrise. Între timp, juriştii municipalităţii speră să obţină la Curtea de Apel suspendarea procesului în care oraşul a fost pus la plata unei sume de bani atât de mare, ca să încerce să dovedească - în noul proces - că, deşi a intrat pe terenul altora, acesta nu ar fi, în niciun caz, al fraţilor Maghiar.


BANI PENTRU VUŞCAN
Constrâns să "doneze"

În timp ce procesul dintre Primărie şi fraţii Maghiar încă nu s-a finalizat, un alt VIP al Oradiei s-a lăudat recent că a luat bani de la municipalitate pentru încălcarea dreptului la proprietate. Este vorba de faimosul activist al PMP, Horea Vuşcan, care a executat bugetul local de 8.300 euro după ce a dovedit în instanţă că în 2009 municipalitatea l-a condiţionat să cedeze un teren de 175 mp din Calea Sântandreiului pentru lărgirea şoselei de centură, în schimbul emiterii unei autorizaţii de construire a unei clădiri de birouri. Deşi este vorba de cu totul alte speţe, justificate legal, Vuşcan se foloseşte electoral de sentinţă, susţinând că toate donaţiile de terenuri pe care Primăria le pretinde orădenilor pentru edificarea drumurilor de acces ar fi ilegale şi instigându-i pe aceştia să deschidă procese.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
he, he, he
Pt. pupincu*istii de serviciu: injurati si jigniti fara motiv, dar e de inteles, aveti scuza ca sunteti niste penali in exercitiul functiunii. Totusi, daca ati fi tacut nu v-ar fi stiut lumea cat sunteti de tembeli! Intre 2005-2007 nea ilie a fost prefectul judetului Bihor. Uitati-va dragi penali cam ce ar trebui sa faca un prefect, citez din legea 340/2004, modificata, art. 19 e) ,verifica legalitatea actelor administrative ale consiliului judetean, ale consiliului local sau ale primarului;" Eu nu insinuez ca nea ilie a facut blat, dar la ce te poti gandi cand vezi cum si cat au furat sub nasul lui?! In cel mai bun caz la incompetenta! A fost incompetent ca prefect si asa a ramas si ca primar!
Postat 31 Martie 2016, 14:53 de pinonel
@prostultermic
Tu ai citit macar articolul ca sa afli de cand este problema? Este de acum 11 ani cretinule! Pe atunci Bolojan nu avea nici o treaba cu Primaria, idiotule! Degeaba ti-ai mai facut inca un cont (Sarmbaghimpata), ca la cat esti de prost oricine isi da seama ca esti tot tu.
Postat 31 Martie 2016, 10:34 de hateretards
@AgentulTermic
Cu pastilute, ai incercat? Sau ti-au spus doctorii, ca esti irecuperabil si tedescarci pe forum?
Postat 30 Martie 2016, 15:08 de User anonimizat
O mare bula
Functionarii incapabili din pmo m-au purtat pe mine cu bunica, ani de zile sa primesc actele pentru pamant, dar la vip-uri se poate orice ! Daca mergi sa te interesezi se uita la tine ca si cum ce tupeu ai sa-i deranjezi asa-s de intepati ! Sfrijita aia fara cur de zici ca-i miss centura asa ii de ostentativa, nu i-a dat un scaun la bunica de 80 de ani sa stea jos !
Postat 30 Martie 2016, 15:07 de carcotas2010
articol comandat...
...de catre Balbajan, care n-a inteles ca lumea nu te mai vrea baaaa ! Lasa-ne si du-te la Birtin ..., cu aberatiile tale ! Daca ai gresit, platesti bai nene ! Ce ma intereseaza pe mine ca "beneficiarii" sunt doi spagari la fel de mari ca tine, copiii pungasului de Maghiar ? Plateste, ca ai ajuns sa demolezi casele oamenilor, si te va bate al de sus !
Postat 30 Martie 2016, 14:31 de AgentulTermic
Jumatatile de masura ale edililor aduc pagube orasului.
Terenul cu pricina, la fel ca multe altele ce insumeaza cca. 300.000 mp, face parte din afacerea imobiliara marca Marin Sterian, iar toti topografii, expertii, judecatorii si functionarii primariei, vor sa ascunda mizeria unor prejudicii de multe milioane Euro. Primarul Bolojan a promis in 2012 ca va recupera toate aceste prejudicii si toate terenurile furate oradenilor care, acum , mai trebuie sa plateasca odata pagubele facute de Sturza, Filip, Dacin, Vila si, acum Bolojan. Acestuia din urma ii e frica sa scoata sentintele definitive si irevocabile care arata ca si terenul lui Maghiar, ca si restul pana la 300.000 mp matrasiti in perioada 1999-2004, a fost furat orasului, fiindu-i teama ca ar atinge iremediabil interesele altor hoti si pradatori, cum ar fi Micula ori gasca de procurori, judecatori si director de deconcentrate de atunci, ca beneficiari stiuti de mai toata lumea.
Postat 30 Martie 2016, 11:17 de SirmaGhipata
de aici sunt bani !!
Vedeti de unde au directorii primariei bani sa cumpere 3locuinte delux in 14ani angajati ai Primariei Oradea ?credeti ca nu exista complicitate la aceste despagubiri ? ...
Postat 30 Martie 2016, 08:17 de viorel_guide
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON