URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Noiembrie 2012, 07:20

Lichidator de ţepe: Proprietarul Camelot, valutistul Cosmin Roşu, a dispărut cu banii

Lichidator de ţepe: Proprietarul Camelot, valutistul Cosmin Roşu, a dispărut cu banii LIPICI LA ESCROCI. Complexul Camelot (foto) a fost construit de un valutist din ţepe trase amicilor iar acum, când e în faliment, e folosit de lichidatorul judiciar Sergiu Tod (medalion) pentru a face jocurile unor altfel de afacerişti, amatori de chilipiruri
Lichidator de ţepe: Proprietarul Camelot, valutistul Cosmin Roşu, a dispărut cu banii ŢEPARUL ROŞU. Cosmin Roşu (foto), "tăticul" Camelotului, îşi permitea vacanţe costisitoare în locuri exotice, cum a fost excursia de 3 săptămâni făcută în 2008 la Cancun (Mexic), chiar înainte cu câteva luni de a fugi de creditori. Excursie plătită, evident, din bani luaţi împrumut...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă în poveştile englezeşti Camelot era un ţinut legendar, unde domnea cinstea şi onestitatea, la doi paşi de Oradea un personaj pe jumătate interlop, pe jumătate om de afaceri, a construit un altfel de Camelot.

Complexul turistic cu acest nume a fost ridicat de un valutist din banii altora. Pentru că nu putea susţine financiar investiţia, acesta a împrumutat bani cu nemiluita, iar când nu i-a putut returna şi-a declarat falimentul şi a dispărut, lăsându-i cu buzele umflate pe cei de la care luase un milion de euro. După patru ani, lichidatorul căruia judecătorii i-au încredinţat sarcina de a vinde bunurile firmei falimentare şi de a împărţi apoi banii încasaţi celor pe care valutistul i-a ţepuit, nu numai că nu îşi face treaba conform legii, ci favorizează alţi afacerişti, cărora este gata să le vândă hanul pe sume de nimic.

Pe datorie

Hanul Camelot a fost ridicat la marginea satului Husasău de Criş, pe locul unei foste balastiere cumpărate de valutistul arădean Cosmin Roşu, aciuat cu afaceri în Oradea, unde deţinea trei case de schimb valutar. Începută în 2004, amenajarea a ajuns în 2007 să includă o baltă de pescuit, un restaurant cu 350 de locuri şi un motel de trei stele.

22 Ursu.jpgDoar că Roşu nu-şi plătea constructorii şi furnizorii de materiale, care îl păsuiau pe încredere. Patron al unei firme de construcţii, prieten apropiat şi partener de afaceri cu Roşu, orădeanul Ciprian Blaj nu numai că a lucrat fără plată, dar i-a mai şi dat bani cu împrumut valutistului. "În primăvara lui 2007 am scos credit de la bancă 115.000 de euro pe care i-am dat lui, în mână". În toamnă, omul a aflat însă că Roşu luase şi de la alţii sume mari, aşa că, pentru a nu rămâne fără bani, şi-a revendicat împrumutul. În scurt timp, la fel au procedat şi alţi doi orădeni, Traian Ursu (foto) şi Gheorghe Puiu, care îi dăduseră lui Roşu 160.000 lei, respectiv 416.000 lei.

În loc să-şi vadă banii înapoi, toţi trei s-au trezit păcăliţi. Asta pentru că în septembrie 2008, deşi împrumutase de la Bancpost 300.000 euro, tocmai ca-şi achite datoriile faţă de ei, Roşu s-a făcut nevăzut, luînd cu el încasările hanului şi ale caselor de schimb valutar pe care le avea în Oradea, plus încă 20.000 euro împrumutaţi de la o afaceristă din Ineu de Criş. Iar de atunci n-a mai fost de găsit. "A dispărut pur şi simplu fără urmă", zice Blaj.

Faliment la licitaţie

Îngrijoraţi, cei trei bărbaţi au început să se intereseze ce probleme avea Roşu. Aşa au aflat că acesta îşi declarase la Tribunal insolvenţa firmei Mikelinos, prin care administra hanul, şi prin care adunase datorii de peste 4 milioane lei, sumă din care mai bine de 60% erau către Credit Europe Bank. Totodată, înainte de a se evapora, Roşu alesese şi un lichidator judiciar - firma RVA Oradea Insolvency Specialists SPRL, reprezentată prin Sergiu Tod - care, teoretic, trebuia să administreze Mikelinos în aşa fel încât să-i stingă datoriile.

Ca să recupereze ce mai puteau, Blaj, Ursu şi Puiu s-au înscris şi ei în tabelul cu datornicii firmei lui Roşu, sperând că îşi vor primi banii după ce lichidatorul va vinde la licitaţie bunurile acesteia, adică hanul Camelot. Complexul turistic urma să fie scos la vânzare cu un preţ de pornire de 2,89 milioane lei, echivalentul a 700.000 euro.

Vânzare cu cântec

Desfăşurată în martie 2010, licitaţia a fost câştigată de firma Ediltech, deţinută de omul de afaceri orădean Răzvan Bondar, fostul ginere al ex-colonelului Crăciun Puşcău de la Poliţia Economică, care a oferit pe Camelot 550.000 euro, preţ acceptat de creditori. La semnarea contractului de cumpărare, Ediltech a achitat jumătate din sumă, obligându-se ca diferenţa s-o plătească în 12 rate lunare egale, până cel târziu la 30 martie 2011, şi asumându-şi, în cazul nerespectării graficului de plăţi, să piardă banii deja achitaţi iar contractul să fie anulat.

După o lună, însă, Bondar n-a mai plătit nimic, astfel că lichidatorul judiciar trebuia să aplice prevederile contractuale şi să anuleze tranzacţia. În loc să facă acest lucru, Sergiu Tod a devenit, rapid, susţinătorul lui Bondar. Atunci când Blaj, Ursu şi Puiu au cerut anularea vânzării, Tod a depus la Tribunal un act prin care susţinea că Ediltech "şi-a îndeplinit mai mult decât substanţial obligaţiile de plată" şi, deci, merita să-şi păstreze calitatea de cumpărător.

Cei trei l-au simţit pe lichidator că ţine cu "ursul". "Tod e un escroc care, în loc să reprezinte interesele noastre, ale creditorilor, a devenit omul lui Bondar", acuză Gheorghe Puiu. Motivul? Deşi atât el, cât şi ceilalţi doi creditori i-au cerut în repetate rânduri să preia hanul de la Ediltech, Tod a păsuit cumpărătorul rău platnic încă 9 luni, cu de la sine putere, fără să le ceară acordul.

Dat pe daiboj

Văzând că nu le apără interesele, cei trei creditori au depus plângeri penale împotriva lichidatorului, acuzându-l de gestiune frauduloasă. Dacă la Poliţie şi la Parchet nu au avut succes, în schimb, la cererea băncii, care şi ea avea de recuperat bani, Tribunalul a anulat în mai 2012 contractul Ediltech şi a dispus organizarea unei noi licitaţii pentru vânzarea hanului.

Şi de această dată, însă, lichidatorul, în loc să pună în aplicare hotărârea instanţei, i-a permis lui Bondar să facă în continuare afaceri cu hanul. Cum anume? Dându-l în folosinţă gratuită unei alte firme, Amatic, deţinute de un prieten de-al său, Dinu Cherecheş, patronul fostului local Europa de pe bulevardul Magheru.

Deşi tranzacţia era abuzivă, întrucât Camelot intra practic în alte mâini, şi încă pe gratis, Blaj, Ursu, Puiu şi banca, au acceptat ca formulă de compromis o chirie pe care Cherecheş urma s-o achite lunar, până la vânzarea hanului printr-o nouă licitaţie.

Licitaţie cu cântec

În iulie 2012, la sediul lichidatorului au fost depuse trei oferte pentru noua licitaţie, cea mai mare, de 1,5 milioane lei, fiind făcută de compania Gavella, iar cea mai mică, de 1,2 milioane, de firma lui Dinu Cherecheş. Pentru că voiau să vadă ce preţ pot obţine mai apropiat de cel cerut iniţial, la prima licitaţie (2,89 milioane lei), creditorii au optat pentru o aşa-numită licitaţie de supraofertare, la care preţul de strigare l-au stabilit la 1,5 milioane lei, urmând ca fiecare "pas" de licitaţie să se facă din 50 în 50 de mii de lei.

Pe 17 septembrie, însă, surpriză: la licitaţie s-a prezentat numai firma Coradin Com, reprezentată de o anume Corina Cherecheş, despre care nici acum creditorii nu ştiu dacă nu cumva era soţia, sora sau cumnata lui Dinu Cherecheş, cel care deja folosea hanul. Cert e că, oferind 1,55 milioane lei, aceasta a fost declarată câştigătoare, iar lichidatorul i-a eliberat un proces-verbal de adjudecare a licitaţiei, ca act premergător contractului de vânzare-cumpărare.

Creditorii au aflat doar întâmplător despre rezultatul licitaţiei, când s-au interesat la Tribunal, aşa că l-au căutat pe Tod să-i ceară lămuriri de ce a vrut să vândă hanul la jumătate din preţul stabilit de ei. Lichidatorul, însă, a început să fie şi el de negăsit, nici la telefon, nici la sediul din Parcul 1 Decembrie 4-6.

Răzvrătirea creditorilor

"Pur şi simplu, Tod este pe-o mână cu afacerişti care vor să ia hanul pe bani de nimic. Nu putem vinde la preţul oferit de Cherecheş, pentru că după ce banca şi-ar recupera partea ei de pagubă, noi, ceilalţi creditori, nu am mai rămâne cu aproape nimic", explică Ciprian Blaj. La rându-i, chiar şi Credit Europe Bank a contestat în instanţă licitaţia, ca "netemeinică şi nelegală", iar Blaj, Ursu şi Puiu au cerut atât anularea ei, cât şi înlocuirea lichidatorului, urmând ca Tribunalul să ia o decizie în acest sens la finele lunii.

Între timp, nici despre valutistul Cosmin Roşu nimeni nu mai ştie nimic, deşi a fost căutat inclusiv de Poliţie. De căutat l-au căutat şi cei trei amici pe care i-a înşelat şi care sunt convinşi că ţeparul s-ar fi stabilit cu banii lor în vestita staţiune mexicană Cancun. Nu de alta, dar înainte să dispară cu totul, şi-a tras, grijuliu, o casă acolo...


TĂCEREA LUI TOD
Întrebări fără răspuns

22 Tod.jpgDeşi iniţial a acceptat o discuţie cu reporterul BIHOREANULUI, lichidatorul Sergiu Tod (foto), cel care administrează hanul Camelot, s-a răzgândit chiar în ziua programată pentru întâlnire. "Vă rog să-mi trimiteţi prin e-mail întrebările şi vă voi răspunde cât mai curând", a promis el. Pentru ca apoi să refuze orice răspuns care putea să-i explice conduita, favorabilă nu creditorilor firmei Mikelinos, ci afaceriştilor Răzvan Bondar şi Dinu Cherecheş, cărora era gata să le dea hanul pe sume mult sub preţul real.

"În legătură cu solicitarea dumneavoastră, vă comunicăm că procedura insolvenţei este în derulare la Tribunalul Bihor, legalitatea demersurilor efectuate de către lichidatorul judiciar aflându-se sub controlul judecătorului sindic. Orice informaţii oferite despre acest dosar sunt de natură a încălca secretul profesional", şi-a jusitificat tăcerea firma la care lucrează lichidatorul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
te recunosc
Textul anterior e postat de acuzat. Pe acuzator, adica "hahaa" il cheama Blaj Ciprian si se ocupa cu denunturile si santajul.
Postat 18 Decembrie 2012, 22:26 de sergiu
te recunosc
Mi-e mila de tine, denuntator de profesie, specialist in santaj, trage tare si vei fi tot mai fericit.. Sperii lumea si tot tu vei regreta, legal vorbind.
Postat 18 Decembrie 2012, 22:05 de hahaa
Justitia nu isi face treaba
Bineinteles ca daca nevasta lui TOD Sergiu e judecatoare cazul se misca in reluare si nu ii cere nimeni sa prezinte contractul de munca HUOOOOOO HOTILOR !!!!!!!!
Postat 13 Decembrie 2012, 13:22 de Marius
tod
domnule tod sa stii ca FIECARE VOM PLATI PT FAPTELE NOASTRE!!!ACUM SAU MAI TARZIU.fiecare are nasul lui.
Postat 13 Decembrie 2012, 00:51 de hahaa
tod
tod reprezinta firma de lichidare de mai bine de 4 ani in instanta.e vorba de rva insolvency sprl oradea.dar surpriza e ca nu are nici o calitate in a reprezenta administratirul judiciar deoarece''art.19,alin,5,din legea 85/2006 spune ca;administratorul judiciar,persoana juridica sau fizica,inclusiv orice reprezentant al ei trebuie sa aiba calitatea de practician in insolventa!!!!!!!dar tod sergiu dan nua are aceasata calitate ,deoarece in 2007 fiind condamnat cu suspendare pt trafic de influenta nu mai are dreptul de a profesa.deci cum e posibil in 2012 in tara europeana sa admiti asa ceva?
Postat 13 Decembrie 2012, 00:47 de hahaha
tod
in vreme de criza cel mai bine castiga EXECUTORII,LICHIDATORII ca vand la banii de nimic proprietatile oamenilor,contra unei sume de bani numite SPAGA,si smecherii care stau la panda si se inteleg cu ei,cumpara la sfert de pret ,dandu-le SPAGA.Hai sa spunem odata STOP SPAGA!
Postat 11 Noiembrie 2012, 15:05 de haha
TOD Banditu de 2 lei
HHAHAHA - iaca ca apare TOD puscariasu iara la lumina - pe asta parca il arestasera mai acum cativa ani - iara ii liber - daca asta si cu nevasta-sa impart dreptatea - atunci vai TARA
Postat 10 Noiembrie 2012, 17:03 de Todere
haha
ha,ha....prietene,judecatorul sindic supravegheaza ce face firma de lichidare.dar daca firma de lichidarea nu depune la dosar tot ce face ,judecatorul sindic nu are cum sa stie,numai daca este sesizat.dar tie cat ti-a dat tod sa-i mai salvezi imaginea?......
Postat 10 Noiembrie 2012, 17:00 de haha
Moş Crăciun vine !?!
Blaj, Ursu şi Puiu !?! Ha, ha , ha ... cât au plătit şmenarii ăştia trei un aşa articol dezlânat ? Bună şpaga luată de la ei, nu-i aşa Sotoc, cel condamnat de mai multe ori pentru pretinderea de bani pentru publicare de articole contra \"indezirabilor\". Nu că aş avea încredere în vreo firmă de lichidatori, dar ştie tot fraierul că nu lichidatorul decide soarta firmelor şi a datoriilor lor, ci judecătorul sindic !?! Parcă-l văd pe Sotoc încă odată condamnat pentru calomnie, pe civil cu bani mulţi de plată, că nu se astâmpără şi îl apucă amocul când se apropie sărbătorile.
Postat 10 Noiembrie 2012, 13:11 de TILE
nu trebuie titlu
Tod= (..) uitati-va la fata lui:suficienta,plin de el,realizat,umflat,crede ca-i vesnic ..,un gunoi
Postat 09 Noiembrie 2012, 23:09 de cerveni
DA
Cosmin Rosu, the best :))
Postat 09 Noiembrie 2012, 14:14 de Karcsi
cu privire la profesionisty urgent ! in rest talharii veti trai.
TRADARE daca noi muncim si lasam tara in lipsa de aparare (infometare,fara locuri de munca , fara copii ) :)))) capcana cu acordul celor ce au semnat cu U.E. distrugerea ROMANIEI> traim intr un lagar dar nedeclarat RAZBOI, voi sunteti ORBI toti !?
Postat 09 Noiembrie 2012, 10:00 de schimbati legea
cu privire la profesionisty urgent ! in rest talharii veti trai.
nu exista milionari intr o economie de criza, exista interlopi care nu platesc taxele la STAT , daca platesc nu mai sunt milionari :))) noi intretinem crima organizata nicidecum un STAT, de ce ? Cine ne obliga sa intretinem criminali, STATUL ? hai treztiti va odata, ce tot dormiti de 20 de ani ?
Postat 09 Noiembrie 2012, 09:56 de schimbati legea
tod sergiu dan
Daca e tod,ce-l care-l stiu,a fost scos din avocatura de 2 ori,a inselat la greu si surpriza:este sotul judecatoarei tod de la tribunalul bihor,deci,cei doi stau la temelia statului de drept,misto,nu?iar fraierii platesc impozite,si-am incalecat pe-o sa...
Postat 09 Noiembrie 2012, 09:54 de ozzy
cu privire la profesionisty urgent ! in rest talharii veti trai.
ok dar finantele s au autosesizat cu privire la veniturile date imprumut valutistului sau intretin altii infractori, camataria este interzisa si ei ar trebui sa devina proprietari pe investitie nu afacere conform legii :)))) ce atata tiganie legea este clara .Notarul cand face actele de imprumut face si promisiunea de vanzare in caz de neplata la scadenta a unui bun imobil la aceste sume, legea da tepe prin legiuitori, astia sa faca PUSCARIE pe VIATA nu sa li se ia dreptul de a profesa.Nu avem profesionisty care sa ti apere drepturile , legiuitorul ajuta pe altii sa dea TEPE, cum se poate asa ceva ? traim o cpacana nu ai cum sa o eviti decat ca i ai intalnit, atat? cine are banii de avocati cand esti in kurul gol ca nou nascut ?
Postat 09 Noiembrie 2012, 09:50 de schimbati legea
m
...da' pe na.iba...asa cevaaaaaaaaaa....nu-i posibil. poate numai in comunism!!!!
Postat 09 Noiembrie 2012, 09:50 de m
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON