URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Octombrie 2014, 13:53

Leac anti-furt: Cardurile de sănătate sunt menite să reducă birocraţia, frauda şi chiar acoperirea incompetenţei

Leac anti-furt: Cardurile de sănătate sunt menite să reducă birocraţia, frauda şi chiar acoperirea incompetenţei CU ÎNTÂRZIERE. Iniţiat de Eugen Nicolăescu în 2007, sistemul cardurilor de sănătate trebuia să fie operaţional din 2010. Ministrul de atunci, bihoreanul Cseke Attila (foto) n-a mai apucat implementarea lui, fiind nevoie de alţi patru succesori până să se producă "minunea"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sistemul de sănătate din România intră în era digitală. Românii vor avea carduri electronice de sănătate, documente fără de care, din prima zi a anului viitor, nu vor mai putea beneficia de servicii medicale. De la cele mai simple consultaţii până la implantarea de dispozitive medicale, nicio facilitate nu va mai fi acordată decât celui care va avea card.

Noul instrument are şi rolul de a proteja sistemul de fraude, astfel că medicii nu vor mai putea emite reţete sau raporta consultaţii fictive, dar şi de a depista eventuale cazuri de malpraxis, pentru că toate deciziile medicale vor fi consemnate electronic.

Adio, cozi!

03_Gheorghe-Ionut_bihoreanul.jpgDe la 1 octombrie, noile carduri de sănătate au început să fie distribuite prin Poştă şi celor 385.000 asiguraţi din Bihor, primul lor rost fiind de a înlocui birocraţia. "Pacientul nu va mai fi plimbat după adeverinţe de asigurat între medic şi CAS, ca până acum, pentru a dovedi plata la zi a contribuţiilor la fondul de sănătate", spune preşedintele-director general al Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate, dr. Ionuţ Gheorghe (foto).

Asemănător unui card bancar, cardul de sănătate e un document electronic pe care, pe un cip, sunt înscrise numele, prenumele, CNP-ul şi adresa titularului. Opţional deocamdată, pe card vor fi înscrise, după aşa-numita activare, şi informaţii precum grupa de sânge şi RH-ul, acceptul donării de organe după deces, iar în timp şi istoricul medical al titularului.

Ca la "bancomat"

Asiguratul primeşte cardul gratuit, prin Poştă. Dacă e plecat în străinătate, îl poate prelua orice rudă de gradul I (mamă, tată, frate, soră). Dacă nu, cardul e returnat de Poştă la CJAS, de unde poate fi ridicat ulterior de titular. Cert e că de la 1 ianuarie cardurile trebuie activate, în caz contrar asiguratul neputând beneficia de servicii.

"Activarea se face la prima vizită la medicii de familie. Aceştia, având laptopuri de la Ministerul Sănătăţii, le vor ataşa cititoare asemănătoare celor de la ATM-uri ori POS-uri, şi vor introduce un cod PIN format din 4 cifre, personalizat pentru fiecare titular. Ulterior activării, accesând o aplicaţie informatică anume dedicată, orice furnizor de servicii medicale va putea vedea dacă titularul este asigurat, pentru că vor fi dotate cu cititoare şi spitalele, laboratoarele, clinicile şi cabinetele medicale individuale care au contract cu CAS. Când un pacient ajunge la spital, acolo se va vedea pe loc dacă el are sau nu are calitatea de asigurat", explică dr. Ionuţ. Excepţie vor face persoanele până la 18 ani, minorii fiind asiguraţi din oficiu şi neavând nevoie de card.

Fără fraude

Cardul va reduce şi posibilitatea fraudării sistemului de sănătate. Ştirile despre medicii care emit reţete fictive unor pacienţi care habar nu aveau de acest lucru şi în numele cărora sunt decontate medicamente sau operaţii vor fi de domeniul trecutului. Motivul? Pentru a emite, de pildă, o prescripţie, medicul va avea nevoie de cardul pacientului, iar operaţiunea va fi consemnată automat pe card şi în aplicaţia informatică.

"Fiecare accesare a unui serviciu medical, fie consultaţie, fie prescripţie, fie tratament, va fi evidenţiat. Fără cardul pacientului, furnizorul de servicii medicale nu poate raporta şi, deci, nici deconta vreun serviciu", spune şeful CAS. Nu vor mai exista nici situaţii în care pentru un pacient se raportează servicii simultane, de pildă internarea în spital şi eliberarea unei reţete gratuite ori compensate, consultul în ambulatoriu ori investigaţiile paraclinice.

Detector de malpraxis

Cel mai probabil din 2016, cardul va conţine şi istoricul medical al asiguratului, adică toate afecţiunile, consemnate în aşa-numitul Dosar Electronic de Sănătate. Când cardului îi va fi ataşat şi dosarul medical, furnizorii de servicii vor putea accesa şi istoricul medical al pacientului.

Ca urmare, toate datele - consultaţii, trimiteri, analize, reţete, foi de observaţii - vor fi colectate permanent, putând fi vizualizate totodată şi diagnosticele şi recomandările primite de pacient de-a lungul timpului. DES va evidenţia, de asemenea, toate documentele de la diverse instituţii medicale, publice sau private, şi va reuni într-o platformă accesibilă online informaţiile referitoare la starea pacientului.

Altfel spus, dacă un medic va decide un tratament greşit, chiar şi malpraxisul va fi mai uşor de dovedit. Nu de alta, dar niciunul nu va putea da "delete" pentru a-şi acoperi eroarea...


03_Monica_Vaida_bihoreanul.jpg"Spre deosebire de alte judeţe, toţi cei 347 medici de familie din Bihor au decis să-şi cumpere cititoare de card. Va fi exclus ca de la 1 ianuarie 2015 pacientul să nu-şi poată folosi cardul de sănătate"

Dr. Monica Vaida (foto), preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Bihor

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
asa isi bat joc de ei de 25 de ani , nu i intereseaza evolutia persoanelor cu handicap
PERSOANELE cu handicap sunt discriminate , voi nu o sa credeti dar se mira daca ai si STUDII , ei considera ca nu stii sa citesti, sa vorbesti , sa gandesti, si asa isi bat joc de ei de 25 de ani , nu i intereseaza evolutia persoanelor cu handicap, ei practic sunt obligati la nivel de LAGAR nu EVOLUTIE , ca sa vedeti cum va reprezinta local DREPTURILE niste analfabeti din POLITICA paraleli cu LEGEA !!! DUPA un MEDIC primar o persoana cu handicap trebuie sa fie LEGUMA opusul DREPTURILOR OMULUI, dreptul la viata si sanatate !!!Cautati spete de caz (arhiva publica) si o sa vedeti ca avem in sistemul medical metode de TORTIONARI ai fostei securitati comuniste, incalcarea grava a drepturilor OMULUI .
Postat 27 Octombrie 2014, 11:47 de asa isi bat joc de ei de 25 de
comisia habar au de lege ei interpreteaza o virgula OBLIGATORIU nu POATE FI si .....
comisia habar au de lege ei interpreteaza o virgula OBLIGATORIU nu POATE FI si ..... aveti o tema de zezbatere locala cum sunt incadrati in handicap si cum se respecta DREPTUL la VIATA a persoanei cu DEFICIENTE GENETICE , NOI ORADEA trebuie sa ne implicam sa aparam si sa respecta OMUL CU HANDICAP , atunci ce facem ii UCIDEM , ii IGNORAM ?!!
Postat 27 Octombrie 2014, 11:41 de TREBUIE
????????
Auleu dl ministru...ala care a inchis 69 de spitale....!!!
Postat 26 Octombrie 2014, 14:30 de Nea taticu
Pe Ionuţ l-au uitat la numărătoare !!!
Au liberalii preşedintele-director general al Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate ??? Au, ca să nu zică cineva că au disparut opţiunile transpartinice ale lui Mang Ioan, zis şi xeroxul PSD !!!
Postat 25 Octombrie 2014, 18:26 de WinDos
@criş
Altă poză n-aţi aflat măi băieţi.... De ce nu l-aţi pus cu o poză în care închidea un spital de egzzzemplu?!? Zi măi Abrudan .... L-ai găsit pe hunu' ăsta de Marghita cu cardu'n brâncă, Ceche otilio ..... Marconst Constructoru' Sălard etc. etc. etc.. Cînd o să înceapă DNA recolta de potiticieni huni, ar trebui să ia, în solidar, şi ziariştii şpăgari, beneficiari de foloase necuvenite, pt toate cârdăşiile penale cu politrucii. Afară, Afară...!!!
Postat 25 Octombrie 2014, 17:52 de @criş
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON