URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Aprilie 2015, 11:49

La jumătate de preţ: Unirea cu Oradea va ieftini mult transportul "navetiştilor" din Sînmartin

La jumătate de preţ: Unirea cu Oradea va ieftini mult transportul 'navetiştilor' din Sînmartin TRANSPORT GRATUIT. După unificare, pensionarii vor putea circula gratuit în Oradea şi Sînmartin, cu toate satele aparţinătoare. „Eu le spun tuturor celor cu care mă întâlnesc că va fi mare avantaj pentru cei din Sînmartin să vină gratis la Oradea, iar pentru cei din oraş să meargă gratis în Băile Felix”, spune pensionarul Florian Herman (în imaginea din dreapta), unul dintre susţinătorii unirii celor două localităţi
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cap la cap, fuziunea localităţilor Oradea şi Sînmartin va înjumătăţi cheltuielile de transport ale locuitorilor comunei. În loc de 140 lei, cât datora în 2013 lunar către OTL un navetist de Sînmartin (sumă redusă la 110 lei anul trecut, după înfiinţarea ADI Transregio), locuitorii comunei vor plăti, încă de a doua zi de după unificare, doar 70 lei pe lună pentru un abonament OTL.

Mai mult, elevii vor plăti doar jumătate din această sumă, iar pensionarii vor beneficia de gratuitate pe toate liniile, din Oradea până în capătul Cordăului...

Reduceri de tarife

Fuziunea localităţilor Oradea şi Sînmartin va aduce beneficii localnicilor din comună încă de-a doua zi. Transformarea în oraş va însemna automat adoptarea tarifelor de transport din Oradea. Cei circa 1.500 de navetişti din comună care bat zilnic drumul de Oradea vor economisi 480 lei pe an, prin reducerea cu 36% a abonamentului, de la 110 la 70 lei lunar.

"Practic, locuitorii din Sânmartin vor plăti pe abonament 840 lei pe an, adică mai puţin de jumătate faţă de cei 1.920 lei cât plăteşte, prin comparaţie, anual un navetist din Nojorid pentru transport", spune city managerul Eduard Florea.

La fel, cei peste 260 de elevi şi studenţii cu domiciliul în comună, care astăzi plătesc, cu toată reducerea de 50% acordată de municipalitate, 75 lei pentru abonamentul lunar, vor scoate din buzunar doar 35 lei.

Gratis pentru pensionari

Cei mai avantajaţi vor fi, însă, vârstnicii. Peste 54.000 de pensionari din Oradea şi Sînmartin vor beneficia de abonament gratuit pe toate rutele!

"Pentru un vârstnic din Rontău, să vină gratis să îşi facă cumpărăturile la Oradea, sau pentru un orădean să meargă gratis la tratament în Felix, nu este puţin lucru. Eu zic că unirea asta trebuia făcută mai de mult", spune pensionarul Florian Herman, al cărui chip chiar apare pe panourile de promovare a referendumului din 10 mai privind unificarea celor două localităţi.

Nu de alta, dar mai ieftin chiar nu se poate...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
colectarea gunoiului in recipiente
separate sa fie obligatorie si la sat, ca tot sate vor ramane 100 ani.Cu asta ii dati gata, nu mai merg la referendum.
Postat 19 Aprilie 2015, 15:35 de User anonimizat
Auleu..
Calul sur,muiere lata-n -ur si gargara de birtinutz!La aceasta unire si Mihai Viteazul era invidios...inclusiv calul lui..Cum calul nost iapa o fost????????
Postat 19 Aprilie 2015, 08:58 de grigore
asta ne dorim
Sa ii vedem circuland pe finii pensionari din Cihei, Cordau prin Lotus Market la cumparaturi. Bineinteles , pretul biletelor OTL va creste la 3 lei, un abonament va fi 100,dar ce conteaza. Sa le dati voie celor din Sanmartin sa treaca strada pe rosu si pe unde vor ei, ca nu-s invatati cu semafoarele.
Postat 19 Aprilie 2015, 07:22 de User anonimizat
Ieftin la mălai şi scump la tărâţe !!!
.
Postat 18 Aprilie 2015, 10:24 de WinDos
PARIU
@marius_ro: pe-un mic si-o bere!
Postat 17 Aprilie 2015, 23:29 de TDS
era bine și cu oșorhei
Dar probabil la unirea cu Oșorhei s a renunțat,cu toate că,după construcțiile din ultimii ani,nici nu se observă că ar fi separat,din păcate acel proiect cu centura ce ar fi să ocolească și oșorheiul a căzut
Postat 17 Aprilie 2015, 22:01 de crisan
zona 5 de impozitare a orașului
să se facă o nouă zonă de impozitare a orașului, zona 5 de impozitare, parcă, că acum sunt 4 zone de impozitare pt oradea, parcă. în funcție de utilități, de costurile pe care le implică pt. a accesa aceste utilități publice și de accesul la utilități, să se stabilească apoi aceste zone de impozitare și atunci se intra în legalitate și cu plata acestor impozite. până la urmă pe cetățean îl doare cât are de plată. nu e totuna să stai în vârful muntelui ori jos la câmpie lângă apă, atâta vreme cât șeful îți cere aceeași bani că stai în așezarea lui. să se facă mai multe primării de sectoare ca în marile metropole, ori ce trebuie ca să prospere fiecare părticică a orașului, iar ca simplu cetățean să plătești corect la impozit în funcție de ce îți oferă orașul.
Postat 17 Aprilie 2015, 20:16 de vg
@TSD
Pe cat ? Asa ai auzit tu de la tine din PSD ?
Postat 17 Aprilie 2015, 18:47 de marius_ro
OARE?
Pe pariu că în maximum șase luni OTL-ul va majora prețul unui abonament unic de la 70 lei la 90-100 lei?
Postat 17 Aprilie 2015, 11:56 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON