URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Septembrie 2013, 07:43

Macaronar ţepar: După ce a lăsat neterminat podul Macio, afaceristul Massimo Burtet a păgubit şi firme private

Macaronar ţepar: După ce a lăsat neterminat podul Macio, afaceristul Massimo Burtet a păgubit şi firme private A RIVEDERCI, RAGAZZI! Urmărit de furnizorii pe care nu i-a plătit, Massimo Burtet a tăiat-o din Oradea de aproape un an şi şi-a stabilit cartierul general la Bucureşti. Lăsându-i încă o dată cu ochii-n soare...
Macaronar ţepar: După ce a lăsat neterminat podul Macio, afaceristul Massimo Burtet a păgubit şi firme private UN ITALIANO VERO. Ca să scape de creditorii care îl vânează în Oradea, Massimo Burtet, patronul firmei Macio, s-a mutat la Bucureşti. Judecând după cât e de relaxat când pozează, nu pare, totuşi, să-şi facă prea multe griji...
Macaronar ţepar: După ce a lăsat neterminat podul Macio, afaceristul Massimo Burtet a păgubit şi firme private PODUL MINCIUNILOR. Abandonate în primăvară întrucât patronul Macio nu a plătit constructorul, lucrările pentru finalizarea podului din Dragoş Vodă i-ar putea costa pe orădeni până la 1,5 milioane euro. Asta dacă nu cumva, până la reluarea lor, suma nu va creşte şi mai mult din cauza ruginei care a început să-l cuprindă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Criza generală, nepriceperea sau reaua-voinţă? Toate la un loc sunt motivele pentru care, spun trei patroni din Oradea, un partener cu care au făcut afaceri le-a dat "găuri" în conturi.

Cine e personajul? Probabil nu există orădeni care să nu fi auzit de el: italianul care, în urmă cu patru ani, bătea palma cu Primăria, cerându-i şi primind terenuri în zona Silvaş în schimbul construirii unui pod care să lege zona Dragoş Vodă de partea de vest a oraşului, printr-un drum mai scurt decât cel prin centru, pe marginea Dealului Viilor, pe strada Ecaterina Teodoroiu, până în bulevardul Ştefan cel Mare şi Episcopia Bihorului.

"Am avut încredere în el, am fost şi prieteni, dar m-a lovit când îmi era mai greu", spune arhitectul Călin Mircea Lungu despre patronul firmei Macio, Massimo Burtet.

Reciproc avantajos

În 2009, Macio încheia cu Primăria unul din cele mai interesante contracte de parteneriat public-privat. Potrivit înţelegerii, SRL-ul închiria de la municipalitate, pe 15 ani, un teren de 6.951 metri pătraţi în zona străzii Făcliei, la un preţ de 132.000 lei pe an, cu posibilitatea ca ulterior să-l cumpere. Compania urma să se extindă pe această suprafaţă de pe parcelele pe care deja le deţinea în aceeaşi zonă, pentru a realiza două proiecte în valoare de 8 milioane euro: unul pentru un centru de afaceri regional, celălalt pentru un centru de agrement, cu hotel, facilităţi SPA, terenuri de sport şi plajă pe malul Crişului.

În schimb, Macio se obliga să ridice un pod care să fluidizeze circulaţia între Velenţa şi Dragoş Vodă pe de o parte, respectiv Rogerius şi Episcopia Bihor pe de alta, scoţând o parte din trafic din centrul oraşului, de pe Republicii şi Magheru. Ca semn de seriozitate, patronul Macio, Massimo Burtet, s-a obligat faţă de municipalitate să constituie o garanţie bancară de o jumătate de milion de euro.

Combinaţia a dat chix însă în 2011, când s-a aflat că italianul nu putea finanţa construirea podului, încredinţată firmei Construcţii Bihor, aparţinând fostului prefect Gavrilă Ghilea. Rezultatul? Administraţia Imobiliară Oradea a pus sechestru pe pământurile închiriate către Macio, în contul redevenţei de 70.000 lei neplătite de aceasta. Un an mai târziu se descoperea că italianul nu şi-a plătit nici consultanţii, nici proiectanţii şi constructorii, dar şi că, pentru a scăpa de aceştia, şi-a cerut insolvenţa.

Primăria s-a trezit prejudiciată şi cu cei 500.000 de euro pe care nici AIO, nici Direcţia Tehnică şi nici Direcţia Juridică n-au avut grijă să verifice dacă Burtet i-a pus în cont ca garanţie bancară. Altă pagubă, aproape triplă, o suferise Construcţii Bihor, care lucrase pe banii proprii şi nu-i mai putea recupera, aşa că a dat firma Macio în judecată. În urma procesului, a fost inclusă pe aşa numita listă a creditorilor, adică a firmelor către care italianul avea datorii. BIHOREANUL a descoperit că nu este, însă, singura care are de recuperat bani de la Burtet...

În inimă

03 Calin Lungu.jpg"Cu Massimo am fost prieten de ani întregi, ieşeam împreună, ne înţelegeam foarte bine, dar m-a lovit când îmi era mai greu", spune arhitectul Călin Mircea Lungu (foto). Până în 2009, îi făcuse patronului Macio şase proiecte pentru diverse lucrări în Oradea şi în judeţ. În luna februarie a acelui an, au încheiat alte două contracte, pentru proiectarea centrului de afaceri (în valoare de 14.000 euro) şi pentru cea a hotelului (de 17.000 euro), fără ca arhitectul să prevadă că urma să ia plasă.

"În 2010, din cauză că avea probleme cu banii, Massimo m-a rugat să accept că va amâna proiectul hotelului, iar avansul pe care mi l-a dat în acest scop să fie considerat rată pentru proiectul centrului de afaceri", zice Lungu. Buna sa credinţă nu a primit însă răsplată. "Potrivit înţelegerii, Massimo urma să-mi achite onorariul când semna acordul de finanţare pentru a primi din fonduri europene 8 milioane euro pentru susţinerea proiectului. Am aflat că a semnat acordul de finanţare, deci i s-au aprobat banii, abia după opt luni. El nu îmi spusese nimic", spune arhitectul. Prietenia atunci s-a stricat, mai ales că în acea vreme Lungu avea nevoie de o operaţie dificilă şi costisitoare la inimă.

Cert e că, văzând cum stau lucrurile, a dat şi el în judecată Macio pentru neplata datoriilor, ajunse cu tot cu penalităţi la 91.000 euro, şi a câştigat, adăugându-se astfel listei de creditori care au de recuperat bani de la italian.

Fără scrupule

03 Dacian Meza1.jpgO altă firmă care a păţit-o cu Massimo Burtet este Mezamim SRL, al cărei reprezentant, Dacian Meza, afirmă că a fost lăsat cu ochii-n soare după ce a furnizat plasme altui SRL al italianului, Monterosso, în numele căreia acesta deţine, împreună cu un conaţional, reţeaua Liu Jo, cu magazine outlet în Oradea (cel dintre Praktiker şi Selgros), Timişoara, Cluj şi Bucureşti.

"La un moment dat, când trebuia să achite marfa, Massimo mi-a zis că are greutăţi cu banii, dar nu era aşa strâmtorat cum se pretindea, o ducea chiar bine", spune Meza. Purtat cu vorba mai bine de un an, a decis să-i pună poprire pe conturi, pentru a-şi recupera 11.500 lei, dar s-a lovit tot de reaua-credinţă a italianului. "Când am mers cu executorul la el, mi-a râs în nas că n-am ce să-i fac, pentru că şi-a băgat firma în insolvenţă. L-am dat în judecată, iar acum aştept, ca alţii, să-mi văd banii când o să decidă administratorul special numit de Judecătorie".

O pagubă mai mare a înregistrat de pe urma afacerilor cu Massimo Burtet o agenţie de publicitate, care are de încasat 30.000 de euro. "Aş fi înţeles că are greutăţi, pentru toată lumea e criză, dar italianul este fără scrupule. Ca să scape de firmele la care are datorii, a blocat sistemul de plăţi electronic şi face doar încasări cash, în aşa fel încât oricâţi bani i-ar trece prin mâini, să nu trebuiască să-i dea creditorilor", spune patronul agenţiei. "Vreau să ştie şi alţii, să n-o mai păţească cu el, pentru că a avut tupeul să-şi bată joc inclusiv de un angajat de-al lui. Şi-a trecut una din firme pe numele respectivului, care nu ştia că era plină de datorii, iar omul, căruia i-a murit un copil într-un accident de maşină, a rămas acum şi fără casă", zice el.

Aşa că, aviz tuturor, cam ăsta ne e "omul cu podul"!


FĂRĂ VINĂ
"Vă spune avocatul"

Ca să scape de "tracasările" orădenilor cărora nu le-a plătit mărfurile ori serviciile, de aproximativ un an, Massimo Burtet stă mai mult în Bucureşti şi în oraşul natal din Italia. Solicitat telefonic de BIHOREANUL să-şi spună propria versiune, în prima fază acesta a vrut să evite orice discuţie. "Nu mă interesează", a răspuns el.

Ulterior, după insistenţele reporterului, a afirmat că-i va da în judecată pe cei care îl "calomniază" şi le va face plângeri penale, pentru că aceştia ar fi în realitate vinovaţi. "Agenţia de publicitate şi firma de arhitectură nu şi-au onorat obligaţiile contractuale faţă de mine", a spus Burtet, fără a da însă alte amănunte şi, mai ales, fără a explica cum se face, în acest caz, că firmele respective au câştigat totuşi procesele intentate împotriva sa.

Cât despre paguba adusă Primăriei şi, de fapt, unui oraş întreg, lăsat cu un pod "în aer", afaceristul afirmă că "asta este o poveste foarte lungă", pe care a promis că o va explica avocatul său. "O să vă contacteze şi o să vă spună", a promis italianul, fără să se ţină însă de cuvânt. Încă un semn de seriozitate...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
oare
Din ultimele informatii am aflat ca podul Macio va avea intrarea pe Dragos Voda si iesirea la Ciuperca sa fie cu totul in aer.....si va fi un drum rapid ... pentru cei ce vin la vale.....
Postat 19 Septembrie 2013, 21:28 de cetatean
@Spaghettio
A publicat goe o lista cu cativa ,,ratati" de soi care se pare ca s-au inteles bine cu broscarul.... bine, lista e mult mai lunga.
Postat 19 Septembrie 2013, 06:22 de pinonel
Bishnitzari macaronari
Cine e atat de naiv sa faca afaceri cu broscarii de pe aici? Toti ratatii care au dat chix la ei in cizma vin si fac pe importantii pe la noi...si noi chiar ii credem. Nah, unde nu-i cap, vai de oras.
Postat 18 Septembrie 2013, 21:41 de Spaghettio
?!
Ne asteptam sa postati si pozele celor care impreuna cu macaronarul ne-au dat tunul de 500.000 de euro : primarul ilie bolovan, directorul mircea ghitea, directoarea eugenia borbely s.a.m.d.
Postat 18 Septembrie 2013, 13:37 de DlGoe
Primul mare contract a lui "tovarăşului" Bolojan pentru Oradea
Şi uite aşa s-a aciuit Burlet pe la Oradea, găsind un primar aproape urbanizat şi cu mintea deschisă la nou, adică unul ce a vrut să facă un pod care să ducă astăzi nicăieri dar, în mod sigur, mâine spre un viitorul tot mai luminos pentru locuitorii de pe malul drept al Crişului Repede. Iar dacă citeşti bine problema o să-ţi dai seama, forumistule curios, că italianul a păcălit numai "fomişti" consacraţi.
Postat 18 Septembrie 2013, 12:25 de Kriss
care-i
avocatelu ? merit stiut...prietenii stiu de ce,inseamna ca-i mai fomist ca talianu...
Postat 18 Septembrie 2013, 08:11 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON