URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Martie 2014, 08:11

Lecţia de morală: în vreme ce ministerul pregăteşte un cod de etică, o şcoală din Oradea are propriile reguli de integritate

Lecţia de morală: în vreme ce ministerul pregăteşte un cod de etică, o şcoală din Oradea are propriile reguli de integritate BUNĂ PRACTICĂ. De mai bine de un an, în Colegiul Economic Partenie Cosma elevilor şi părinţilor li se interzice să "organizeze" colecte pentru cadorisirea profesorilor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce o învăţătoare din Bucureşti a scandalizat întreaga ţară, fiind înregistrată cum cere cu tupeu părinţilor mai mulţi bani pentru cadourile de Crăciun, Ministerul Educaţiei vrea să impună reguli clare de morală pentru toţi angajaţii din învăţământul preuniversitar. Codul de Etică, aflat în stadiu de proiect, prevede că niciun profesor nu are dreptul să ceară bani, bunuri sau servicii de la elevi ori de la părinţi, la fel cum nu poate nici să mediteze pe bani un elev din şcoala la care predă.

Într-o şcoală din Bihor, însă, o parte din aceste reguli se aplică deja cu stricteţe. Directorul Colegiului Economic Partenie Cosma din Oradea, Virgil Blage, le-a impus colegilor profesori, dar şi elevilor şi părinţilor, norme de conduită morală, printr-un regulament intern. Pentru ca toţi să-şi aducă aminte că rolul şcolii e să educe, nu să contabilizeze cadouri...

Decizia părinţilor

Fără să fi fost dezbătut, încă, în nicio cancelarie din ţară, proiectul Codului Etic propus de ministrul Remus Pricopie a fost lansat public în presă săptămâna trecută, cel mai probabil pentru ca oficialii din Minister să ia pulsul dăscălimii cu privire la noile reguli.

De la bun început, Codul ar interzice profesorilor orice activitate care ar putea duce la fapte de corupţie, precum traficul de influenţă şi favoritismul. Profesorii nu-i vor putea presa pe elevi, la fel cum nu le vor putea cere servicii, bani sau alte cadouri. Codul nu-i opreşte, însă, să accepte darurile, aşa că, cel mai probabil, "obiceiul pământului" nu va fi eradicat prea curând prin voinţa ministerială.

Prin acelaşi proiect, profesorilor şi celorlalţi angajaţi din învăţământul preuniversitar li s-ar interzice să colecteze bani de la elevi sau de la părinţi, fie pentru cadouri, fie pentru vestitele "protocoale" destinate cadrelor didactice implicate în organizarea şi desfăşurarea examenelor, olimpiadelor şi altor concursuri şcolare.

Fără rubedenii!

Firesc, Codul Etic interzice dascălilor să agreseze ori să umilească elevii, să întreţină relaţii sexuale cu aceştia, indiferent dacă sunt sau nu "consensuale", profesorii având în schimb obligaţia să supravegheze permanent copiii în şcoală şi la activităţile petrecute în afara acesteia, să le asigure tuturor egalitatea de şanse, să le respecte demnitatea şi să le recunoască meritele.

Proiectul Ministerului are şi prevederi mai draconice, pentru prevenirea incompatibilităţilor. De pildă, niciun profesor nu poate face meditaţii plătite cu elevii din şcoala în care lucrează, indiferent dacă predă sau nu la clasa acestora. Practic, însă, Codul nu spune cum i-ar putea opri pe dascăli să-şi facă orele în particular, la "negru".

03_daniel_negrean_bihoreanul_1.jpgPotrivit proiectului, un profesor va putea preda propriului copil sau unei rude până la gradul al III-lea doar dacă este singurul cadru didactic din şcoală care poate preda materia respectivă. "Astfel de situaţii se vor întâlni frecvent în mediul rural", preconizează şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Daniel Negrean (foto), căruia prevederea i se pare puţin cam exagerată. "De multe ori, dascălul poate să nici nu ştie că este rudă cu un elev", explică inspectorul-şef.

Permite sancţiuni

Chiar dacă nu rezolvă pe deplin problemele din educaţie, în opinia multor profesori Codul Etic este totuşi binevenit. Câţi vor fi dispuşi să le şi respecte, rămâne însă de văzut. Şeful IŞJ Bihor apreciază că el poate oferi baza legală pentru sancţionarea profesorilor imorali, care în prezent lipseşte aproape cu desăvârşire. Nu de alta, dar Statutul Cadrelor Didactice spune doar că profesorii trebuie să aibă o conduită morală, fără a o defini în mod concret.

Pe de altă parte, Negrean arată că, în unele cazuri, profesorii ajung să încalce normele de etică din pricina părinţilor. "Şi eu zic că e nepotrivit ca un profesor să-şi mediteze în particular propriii elevi, deoarece asta arată că nu şi-a făcut treaba la clasă. Dar de multe ori cei care solicită aceste ore sunt părinţii, care speră în acest fel la note mai bune pentru copii", spune inspectorul-şef. Şi de multe ori chiar obţin note mai mari...

Cu temele făcute

03_Virgil_Blage_bihoreanul.jpgÎn timp ce Ministerul Educaţiei încă gândeşte pachetul de obligaţii morale, la o şcoală din Bihor o parte din aceste reguli se aplică de mai bine de un an. În Colegiul Economic Partenie Cosma, directorul Virgil Blage (foto) a introdus principii de conduită etică pentru dascăli chiar în Regulamentul de Ordine Interioară.

Acesta are mai multe alineate ce înşiră interdicţiile pentru profesori, prima fiind că aceştia nu au voie să mediteze contra cost elevii cărora le predau la clasă. E drept, directorul nu poate face poliţie ca să vegheze la respectarea normei. "Nu pot sta acasă la niciun dascăl ca să văd cine intră şi cine iese, dar nu am avut nici sesizări că s-ar face astfel de meditaţii", spune Blage.

Regulamentul le mai interzice profesorilor "să condiţioneze evaluarea elevilor sau calitatea prestaţiei didactice de obţinerea oricărui tip de avantaje de la elevi sau de la părinţi", să agreseze fizic sau verbal elevii şi părinţii ori să manifeste lipsă de respect faţă de părinţi.

"Atenţii" da, cadouri nu!

Regulile colegiului orădean interzic dascălilor să ceară bani de la elevi, la fel cum nici părinţii nu au voie să adune fonduri pentru cadouri. "Pot să înţeleg că un elev cumpără o floare unei profesoare, dar nu accept ca mai mulţi elevi să strângă bani pentru profesori", zice directorul. Până acum, n-a prins niciun coleg primind daruri şi nici părinţi care să fi strâns bani pentru aşa ceva. Blage a interzis cu desăvârşire şi colectarea de fonduri pentru "protocoalele" de la Bacalaureat, aşa că profesorii primesc doar apă, cafea şi fursecuri, toate cumpărate din banii şcolii.

Primii nemulţumiţi n-au fost profesorii, ci - culmea - părinţii! "Mi-au spus: «Dom'le, dar numai noi nu strângem!». Acum sper că s-au obişnuit", zice directorul. Singura formă în care părinţii pot finanţa şcoala este cea transparentă, prin asociaţia părinţilor, care poate cheltui banii doar pentru necesităţile elevilor şi numai cu chitanţe.

Blage admite că regulile pe care le-a impus în colegiu în ultimul an şi jumătate, de când conduce şcoala, nu l-au făcut popular, dar nici n-a avut vreo reacţie "adversă". "Profesorii nu au taxat elevii pentru că nu primesc nimic şi nici reclamaţii n-am primit", zice managerul de la Partenie Cosma. Probabil că printre dascăli au existat nemulţumiţi, dar niciunul n-a îndrăznit să se plângă că nu mai primeşte cadouri ori că nu mai ia bani pe meditaţii. Că, deh, n-ar fi etic...


GREU CU ETICA
Reguli doar pentru elevi

Chiar dacă toate unităţile de învăţământ au libertatea să-şi facă propriile regulamentele de ordine interioară, şcolile din Bihor nu se grăbesc să reglementeze comportamentul dascălilor şi al elevilor. De pildă, regulamentul Colegiului Naţional Iosif Vulcan din Oradea are trei capitole, dar cuprinde obligaţii numai pentru elevi, fără nicio menţiune la cum ar trebui să se comporte profesorii. Regulile Colegiului Naţional Emanuil Gojdu fac referire doar la obligaţiile birocratice ale dascălilor (ce documente trebuie să completeze), în timp ce la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul profesorii sunt obligaţi să explice elevilor doar baremele de corectare la teste şi modul cum îi notează, nu şi să-şi păstreze integritatea intactă şi nepătată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Unde-i scoala moderna?
Se aplica aceste norme tuturor situatiilor? Daca da, atunci toate laudele. Daca nu, atunci sa nu mai vorbim de ,,coduri etice,,.Insa, nu uitati ca majoritatea dascalilor sunt onesti iar putinii dascali care nu respecta normele nu sunt niciodata sanctionati.Sa se ia atitudine fara partinire. Acest semnal de alarma trebuia dat imediat dupa primul bacalaureat unde s-au folosit sisteme video si audio si unde promovabilitatea a fost mult mai mica in scolile bihorene. Afirmatii rautacioase le fac cei care incalca regulile si vad pe elevi ca un mijloc de a castiga bani cu meditatiile. Speram ca acest cod etic sa rezolve problema in mod radical deoarece multi profesori fac ore in particular cu proprii elevi, ce sa mai vorbim de elevii scolii !!!!
Postat 23 Martie 2014, 12:16 de ioana
despre ce vorbim..
Indiferent de culoarea politica, ceea ce face Blage e justificat. Asa ca, comentaraiile sunt de prisos, elevii se transfera pentru ca sunt incapabili sa se adapteze din punct de vedere al regulamentului si/sau al cerintelor si migreaza in locuri care permit manifestarea altor genuri de comportamente. Normal ca va fi greu fara atentii, intr-un sistem in care spaga este normalitate. E la fel de normal ideea directorului. Cineva trebuia sa ia atitudine. Pe scurt, comentarii de genul "pleaca", nu pot veni decat din partea unor frustrati, implicati direct sau indirect in bacalaureat, frustrati afectati de interzicerea "lobby-ului" la nivel de scoala!
Postat 22 Martie 2014, 21:05 de Sergiu
cu capu-n nori
probabil era bine sa impuna si heliporturi in toate scolile, pentru beizadele gen micula, care vin cu elicopterul la scoala. mihai viteazul s-a conformat, dar cu restul scolilor ce facem? ii tinem in aer?
Postat 22 Martie 2014, 09:42 de costel
Pleaca!
In viziunea lui Blage,un director ,politic,PNL,amic cu Negrean sau invers,invatamintul se bazeaza pe intimidarea si ridiculizarea profesorilor in detrimentul elevilor.A reusit sa introduca in scoala,Partenie Cosma,teroare si spaima in rindul profesorilor caci elevii nu il baga in seama(vezi baiatul lui Popa etc). Din cauza :regimului: multi elevi se transfera la alte scoli.Pentru tot ce faci ,bravo d-le DIRECTOR Blage.PNL este in opozitie, Pleaca d-le Blage si ia-l si pe Negrean cu tine! Repede pina nu este prea tirziu.
Postat 22 Martie 2014, 07:05 de Alex
și pe profesori cine-i protejează?
Bine, bine, toată lumea vorbește despre protejarea elevilor si bla, bla, bla. Dar pe profesori cine îi protejează de elevi și părinții acestora? Ajung mulți profesori să nu mai aibă curajul să dea note mici pentru că vin părinții să le facă scandal și să ceară justificări. Profesorii pot fi umiliți de către elevi? Cine îi apără pe aceștia? Sincer? Există drepturi doar pentru elevi? Nu uitați că și profesorii sunt oameni care au dprepturi nu doar obligații!
Postat 21 Martie 2014, 15:33 de Un român derutat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON