URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Aprilie 2016, 09:59

Justiţie cu dus-întors: Curtea de Apel a scăpat-o de puşcărie pe "Muma pământurilor" din Sînmartin, Livia Bara

Justiţie cu dus-întors: Curtea de Apel a scăpat-o de puşcărie pe 'Muma pământurilor' din Sînmartin, Livia Bara TRAGERE DE TIMP. Până să capete sentinţa de achitare, Livia Bara (foto) a folosit toate chichiţele pentru a tergiversa procesul, doar în apel obţinând nu mai puţin de 23 de amânări
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Decizie şocantă a Curţii de Apel Oradea, care vinerea trecută a transformat aproape un cincinal de puşcărie în libertate totală pentru fosta secretară a comunei Sînmartin, Livia Bara.

Trimisă în judecată de DNA fiindcă a dat unor pile şi rude terenurile comunităţii, femeia a fost scăpată de puşcărie pentru "lipsa tipicităţii obiective a cauzei", adică infracţiunea nu i s-ar încadra în tiparul legii. O sentinţă cu cântec, decisă de un judecător bucureştean ajuns la Oradea după ce fusese implicat în dosarul de corupţie al fostei şefe a DIICOT, Alina Bica, şi a cărui soacră e colegă de notărăşie cu Bara...

"Dispecer" imobiliar

Afacerile cu terenuri i-au mers ca unse secretarei din Sînmartin, Livia Bara, până în 2005, când prefectul Ilie Bolojan a descoperit că falsifica Hotărâri de Consiliu Local pentru a da terenuri unor politicieni, magistraţi, poliţişti şi oameni de afaceri. Sub pretextul schimburilor cu suprafeţe situate la periferiile satelor, în extravilan şi cu regim de utilizare agricol, deci fără valoare, Bara le oferea acestora terenuri în zona ce avea să devină celebră sub denumirea "Beverly Hills".

Forţată să demisioneze şi devenită între timp notar la Valea lui Mihai, Bara a fost iniţial investigată de Parchetul Bihor, iar în 2013 trimisă în judecată de DNA Oradea, pentru abuz în funcţie contra intereselor publice soldat cu un prejudiciu de peste 400.000 euro. "În 9 situaţii din 10, persoanele care au solicitat schimburi de terenuri au avut drept scop obţinerea de foloase necuvenite, în defavoarea Consiliului Local", arăta DNA, explicând că Bara întocmea referate în care valoarea terenurilor din proprietatea comunei era diminuată intenţionat: "Terenurile cedate de CL, fiecare în parte, avea o valoare mai mare decât terenul primit la schimb, cuantumul diferenţelor valorice fiind de 412.850 euro, ceea ce reprezintă prejudiciu cauzat CL".

Condamnată şi iertată

După doi ani, în ianuarie 2015, Tribunalul Bihor a găsit-o vinovată şi a condamnat-o pe Bara la 4 ani şi 2 luni de închisoare cu executare, pedeapsă la care a adăugat încă 8 luni, adică o treime dintr-o pedeapsă anterioară de 2 ani cu suspendare, dată în 2009 pentru şantajarea unei localnice. În plus, Tribunalul i-a interzis să mai ocupe 3 ani după ispăşirea pedepsei o funcţie publică. Bara a fost obligată şi la plata daunelor materiale de 412.850 euro către Consiliul Local Sânmartin, precum şi a 10.000 lei cheltuieli de judecată către stat şi a încă 35.000 lei cheltuieli judiciare către CL Sînmartin.

Vinerea trecută, Curtea de Apel Oradea a decis însă, surprinzător, achitarea Liviei Bara, invocând două argumente. În primul rând aplicarea legii mai favorabile inculpatei, adică faptul că după trimiterea ei în judecată noul Cod Penal şi Legea 78/2000 privind pedepsirea faptelor de corupţie au micşorat de la 3-15 ani la 2-7 ani pedepsele pentru abuzul în funcţie, iar în al doilea rând "lipsa tipicităţii obiective a cauzei", adică faptul că infracţiunea nu s-ar încadra în "tiparul" obişnuit al textelor legale ce sancţionează această infracţiune.

Chiar dacă au lăsat nesoluţionată acţiunea civilă exercitată de Consiliul Local pentru recuperarea prejudiciului, magistraţii au anulat obligaţia Liviei Bara de a achita cheltuielile judiciare şi i-au ridicat sechestrul de pe două vile şi o fermă din Sînmartin, plus de pe o casă din Valea lui Mihai.

Judecător salvator

Mihail UdroiuŞocanta achitare a survenit după un adevărat "balet" al magistraţilor. Unul din cei doi judecători la care a ajuns dosarul, Gabriela Ţarcă, a făcut cerere de abţinere, dar i-a fost refuzată, în timp ce o alta, Denisa Vidican, s-a "recuzat" şi ea, cererea fiindu-i accepată. În cele din urmă, dosarul a fost soluţionat de Ţarcă şi Antik Levente, dar aceştia au ajuns la blocaj. Cum rezultatul era "unu la unu", a fost format un aşa numit complet de divergenţă prin cooptarea unui al treilea magistrat, care a şi înclinat balanţa în favoarea inculpatei: Mihail Udroiu (foto), unul din autorii noilor Coduri penal şi de procedură penală, dar şi una dintre figurile controversate ale justiţiei româneşti.

Fost judecător la Tribunalul Bucureşti, Udroiu a fost consilier al fostei şefe DIICOT Alina Bica, numele său fiind prezent în dosarul întocmit acesteia de DNA, pentru că a făcut trafic de influenţă în favoarea afaceristului Bogdan Buzăianu, căruia i-a dat un document DIICOT în schimbul promisiunii unei excursii în Dubai. Udroiu s-a "exilat" obţinând în ianuarie 2015 transferul la Tribunalul Bihor, după care a avansat la Curtea de Apel Oradea. De ce tocmai aici? Pentru că soţia sa e orădeancă de origine. Iar mama soacră, întâmplător sau nu, e notărăşiţă, la fel ca inculpata proaspăt achitată...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
MULTUMESC
@eutanasiu: Ca fapt divers , în fruntea ANRMAP a fost la un moment dat avocatul IMPACT-ului, Dan Lucian Vlădescu ! În problema Camerei de Conturi a județului Bihor ! Am făcut o sesizare în altă speță ! IMPACT-ul nu a finalizat lucrările în termenul de 1200 zile. Au verificat , mi-au dat dreptate , au impus înregistrarea în contabilitatea PMO a sumei de 1.500.000 E cu titlu de penalități datorate de IMPACT ! S-a ajuns în instanță ( Dosar 9297/111/2010 T.B. ) , m-am rugat de Bolojan vreo doi ani să mă propună martor ( aveam documente, fotografii ) ! NU A VRUT ! ( între timp intervenise pacea ). CLO, Primăria și AIO au pierdut procesul ! Banuiesc că a fost NON COMBAT din partea PMO ! Mai există calea de atac a apelui ( sigur va fi promovată dar în același stil astfel încât Bolojan să scape de belea iar IMPACT să rămână cu 1.500.000 E ). În speța cu contractele FALSE de care a uzitat IMPACT aproape că m-am băgat cu forța pe ușa Poliției să depun mărturie, habar n-am dacă s-a finalizat sau nu iar dacă da CUM ? Se joacă la nivel înalt ! Dar mulțumesc pentru sfaturi, am să analizez pe îndelete. Chiar dacă au trecut 11 ani de atunci….
Postat 12 Aprilie 2016, 12:45 de TDS
@TDS
Pornind de la datele publice din dosarul IMPACT, în calitate de beneficiar final al rezultatului procedurii de achiziţie publică supusă O.G. 34, un prim pas ar fi o sesizare adresată ANRMAP. Astfel, instituţia este obligată să controleze şi apoi să se pronunţe cu privire la legalitatea procedurii. (probabil că răspunsul va fi acelaşi cu cel primit de mine într-o altă speţă – faptele s-au prescris). Caz în care s-ar confirma că eventualele nereguli există. Acest lucru, cel mult, i-ar scuti pe cei responsabili de plata unor amenzi (fie ele şi penale). Din acest punct, următorul demers ar fi o sesizare către Curtea de Conturi a României care să aibă răspunsul ANRMAP ataşat, instituţie care are competenţa şi obligaţia de a verifica aspectele „punerii în practică” / executării contractului încheiat şi derulat ca urmare a rezultatului procedurii de atribuire. Dacă în contractul individual de muncă nu aveţi clauze care să vă „împiedice”, este recomandabil ca anterior sesizării Curţii de Conturi să depuneţi la DNA BUCUREŞTI o sesizare identică, transmisă prin poştă cu confirmare de primire pe care, la rândul ei, să o ataşaţi. În formula de adresare către Curtea de Conturi, de asemenea să menţionaţi: Către Curtea de Conturi…. Spre ştiinţă DNA BUCUREŞTI. Ar fi de preferat să formulaţi sesizările printr-un avocat (care să NU fie din Oradea – vă pot recomanda o persoană de maximă probitate morală (pe cale de dispariţie în sistemul judiciar – nu persoana)). Toate acestea îi vor face pe oficiali maxim de atenţi atunci când studiază dosarul şi foarte circumspecţi pe procurorii şi judecătorii care cercetează şi decid în acest caz. Chiar şi ritmul cercetării se va schimba brusc. În plus, prin declararea ca neconstituţională a posibilităţii de a clasa „în interesul legii” plângerea penală de către procuror, aveţi şi norocul unui posibil final fericit/corect. Un răspuns al ANRMAP prin care ar constata că procedura de licitaţie s-a desfăşurat corect nu ar fi un dezavantaj. Din contră. Pornind de la cele stabilite prin caietul de sarcini, confirmate de hotărârea comisiei de atribuire, derularea contractului indică suficient de clar eludarea condiţiilor din documentaţia de atribuire. Abia în această situaţie, după părerea mea (pasionat de activitatea doamnei Borbei şi a domnului Vila), Bolojan îşi va da, la rândul lui, doctoratul în drept.
Postat 12 Aprilie 2016, 12:24 de eutanasiu
GURA TA
În această fază BOLOJAN NU ARE NICI O RESPONSABILITATE. TIMP DE CINCI ANI MI-A DAT DREPTATE PERMANENT ( există dovezi CLARE în acest sens !). Dar a venit anui 2013 când BOLOJAN a căzut la o PACE BIZARĂ cu agentul economic ! După ce i-a făcut și PLÂNGERE PENALĂ ( iar există dovezi, am depus mărturie în Dosarul de urmărire penală ! , nu șiu cum s-a finalizat sau dacă s-a finalizat ! ) s-au pupat în Piața Unirii ! Dar s-au PUPAT DIRECT PE GURĂ !
Postat 12 Aprilie 2016, 08:45 de TDS
ÎNCĂ O EXPLICAȚIE
@1 Nu cred că m-am supărat efectiv ! Mai încerc o dată să explic ! A avut loc o LICITAȚIE PUBLICĂ ! Organizată de Consiliul Local Oradea ( șefa LICITAȚIEI Biro Rozalia Ibolya ). Agentul economic câștigă LICITAȚIA pe un anumit PREȚ ! NU-L RESPECTĂ ! Consililul Local era obligat să urmărească respectarea termenilor LICITAȚIEI I( că de-aceea s-a organizat LICITAȚIA , altfel nu era nevoie de ea ). CLO nu face public contractul de asociere dintre CLO și agentul economic ( am confirmarea scrisă semnată DACIN și BOLOJAN ! ). Și-atunci dacă nimeni nu-mi spune, nu este nimic public, eu de unde să știu ? ÎN ASTA A CONSTAT ÎNȘELĂCIUNEA ! Cum o puteam evita la acel moment ? POATE MĂ ÎNVEȚI TU ! Pănă la urmă dacă analizez bine judecătorii Manoliu , respectiv Tătar au zis în felul următor Agentul economic ți-a propus un preț , l-ai acceptat ! Păi da, dar dacă eu știam de LICITAȚIE în sensul de a cunoaște exact ce preț S-A LICITAT ( CLO trebuia să mă atenționeze) mai semnam un contract cu agentul economic la un preț mai mare? Acu’ pe bune, zi și tu... TU CUM AI FI EVITAT ÎNȘELĂCIUNEA ?
Postat 12 Aprilie 2016, 08:37 de TDS
Si te-ai suparat pe mine!
Cand eu am afirmat ca esti slab pregatit ( incompetent ), cele doua facultati nu te-au ajutat ca sa nu iei teapa, ai facut tensiune si ai inceput sa scrii cu majuscule. Eu zic sa o contactezi pe doamna, sa te dai bine pe langa ea, ca poate se lipeste si de tine ceva din ceea ce ar trebui sa fie pregatirea pentru afaceri.Daca iti iese te-ai scos si tu si noi ( scapam de tine ),bafta!
Postat 11 Aprilie 2016, 21:25 de 1
TIPICITATEA PMO
" lipsa tipicitatii ! Evident , noi , oamenii de rand nu intelegem gandirea superioara a judecatorilor ! Si ma mai miram eu de solutia din propriul dosar ! Data de Ioana Dina ! Cred ca si la mine " lipsea tipicitatea " ! Pai e tipic sa te insele un agent economic cu complicitatea Primariei ? Nu e ! Deci a lipsit tipicitatea !
Postat 11 Aprilie 2016, 19:44 de TDS
!!!
Cam asta e justitia...
Postat 11 Aprilie 2016, 11:28 de Tinas
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON