URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Iulie 2015, 10:27

Love story la comandă: O tânără a transformat scrisul în afacere şi scoate, contra cost, romane de dragoste dedicate

Love story la comandă: O tânără a transformat scrisul în afacere şi scoate, contra cost, romane de dragoste dedicate IUBIRE DUPĂ TIPAR. Cum se fac la comandă, cărţile de dragoste vândute prin proiectul My Love Story Book au un tipar predefinit. În schimbul a aproape 1.000 lei, cuplurile care vor să-şi citească povestea de dragoste scrisă de alţii pentru ei primesc o carte cu 50 de pagini, din care 32 de pagini cu text şi 18 cu ilustraţii, îmbrăcată într-o copertă personalizată din piele
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Bărbatul îşi ţine strâns îmbrăţişată femeia. Amândoi stau în faţa ferestrei cu vedere asupra oraşului. El este cu un cap mai mare decât ea. Acum e liniştit, stăpân şi câştigător. Mândru. Apusul le aparţine lor, pentru amândoi este cel mai frumos moment din zi. Trecutul nu este atât de departe de ei, dar pentru amândoi a fost misterios. Nimeni nu ştie unde pot duce căile neştiute de om...".

Sună ca un fragment dintr-un roman siropos de dragoste? Aşa şi este. Cu o diferenţă. Spre deosebire de alte cărţi, aceasta a fost făcută contra cost, la comandă!

Poveşti de vânzare

De la "Mândrie şi prejudecată" (Jane Austen) la "Anna Karenina" (Lev Tolstoi) şi "Pe aripile vântului" (Margaret Mitchell), fascinaţia poveştilor de dragoste a rezistat în timp. În ultimii ani, romane precum "The Notebook" şi "P.S. I Love You" au devenit best-seller-uri şi au fost transformate în filme, care, la rândul lor, au umplut sălile de cinema.

Pe această fascinaţie mizează şi iniţiatorii proiectului "My love story book" (Povestea noastră), care a demarat în Oradea în 2014 şi care, între timp, şi-a extins oferta şi pentru străinătate. Concret, cuplurile pot să-şi comande, contra cost, propriul "roman de dragoste" bazat pe povestea relaţiei lor.

Ideea i-a aparţinut Marcelei Matraku (foto), o tânără din Albania, care de 6 ani locuieşte în Oradea şi a studiat management la Universitatea Baptistă Emanuel. "Am venit aici după ce nişte amici din Oradea mi-au povestit despre oraş şi despre universitate. La noi în Albania, fiind o populaţie majoritar musulmană, nu avem universităţi creştine", povesteşte Marcela, care, între timp, a învăţat limba română.

Scriitori la secret

În urmă cu doi ani, tânăra a participat la un concurs în cadrul universităţii, în care trebuia să propună, în 5 zile, o idee de afacere. "Nunta celei mai bune prietene se apropia şi, în paralel, eu scriam o carte. A existat o legătură neobişnuită între aceste gânduri şi aşa mi-a venit ideea", zice Marcela. Firma Povestea Noastră SRL a luat fiinţă în august 2014 şi, de atunci, a produs aproape pe bandă 20 de romane.

Concret, tânăra din Albania colaborează cu mai mulţi aşa-zişi "ghostwriters", adică scriitori care nu-şi dezvăluie identitatea, din ţară şi din străinătate. "Absolvenţi de Litere şi Jurnalism", asigură Marcela. Povestea este scrisă de aceştia în urma unui "interviu" realizat cu cuplurile, care povestesc cât mai detaliat istoria relaţiei lor. Aşa au apărut cărţile, cu titluri nu prea originale, precum "Iubire îngâmfată", "De acum până în eternitate", "Sindromul Dragoste" ori "Stropi de iubire".

Nici despre scriitură nu se poate spune că este foarte ingenioasă, ba din contră, pe alocuri abundă în clişee. De exemplu, aşa sună un pasaj din cartea "Iubind din nou": "Ea a conştientizat afecţiunea lui evidentă. Simţind dulceaţa acelei după-amiezi de Joi, era fericită pentru decizia ei. Ce putea fi mai romantic şi plăcut decât să serbeze două zile de naştere în acelaşi timp: a ei şi a relaţiei lor. Acea zi de 1 Septembrie a fost nemaipomenită".

Poveste de 975 lei

Aspectele de genul acesta nu par să conteze, însă, pentru cuplurile care vor să-şi vadă povestea între coperţile unei cărţi. Mai ales când e vorba de coperţi personalizate din piele şi, pe deasupra, o "cutie elegantă de lux" în care poate fi păstrată. În plus, fiecare "roman" este şi ilustrat cu pozele tinerilor îndrăgostiţi. În schimbul poveştii lor "traduse" de alţii într-o carte, tinerii îndrăgostiţi plătesc 975 lei pe exemplar. Iar poveştile sunt, cumva, tipizate, fiind împărţite în cinci capitole, pe 32 de pagini, cărora li se adaugă 18 pagini cu fotografii.

Afacerea lansată de Marcela s-a dezvoltat, în mai puţin de un an având site-uri de prezentare online în română şi engleză, în timp ce "romanele" pot fi comandate şi în franceză, spaniolă, germană, maghiară şi, evident, albaneză. "Colaborăm cu ghostwriters din aceste ţări, care le scriu direct în acea limbă", precizează tânăra. Până acum, firma a produs 8 cărţi pe baza unor comenzi din străinătate.

Mai mult, recent, la Bucureşti, echipa din spatele proiectului a câştigat un premiu de 5.000 euro în cadrul Junior Achievement România, o organizaţie non-profit axată pe antreprenoriat. "Vom folosi banii pentru a ne dezvolta", zice Marcela. Pentru că, nu-i aşa, romantici incurabili se vor găsi tot timpul...


-          "Eu de fapt încercam să scap de tine, gândindu-mă cu atenţie la cum ar arăta viaţa mea fără tine".

-          "Chiar ai făcut asta?", Cristian se îndreptă cu curaj spre ea.

-          "Da, dar a fost în zadar", continuă ea, "chiar dacă în mintea mea am încercat să te înlocuiesc cu altcineva, nu am reuşit"

Fragment din cartea "Iubind din nou"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
...
Ceva nu-i în regulă cu orașul ăsta... Mă uit și văd că Marcela Matraku a studiat la Universitatea Emanuel. Oare câți orădeni știu ceva, orice, despre școala asta? Oare câți ziariști orădeni știu ceva, orice, despre școala asta? Dau și eu o căutare pe Google și ce văd? Că povestea Marcelei a apărut mai întâi într-un ziar central, taman la București, după care apare și-ntr-unul local. Vi se pare normal? Na, ca tot omul curios, mai dau o căutare pe Google și văd că la școala asta mică, Universitatea Emanuel, de la noi din bătătură sunt unii profi care publică în străinătate și încă nu oriunde, ci la ditamai editurile. Dar eu unul nu știu să fi citit vreun articol despre chestiile astea... Sau, cine știe?, poate aflăm tot de prin ziarele bucureștene...
Postat 05 Iulie 2015, 19:38 de Shogun
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON