URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Octombrie 2010, 08:01

Lovitură de pedeapsă: amendă record la Primăria Oradea

Lovitură de pedeapsă: amendă record la Primăria Oradea MAJORĂRI DUBIOASE. Primăria a fost amendată cu 35.000 lei pentru că a majorat cu 2,5 milioane lei valoarea lucrărilor de reabilitare a străzii Matei Corvin de către firma Drum Construct din Sălaj. "Nu e vina Primăriei că între timp s-a schimbat STAS-ul în construcţii şi stratul de asfalt a fost majorat de la 4 la 5 centimetri", se apără primarul Ilie Bolojan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Ilie Bolojan a semnat pe 24 septembrie de primire pentru cea mai mare amendă primită de municipalitate. Controlul făcut în premieră de către Autoritatea Naţională pentru Reglementarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) s-a lăsat cu o amendă-record de 80.000 lei, pentru încălcarea legislaţiei în domeniul licitaţiilor.

Şocul a fost cu atât mai mare cu cât inspectorii au venit la "pont" şi au împărţit amenzi fără să menţioneze concret abaterile de care s-ar face vinovată municipalitatea.

Punct ochit, punct lovit!

Amenda a fost aplicată pe 24 septembrie, dar Primăria a ţinut-o sub tăcere, până când a aflat BIHOREANUL. Inspectorii de la Bucureşti s-au înfiinţat în urmă cu două săptămâni la Oradea cu temele făcute. "Au venit în baza unor sesizări, pentru că au cerut doar anumite dosare de licitaţii. Au stat cam o săptămână, nu au avut nicio obiecţiune şi nici n-au cerut explicaţii, dar la plecare ne-au amendat", povesteşte Adina Marge, şefa Biroului Achiziţii Publice.

Reprezentanţii ANRMAP s-au legat înainte de toate de faptul că la licitaţia pentru reabilitarea drumurilor naţionale DN 76 spre Deva, DN 79 spre Arad şi la modernizarea străzii Adevărului "s-au solicitat clarificări privind locaţia spaţiilor de preparare mixturi asfaltice, precum şi autorizaţia de funcţionare a acestora". Inspectorii consideră că prin asta Primăria "a încălcat principiul tratamentului egal şi nediscriminatoriu al operatorilor economici", fapt sancţionat cu o amendă de 10.000 lei.

Grosul de 70.000 lei se trage însă de la suplimentarea contractelor pentru reabilitarea străzilor Matei Corvin şi Muzeului. Inspectorii au acuzat municipalitatea că "nu s-a încadrat în condiţiile articolului 22, litera i, din OUG 34/2006, referitor la circumstanţele imprevizibile care să ducă la necesitatea suplimentării valorii contractului". Procesul-verbal sugerează că suplimentările s-au făcut ilegal, fără să spună însă explicit acest lucru.

"Ne-au amendat doar ca să nu se întoarcă la Bucureşti cu mâna goală. Nu spun nicăieri în procesul-verbal lucruri concrete ca "aţi încălcat procedura" sau "nu aţi publicat anunţurile", ci doar chestii vagi, la care nu ai ce răspunde", reclamă Eugenia Borbei, şefa Direcţiei Juridice din Primărie, care caută soluţii pentru contestarea sancţiunii.

"O prostie"

Viceprimarul Gheorghe Carp spune că "toată povestea asta cu amenda e o prostie, au venit la comandă politică doar ca să bage beţe-n roate". La fel ca primarul Ilie Bolojan. "Ne-au reproşat că am cerut unei singure firme informaţii cu privire la locul unde are staţie de bitum. Noi am solicitat documentul de la Drum Construct Pericei, doar pentru că era la prima licitaţie în Oradea şi, spre deosebire de Drumuri Orăşeneşi sau Selina, cu care aveam contracte în derulare, nu ştiam unde produc bitumul şi la ce calitate", povesteşte Bolojan.

În plus, municipalitatea dorea asigurări că bitumul va ajunge în Oradea la standardele prevăzute în contract. "Firma e din Sălaj, iar când aduci bitumul de la 100 de kilometri se răceşte pe drum şi nu se mai prinde cum ar trebui. De altfel, aşa am şi păţit cu ei pe Matei Corvin, unde o parte din lucrări au trebuit refăcute", povesteşte Leontin Pătcaş, şeful serviciului Drumuri şi Poduri.

Una licităm, alta achităm

În ce priveşte sancţiunile de câte 35.000 lei pentru suplimentarea lucrărilor de pe străzile Matei Corvin şi Muzeului, inginerii Primăriei susţin că actele adiţionale la contracte sunt pe deplin justificate. Municipalitatea a licitat cele două lucrări după proiecte vechi de 5 ani, iar de atunci a apărut necesitatea unor lucrări suplimentare.

03 Gheorghe Carp.jpg"Am organizat licitaţia pentru reabilitarea străzii Matei Corvin, am adjudecat-o, după care Inspecţia în Construcţii ne-a somat că proiectul nu corespunde realităţii şi trebuie modificat", explică viceprimarul Gheorghe Carp (foto). "Proiectantul uitase să calculeze ridicările la cotă a peste 150 de capace de canal şi nu a pus la socoteală un zid de sprijin pentru dealul de la linia ferată. Au mai trebuit reamenajat sensul giratoriu şi lărgite intrările după normativele Companiei de Drumuri, ca să poată întoarce TIR-urile". În plus, spune Aurelia Ţenţ, director adjunct în Direcţia Tehnică, între timp au fost modificate STAS-urile în domeniul lucrărilor de drumuri, iar stratul minim de binder a trebuit modificat de la 4 la 5 centimetri.

Deşi toate lucrările "imprevizibile" dispăreau dacă licitaţia se ţinea din start pe un proiect bun, Carp zice că municipalitatea n-are nicio vină. "Primăria nu are oameni care să  verifice zeci de bibliorafturi, să vadă care normativ mai e actual. De atunci, însă, tocmai ca să nu mai avem discuţii, cine licitează o lucrare trebuie să facă şi proiectarea".

Cert e că suplimentările ulterioare au ridicat valoarea lucrărilor de pe Matei Corvin de la 5,3 milioane lei, inclusiv TVA, la 7,8 milioane. Adică Drum Construct, una din firmele reclamate, va încasa în plus 2,5 milioane lei! Majorarea reprezintă 47% din valoarea contractului, cu fix trei procente sub pragul de 50% peste care legea impunea refacerea licitaţiei. Lucru cel puţin dubios...

SRI-ul e de vină

În ce priveşte suplimentarea lucrărilor din strada Muzeului din motive "imprevizibile", situaţia este mai clară. "În urmă cu 7 ani, când am făcut parcarea de la Palatul Copiilor, cei de la SRI s-au opus extinderii acesteia până lângă gardul lor. Acum, când au văzut că Primăria modernizează strada şi că se va interzice parcarea pe strada Petofi, au depus o adresă oficială prin care au solicitat amenajarea parcării", spune Ţenţ. Primăria a dat curs cererii şi a ordonat firmei Selina să extindă parcarea. "Era absurd ca o firmă să facă drumul, iar alta parcările. Dacă acestea nu sunt lucrări imprevizibile, eu nu ştiu ce altceva poate fi!", a răbufnit directoarea.

După toate probabilităţile, în acest caz reclamantul care a trimis ANRMAP-ul pe capul Primăriei este firma Drumuri Orăşeneşti, cea care a pierdut licitaţia pentru întreţinerea drumurilor în favoarea concurentei Selina. Odată cu declanşarea crizei, constructorii se luptă cu ferocitate pentru orice lucrare pe bani publici, iar când pierd o licitaţie contestă rezultatul, considerându-se nedreptăţiţi. Doar că, în cazul Primăriei, până şi proverbele ies pe dos: când doi se ceartă, al treilea... pierde!


CONTROALE ŞI CONTESTAŢII
Blocaj la Bolojan

01 bolojan.jpgDeciziile municipalităţii privind adjudecarea unor licitaţii sau instituirea unor taxe s-au lăsat cu valuri de contestaţii şi controale. Dacă la acestea se adaugă şi tradiţionala adversitate între reprezentanţii PNL aflaţi la conducerea oraşului şi oamenii PDL care conduc instituţiile judeţene, tabloul blocajului instituţional e aproape complet.

Spre exemplu, luna trecută a fost în control la Primărie Curtea de Conturi, iar pentru săptămâna viitoare s-a anunţat Direcţia Finanţelor Publice. În plus, în ultimul an Prefectura a atacat în instanţă toate hotărârile de Consiliu Local de importanţă strategică promovate de Bolojan (foto).

După ce a blocat în contencios administrativ taxa minimă lunară de 90 lei pentru masa copiilor de grădiniţă adoptată pentru a stopa absenteismul şi taxa de ordine publică pentru localurile care ţin deschis după ora 22, pe 1 octombrie Prefectura a anunţat că a atacat şi taxa specială pentru reabilitarea faţadelor clădirilor din centrul istoric. Normativul a fost adoptat anul trecut în septembrie, şi urma să intre în vigoare la sfârşitul acestui an.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
sa nu mai uite
poate daca nu "uitase" proiectantul sa calculeze ridicarile topo la capace, castiga altul licitatia, nu d-le vice ?
Postat 14 Octombrie 2010, 03:37 de oradean
incoruptibilii
De cite ori v-am mai spus despre BOLOJAN si CARP ca nu i-au spaga?Sa ma credeti apoi sa stiti ca si eu am incercat sa mi ofer serviciile de constructor la Primarie dar clar se negociaza la singe fiecare lucrare,selina are mijloace oameni,utilaje si a dovedit ca este OK,la fiecare negociere participa cite un reprezentant de la fiecare partid de ce loviti in Bolojan aratati-mi altul mai bun Cind l-am ales am stiut ca nu i-a spaga si voi ati stiut.Iar tu FANCY arati ca dracu in vacanta (stii cum arata dracul in vacanta? Nu uita-te in oglinda.)
Postat 08 Octombrie 2010, 12:37 de trifa
Adica cum?
Adica pe noi de la PSD nic nu ne luati in considerare?
Postat 05 Octombrie 2010, 20:18 de mang
No destul
Mai terminati mai neobositilor din PNL si PDL. Lasati si UDMR-istii sa comenteze.
Postat 05 Octombrie 2010, 20:16 de odon
Fete de fitze
Uitativa fratilor la mutrele astora doi - Bolojan si Carp. Neanderthal curat.
Postat 05 Octombrie 2010, 20:13 de fancy
Vai de toti
Da' si Carp asta se da in stamba de fiecare data. Nici atit nu intelege, cum satu regulile cu licitatiile. Pai mai barbate! Ca viceprimar ar trebui sa citesti regulile si dupa aceea poti sa comentezi. Pentru ca daca ai avea dreptate, ai spune simplu: ne judecam cu inspectorii si ii dovedim pe lege, indiferent cine i-a comandat. Dar asa fac toti. Cind sunt prinsi cu rata in gura, incep sa urle ca este vorba de o comanda politica. Vai de primaria asta si de noi. Hotu' striga hotu'.
Postat 05 Octombrie 2010, 20:11 de carpen
Unde dai si ...
Mai 'zuzu' dar tu comentezi alt articol. De ce nu est atent?
Postat 05 Octombrie 2010, 20:06 de bill
Bre !
Sorine esti chiar simpatic. Poate inca n-ai aflat ca dupa 2008 PDL-istii din Bihor nu mai au nimic de spus. Poate stii tu ceva ce noi inca n-am dovedit.
Postat 05 Octombrie 2010, 20:03 de PNL-ist inflent
... By the way ...
... si a venit hupu' si i-a luat cu japca ... ca de aia s-au ajuns la putere ca sa faca precum cei vechi ... numai ca cei vechi nu aveau astfel de surprize pentru ca eraa mai 'isteti' ... asa se intimpla cind schimbi 'profesionistii' cu niste amatori de duzina ... ca are bani si balta municipalitatii ...
Postat 05 Octombrie 2010, 20:00 de Hupu'
stai sa vezi ce urmeaza
sa vezi cand vor curge amenzile pentru faptul ca SELINA face toate lucrarile din Oradea fara licitatie. Vad ca nu va e rusine sa atribuiti lucrari fara licitatie, inclusiv marcajul drumului il face selina. Lucrarile facute de alte firme sunt doar cele refuzate de selina, dar si astea sunt facute de firmele casei (pnl).
Postat 05 Octombrie 2010, 17:13 de catalin dicu
@sorin
stai linistit amice! impostorul de ghilea va pierde mai toate procesele alea! oricum pe el il doare in sula de rezultat. el doar a pus piedici, cum i s-a ordonat
Postat 05 Octombrie 2010, 15:41 de zuzu
jos pedistii nemernici!
oare vor mai fi multi prosti care sa voteze pedeul? nemernicii astia in frunte cu petru filip (care e pe-o mana cu drumuri orasenesti) fac totul ca sa bage strambe orasului, ca doar prostimea i-a votat. a votat maretul presedinte, sper sa le fie ultimul vot! chiar nu pot crapa lichelele astea odata pentru totdeauna?
Postat 05 Octombrie 2010, 12:38 de sorin
adevarul
adevarul e ca in primaria noastra colcaie afacerile facute cu usile inchise, soptite prin birouri si puse la punct de putini preafericiti investitori, dezvoltatori, drumari, proiectanti, curatatori, organizatori etc...Nimeni nu zice ca primaria nu are intentii bune fata de oras....dar modul in care le pune in practica...e putred rau.....pana la alegeri
Postat 05 Octombrie 2010, 09:19 de ady
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON