URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Liţă durul: Poliţist acuzat că a bătut un bărbat pentru că nu i-a dat şpagă

Liţă durul: Poliţist acuzat că a bătut un bărbat pentru că nu i-a dat şpagă CA-N EVUL MEDIU. "Poliţistul Liţă mă oprea pe şosea să-i dau şpagă ca să mă lase să car lemne. Când nu i-am mai dat, s-a răzbunat cu pumnii şi picioarele", susţine Rareş Precuţ (dreapta), "sancţionat" cu vânătăi la cap, un dinte lipsă şi o mână ruptă. Bătut fiindcă "a fost obraznic", şi Călin Vinţe (stânga) mai păstrează urmele corecţiei aplicate astă-toamnă de agentul Liţă: trei dinţi sparţi, iar pe spate cicatricile rămase după ce a fost târât cu maşina Poliţiei, la fel ca hoţii de cai în Evul Mediu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După două decenii de la dispariţia Miliţiei, există încă poliţişti care continuă năravurile înaintaşilor lor. Culmea, asta chiar dacă din pricina vârstei nici n-au apucat să poarte uniforma de miliţian.

Aşa pare să se întâmple şi în comuna Popeşti, unde cel mai tânăr agent, Ionuţ Liţă, e acuzat de mai mulţi săteni că încearcă să impună nu forţa legii, ci a pumnului. Dur ca un şerif din Vestul Sălbatic, subofiţerul încearcă "să ţină sub control fenomenul infracţional" nu aplicând amenzi sau întocmind dosare penale, ci împărţind pumni şi picioare celor pe care îi consideră "turbulenţi şi agresivi".

Şpagă contra linişte

La 35 de ani, Rareş Precuţ este unul dintre locuitorii satului Varviz, care după căderea industriei miniere a încercat să-şi găsească norocul prin alte părţi. Când "căpşunăritul" în Spania n-a mai mers, s-a întors acasă să-şi caute alt mod de a-şi asigura traiul, lui, nevestei şi copilului, dar n-a răzbit decât prin cărăuşie, transportând lemne din pădurile din zonă. Mai cu acte - zice el, mai fără - spun consătenii.

"Iau lemnele pe care mi le dă pădurarul, cu aviz de însoţire a mărfii, şi le car la oameni, prin sate", susţine bărbatul. Baiul e că de vreo 4 ani, de când la Postul de Poliţie din Popeşti a ajuns agentul Ionuţ Liţă, acesta îi pretinde bani pentru a-l lăsa să-şi vadă de treabă. "S-a obişnuit să mă pândească pe şosea, între Varviz şi Popeşti, şi îmi cere "dreptul" ca să nu se lege de mine, pe motiv că nu am firmă, că lucrez la negru şi car lemne de furat. Mă aştepta pe marginea drumului, şi-n maşina Poliţiei, şi când nu era de serviciu, în maşina lui personală. Îi dădeam câte 50 lei să mă lase în pace". La sfârşitul lui aprilie, i-a spus însă că nu-i mai dă bani. "Nu mai joiesc, nu mai am. Abia pot să-mi ţin nevasta şi copilul", i-ar fi explicat.

Răzbunare cu pumnii

Precuţ afirmă că poliţistul i-a promis că "o să vadă el", iar pe 4 aprilie s-a şi ţinut de cuvânt. În acea după-amiază, trecea cu căruţa prin centrul de comună, iar când a ajuns în dreptul postului, agentul Dorin Gabrian i-a spus să intre, că vrea să vorbească cu el. "Gabrian era ocupat cu o ţigăncuşă din Voivozi şi mi-a spus să-l aştept pe coridor. Agentul Liţă m-a văzut şi m-a chemat la el în birou. Am intrat, iar când eram cu spatele să închid uşa s-a năpustit asupra mea cu pumnii şi m-a luat la înjurături". Deşi e o namilă de om, la vreo 140 de kile, din cauza şocului a căzut lângă sobă. "Atunci a intrat în birou Gabrian şi l-a luat pe Liţă de pe mine, moment în care am vrut să fug afară din post". Când a coborât scările, însă, a căzut, iar Liţă l-a ajuns din urmă şi a continuat să-l lovească cu picioarele în burtă.

Gabrian l-a ridicat de pe jos şi, în timp ce Liţă mai dădea în el, l-a dus înapoi în birou. "Liţă mi-a spus să mă aşez, dar când am dat s-o fac a tras scaunul. Am căzut şi atunci a luat fierul de la sobă, cu care a început din nou să mă lovească. Mi-am ferit capul, aşa că m-a lovit peste mână. Celălalt poliţist a încercat să-l oprească şi chiar i-a spus "Mă, tu vrei să-l omori şi să intri în puşcărie?". Abia atunci s-a oprit, iar eu am putut suna la 112, să vină Poliţia şi să mă scoată de acolo", povesteşte bărbatul, adăugând că o are drept martor chiar pe ţigăncuşa cu care avusese treabă agentul Gabrian, deoarece aceasta asistase la scenă.

Diferenţa între pumn şi pix

Precuţ povesteşte că, auzind apostrofările colegului, Liţă "s-a speriat şi nu a mai dat în mine, dar m-a ameninţat că o să-mi facă proces-verbal de ce am sunat la 112, ceea ce a şi făcut". Cert e că la faţa locului a ajuns şeful Centrului de Poliţie Rurală din Tăuteu, comisarul Călin Iuhas, însoţit de agentul Florin Cearnău, care l-au văzut şi ei bătut şi cu hainele pline de sânge. "Comisarul Iuhas l-a certat pe Liţă, de ce m-a bătut în aşa hal, pentru că nu are voie să bată pe nimeni decât cu pixul", povesteşte bărbatul.

În cele din urmă, Precuţ şi-a sunat nevasta, iar aceasta a venit cu un consătean care l-a dus cu maşina la Oradea, la Spitalul Judeţean, unde a rămas internat şi i-a fost pusă în ghips mâna lovită cu fierul de la sobă. La externare, după trei zile, bărbatul a fost pus însă să plătească, fiindcă aşa e legea: în cazul victimelor unor agresiuni şi ale accidentelor rutiere, pacienţii trebuie să-şi achite cheltuielile de spitalizare, urmând să-şi recupereze banii de la cei vinovaţi. "Am făcut rost de bani şi am plătit, mai bine de 1.000 lei, dar vreau să-i recuperez de la Liţă. Doar n-o să rămân şi bătut şi pus la plată!"...

Bătut ca hoţii de cai

Precuţ nu este singurul localnic care se plânge de metodele neortodoxe ale agentului Liţă. Cu câteva luni în urmă, un alt bărbat din Varviz a fost victima aceluiaşi poliţist. Incidentul, de-o sălbăticie greu de crezut, s-a petrecut, povesteşte Călin Vinţe, angajat al societăţii de gospodărire comunală din Popeşti, într-o seară din octombrie. "Eram la bar în sat, iar la un moment dat a apărut agentul Liţă cu un alt poliţist şi mi-a spus că am băut destul trei beri, să ies din crâşmă, să mă urc în tractor şi să merg acasă", spune bărbatul. Cum nu săvârşise nicio fărădelege, i-a răspuns că vrea să mai bea, că "vine taică-meu oricum să mă ducă", şi că nu vrea să urce la volanul tractorului, fiindcă "mi-ar fi pus fiola şi ar fi zis că circul în stare de ebrietate".

Se pare că poliţistul a luat răspunsul ca pe-un afront personal, căci l-a luat de guler şi l-a scos din crâşmă. Apoi, cu ajutorul colegului, l-a băgat în Loganul Poliţiei. "M-au dus la Tăuteu, iar pe drum m-a tot lovit cu pumnii şi cu coatele. Când am ajuns în apropierea Poliţiei, m-a scos din maşină, m-a legat cu un cablu în spate, iar apoi a pornit maşina şi m-a târât aşa vreo 50 de metri", susţine Vinţe. Ce-a urmat? Încă o porţie de bătaie, administrată în clădirea Poliţiei. "Când a obosit, Liţă m-a aruncat afară, ca pe-un animal, în şanţ".
A doua zi, atestă colegii de muncă ai bărbatului, Vinţe arăta de parcă fusese torturat. "Avea trei dinţi sparţi, era plin de vânătăi şi de sânge, iar pe spate avea pielea jupuită", mărturiseşte unul dintre aceştia.

"Certaţi cu legea"

Solicitat să-şi prezinte propria versiune a faptelor, agentul Ionuţ Liţă susţine însă că lucrurile nu stau "chiar aşa" cum zic oamenii: "Tot la două-trei zile, prin natura meseriei, avem de-a face cu persoane care trebuie conduse la Poliţie, iar unele persoane devin agresive. Credeţi că în aceste cazuri putem acţiona cu duhul blândeţii?".

Negând că ar fi cerut vreodată şpagă cuiva, nu doar lui Precuţ, agentul afirmă că, în realitate, acesta fusese convocat la post de către o colegă, care în momentul când bărbatul a ajuns era plecată "pe teren". "Precuţ s-a enervat, a început să înjure, iar eu m-am ridicat în picioare să-i atrag atenţia să-şi controleze limbajul. Altercaţia verbală a degenerat şi el m-a luat de haină, aşa că am fost nevoit să-l imobilizez. Pentru asta am folosit forţa, nu pentru altceva", spune omul legii, adăugând, totodată, că şi el şi-a scos certificat medico-legal pentru a dovedi că, la rându-i, a avut nevoie de îngrijiri de "2-3 zile".

Cât despre episodul cu Vinţe, poliţistul l-a expediat scurt. "Doar n-o să daţi crezare tuturor persoanelor de genul ăsta. Că dacă-i întrebaţi pe cei care au avut de-a face cu legea, sigur că o să spună că-s nemulţumiţi! Nu ascultaţi toţi turbulenţii şi agresivii!", a cerut agentul Liţă, recunoscând, totuşi, că există o "mică problemă". Şi anume că pe niciunul dintre cei cu care a avut de-a face nu l-a sancţionat cu amenzi sau nu le-a întocmit dosare penale, cum ar fi fost legal. Or, tocmai asta îi reproşează sătenii: "Dacă greşim cu ceva, nu zice nimeni să nu se aplice legea, să ne amendeze sau să pună procurorii pe noi. Da' să nu ne bată, că nu suntem animale, şi nici el nu-i decât poliţist, nu Dumnezeu pe pământ!"...


URMEAZĂ ANCHETA
Unul cu plângere, unul cu memoriu

Colegii de la Postul din Popeşti şi superiorii de la Centrul de Poliţie Rurală din Tăuteu au refuzat să facă vreo declaraţie despre comportamentul agentului Ionuţ Liţă, invitând BIHOREANUL să se adreseze Biroului de Presă al Poliţiei. La rându-i, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Liviu Popa, a declarat că nu poate furniza informaţii, deoarece va dispune o anchetă şi abia după finalizarea acesteia va putea exprima o poziţie oficială.

Între timp, Rareş Precuţ a depus o plângere penală împotriva agentului Liţă, acuzându-l de abuz în serviciu şi de loviri. Călin Vinţe, care nu a depus până acum nicio reclamaţie împotriva poliţistului, "ca să nu-mi facă zile negre", afirmă că va iniţia un memoriu care să fie semnat şi de alţi săteni păţiţi şi care să fie trimis şefului Poliţiei, pentru a-i cere mutarea agentului în altă comună. "Dacă s-ar face măcar atât, am avea linişte şi noi, şi el", motivează bărbatul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
21 Comentarii
pt maria
Pentru toate vorbele si acuzatiile pe care le-ai insirat in comentariile de mai jos,ar trebui sa stii,ca trebuie sa ai si dovezi.Din tastatura e usor sa arunci vorbe la adresa oricui,si sa improsti cu noroi dupa bunul tau plac.Dovezile vorbesc,nu balivernele insirate in comentarii.
Postat 27 Mai 2013, 12:51 de anonim
maria
mai analfabetule dute serios si mai pune mana pe abecedar si invata sa scrii inainte....hotilor ca numa sa furati stiti si tot voi urlati!!!!!!
Postat 27 Mai 2013, 12:43 de anabela
pt lita durul
daca sustii ca esti nevinovat ,si reprezinti legea dc teai mutat din chirie dp strada lu rares , ? vezi sa treci pe la finante ca sati platesti datorile care leai trecut pe domna la care ai stat in chiria care nu ai platito
Postat 23 Mai 2013, 18:10 de mARIA
pt lita durul
daca sustii ca esti nevinovat ,si reprezinti legea dc teai mutat din chirie dp strada lu rares , ? vezi sa treci pe la finante ca sati platesti datorile care leai trecut pe domna la care ai stat in chiria care nu ai platito
Postat 23 Mai 2013, 18:10 de mARIA
pt lita durul
sa nu crezi ca nu stim cine esti si cine ai fost un ciurar , un carutar si care tiai petrecut toata viata in caruta , tiai luat masina prin banca si ai crezut ca oamenii din comuna tio o vor plati ratatule , mai uitate in oglinda din cand in cand ,pedofilule . pe rares lai batut ca nu tia mai dat bani , dar cand se ridica cu fam de la masa pt tn , si mancai si beai ca un excroc si cand ii ziceai sa circule cu masina fara permis , ca tu reprezinti legea si o sai tii spatele numai ca sati dea tie dreptul . vezi ca sati iai o fusta cand te aresteaz astea,
Postat 23 Mai 2013, 17:51 de mARIA
PT ANBEL
sa nu crezi ca nu stim ca ai fost femeia lui dinamita pe centura si acuma faci pe agentul cu paleta , si sa nu crezi ca nu te stie lumea ca esti femeia lu brunetu (prala)
Postat 23 Mai 2013, 17:41 de mARIA
d-le adrian chis
da chiar asa cum va permiteti d -le chis sa va bateti joc de politist sa scrieti niste porcarii fara limite doar dupa vorbele a 2 infractori????????????nu va ganditi ca are familie ????cine va permite sa patati imaginea cuiva de o maniera grosolana cum o faceti d-voastra????????de ce nu mergeti in comuna sa vedeti cine sunt acesti hoti??????doar scrieti si va bateti joc de cineva pt a va vinde ziarul!!!!
Postat 09 Mai 2013, 18:56 de anabela
si la noi la fel
la voi in comuna fura hotii la noi in comuna fura primarul fost militian care a taiat o padure de vreo 30 de ani pt planta alta mai frumoasa avizele zice ca le are ca na USL taie padurile in bihor ,in luncsoara un demnitar bihorean a reparat drumurile sa poata cara camioanele busenii falnici seculari
Postat 08 Mai 2013, 21:11 de mihai
ROMANIA
asa sa le ajute Dumnezeu!cate lemne fura gunoaiele astea?cate amenzi au primit?cate dosare li s-a intocmit?.Domnule Adrian Cris mai verifica informatiile inainte de a muradri imaginea cuiva pe baza minciunilor unor infractori notorii care au facut puscarie si sunt recidivisti si care vor sa scape cu basma curata, bagandu-l la inaintare pe bietul politist. Nu as vrea ca sa te intalnesti cu unul dintre cei doi pe strada sa te talhareasca si politistul sa nu-si faca treaba deoarece cei doi vor merge la un coleg ziarist sa se planga de abuzul politiei, sa te fereasca Dumnezeu, in felul acesta toti infractorii sa se prezinte la ziare sa se planga in presa incepand cu familia de interlopi negus, toti camatarii, hotii, violatorii si sa se planga k au fost imobilizati, incatusati sau calmati cu bastonul.asa e cand infractorul are mai multe drepturi ca si politistul. RUSINE SA VA FIE!
Postat 08 Mai 2013, 16:34 de justice
Vaideei
In primul rand , In locul agentului , v-as da pe toti in judecata , pentru calomnie . Acesti baieti au fost invatati ce sa spuna , si nu intamplator s-au prezentat la bihoreanul sa sustina ca au fost batuti etc , toata lumea din Comuna Popesti ii cunoaste pe aceste 2 persoane care sunt non stop sub lui Bacus . Aceste marturi mincinoase ar trebui pedepsite conform legi 1-5 ani conform Art. 260 . Sunt doar inventi , aceesti 2 figuranti ar trebui testati cu testul poligraf .
Postat 07 Mai 2013, 14:35 de Vicleni
minciuni
Sunt niste minciuni sfruntate povestile acestor doi \"nevinovati\".Va faceti articole pe baza aberatiilor unor \"certati cu legea\".
Postat 04 Mai 2013, 22:46 de anonim
lucruri neadevarate
cat tupeu pe voi nesimtitilor sa mintiti in ultimu hal...vjm ce tara!!!!1
Postat 04 Mai 2013, 22:26 de anabela
lucruri neadevarate
ar trebui ei si inca vro 20 ca ei scosi din comuna direct la inchisoare macar pt vro 10 ani!!!
Postat 04 Mai 2013, 22:25 de anabela
lucruri neadevarate
iar acest domn vinte nu are dinti in gura de vro 10 ani asa ca.....!!!!
Postat 04 Mai 2013, 22:18 de anabela
lucruri neadevarate
dar ca acest dom precut isi face dreptate cu pumnu in postu de politie e bine....ca e bataus e bine ...ca se ocupa cu lemne (stim noi cum si dispar padurile de la zi la zi e bine),ca injura politia ca la usa cortului e bine!nu dezinformati lumea cu articole neadevarate!!!
Postat 04 Mai 2013, 22:15 de anabela
Pt. rares preput, calin vinte, etc
Mai baieti, mi-am schimbat deunazi instalatia de apa si am prin batatura niste tevi de plumb, de 1', va dau cu placere 1 m. Dupa ce-i faceti lu' buiacu' asta de militist un masaj cu teava de plumb, sa vedeti ca se face mai bland ca un pui de mata. Si tot ca un pui de mata va suge vreo doua-trei luni, dar spre deosebire de pisoi nu cred sa-i mai creasca alti dinti la varsta lui.
Postat 04 Mai 2013, 19:51 de bh
militia renaste
tot asa proceda si unu zgardau si la doua zile intra mort de beat cu bmw intr-un cap de pod iar acum e o leguma mai are un frate la fel de smecher asa ca mare atentie militienilor ca DUMNEZEU nu bate cu paru jigodiilor semi analfabeti ce sunteti
Postat 04 Mai 2013, 15:05 de nasul
Unde-i bonu ?!
Aici problema e ca mai pe tot locul, se duc lemne cu acelasi bon sau fara, iar agentii se descurca si ei cum pot, singura sansa a acestor,, bieti,, oamenii este mutarea agentului in alta localitate ca sa-si poata derula activitatea carausii de lemne nestingheriti.
Postat 04 Mai 2013, 15:03 de Pavel
Cata porcime...
In satele astea uitate de lume, cate un debil mintal in uniforma face de rusine o breasla intreaga si civilizatia insasi. In sec XXI inca e posibil asa ceva. Da, satenii traiesc la fel ca acum 300 de ani numai ca acum sunt alti pradatori.
Postat 04 Mai 2013, 13:10 de biela manivela
nu cred
nu cred o vorba din ce zice Precut asta. O sa urmeze o ancheta si sunt sigur ca politistul a folosit forta conform legii, iar cu oameni de genu asta asa trebuie procedat
Postat 04 Mai 2013, 12:26 de din zona
cata grasime are pe el si pe creier probabil !!
Doamne fereste sateni traiesc in IAD in conditi de U.E. ?!!! cine mai e si porcul asta gras ?!!!
Postat 04 Mai 2013, 09:31 de porcul :guuuiiiiiit
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON