URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Septembrie 2013, 07:21

Justiţie cu (multe) zerouri: DNA cercetează încă o şpagă de 50.000 de euro, dată la Curtea de Apel

Justiţie cu (multe) zerouri: DNA cercetează încă o şpagă de 50.000 de euro, dată la Curtea de Apel DUO FORMIDABIL. Până nu demult colegi la Secţia Penală a Curţii de Apel Oradea, judecătorii Traian Munteanu (stânga) şi Mircea Puşcaş (dreapta) sunt acum colegi de dosar penal. La bine şi la greu, cum s-ar zice...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"TAF-istul" era avocatul care trebuia schimbat în funcţie de cerinţele judecătorului Mircea Puşcaş, iar magistratul era numit de către clienţii săi "Pădurarul", care a scos la mezat "pădurea", adică sentinţele. Acesta era codul folosit în discuţiile purtate de doi traficanţi de ţigări din Maramureş despre şpaga de 40.000 euro pe care urmau s-o achite judecătorului...

Cei doi contrabandişti nu erau la prima tranzacţie. Interceptaţi de procurorii DNA, maramureşenii se lăudau cum au plătit alţi 50.000 euro în 2009, pentru un verdict care i-a scăpat de arest. Verdict care, a descoperit BIHOREANUL, fusese dat tot la Curtea de Apel Oradea, de un complet condus de judecătorul Traian Munteanu. Anchetatorii au deschis un nou dosar penal, şi pe seama acelei afaceri, pentru a verifica dacă magistraţii erau mânjiţi!

Fumuri scumpe

În urmă cu două săptămâni, DNA Oradea a trimis în judecată doi traficanţi de ţigări din Maramureş, Petru Cocian şi Mihai Halas, care au oferit 40.000 euro mită judecătorului Mircea Puşcaş de la Curtea de Apel. Alături de traficanţi, a fost inculpat şi Puşcaş, laolaltă cu intermediarii şpăgii, Ioan Mihai Adrian şi Mihai Teleptean, cel din urmă un afacerist maramureşean, mutat de câţiva ani în Bihor şi bun prieten al lui Puşcaş.

În schimbul banilor, judecătorul ar fi trebuit să le reducă pedepsele de 9 ani de închisoare cu executare (Halas) respectiv 6 ani de închisoare cu executare (Cocian), dispuse de Tribunalul Satu Mare în procesul în care, alături de o a treia persoană, Nicolae Codrescu, respectivii erau acuzaţi de contrabandă, constituire de grup infracţional organizat şi dare de mită, fiindcă oferiseră unui poliţist de frontieră din Satu Mare 13.000 euro ca să poată introduce în ţară ţigări de 160.000 euro din Ucraina.

Judecată scumpă

BIHOREANUL a intrat în posesia rechizitoriului ce descrie cu lux de amănunte modul conspirativ în care au acţionat magistratul şi clienţii săi, limbajul codificat folosit pentru tranzacţia care urma să fie derulată, dar şi alte "combinaţii" făcute de Cocian şi Halas.

Potrivit procurorilor, aceştia au intrat în legătură cu judecătorul Puşcaş imediat după începerea procesului de la Oradea, iar la a doua înfăţişare au ştiut deja cât avea să-i coste "afacerea", chestiune dezvăluită de Halas într-o discuţie telefonică purtată cu un amic.

Halas: Ia, chiar azi am avut proces, acuma am venit acasă.

X: Da? Şi ce-i pe acolo?

Halas: Na, poate, poate va fi bine. Ştii, de la 9 ani, aşa cum am avut, o să-mi scadă la 4.

X: Aha.

Halas: Aici o să mă coste ... cam 40.000.

X: A? Nu vorbi! Nu vorbi mult!"

Din discuţie, reiese, în plus, că judecătorul orădean urma să-i scape pe contrabandişti şi de plata prejudiciului produs statului, adică valoarea accizelor pentru ţigările vândute la negru. "Deci la noi ne-a garantat peste 3 ani, 3 ani sigur jos, dacă nu 4... Prejudiciu, o p...! Nu va fi niciun prejudiciu", s-a lăudat Cocian.

Judecătorul "pădurar"

Pentru a stabili detaliile, Cocian şi Halas veneau în Oradea cu o zi-două înaintea termenelor de judecată, de obicei însoţiţi de intermediarul lor, Adrian Mihai, şi se întâlneau cu Mihăiţă Teleptean, amicul judecătorului, care lua legătura cu Puşcaş pentru a fixa paşii următori.  Cum Teleptean şi Mihai au afaceri forestiere, cei doi au folosit termeni specifici domeniului. Avocatul era "TAF-istul" care trebuia schimbat după cerinţele judecătorului Mircea Puşcaş, care la rându-i avea nume de cod "Pădurarul" şi trebuia să scoată la mezat "pădurea".

Procurorii anticorupţie spun că acesta ezita între a lua banii direct de la cei doi, adică "să cumpere pădurea", ori "să-i tragă la drum auto", adică să-i ducă să cumpere o maşină de la cumnatul său, dealer de maşini, pentru a disimula şpaga.

Adrian Mihai: Da' ai vorbit cu ăsta la pădure? (n.r. - Puşcaş)

Teleptean: Da, da, am vorbit.

Mihai: Aşa, şi tre' să merem încolo?

Teleptean: Păi, până miercuri... ştii că-s două variante, ţi-o zis ei, că ori că vor s-o cumpere... pădurea, ori că-l trage la drum auto, ştii?

Mihai: Exact!

Teleptean: Şi-o zis că până miercuri îmi spune exact ce îi mai bine, că dacă trebuie să tragă la drum auto atunci trebuie să schimbe TAF-istu' (n.r. - avocatul)"

Halas şi Cocian au acceptat pretenţia judecătorului de a schimba avocatul, iar pe 27 septembrie 2012 au mers cu Teleptean să vadă maşina cumnatului magistratului, Victor Cearnău. Era un BMW de lux, pe care maramureşenii trebuiau să-l cumpere la un preţ mai mare decât cel real, "ca să poată să... na, ca pe oameni", adică să le dea o soluţie favorabilă. Cum însă cei doi s-au codit, afacerea a căzut, iar magistratul le-a transmis că vor plăti banii cash, după finalizarea procesului. El este însă şi în prezent pe rolul Curţii de Apel Oradea, fiindcă între timp procurorii au intrat pe fir, şi protagoniştii au fost demascaţi...

Clienţi vechi

Din aceleaşi interceptări reiese că în 2009, în timp ce procesul traficanţilor se judeca la Tribunalul Satu Mare, Halas şi Cocian ar fi plătit alţi 50.000 euro pentru a fi eliberaţi din arest, măsură dispusă încă din timpul anchetei penale. Atunci, după cum singuri s-au deconspirat în convorbirile telefonice, şpaga s-a dat prin intermediul unui anume Dani din Sighetu Marmaţiei, tot cuiva de la Curtea de Apel Oradea, după ce iniţial Tribunalul Satu Mare le-a respins cererea de revocare a arestării preventive. Curtea a schimbat măsura arestului cu interdicţia de a părăsi ţara.

Soluţia, a descoperit BIHOREANUL, fusese dată de un complet din care făceau parte controversatul judecător Traian Munteanu ca preşedinte şi judecătoarele Adela Condrovici şi Corina Popovici. Fost preşedinte al Tribunalului Bihor, Traian Munteanu s-a pensionat în primăvara acestui an, după ce a fost pus sub învinuire tot într-un dosar al judecătorului Mircea Puşcaş, deschis pentru o mită de 50.000 euro cerută de la un evazionist din zona Marghitei, Ştefan Balla.

Soluţia dirijată de Munteanu în cazul traficanţilor de ţigări e motivată în doi peri şi trei rânduri, prin faptul că "temeiurile care au determinat arestarea preventivă au încetat şi nu există temeiuri noi care să justifice privarea lor de libertate". Faptul că decizia nu era cea mai strălucită o demonstrează şi opinia separată dată de judecătoarea Corina  Popovici, care a arătat că, dimpotrivă, "nu s-au modificat temeiurile care au determinat arestarea preventivă câtă vreme în cauză nu a început cercetarea judecătorească, iar faptele pentru care inculpaţii au fost trimişi în judecată sunt grave, mai ales că, aşa cum corect a reţinut şi instanţa de fond, fenomenul infracţional de natura celui reţinut în sarcina acestora tinde să devină tot mai extins şi, ca atare, consider că lăsarea lor în libertate în acest moment nu este oportună".

Dosar din dosar

Pentru noile suspiciuni de corupţie, procurorii DNA au disjuns cercetările şi au deschis un dosar penal separat, însă ancheta se arată de pe acum dificilă. Un motiv e că, deşi l-au identificat pe intermediarul Dani, acesta neagă că ar fi avut vreo legătură cu cei doi traficanţi. Pe de altă parte, dacă iniţial Cocian şi Halas au colaborat cu procurorii, după ce au fost arestaţi, în decembrie 2012, s-au răzgândit, şi-au retras declaraţiile şi au invocat dreptul la tăcere.

Cocian: Aici o fost momentul. Nu e adevărat, şi eu şi domnul nu băgăm oamenii la apă. Ne-am dus pe varianta că ne dă drumul, dar nu, noi mai bine stăm înăuntru decât să băgăm nişte oameni la apă care nu merită băgaţi, nu?

Halas: Da.

Dacă în povestea din 2009 lucrurile nu sunt încă clare, pe marginea celei din 2012 procurorii i-au trimis în judecată pe cei doi, pentru trafic de influenţă, dare de mită şi cumpărare de influenţă. Totodată, i-au inculpat şi pe Adrian Mihai, pentru complicitate la trafic de influenţă, şi pe Mihăiţă Teleptean, pentru trafic de influenţă, complicitate la dare de mită şi la luare de mită.

Cât despre judecătorul Mircea Puşcaş, cum deja se ştie, acesta este acuzat de luare de mită, doar că neagă. Păi, din moment ce nu i-a dat nimeni nimic, ce să fi luat?


CARIERĂ ÎN SCANDAL
Dreptate cu şpagă-n doi

Fost preşedinte al Tribunalului Bihor, Traian Munteanu mai este acuzat într-unul din dosarele penale ale judecătorului Mircea Puşcaş, cel deschis pentru o mită de 50.000 euro cerută de la un evazionist din zona Marghitei, Ştefan Balla. Bărbatul i-a denunţat pe ambii judecători din spatele gratiilor, unde îşi execută pedeapsa de 7 ani de închisoare cu care s-a ales, zicea el, pentru că n-a reuşit să plătească decât 20.000 euro din şpaga cerută. Munteanu a fost membru în completul care a pronunţat sentinţa finală în cazul lui şi, potrivit denunţătorului, cu el urma să-i rezolve Puşcaş achitarea.

Tot Munteanu a mai fost clientul DNA într-un alt mare scandal de corupţie din justiţia bihoreană, în 2001 fiind acuzat că împreună cu un coleg, Adrian Popa, primise 20.000 dolari pentru o sentinţă favorabilă dată controversatului afacerist Viorel Ştiube, acuzat de deţinerea unui dosar sustras din Parchet.

Trimiterea în judecată a judecătorilor a fost posibilă abia după ce Adrian Popa a recunoscut, într-un acces de sinceritate, că a beneficiat de 1.500 dolari din cei 20.000 luaţi de colegul său. Speriat, Popa a revenit ulterior asupra mărturisirii, s-a internat, şi-a scos un certificat de labil psihic şi a obţinut în final achitarea atât pentru sine, cât şi pentru Munteanu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
dl
Nu pot sa inteleg cum un astfel de judecator, care si-a rezolvat sa aiba act de labilitate psihica, de scapa nu e greu de inteles...dar daca ma puteti lamuri... ce se intampla cu dosarele si cauzele la care acest individ a dat hotarari/sentinte, etc... ce valoare mai au din moment ce e labil psihic? Daca va rog... raspundeti-mi si mie! Va multumesc anticipat!
Postat 23 Octombrie 2013, 22:34 de Stef
De unde
Dar de unde au astia atatea vile massini figuri ,de aici din corruptie la cel Mai analt nivel pentru ei nu exista lege fac ce vor cumpara pe toata lumea ask bate job de toti ai ignora pe toti ca ei pot gas a de smecheri
Postat 29 Septembrie 2013, 18:34 de Gabi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON