URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Septembrie 2015, 07:39

Justiţie paralelă: Pedeapsă record pentru un tânăr bihorean care a răpit şi violat o prostituată minoră

Justiţie paralelă: Pedeapsă record pentru un tânăr bihorean care a răpit şi violat o prostituată minoră CĂUTAT. Condamnat în lipsă la 9 ani de închisoare cu executare pentru viol şi lipsire de libertate, bihoreanul Alin Costuţ (foto) este căutat acum de autorităţile judiciare. Bărbatul s-a făcut nevăzut inclusiv de pe reţelele de socializare, unde poza îmbrăcat cu geci asemănătoare celor purtate de oamenii legii. Ultimele sale postări pe Facebook datează din luna mai a acestui an, când era în Geneva (Elveţia)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Procesul penal declanşat pentru pedepsirea unui viol comis în urmă cu aproape un deceniu s-a terminat recent la Curtea de Apel Oradea cu o sentinţă surprinzător de aspră: 9 ani de închisoare cu executare!

BIHOREANUL a aflat, însă, că violatorul nu a fost singur, ci a acţionat în cârdăşie cu alte două persoane, neidentificate însă niciodată de procurorii de caz. Care, pe lângă că nu şi-au făcut treaba, au mai şi ţinut cazul prin sertare mai bine de 7 ani!

Răpirea din gară

Totul a început în noaptea de 2 spre 3 august 2006, în jurul orei 1, când lângă o tânără prostituată care îşi făcea veacul în zona Gării centrale din Oradea, împreună cu "peştele" ei, Vilian Varga, a oprit un Audi de culoare închisă. Uşa s-a deschis, un tânăr a sărit lângă fată, a lovit-o peste faţă, iar când tânăra a căzut a luat-o de păr şi a târât-o până lângă maşină, urcând-o cu forţa pe bancheta din spate.

"Pe bancheta din spate se mai afla un tânăr de aproximativ 18-20 ani, atletic, cu păr şaten, iar în faţă, la volan, un băiat de 18-20 ani, de înălţime 185 cm, cu faţă ovală, ten deschis, păr şaten, îmbrăcat în blugi şi tricou", se arată în depoziţia fetei luată de poliţişti la scurt timp după incident.

Violată în pădure

Cei trei indivizi şi-au dus victima lângă pădurea din Paleu, unde au scos-o din maşină şi, pe rând, au violat-o. "Pentru că nu am vrut, m-au bătut peste faţă, peste spate şi picioare cu pumnii. Nu i-am văzut, că era întuneric, iar ei au stins farurile maşinii", se mai arată în declaraţia aflată la dosarul cauzei.

Când s-au săturat, băieţii s-au urcat în maşină şi au plecat, abandonând prostituata în pădure. Aceasta a pornit pe jos spre oraş, fiind găsită în final de doi paznici de noapte ai unei firme din Paleu. Fata era desculţă şi avea sânge pe pantaloni, era umflată la faţă şi se plângea de dureri de spate. Tânăra le-a povestit ce s-a întâmplat, aşa că, imediat, cei doi au sunat la 112 şi au dus-o la postul de Poliţie, de unde a fost apoi luată de o ambulanţă şi transportată la spital.

El e!

Dintre cei trei violatori, poliţiştii au indentificat doar unul - Alin Costuţ, un tânăr 19 ani din comuna Bratca, pe care victima şi proxenetul care a asistat la răpirea ei l-au recunoscut din planşele foto ce le-au fost arătate. Căutat ca să dea declaraţii, Costuţ nu a mai fost de găsit nici acasă în Bratca, şi nici prin Oradea, unde tatăl său pretindea că stă cu chirie.

În paralel, poliţiştii au încercat să-i prindă şi pe ceilalţi doi agresori, printre suspecţi numărându-se, potrivit documentelor din dosar, şi Călin Siminic, fratele cunoscutului fotbalist orădean Marius Siminic. Din lipsă de probe, însă, pista a fost abandonată, iar ancheta, începută în forţă în toamna lui 2006, s-a împotmolit după câteva luni.

Culmea e că, pe lângă că nu şi-au făcut treaba complet, procurorii au mai şi ţinut cazul prin sertare mai bine de 7 ani! Cine sunt ei? Fostul şef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, Mihai Chirilă, şi mai apoi Vasile Popa (foto), fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, în prezent suspendat şi judecat pentru fapte de corupţie.

Comportament de gangster

Aşa s-a ajuns ca un viol comis în 2006 să ajungă în faţa instanţei abia în 2013. Având în vedere perioada mare scursă de la comiterea faptei şi în condiţiile în care rechizitoriul se baza în principal pe declaraţiile martorilor, judecătorul Ciprian Hambaraş, cel chemat să dea verdictul în caz, a decis să facă propria cercetare şi să reaudieze toţi martorii, victima, dar şi pe violatorul ei, ambii plecaţi între timp din ţară.

Procesul, pornit pentru viol şi lipsire de libertate, s-a derulat în şedinţă secretă la Judecătoria Oradea până pe 11 martie 2015, când magistratul a pronunţat verdictul: 12 ani de închisoare cu executare. Pedeapsa este deosebit de aspră, cât una pentru omor, în condiţiile în care, de pildă, fostul avocat orădean Cosmin Moraru, cel care şi-a ucis soacra într-un acces de furie, a încasat 13 ani de puşcărie.

Judecătorul a considerat, însă, că ea este justificată, printre altele, de faptul că victima era minoră, iar autorul, deşi abia împlinise 19 ani la comiterea faptei, a avut o implicare esenţială. Costuţ a fost cel care a tăbărât pe tânără şi a obligat-o să urce în maşină, manifestând "o îndrăzneală infracţională deosebit de mare şi un dispreţ absolut faţă de valorile sociale, având comportament de gangster".

Fără probe

Soluţia a fost atacată de apărătorul lui Alin Costuţ la Curtea de Apel, avocatul Răzvan Doseanu reclamând în principal faptul că probele adunate nu demonstrează vinovăţia clientului său, care ar fi fost condamnat doar pe simple declaraţii, şi acelea contradictorii.

"Depoziţiile din timpul cercetării judecătoreşti nu l-au indicat pe clientul meu ca fiind cel care a agresat-o pe victimă. De fapt, acuzarea nu a putut prezenta nicio probă directă din care să rezulte că inculpatul a săvârşit nemijlocit faptele care i se impută. În aceste situaţii, în care probele nu sunt certe, se aplică regula «in dubio pro reo» potrivit căreia orice dubiu privind săvârşirea unei infracţiuni profită inculpatului. Iar în asemenea cazuri soluţia ce se impune este achitarea inculpatului", spune Doseanu.

De la 12 la 9

Pe de altă parte, avocatul a atras atenţia şi asupra faptului că de la data comiterii faptei şi până la întocmirea rechizitoriului au trecut 7 ani în care nu s-a lămurit identitatea coautorilor. "Se susţine că faptele au fost comise în participaţie, însă coautorii nu au fost identificaţi", reclamă avocatul.

Argumentele, însă, nu au fost luate în considerare de completul Curţii de Apel Oradea care, luna trecută, a decis să menţină soluţia Judecătoriei Oradea, scăzând doar cuantumul pedepsei pe care violatorul o are de ispăşit, de la 12 la 9 ani. Pedeapsă, oricum, peste "medie". Atâta doar că, între timp, Costuţ a plecat din nou din ţară şi, ca atare, n-a putut fi încarcerat. Deocamdată...


ACHITARE STRANIE
La Salonta, liber la viol...

În timp ce la Oradea pedeapsa pentru un viol e cât pentru un omor, la Salonta, localnicul Dorel Pop, un recidivist care a intrat peste o femeie în casă şi a violat-o cu cuţitul la gât, a fost achitat la Judecătoria locală pe considerentul că procurorii nu au prezentat suficiente dovezi pentru a susţinte acuzaţiile aduse, de viol şi violare de domiciliu.

Incidentul, petrecut în noaptea de 10 spre 11 august 2013, a fost prezentat pe larg de BIHOREANUL. Bărbatul a intrat în locuinţa victimei sale de 54 ani pe geam, mascat şi purtând mănuşi chirurgicale, i-a pus cuţitul la gât şi a violat-o, iar apoi a legat-o de mâini şi picioare, femeia reuşind să scape într-un moment de neatenţie a agresorului, când a sărit în stradă prin aceeaşi fereastră prin care acesta intrase şi a început să strige după ajutor, trezindu-şi vecinii.

Verdictul Judecătoriei Salonta este cu atât mai ciudat cu cât anchetatorii au adus suficiente probe împotriva individului: după comiterea faptei, câinele de urmă i-a condus pe poliţişti până la locuinţa violatorului, alibiul său - cum că a fost la o nuntă în noaptea cu pricina - a fost demontat, iar la prima audiere individul chiar şi-a recunoscut faptele, ba i-a mai şi însoţit pe oamenii legii la reconstituire, povestind în faţa camerei de filmat cu lux de amănunte modul în care a intrat în casa victimei şi cum a agresat-o.

Sinceritatea a fost, însă, de scurtă durată, căci după ce a fost pus sub învinuire Dorel Pop a venit cu un avocat, în prezenţa căruia a retractat tot, susţinând că primele declaraţii le-a dat forţat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Traiasca (in)justitia bihoreana!
Oare daca ar fi vorba de propriile persoane sau de propriile rude ori cunostinte, ar mai fi atat de blanzi judecatorii (precum cei din Salonta)?
Postat 22 Septembrie 2015, 16:18 de ChrisRock
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON