URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Februarie 2012, 15:24

Lichidat de lichidator

Lichidat de lichidator EXECUTARE AMÂNATĂ. Imobilul în care funcţionează societatea Floryluc a fost scos la licitaţie în mai 2011 de administratorul judiciar Florin Anghel, dar procedura a fost anulată ulterior, fără vreun motiv, după ce patronul Florin Covaci (foto) a virat suma de 110.000 lei în contul avocatului. De atunci, Anghel nu-i mai răspunde la telefon, iar instanţa a decis ca pe 7 februarie să scoată bunurile firmei la vânzare
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O nouă practică a executorilor şi lichidatorilor judiciari, pe cât de simplă, pe atât de penală, a fost descoperită de BIHOREANUL. Puşi să îndestuleze creditorii firmelor aflate în insolvenţă, aceştia "plimbă" înainte de plată sumele din conturile societăţilor datoare prin propriile conturi, pentru ca banii să facă pui. Iar la unele sume dobânzile nu sunt deloc de neglijat.

Un astfel de caz e al avocatului orădean Florin Anghel, specializat în lichidări judiciare, care s-a ales cu un dosar penal în urma unei reclamaţii făcute de patronul unei firme de exploatări lemnoase din comuna Dobreşti. Afaceristul îl acuză pe avocat de abuz în serviciu, după ce acesta i-a promis că-l ajută să reorganizeze activitatea firmei, însă în loc de asta i-a băgat societatea în faliment.

Mai mult, juristul e suspectat şi că ar fi "subtilizat" mai bine de 50.000 de lei din contul firmei, sub pretextul unor plăţi către Finanţe şi către bănci, plăţi care nu s-au mai făcut până azi.

"Te rezolv, băiatule"

Florin Covaci a deschis proces de insolvenţă propriei firme în noiembrie 2010, la sugestia lichidatorului Florin Anghel, care i-a promis un plan de reorganizare care îl va ajuta să aducă societatea pe linia de plutire. Societatea Floryluc avea restanţe în onorarea unor datorii la bancă şi dări neplătite la Finanţe dar, pe de altă parte, avea şi facturi neîncasate de la alte firme care, la o adică, ar fi acoperit o mare parte din datorii.

"Pe Anghel mi l-a recomandat un prieten. Omul mi-a cerut 1.000 de euro şi mi-a spus că mă ajută să rezolv situaţia. Sincer, nu mi-a plăcut de el, că era agitat, îi fugea privirea dintr-o parte în alta şi nu spunea nimic concret, decât "Stai liniştit, băiatule, că te rezolv, nu-ţi mai face probleme". M-a rezolvat de tot", povesteşte Covaci.

Până când patronul i-a virat cei 1.000 de euro, lichidatorul l-a sunat zilnic de două-trei ori. Apoi, după ce i-a achitat "onorariul" fără să primească o chitanţă în schimb, Anghel a sunat pentru alţi bani. Pornise procesul de insolvenţă şi, zicea el, avea nevoie de lichidităţi pentru a achita o parte din datoria la bancă, după care să depună la instanţă şi planul de reorganizare a societăţii, pentru a fi verificat şi aprobat de judecătorul sindic.

Planul, însă, nu l-a mai făcut, aşa că pe 15 februarie judecătorul sindic a dispus trecerea societăţii Floryluc în faliment şi numirea ca lichidator judiciar a aceluiaşi cabinet de insolvenţă al lui Anghel.

Cont gol, datorii berechet

"Eu nu ştiam nimic din toate astea, că Anghel nu îmi spunea ce se întâmplă. M-a sunat prin martie, să recuperez o datorie a firmei, cu care să acopere o parte din datoriile de la bancă şi să poată face demersurile pentru reorganizare. Dar nu a fost niciodată vorba de faliment sau de insolvenţă, ci de reorganizare", zice Covaci, care în martie 2011 a virat 110.000 lei în contul lichidatorului.

Din suma totală, însă, la bancă a ajuns doar jumătate. Restul, au dispărut din contul Floryluc. "Nu ştiu ce s-a întâmplat, pentru că, de atunci, avocatul mă evită. Nu mai răspunde nici la telefon", se plânge afaceristul, care a şi cerut în toamna anului trecut schimbarea lichidatorului, pentru neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu. "A minţit în privinţa destinaţiei banilor şi a încălcat procedura şi nu a ţinut legătura cu comitetul creditorilor, pentru a le comunica ce se întâmplă. Eu, de pildă, am aflat de pe internet, de pe un site de mică publicitate, că el a anunţat organizarea unei licitaţii pentru data de 17 iunie, pentru vânzarea bunurilor societăţii mele, licitaţie care nu a avut loc", îşi explică patronul demersul făcut.

Judecătorii Tribunalului i-au respins, însă, cererea, considerând-o neîntemeiată. Asta, după ce Anghel a prezentat în instanţă un plan de distribuire a sumelor din contul lichidatorului, plan din care reieşea că, din cei 110.000 lei încasaţi, s-au făcut plăţi nu doar către bancă, ci şi către Finanţele Publice Bihor, plus onorariul lichidatorului, stabilit cu mărinimie de avocat - că doar era vorba de propria-i persoană - la 13.400 lei.

"Zicea că eu ar fi trebuit să contest planul dacă nu-mi convenea cum a cheltuit banii. Dar eu nu am ştiut nimic. Dacă ştiam, credeţi că aş fi fost de acord cu onorariul de 13.400 lei, după ce i-am plătit 1.000 de euro pentru aceeaşi treabă?", spune supărat Covaci.

Abuz!

Suspicios, afaceristul a verificat planul lichidatorului în amănunt. Aşa a descoperit, de pildă, că suma achitată în contul datoriei bancare era cu peste 10.000 lei mai mică decât pretindea Anghel (în loc de 64.449, fuseseră achitaţi doar 56.000 lei), iar la Finanţe societatea nu apărea cu plata sumei de 29.925 lei, aşa cum susţinea documentul întocmit de Anghel, ci doar cu datorii, atât în 2011, cât şi în acest an. "Ba mai mult, pentru că nu s-a plătit nimic, de la 17.000 lei, cât era datoria iniţial, s-a ajuns la dublu", spune el.

Ca urmare, acum două săptămâni Covaci a solicitat, din nou, schimbarea lichidatorului şi, totodată, a depus şi o plângere penală împotriva acestuia, la Serviciul de Investigare a Fraudelor Bihor, pentru abuz în serviciu. În plus, a formulat şi o sesizare la Uniunea Practicienilor în Insolvenţă, pentru cercetarea disciplinară a lui Anghel. "Mi s-a comunicat că se va face o anchetă, că vom fi chemaţi la sediul Uniunii, atât eu cât şi lichidatorul, şi că în urma audierilor se va stabili dacă e vinovat sau nu", zice Covaci.

Căutat săptămâni întregi şi de reporterii BIHOREANULUI, pentru a-şi spune punctul de vedere despre acuzaţiile care i se aduc, atât la cabinetul de insolvenţă din centrul oraşului, cât şi la cele 9 numere de telefon pe care le-a folosit în ultimele luni, avocatul Florin Anghel a refuzat însă orice discuţie.

O practică

Anghel nu este, însă, nici pe departe, singurul lichidator judiciar care se foloseşte de sumele din conturile societăţilor aflate în insolvenţă sau faliment. Surse judiciare afirmă că în cercetarea procurorilor bihoreni se află mai multe dosare penale deschise pe numele unor executori şi lichidatori suspectaţi că, înainte să îndestuleze creditorii firmelor de care se ocupă, "plimbă" banii prin propriile conturi bancare, pentru a acumula venituri din dobânzi.

"Un astfel de dosar a fost deschis pe numele executorului judecătoresc Mihai Negrău, care însă a decedat între timp", spun sursele. Normal, odată cu Negrău, a "murit" şi dosarul. După cum se vede, nu şi "reţeta"...


DOSARE
Familie cu probleme

Avocatul Florin Anghel şi soţia sa au mai multe dosare penale. Avocatul a ajuns de pomină printre colegi în urmă cu 10 ani, când s-a aflat că şi-a provocat singur o rană la ochi doar pentru a încasa compensaţiile băneşti din partea firmei de asigurări cu care tocmai semnase o asigurare de viaţă. În prezent, este cercetat de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor în trei dosare, pentru suspiciuni de abuz în serviciu, la fel ca în cazul Floryluc, deschise în baza unor plângeri formulate de patroni ai altor firme aflate în proces de insolvenţă şi la care Anghel a fost desemnat administrator judiciar.

Soţia lui Florin Anghel, Mihaela, funcţionară la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, a fost trimisă în judecată în 2009 după ce a falsificat cartea funciară a unei case din strada Clujului, pe care ulterior a cumpărat-o pe numele mamei sale, pe bani de nimic, pentru ca apoi s-o revândă cu 150.000 de euro. Început la Tribunalul Bihor, procesul se judecă la Tribunalul Mureş, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis cererea formulată de Mihaela Anghel pentru strămutarea cauzei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
pagubit, santajat si escrocat de catre Florin Anghel
Florin Anghel merita sa infunde puscaria fiindca este un escroc, sarlatan si storcator de bani prin falsuri in actele firmelor care au ghinionul sa-i ajunga pe mana. Odata ce pune mana pe actele, bunurile sau banii firmei, nu mai raspunde la telefoane, intocmeste creante false, deschide proceduri de insolventa neintemeiate, organizeaza licitatii abuzive si ii constrange pe administratori/asociati sa ii plateasca sume pe sub mana pentru a-i scoate din buclucul in care el i-a bagat cu buna stiinta. Evitati acest individ si reclamati-l in justitie pentru a i se retrage licenta si pentru a fi pedepsit penal dupa cum i se cuvine!
Postat 09 Mai 2012, 21:54 de Faceti dreptate!
POPUS SI SEREMI, LA PUSCARIE!
ANGHEL ESTE GINERELE UNUI FOST OFITER DE SECURITATE, CARE STA DE FAPT IN SPATELE "TUNURILOR" SOTILOR ANGHEL! PENTRU CEI INTERESATI, IN URMA CU CIRCA 10 ANI, FLORIN ANGHEL SI-A INSCENAT UN "ACCIDENT" (CUM CA, CHIPURILE, COPILUL I-AR FI VIRIT FORFECUTA DE UNGHII IN OCHI) CA SA INCASEZE ASIGURAREA DE ACCIDENTE, IN INTELEGERE CU AGENTUL DE ASIGURARI. ADICA, FALS, UZ DE FALS, INSELACIUNE, ETC! FRUMOS PENTRU UN PRETINS APARATOR AL LEGII!...EL NU AR FI AJUNS LICHIDATOR FAA RELATIIEL SOCRULUI SAU, CARE A PLASAT-O SI PE MIHAELA ANGHEL LA OCPI BIHOR, UNDE A MINARIT NISTE CF-URI SI A VINDUT NISTE TERENURI CU SUTE DE MII DE EURO, FALSIFICIND ACTELE! PEDEAPSA PRIMITA E PE MASURA: 10 ANI DE PUSCARIE, DUPA CUM REZULTA SI DIN CELE DE MAI JOS!
Postat 24 Februarie 2012, 15:55 de MILAN CERGANOVIC
Sotia este condamnata deja
Dosarul Nr. 6685/111/2009 (4720/2010) aflat pe rol la Tribunalul Targu Mures Sentinta din data de 07.02.2012 1. Condamnă pe inculpata Mihancea Doina – Cornelia (cu d.p.) la pedeapsa de 10 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune prev. de art.215 alin.1,2, 3, 5 Cod penal . 2. Condamnă pe inculpata Anghel Mihaela (cu d.p.) la pedeapsa de 10 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de complicitate la înşelăciune prev. de art. 26 Cod penal raportat la art. 215 alin.1, 2, 3, 5 Cod penal . Dispune aplicarea pedepsei complementare a interzicerii drepturilor prevăzute la art. 64 alin.1 literele a teza 2, b Cod penal timp de 5 ani după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei aplicate inculpatei, în baza art. 65, 66 Cod penal . Condamnă pe inculpata Anghel Mihaela (cu d.p.) la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de mărturie mincinoasă prev. de art. 260 Cod penal . Condamnă pe inculpata Anghel Mihaela (cu d.p.) la pedeapsa de 4 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de spălare de bani, prev. de art. 23 litera c din Legea nr. 656/2002 . Condamnă pe inculpata Anghel Mihaela (cu d.p.) la pedeapsa de 4 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de spălare de bani, prev. de art. 23 litera a din Legea nr. 656/2002 . Dispune contopirea pedepselor stabilite, conform art.33 literele a , b Cod penal raportat la art. 34 alin. 1 litera b Cod penal, inculpata urmând să execute pedeapsa cea mai grea din cele stabilite, de 10 ani închisoare, la care se adaugă pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute la art. 64 alin.1 literele a teza 2, b Cod penal timp de 5 ani după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei aplicate , în baza art. 35 alin. 1 Cod penal . Interzice inculpatei ca pe durata executării pedepsei principale să exercite drepturile prevăzute de art. 64 lit. a teza 2, b Cod penal, în baza art. 71 Cod penal. Admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă S.C. Intergema Internaţional S.R.L.( cu sediul),în baza art. 346 alin. 1 , art. 14 alin. 3 litera b şi aliniat 4 Cod proc. penală şi obligă inculpatele în solidar la plata contravalorii în lei a sumei de 341.000 de Euro cu titlu de daune materiale în favoarea părţii civile, conform cursului oficial la data plăţii, la care se va adăuga folosul nerealizat constând în indicele de inflaţie aplicabil, începând cu data consumării infracţiunilor de înşelăciune şi complicitate la înşelăciune , respectiv 23.08.2006, până la achitarea în fapt a sumei stabilite. Admite în parte acţiunile civile formulate de părţile civile Stroia Auxilian şi Stroia Luciana Maria (ambii cu dom.) ,în baza art. 346 alin. 1 , art. 348 raportat la art. 170 Cod proc. penală şi în consecinţă: Dispune desfiinţarea înscrisurilor care au format obiectul infracţiunilor şi anume, contractul de vânzare - cumpărare autentificat cu nr. 1833 din data de 23.08.2006 la B.N.P. Moş Gheorghe, încheiat între inculpata Mihancea Doina - Cornelia şi S.C. Intergema Internaţional S.R.L., declaraţia de martor dată de inculpata Anghel Mihaela la data de 5 mai 2006 în faţa notarului public Drăgoiu Ilie în dosarul succesoral nr. 118/2006, copia extraselor C.F. nr. 863 Oradea emisă la data de 5.05.2006 şi la data de 26.05.2000 inculpatei Mihancea Doina – Cornelia, certificatul de moştenitor nr. 108/5.05.2006 emis pe numele aceleiaşi inculpate de notarul public Drăgoiu Ilie plus înscrisurile care au stat la baza emiterii acestuia aflate la dosarul succesoral nr. 118/2006, memoriul, declaraţia de parcelare autentificată cu nr. 3272/106.2006, dată de inculpata Mihancea Doina – Cornelia în faţa notarului public Drăgoiu Ilie, planul de amplasament şi delimitare a corpului de proprietate nr.10726 din data de 2.06.2006, schiţa şi fişa corpului de proprietate avizate de A.N.C.P.I.-O.C.P.I.. Bihor sub nr. 7269/31.05.2006 , întocmite de expertul topograf Calamar Francisc, Încheierea nr. 20064 din 1.06.2006 emisă de registratoarea C.F. Silaghi Ildiko din cadrul O.C.P.I. Bihor, precum şi a înscrisurilor emise în baza acestei încheieri. Constată că prin Încheierea nr. 45021/9.10.2006 O.C.P.I. Bihor - S.P.I. Oradea s-a dispus rectificarea şi reconstituirea colii C.F. 863 Oradea şi prin Încheierea nr. 45018/9.10.2006 O.C.P.I. Bihor - S.P.I. Oradea s-a dispus rectificarea şi reconstituirea colii C.F. 5225 Oradea. Dispune restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunilor din prezenta cauză, în cele două C.F. enunţate, nr.863 şi nr. 5225 Oradea, în măsura în care nu s-a dispus deja aceasta integral prin încheierile indicate anterior,conform art. 348 Cod proc. penală. Menţine sechestrul asigurator dispus de organele de urmărire penală, până la recuperarea prejudiciului,, conform proceselor - verbale din data de 22.06.2009, din data de 24.06.2009 şi conform ordonanţei de sechestru din data de 16.06.2009, confirmată prin Încheierea nr. 35989 din 26.06.2009 a O.C.P.I. Bihor, asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpatelor. Cheltuielile judiciare avansate de stat în faza de urmărire penală şi de judecată, de câte 1420 lei vor fi suportate de fiecare inculpată în parte, în baza art. 191 aliniat 1, 2 Cod proc. penală. Respinge ca nedovedită solicitarea părţii civile S.C. Intergema Internaţional S.R.L., prin reprezentanţi,de obligare a inculpatelor la cheltuieli judiciare constând în onorariu avocaţial, conform art.193 alin.6 Cod proc. penală. Cu drept de apel în 10 zile de la comunicare
Postat 10 Februarie 2012, 22:39 de IV
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON