URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 27 MAI 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Orice şofer care se respectă are nu un baston de mareşal în raniţă, ci o bâtă de baseball în portbagaj. Asta pentru a rezolva problemele apărute în trafic, dar mai ales în parcări. Oradea are peste 100.000 de maşini şi cam 20.000 de locuri de parcare de domiciliu. Mă şi mir că încă nu am văzut prin parcări maşini supraetajate, ca autobuzele din Londra.
Zic şi eu
Adrian Cris
Un abuz comis la o competiţie recent găzduită de Arena Antonio Alexe din Oradea şi neştiut public până acum arată că înaintăm pas cu pas spre un regim poliţienesc în care legea nu contează decât în măsura în care e interpretată samavolnic, pentru a da o aparenţă de temeinicie comportamentelor şi deciziilor discreţionare. La începutul lunii, un orădean a fost împiedicat să intre la o partidă de baschet de către nişte jandarmi. 
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Street Food Fest este scump pentru că aduce în stradă preţurile din restaurante. Pereţii localurilor nu mai există, nasul nu mai este protejat de mirosurile îmbietoare, iar ochiul nu mai e protejat de preţurile din meniu. Astfel, impactul poate fi brutal. Mâncare de stradă la preţ de restaurant? Hm...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cine credeţi că are dreptate în problema sporurilor salariale ale lucrătorilor de la UPU – SMURD Bihor?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În primul rând, cei care achiziţionează un autoturism trebuie să ştie că au obligaţia să efectueze toate formalităţile de înmatriculare în termen de maxim 90 de zile de la data încheierii contractului de vânzare cumpărare. Sancţiunea pentru nerespectarea acestei obligaţii este suspendarea înmatriculării acelui autovehicul, definită de lege ca fiind operaţiunea administrativă ce constă în interzicerea temporară a dreptului de a pune în circulaţie şi a utiliza un vehicul pe drumul public.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ulcerul gastric apare de obicei cu 10 ani mai târziu decât cel duodenal, frecvenţa maximă fiind în jurul vârstei de 60 de ani. Boala apare mai des la bărbaţi, iar numărul cazurilor este în uşoară creştere faţă de cele de ulcer duodenal care sunt în scădere.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Ne naştem, suntem crescuţi de părinţi, ne maturizăm, avem la rândul nostru propriii copii pe care îi creştem, îmbătrânim. Fiecare generaţie trece prin acelaşi ciclu, dar o face în perioade diferite de timp, pe măsură ce în urma noastră rămâne istoria. Aşa se face că aceia care au prins în adolescenţă începuturile comunismului în România au încă memoria vremurilor de dinainte şi au trebuit să se adapteze schimbării.
03 Decembrie 2010, 11:58

Liviu Andrica: "Seamăn cu Bolojan, dar sunt ceva mai zâmbitor"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Regia Autonomă a Pieţelor, Agrement şi Salubritate, zisă şi RAPAS, este copilul problemă al Primăriei orădene, unul cu multe rele la activ şi cu apucături condamnabile. E şi motivul pentru care, de mai mult de o lună, la comandă a fost numit un nou director, Liviu Andrica, fost consilier al primarului Ilie Bolojan, în vârstă de 54 de ani.

BIHOREANUL a descoperit în el un tip deopotrivă riguros, elegant şi volubil, dar şi un sentimental a cărui privire se luminează când aduce vorba de soţia sa, de profesie medic, sau de fiul asistent universitar în domeniul computerelor, la o facultate din Lausanne.

- Descrieţi în câteva cuvinte traiectoria dumneavoastră  profesională.

- Sunt economist, am absolvit facultatea la Oradea, specialitatea management. Am fost manager la o companie privată ce avea ca obiect de activitate comerţul. Am lucrat apoi la Agenţia pentru Protecţia Mediului. Când domnul Mircea Ghitea a ajuns prefect am fost numit directorul cancelariei acestuia. Din 2003 sunt membru al PNL Bihor şi în prezent vicepreşedinte al Biroului Politic Municipal, unde răspund de probleme organizatorice.

- Aţi fost consilier al primarului Bolojan. Cu ce vă îndeletniceaţi?

- Am fost consilier pe probleme economice şi am avut în vizor asociaţiile de proprietari şi domeniul achiziţiilor publice. Am făcut parte din echipa care se ocupa cu achiziţiile publice şi cred că munca mea a dat rezultate din moment ce valorile de achiziţie au coborât la o medie de 60-65% din cele estimate. Eu făceam documentaţiile de achiziţie, fişele tehnice, stabileam criteriile de selecţie. O altă comisie, de evaluare, decidea câştigătorii licitaţiilor. Acest sistem reduce la minim posibilitatea ca o licitaţie să fie cu dedicaţie.

- Cum e Bolojan ca şef?

- Mie îmi place stilul lui. Mulţi zic că îi seamăn, numai că sunt ceva mai zâmbitor. Cere foarte mult de la tine, dar te respectă şi îţi dă deplină libertate de acţiune. Evaluarea ta o face exclusiv pe baza rezultatelor obţinute. Nu am avut niciodată clinciuri pentru că nu te cicăleşte. Te lasă să-ţi faci munca şi abia la final te apreciază.

În ultimele 6 luni am monitorizat activitatea pieţelor

- E dezastru mare în regia pe care aţi preluat-o?

- Recunosc că la început am fost şocat, mai ales din cauza carenţelor organizatorice. Nu se ştia de organigramă, stat de funcţii, fişa postului... Faţă de organigrama aprobată erau 8 persoane angajate în plus, din care 7 şefi de piaţă. Oamenii pur şi simplu nu ştiau când să vină la lucru, se adunau pe la 8-9, nu se respecta programul. Am cerut un audit. Aş fi dorit unul făcut de o firmă particulară, dar era prea scump. În curând am să primesc concluziile acestuia.

- Dar nu v-aţi nimerit în probleme pe care nu le stăpâniţi?

- Nu, pentru că în ultimele 6 luni, cât am fost consilierul primarului, am primit sarcina de a monitoriza activitatea pieţelor.

- De la venirea dvs. ca şef al RAPAS încasările au crescut cu 1 miliard de lei vechi pe lună. Să înţeleg că atât se fura înainte?

- Ce pot să spun e că din punct de vedere financiar regia nu avea profit. La Piaţa Obor, Ocska, veniturile erau foarte mici, aşa că am înlocuit managerul. Într-o singură lună încasările au crescut de la 800 de milioane la 1,4 miliarde. Am dispus un control cu inventarierea tuturor comercianţilor. Am verificat contractele, suprafeţele contractate. Şi am observat că dacă aplici criterii unitare pentru toţi nu mai ies discuţii. De aceea, eu sunt adeptul procedurilor clare şi transparente. Nu mai lasă loc de comentarii. Sunt mulţumit că prima mea lună la RAPAS e şi prima din anul acesta care a adus un profit de1,8 miliarde de lei vechi.

Deschis producătorilor!

- Cum vedeţi viitorul pieţelor sub asaltul hipermarketurilor?

- Nu cred că pieţele vor dispărea. Va exista întotdeauna o plăcere a clienţilor de a putea să pună mâna pe marfă, de a o alege. Sunt clienţi care vor să se târguiască, aşa că viitorul pieţelor nu este în pericol.

- Ce proiecte de investiţii aveţi?

- La pieţe avem mari probleme. La Piaţa Cetate nu s-a investit de ani buni, pe motiv că urma să se desfiinţeze pentru a lăsa loc unui complex comercial. Vrem să acoperim zona unde se comercializează legumele. Vom renova hala. Cu ea e o problemă, nu e ocupată decât în proporţie de 30%. Aşa că i-aş muta pe cei din bazar în hală, iar în locul eliberat s-ar putea face nişte parcări. În Piaţa Obor, în zona de legume-fructe, vrem să aducem apă, curent, să betonăm aleile, să facem module pentru depozitarea mărfii. În Piaţa Rogerius vom schimba acoperişul de azbociment şi va trebui să rezolvăm problema aerisirii, pentru că vara e un infern. În Piaţa Ioşia, cele trei birouri ocupate de şefi vor fi scoase la licitaţie, ca să mai creştem veniturile. În fine, o treabă universal valabilă: în fiecare piaţă vreau să dăm 10-20 de mese exclusiv pentru producători. Dar nu din aceia care iau marfă de la angrosişti, ci producători autentici, veniţi "de pe sate".

Adio locuri de veci cumpărate anticipat

- În câţi ani vom ajunge să fim înmormântaţi sub şoseaua de centură...

- Şi aici avem o mare problemă. Foarte mulţi cetăţeni şi-au cumpărat locuri de veci anticipat. Eu am sistat acest obicei. Nu se pune problema să nu existe loc pentru înhumări anul viitor. Acum lucrăm la amenajarea a încă 7 hectare. Extindem reţeaua de apă şi de iluminat. Dar un lucru e cert: cu toată extinderea cimitirului, în maximum 10 ani va trebui să găsim un alt amplasament.

- Vă veţi băga şi la Cimitire sau e apanajul UDMR-ului?

- Până să vin eu în RAPAS se vorbea de două entităţi. Cimitirul era considerat un domeniu aparte. Eu le-am explicat că RAPAS-ul e unul singur. Personal cred că cimitirul e cel mai sensibil domeniu din regie, asta pentru că nu sunt locuri de veci şi atunci apare corupţia. Dar colaborez bine cu colegii de acolo şi vă pot spune că nu mai permit eliberarea anticipată de locuri de veci.

- De ce a fost nevoie ca regia să dea afară 20 de muncitori ca să angajeze în schimb un director comercial?

- Simplu. Oamenii trebuiau daţi afară pentru că erau mai mulţi decât în organigrama aprobată de Consiliul Local. Iar cum cheltuielile cu salariile consumau 50% din veniturile regiei, am făcut reduceri. Nu era normal să ţin şefi de piaţă care nu aveau ce face. Sau magazioneri care dădeau două-trei cântare pe zi, pentru că mai toţi comercianţii au cântare proprii. La Ştrandul Municipal, care are o activitate sezonieră, avem oameni angajaţi permanent. Prin urmare, am chemat sindicatul la consultări şi am aplicat nişte criterii de comun acord. În primul rând s-a pornit de la principiul "ultimul venit, primul plecat".

- Şi cu directorul comercial cum e?

- Cred că e nevoie de un astfel de post. Până acum, din motive pe care nu le comentez, şefii de piaţă erau direct subordonaţi directorului RAPAS. Acum vor fi supervizaţi de un director comercial, ales dintre şefii de pieţe, deci un om care cunoaşte problemele. El va avea un compartiment care va urmări contractele şi încasarea banilor. La o primă estimare cred că avem cam 5 miliarde de lei neîncasaţi.

Fratele lui Birta - din şef, şofer

- Cum aţi cataloga angajarea fratelui preşedintelui Clubului Sportiv Municipal, Florin Birta? Nepotism?

- Cătălin Birta era, când am venit eu, şef de piaţă. Conform criteriilor stabilite cu sindicatul, a fost pus pe liber. Cum eu aveam liber un post de şofer, l-am ales pe el şi a acceptat să lucreze pe funcţia şi salariul aferent.

- Cum veţi putea determina şefii de pieţe să aleagă între calitatea de angajat al RAPAS şi cea de patron al unui magazin în piaţă?

- Din păcate, contractul colectiv de muncă mă împiedică să iau măsuri radicale. El expiră însă în august 2011 şi atunci voi introduce clauze clare şi ferme. Nici mie nu-mi convine ca taxatoarele din piaţă să poată închiria mesele la jumătate de preţ sau ca rudele şefilor de piaţă să aibă magazine. Eu personal am verificat actele şi niciun şef de piaţă nu are pe numele lui spaţii. Dar voi cere ca nici rudele lor să nu aibă acest drept.

- La plecare, fostul director Romulus Cosma a lăsat în urmă 41 de chioşcuri construite ilegal în pieţe. Câte au fost demolate?

- Chioşcarii cu pricina au închiriat terenurile până în 31 decembrie 2010. Când le expiră contractul, demolez chioşcurile. Pe absolut toate, să nu existe discuţii. Cei care doresc n-au decât să se înscrie la licitaţii, mai avem spaţii neocupate. Ei şi-au amplasat aceste chioşcuri pe reţele de apă, la intrarea în pieţe, în zone unde încurcă circulaţia. Ca să nu mai spun că au apelat la nişte subterfugii. Dacă ar fi închiriat un chioşc, plăteau cam 10 milioane de lei/mp chirie pe lună. Au preferat să închirieze terenul, cu 4 milioane /mp. Îşi acopereau investiţia în mai puţin de un an.

Pieţarii sunt veşnic hărţuiţi

- Mai conduce fostul director Hirţe regia pieţelor, prin interpuşi?

- Nu cred că are cum să mai conducă, dar să ştiţi că m-am întâlnit cu el şi am încercat să iau ce e bun din experienţa sa. Am discutat şi despre demolarea unei clădiri din Obor care aparţine familiei sale. Avem nevoie de noi locuri de parcare, pentru că epuizăm încă de miercuri-joi numerele la piaţa de maşini.

- Care ar fi cifra corectă a angajaţilor regiei, fără ca aceştia să se calce pe picioare?

- Nu mai vreau să agit angajaţii. Deocamdată rămânem la aceste reduceri. Dar la limită s-ar putea funcţiona şi cu 190 de angajaţi, nu cu 211, câţi are acuma.

- În Piaţa Cetate sunt mulţi hoţi de buzunare. Cum scăpăm de ei?

- Am montat camere de supraveghere. Poliţia e şi ea la datorie. Dar eu am încercat să mai degajez şi intrarea în hală, unde bişniţarii vindeau telefoane. Le-am oferit locuri în hală şi acum stau şi vând acolo. Şi florarii vor avea locul lor. Dar să ştiţi ceva: lăsând la o parte indivizii dubioşi care mai mişună pe acolo, pieţarii sunt oameni simpli, care practică o meserie de subzistenţă. Nici unul din cei care vând aici nu şi-a făcut vile şi palate. De aceea nu pot să nu fiu solidar cu aceşti oameni. Ei sunt veşnic hărţuiţi de controale: Poliţie, Poliţie comunitară, jandarmi, Gardă, Finanţe, Direcţia Veterinară...

- Puteţi să-i ajutaţi?

- Am cerut tuturor acestor instituţii să-mi comunice limita lor de competenţă, pentru că nu mi se pare normal ca un jandarm să dea amendă 2 milioane de lei unui vânzător pe motiv că nu a avut preţul pus pe o pereche de blugi.

- Aţi fost deja victima unor tentative de mituire?

- Nu, şi nici nu cred că se va întâmpla vreodată. Deja mi-am creat un renume care mă va scuti de asemenea situaţii.


CINE ŞI CUM
Caracterizări în trei cuvinte

Romulus Cosma - Ca om e un băiat bun. Dar ca director RAPAS nu a corespuns

Gheorghe Carp - Un viceprimar competent, care a contribuit la multe din realizările Primăriei

Cornel Popa - Un bun politician şi, mai ales, un bun bihorean

Ilie Bolojan - Competent, corect, un model pentru toţi cei care vor să răzbată în viaţă

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
foarte tare directoru
Foarte bine domn director, demolati toate chioscurile ilegale a lu Cosma
Postat 08 Decembrie 2010, 23:10 de pietar
ca muma padurii
BOLOJAN este un TIRAN incapatanat ca CEAUSESCU dar vremea lui e gata, ne am saturat de LIDERI care ne sacrificam precum porcii la taiere, el nu va fi niciodata OTEL oamenii rusginesc langa el nu se calesc, vai de noi am avut un CIRCAR care ne a luat tot ce era bun in Oradea si am data de un vacar care ne obliga sa mirosim la balega spre placerea lui urmeaza probabil un FERMIER
Postat 06 Decembrie 2010, 10:08 de cum e BOLOJAN ca sef
MAGAZIONERE
Domnule Andrica, Ati dat afara magazionerele, care au facut si altceva in afara de a da 2-3 cantare afara pe zi, cum ar fi: taxare in piete si activitati sportive, facturare...( atunci nu a fost impediment ca sunt magazionere) Cred ca si-au justificat indeajuns salariul lucrand consecutiv in trei domenii pentru un singur salar. Dar pe Dumneavoastra nu v-au interesat nici competentele, nici cat, ce si cum lucreaza personalul, de cati ani e angajata la piata si cati bani incaseaza. Daca in cartea de munca scrie magazionera trebuie data afara. Vi se pare corect cum ati procedat?
Postat 04 Decembrie 2010, 21:20 de ANONIM
Trist adevar.
Hirte este seful,restul sunt copii de mingi.
Postat 04 Decembrie 2010, 10:17 de SAFE
count display

FOTO BIHOREANUL

 • GALERIE DE IMAGINI: Vezi cele mai frumoase momente din timpul triunghiularului 'Uniţi pentru Mihai'
 • LIVE TEXT: Ziua lui Neșu: Un teren plin cu vedete, momente emoționante și aplauze, la evenimentul „Uniți pentru Mihai” (FOTO/VIDEO)
 • Mii de orădeni s-au strâns la Stadionul Municipal ca să primească autografe şi să facă fotografii cu starurile fotbalului românesc (FOTO)
 • Mihai Neşu şi prietenii, o lecţie de viaţă: Zeci de mari sportivi în ajutorul unui fost coleg fotbalist, un om cu 'caracter frumos' (FOTO/VIDEO)
 • Festivalul de Teatru Arcadia, promovat printr-o paradă a păpuşilor şi personajelor de basm (FOTO)
 • Bate vântul! 'Primăvara din grădină' a început vineri seară fără public în Cetatea Oradea (FOTO/VIDEO)
 • Directorul Colegiului Gojdu a făcut glume despre 'carduri' şi 'cadouri' la festivitatea de absolvire de la Teatrul Regina Maria (FOTO)
 • Totul pe față! Termoficare Oradea îşi lansează o aplicaţie prin care va anunţa avariile în timp real (FOTO)
 • Se lucrează la noul terminal al Aeroportului Oradea. Construcţia va fi gata la toamnă (FOTO)
 • Gata cu transparenţa! Ioan Mihaiu nu mai vrea întrebări din partea presei în timpul ședințelor Colegiului prefectural (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON