URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Martie 2013, 17:44

Lucia Varga: "La Minister nu ascut creioane"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fost secretar de stat în Guvernul Tăriceanu, Lucia Varga a devenit ministru în Guvernul Ponta. Nu "plin", ci  "delegat", motiv pentru care, la fel ca în cazul celorlalţi liberali aflaţi în situaţii similare, se zice că i-ar lipsi "obiectul muncii". Greşit, susţine bihoreanca. Iar dovada e că din poziţia pe care o ocupă poate sprijini, cum s-a şi angajat în campania electorală, proiecte de care să beneficieze Oradea şi Bihorul.

- De ce a fost "spart" Ministerul Mediului, condus de reprezentanta PSD Rovana Plumb, iar dvs. vi s-au încredinţat Apele şi Pădurile? Să aibă PNL iluzia că are încă un ministru?

- Nu. Guvernul acordă atenţia cuvenită calităţii aerului şi a apelor, iar pentru o gestionare mai strictă a acestor activităţi s-a ajuns la concluzia că e potrivită delegarea ei către o structură distinctă.

- Ce gestionaţi dvs. de fapt?

- Coordonez Administraţia Naţională Apele Române, Regia Autonomă Romsilva, Inspectoratul pentru Vânătoare şi Regim Silvic, plus Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură, adică domenii care necesită intervenţii majore atât în schimbarea legislaţiei, cât şi în administrarea bunurilor statului.

Investiţii pe priorităţi

- Se spune totuşi că adevărata conducere o exercită titularii ministerelor din care s-au desprins portofoliile miniştrilor delegaţi...

- E o percepţie greşită. Nu stau să ascut creioane, cum se spune. Ministerul Apelor, Pădurilor şi Pisciculturii are buget de investiţii propriu, eu sunt ordonator principal de credite, am drept de iniţiativă legislativă ca orice alt ministru, iar Ministerul nu are subordonare către cel al Mediului. E adevărat, avem un punct comun, şi anume că ambele ministere sunt deservite de aceeaşi Direcţie Economică şi de aceeaşi Direcţie Juridică.

- Ce atribuţii aţi preluat de la Ministerul Mediului?

- Coordonăm toate investiţiile pentru amenajări împotriva inundaţiilor şi amenajări forestiere. În condiţiile în care unele au fost începute înainte de 1989, am decis să prioritizăm aceste investiţii şi anul acesta să le finanţăm prioritar pe cele executate în proporţie de 80%. Cele realizate pe jumătate le vom finaliza în anii următori, iar cele unde execuţia este sub 50% le vom face cu fonduri europene. Promovăm însă şi proiecte noi. Eu îmi focalizez atenţia în mod deosebit asupra parcurilor naturale din administrarea Romsilva, pentru că sunt un patrimoniu insuficient pus în valoare. Includ aici şi Padişul, unde există frumuseţi extraordinare, dar nu sunt vizitabile. De exemplu vizitarea Cetăţilor Ponorului e un adevărat risc, dar prin nişte amenajări putem atrage mult mai mulţi turişti.

Sprijin pentru Bihor

- Există proiecte locale pe care le puteţi susţine? Concret, puteţi sprijini proiectul de consolidare a malului Crişului în centrul Oradiei, pentru ca Primăria să poată continua lucrările la parcarea subterană?

- Da, sunt proiecte pe care le susţin. De mult mi-am făcut un obicei din a mă consulta cu primarii de mari oraşe şi cu preşedinţii de consilii judeţene pentru lucrările de investiţii, deoarece adesea trebuie puse în concordanţă lucrările din responsabilitatea noastră cu cele ce ţin de administraţiile locale şi judeţene. În cazul consolidării malului stâng al Crişului Repede în zona centrală a Oradiei, obiectivul a fost pus pe lista de priorităţi şi vom asigura finanţarea ca lucrarea să fie finalizată în acest an, iar municipalitatea să-şi poată continua, la rându-i, proiectul parcării. Vă mai pot da un exemplu din Bihor: amenajarea Crişului în zona Bratca-Bulz, unde Consiliul Judeţean a promovat o investiţie pentru asfaltarea drumului. Cum, evident, nu se poate face asfaltarea într-un moment şi consolidarea malurilor în altul, Ministerul şi CJ vor colabora pentru sincronizarea lucrărilor, pentru finanţarea şi derularea lor în acelaşi timp.

- Proiectul modificării Codului Silvic a stârnit protestele ecologiştilor, fiindcă permite tăieri de păduri "în avans" faţă de perioada optimă...

- Proiectul a fost pornit de 13 parlamentari în vechiul legislativ, nu e o iniţiativă a actualului Parlament. Cei care au semnalat pericolul au dreptate, iar noi, Ministerul, avem acelaşi punct de vedere. Am şi solicitat Guvernului retrimiterea lui în comisiile de specialitate, iar până la sfârşitul acestei luni voi promova o nouă formă de modificare, radical diferită, după model european, pentru că nu trebuie noi să reinventăm nimic.

- Aveţi un program pentru înfiinţarea de perdele verzi care să protejeze drumurile astfel încât să nu mai avem cele mai scumpe deszăpeziri din Europa?

- Între 2000-2010 s-au înfiinţat sub 1.000 hectare de perdele verzi, deşi există studii de fezabilitate pentru 18.000 hectare. Problema e cu exproprierile, pentru că proprietarii terenurilor ce mărginesc şoselele nu sunt de acord cu preţurile pe care le oferim în schimbul lor. Am avut o discuţie cu ministrul Transporturilor, astfel încât pe viitor să fie expropriate nu doar suprafeţele necesare pentru şosele, ci şi pentru perdelele verzi.

- Ce poziţie aveţi faţă de taxa de timbru de mediu, fosta taxă auto de înmatriculare?

- Acest proiect aparţine Ministerului Mediului, dar ştiu că a fost o cerinţă europeană şi că a fost adoptat după consultări cu producătorii auto.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
TALK
Lucia Varga: "La Minister nu ascut creioane" miu miu バッグ
Postat 07 Ianuarie 2014, 23:29 de miu miu バッグ
se fura mai rau
daca intradevar vreti sa faceti ceva pentru padis opriti furtul de lemne de acolo, opriti taierile de lemne de la paduri private(primarii din zona). opriti furtu de lemne de ocolul de stat....asta este de facut ocolo de urgenta doamna ministru. lasati terenurile lui viorel popa in pace, nicaieri in lume nu se face partie de schi la 1000 de metri altitudine, este dovedita asta.
Postat 18 Martie 2013, 10:16 de beius
o tampita fara scrupule
am citit toate comentariile si 90 la suta sunt adevaruri, adica ce ar trebui sa se intample si ce nu in acest judet pentru ca asta ne intereseaza asa cum ar trebui sa intereseze pe ministresa soarta padurilor din toata tara si ma refer la controale adevarate si un cod silvic ca al germaniei sau austriei nu ce dicteaza grasa aia de la itrsv bihor(mentora ministresei)
Postat 17 Martie 2013, 20:07 de oradea
Utilizarea stiloului ...
şi ... scărpinatul pe sub centura de castitate rămân deziderate valabile !?!
Postat 17 Martie 2013, 18:44 de Carp III
padurilebihorului
ha, ha. daca-i asa tare-n parcare doamna ministresa sa vedem daca are mai mult sange'n istalatie ca alti ministri sa faca ordine intre hotii de lemne din bihor. asteptam cu interes controale de fond in zonele vascau, pietroasa, beius, dobresti... controale facute de echipe trimise de ministresa de pe alte meleaguri, ca ITRSV-ul d'aci... rusine sa-i fie ministresei ca accepta in continuar un asa sef la ITRSV... cercetat panal pentru furt de lemne... halal. da' chiar. hai ca asteptam controalele, doamna ministru. si asteptam de mult timp sa reparati ca au stricat altii: redati dreptul jandarmilor sa faca control la camioanele cu lemne, ca politia doar isi ia portia...
Postat 17 Martie 2013, 15:58 de adi tomutiu
terminati va ca nu i ea SEFA :)))!
ea incaseaza un salariu frumusel pentru pensie daca o mai apuca :))) si in rest se sacrifica cu cate o MITA de incasat ca nu i usa de BISERICA !!!! nonprofesionisti care frua intelectul altor soi absorb fonduri nerambursabile tot ESCROCI se numesc conform codului PENAL, pacat de tinerii fara minte care ii incurajeaza in furtul intelectual. VEZI SRL DEBUTANT cate planuri de afaceri se depun si de ce ?
Postat 17 Martie 2013, 14:48 de griji la ascutit
terminati va ca nu i ea SEFA :)))!
ce subventii se aloca celor ce au investit in paduri, cum se incurajeaza popularea padurilor si creearea de noi locuri de munca studentilor in silvicultura ? Exploatarea padurilor prin cultivarea fructelor necesare ca hrana animalelor, etc ? eu nu inteleg cum isi permite politicul sa distruga ROMANIA cu pamenii nepregatiti profesional , au trimis arbitri in PARLAMENT ?
Postat 17 Martie 2013, 14:45 de griji la ascutit
ministrul unora
daca citesti aceste comentarii , spun multe despre acesti asa zisi politicieni(oameni cu interesele altora le spun eu) din pacata din articolul acestei doamne , articol bine platit intelegi doar cat de jos a ajuns aceasta clica din bihor condusi de cornel si comandati de frati si conty....
Postat 17 Martie 2013, 11:08 de petru
BLEAHHHH
PD ul a nenorocit in asa hal oamenii in cei 4 ani cat au fost singuri incat lumea a uitat guvernarea mai mult decat catastrofala a PNL cu Tariceanu in frunte....banditii astia de la PSD au parut a fii niste mari capacitati si oameni cu suflet mare, nu niste hoti la drumul mare cum au fost atatia ani....dar incep sa-si arate nerabdarea....greata , scarba....si mai vine lunar ca ciclul si taranca asta sa ne arate cat este ea de activa...Acuma de ce nu ne spune lingaul de serviciu Abrudan zis cris , cat a incasat sa-i publice tampenia asta..Pe de alta parte si eu sant un tampit ca citesc asa ceva..
Postat 17 Martie 2013, 10:30 de soso
gura pacatosului adevar graieste
are dreptate, mai spala si cestile cu cafea din cand in cand...
Postat 17 Martie 2013, 10:23 de Mine
huuuuh
daca nici creioane nu esti in stare sa ascuti...
Postat 17 Martie 2013, 10:21 de blocnotes
Tastaturi se gasesc...
Banuiesc ca nimeni nu-si mai scrie CV-ul cu creionul.Dar Lucia Varga inca nu si-a gasit timp sa-l aiba pe site-ul Ministerului Mediului...Aflaram,de pilda, ca Rovana Plumb le are cu cosmeticele...La utilizarea tastaturii nu-i nevoie de ascutitoare.
Postat 17 Martie 2013, 10:06 de gyorgy tozser
lasaneeee
mai lasa aburelile ca sintem satui pina peste cap de cite au facut toti poiticienii pt bihor si pt cetateii de rind,ati facut drumurile de ne ies pe git de bune ce-s,ati adus impozitele la un nivel de a ajuns lumea sa se roage pt sanatatea voastra,aeropotul ce-i drep e cel mai bun din bihor,dar pt planoare,ma mir ca nu au rusine sa mai iasa cu aburelile de cocota trecuta,daca e la ape sa-l intrebe pe gibon de ce apa la timisoara e 2,80 ron,la bucale sub 4 ron iar in "desertul" de pe crisul repede trece de 8 ron,ca sa nu mai vorbim de restul,sa nu uitati ca cel de sus da la fiecare ce merita
Postat 16 Martie 2013, 21:34 de luky
Evoluţia creionului la delegat(ă)
Te credem dragă ! Ai trecut demult la pix, cu care mai dormeai din când în când în gură, iar mai recent ai primit un stilou cu care te scarpini (...)
Postat 16 Martie 2013, 19:33 de Carp III
ministrul unora
....in primul rand eu zic sa lasati padisul asa cum este si sa nu-l vindeti pe bucati.... sa speram ca se sparge acest usl si vine si doamna de acolo nu ca am sti ca e pusa de frati acolo ....si se pare ca este ministrul bihorului, respectiv a lor si daca vinde padisul a lui viorel popa, sa stiti ca nu e nevoie de nici o investitie acolo ci doar publicitate, sa lasam acolo sa se poata sta la cort....iar de codul silvic sunt convins ca o sa iasa mai naspa ca doar atat se poate de la frati...se stie ca pdl a facut in padis un tun imobiliar iar astia il continua....toti sunt hoti iar mai noi acest ministru se baga rau in padurile bihorului si terenurile speculante din padis.....pacat de tara asta ca e locuita de astfel de oameni.
Postat 16 Martie 2013, 19:05 de petru
vai s-amar
Sa vedem cate perdele verzi da fratele burtos din cacaceni jos pt gaterul lui...si fa proasto''delegat au ba esti ministru pt proiectele din tara nu pt bihor, ...dar continui sa aburesti lumea cu tampeniile tale....slabi si liberalii astia , vad ca alta sau altul nu mai gasesc, apoi daca tu esti cea mai desteapta -i clara treaba si cu voi....ori oi fi tu priceputa in toate celea ca si cosiliera A.S [A bolovanului] Unde dreaq ai mai auzit ministru aerului......mai mergeti si voi de opincari....
Postat 16 Martie 2013, 18:10 de dodel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON