URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Aprilie 2014, 07:30

Lovitura de graţie: Cine va plăti în final mega-amenda de 33 milioane euro pentru CET?

Lovitura de graţie: Cine va plăti în final mega-amenda de 33 milioane euro pentru CET? ŞOC TOTAL. Vestea amendării Electrocentrale l-a luat prin surprindere inclusiv pe administratorul special al societăţii, Stănel Necula (foto). "Nu am primit nicio înştiinţare oficială. Dacă totuşi vom fi amendaţi, vom contesta sancţiunea în instanţă, pentru că altfel putem declara falimentul"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

CET şi-a luat lovitura fatală! Aflat săptămâna trecută în vizită prin Oradea, ministrul Mediului Attila Korodi a anunţat că Electrocentrale a primit anul trecut cea mai mare amendă din istoria oraşului, pentru că nu şi-a depus la timp certificatele de dioxid de carbon aferente nivelului de poluare alocat în anul 2012 conform normativelor europene.

"Societatea a fost penalizată cu 33 milioane de euro, iar această amendă trebuie cumva gestionată", a spus ministrul Korodi. De parcă ar putea gestiona cineva apocalipsa...

Standarde UE

Regulile sunt clare. Conform normelor europene, orice poluator, fie că e termocentrală sau companie de aviaţie, trebuie să încarce până la sfârşitul fiecărei luni aprilie a fiecărui an, în Registrul Unic Consolidat al Uniunii Europene, un număr de certificate verzi proporţional cu tonele de bioxid de carbon eliberate în atmosferă în anul precedent.

Gândit pe principiul "poluatorul plăteşte", sistemul dă marilor producători de gaze cu efect de seră posibilitatea să cumpere certificatele nefolosite de firmele care şi-au modernizat capacităţile de producţie şi care, producând mai puţin CO2, au rămas cu o parte din ele în portofoliu. În general, companiile iau această prevedere în serios, deoarece fiecare certificat nedepus la timp se penalizează cu 100 euro, fapt ce poate aduna amenzi de zeci sau chiar sute de milioane de euro. Mai puţin Electrocentrale Oradea...

"Pleaşcă" ministerială

05_Attila_Korodi_bihoreanul.jpgAflat marţea trecută la Oradea, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Attila Korodi (foto), a lansat bomba care practic împinge în faliment CET-ul, deja intrat anul trecut în insolvenţă. "Trebuie să notificăm Administraţia Fondului de Mediu, care va trimite o decizie de impunere către Electrocentrale pentru fiecare certificat verde cumpărat şi neîncărcat", a spus Korodi. Şi cum CET-ul n-a depus la timp 334.000 de certificate, amenda e de 33,4 milioane euro!

Deşi ministrul a promis că sancţiunea nu va afecta proiectul pentru achiziţia unui nou CET, pe gaz, anunţul - având în vedere mărimea amenzii - a şocat pe toată lumea. Contactat de BIHOREANUL, primarul Ilie Bolojan a refuzat, în primă fază, să comenteze situaţia. "Vă rog să vă adresaţi administratorului special al societăţii, Stănel Necula", a spus edilul. Numai că nici acesta nu avea vreun răspuns. "Nu ştiu nimic în plus faţă de declaraţia ministrului. Am verificat, iar la Electrocentrale nu există nicio adresă din care să rezulte că ar avea de plătit o astfel de amendă", a spus Necula.

O poveste românească

05_Dragos_Gligor_bihoreanul.jpgCulmea, CET-ul a fost băgat în insolvenţă anul trecut tocmai de certificatele de CO2. Obligată să strângă 12 milioane lei pentru cumpărare acestora, societatea, condusă pe atunci de Dragoş Gligor (foto), a tot amânat plata propriilor furnizori, iar aceştia i-au pus popriri pe conturi până a intrat în blocaj.

Până la sfârşitul lui aprilie 2012, Electrocentrale avea de depus în Sistemul Unic Consolidat al Comisiei Europene 934.000 de certificate. 600.000 de certificate le-a încărcat la timp, iar 334.000 când a putut. Adică prea târziu! "În data de 25 a fiecărei luni, Operatorul Pieţei de Energie Electrică şi Gaze Naturale plăteşte CET-ului energia electrică livrată în reţeaua naţională. Conducerea societăţii a mizat pe aceste venituri pentru cumpărarea certificatelor, dar banii i-au venit doar pe 29 aprilie. Deşi a cumpărat în aceeaşi zi certificatele, vânzătorul le-a eliberat doar când şi-a văzut banii în cont, aşa că descărcarea lor în sistem a început pe 30 aprilie", povesteşte Stănel Necula.

Cum sistemul electronic are nevoie de 26 de ore pentru verificarea seriilor fiecărui certificat, transferul acestora a fost amânat pe a doua zi. Iar cum aceasta (1 mai) era zi liberă, procedura s-a încheiat abia pe 2 mai. O întârziere de 33,4 milioane euro!

Vorbe goale...

Şefii CET-ului au încercat să grăbească procedura, dar degeaba. "Pe 30 aprilie, Electrocentrale a cerut prin email ajutorul Ministerului Mediului: "Vă rugăm să urgentaţi verificarea certificatelor pentru a le preda azi". Răspunsul, însă, a fost: "Nu putem. Certificatele se încarcă în Sistemul Unic Consolidat al Comisiei Europene", după cum povesteşte Necula.

Potrivit acestuia, Electrocentrale şi Ministerul au corespondat până la jumătatea lunii mai, interval în care orădenii au explicat motivele întârzierii, după care s-a lăsat liniştea. "În august 2013, directorul tehnic Daniel Francisc a fost chemat la Bucureşti, a fost criticat pentru întârziere, i s-a pus în vedere să nu se mai repete, dar nu s-a pomenit nimic de amendă", zice Necula.

Conducerea nici nu se aştepta, aşadar, la penalităţi. Spre deosebire de alte şapte companii convocate la întâlnire, care nici măcar nu şi-au cumpărat certificate, necum să le şi încarce în sistem, CET Oradea se achitase totuşi de obligaţie. Mai mult, centrala de la Turceni a Complexului Energetic Oltenia tocmai scăpase de o amendă de 600 milioane euro, după ce şi-a depus certificatele cu un an întârziere! Nu a doua zi!

Pe lista "neagră"

05_Ilie_Bolojan_bihoreanul.jpgConştient de gravitatea situaţiei, Ilie Bolojan (foto) s-a întâlnit joia trecută la Bucureşti cu ministrul Mediului pentru a lămuri problema penalităţilor. "Nu există o asemenea amendă!", a anunţat primarul în urma întâlnirii cu Korodi. Dar ar putea urma...

Fără a anunţa CET-ul, pe 12 martie Ministerul a trimis Administraţiei Fondului de Mediu, instituţia abilitată să aplice amenzile şi să folosească banii pe proiecte de mediu, "lista neagră" a firmelor care nu şi-au depus certificatele, listă pe care apare şi Electrocentrale. "Varianta bună este să se constate că Electrocentrale s-a conformat. Varianta proastă, dacă suntem mai catolici decât Papa, e ca societatea să fie sancţionată", spune primarul.

Bolojan susţine, însă, că asta n-ar trebui să se întâmple. "Noi ne-am manifestat buna-credinţă. Trebuia să fim anunţaţi din timp că avem probleme. Ministrul Korodi a spus că va verifica situaţia şi, dacă nu am fost anunţaţi, nu este în regulă". Edilul se va întâlni săptămâna aceasta din nou cu ministrul, după ce acesta va fi încheiat analiza.

Amendă fără finalitate

Electrocentrale are totuşi şanse mici să scape nepenalizată. "Autorităţile române sunt obligate să amendeze societatea, în temeiul legislaţiei naţionale care implementează directiva europeană privind comercializarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră", a declarat BIHOREANULUI Mihai Roşioru, purtătorul de cuvânt al Reprezentanţei CE în România. Mai mult, potrivit acestuia, Ministerul Mediului şi Comisia Europeană au şi tranşat deja subiectul. "Comisia consideră că România trebuie să-şi respecte obligaţiile în domeniu, fiind responsabilă de aplicarea legii", spune acesta.

Legea nu îşi atinge, însă, întotdeauna scopul. Aflată în insolvenţă, Electrocentrale n-are de unde plăti o amendă cât bugetul pe un an. "Dacă se va aplica, amenda se va adăuga la datoria pe care societatea o are deja de plătit şi va intra în faliment", spune primarul Bolojan. Cum cele câteva TIR-uri, trei buldozere şi patru utilaje de descărcat cărbune din proprietatea firmei nu pot acoperi datoria, creditorii, de la Statul Român până la furnizori, vor rămâne păgubaşi. Iar amenda CET-ului nici nu poate fi transferată pe oraş. "Municipalitatea şi CET-ul sunt entităţi diferite, iar responsabilităţile acţionarilor Electrocentrale operează în limita capitalului depus", susţine Eduard Florea, directorul economic al Primăriei.

Pentru orădeanul de rând, nedeprins cu subtilităţi de acest fel, va rămâne însă greu de crezut că o amendă de 33,4 milioane euro va rămâne fără consecinţe la următoarele sesiuni de depunere de proiecte europene. Fie şi doar ca o pată pe numele oraşului...


"Operatorul fiecărei instalaţii are obligaţia de a restitui, până cel târziu la data de 30 aprilie a fiecărui an, un număr de certificate de emisii de gaze cu efect de seră egal cu cantitatea de emisii de gaze cu efect de seră provenite de la instalaţia respectivă în anul anterior"

HG 780 din 2006


DESPRE "MORŢI" NUMAI DE BINE
Bolojan: "Puteam să mă implic mai mult"

Chestionat cu privire la vinovaţii care au adus Electrocentrale în situaţia de a primi cea mai mare amendă din istoria oraşului, primarul Ilie Bolojan a evitat să se pronunţe tranşant. "Despre morţi, numai de bine", a spus edilul cu trimitere la fostul manager al CET, Dragoş Gligor, demisionat anul trecut. Edilul îşi asumă totuşi o parte din vină. "Nu fug de răspundere. O răspundere generală am în mod cert, doar s-a întâmplat în mandatul meu. Probabil că dacă mă implicam mai mult, nu se ajungea aici", zice Bolojan.

Ca semn că această criză putea fi evitată e faptul că, deşi în insolvenţă, CET-ul şi-a pus anul acesta în buget 3,6 milioane euro pentru achiziţia de certificate. Centrala are deja în portofoliou 900.000 din cele 959.000 de certificate pe care trebuie să le depună până la sfârşitul lunii aprilie, diferenţa urmând să fie cumpărată în perioada următoare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
????????
In loc sa rezolve problema CET,bolovanul face sensuri giratorii,podulete si tarcuri de ciini.....!Don primar e timpul sa plecati cu moldoveanul de la CET!Asta in Braila a falimentat tot ...Caldura se opreste din 3 in 3 zile,noroc ca afara e cald...Don primare ajunge,orasul e satul de giratia dvoastra!Ajugeeeeeeeeeeeeeeeee!
Postat 02 Aprilie 2014, 08:13 de gheorghe@sandor
CET-ul si Primarul
Dl. primar mai bine se preocupa de CET de a carui situatie avea cunostinta din primul mandat si nu de sensurile giratorii cu care a impanzit orasul. Regretele sunt tarzii si nu mai folosesc la nimic. Poate sa dea mana cu dl.Gligor si sa planga impreuna (de bucurie sau necaz).
Postat 01 Aprilie 2014, 12:28 de un oradean
Ei cine minte??!!!
Oradenii mint.....!!!!
Postat 01 Aprilie 2014, 10:19 de soso
ORADENII O SA PLATEASCA !!
ORADENII !! CA INTOTDEAUNA CAND EDILII O FAC DE OAIE !!
Postat 01 Aprilie 2014, 09:25 de ORADEAN
AMENDA
CINE MINTE?
Postat 01 Aprilie 2014, 07:51 de BEAR
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON