URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Decembrie 2017, 08:07

Justiţie cu două feţe: După ce au vrut-o condamnată, procurorii cer iertarea doctoriţei Călinescu de malpraxis în cazul Patriciei Aktaa

Justiţie cu două feţe: După ce au vrut-o condamnată, procurorii cer iertarea doctoriţei Călinescu de malpraxis în cazul Patriciei Aktaa PROCES CU PROTESTE. Sute de persoane au participat la protestul organizat anul acesta în faţa Palatului de Justiţie de mama Patriciei Aktaa. Încrâncenarea cu care Delia Scorţe îşi poartă războiul nu doar în sala de judecată, ci şi în stradă, i-a fost reproşată de altfel de doctoriţa Georgeta Călinescu. "M-a oprit pe coridorul Judecătoriei să-mi spună că nu are pentru ce să-şi ceară iertare. Ba ne-a şi acuzat că din cauza noastră s-a îmbolnăvit de cancer", a povestit Delia Scorţe
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Situaţie nemaiîntâlnită la ultimul termen al procesului în care Curtea de Apel o judecă pe Georgeta Călinescu, doctoriţa de la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Municipal inculpată pentru uciderea din culpă a Patriciei Aktaa, fetiţa de 5 ani decedată după o infecţie digestivă.

În vreme ce procurorii Parchetului Oradea au vrut-o condamnată pe doctoriţă, atacând ca nelegală sentinţa prin care Judecătoria o achitase, colegii lor de la Parchetul Curţii cer acum instanţei, pur şi simplu, să respingă acţiunea pe motiv că ar fi... nefondată!

I-au luat şansa la o şansă

Patricia AktaaÎn 2010, BIHOREANUL a prezentat pe larg cazul Patriciei (foto), fetiţa de 5 ani care a murit în în urma unei intoxicaţii cu Salmonella, după ce mâncase cremeş la o aniversare, la fel ca alţi 11 participanţi. Dintre toţi, doar ea n-a supravieţuit. Internată pe 22 mai la Spitalul de Boli Infecţioase (pe atunci de sine stătător), fetiţa a murit în noaptea de 23/24 mai. Toxiinfecţia, spuneau medicii, a declanşat o aşa numită coagulare intravasculară diseminată (CID), adică o serie de cheaguri care i-au invadat organele, şansele de supravieţuire fiind, în astfel de cazuri, de cel mult 5%, şi doar în secţii de urgenţă, unde i se putea administra plasmă.

Patricia a fost privată, însă, de acea minimă şansă. Deşi intrase în comă la ora 22, cu febră de 42 °C, a fost transferată la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Municipal după mai bine de 3 ore, timp în care medicul de gardă, Georgeta Călinescu, a tratat-o doar cu antifebrile şi comprese cu apă rece, vizitând-o de trei ori şi cerând rudelor s-o facă să tacă, deoarece gemetele ei îi deranjau pe ceilalţi pacienţi.

Alba-neagra

Familia s-a plâns întâi Colegiului Medicilor, care a respins ipoteza unei culpe medicale, apoi şi procurorilor. Ancheta Parchetului Oradea s-a urnit însă fără mare grabă. Abia în 2 iunie 2015, la mai bine de 5 ani după moartea Patriciei, timp în care s-au audiat mai mulţi medici şi s-au cerut păreri ale unor specialişti, procuroarea Adela Stamatiu a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva doctoriţei Călinescu, pentru ca, două luni mai târziu, fără să administreze între timp vreo probă, să se răzgândească subit şi să claseze cazul.

Semnată pe 14 septembrie 2015, ordonanţa de clasare a fost întărită de prim-procurorul Gheorghe Vidican, dar familia fetiţei a refuzat aă accepte decizia, atacând-o în instanţă. Un an mai târziu, au câştigat prima şi singura lor bătălie de până acum, Judecătoria Oradea şi apoi Tribunalul Bihor dispunând începerea procesului împotriva doctoriţei, inculpată din nou pentru ucidere din culpă. Procesul a fost preluat de vicepreşedinta Judecătoriei, Crenguţa Crăciun, care pe 28 aprilie 2017 a şi pronunţat un verdict. De achitare, pe motiv că fapta imputată acesteia nu există, chiar dacă de data aceasta procurorii ceruseră condamnarea.

Pacienta e de vină

În opinia judecătoarei, Călinescu nu putea fi considerată vinovată deoarece pacienta n-a murit din cauza diagnosticării greşite sau a tratării necorespunzătoare a toxiinfecţiei, ci ca urmare a unei complicaţii "care nu poate fi, din păcate, anticipată şi tratată".

Concluzia a revoltat-o pe mama fetiţei. "Să spui că fapta medicului nu există e ca şi cum ar fi natural ca o fetiţă de 5 ani să moară. Inculpata nu a făcut nimic pentru ca pacienta să aibă o şansă la viaţă, deci trebuie să răspundă", a comentat ulterior avocatul familiei, Răzvan Doseanu.

Soluţia de achitare a fost atacată, ca nelegală, de astă dată şi de reprezentanţii Parchetului Oradea. Cei care iniţial o exoneraseră pe doctoriţă au cerut condamnarea ei, la unison cu familia micuţei.

La loc comanda

Reluate în iunie la Curtea de Apel, dezbaterile s-au terminat pe 14 noiembrie cu o surpriză de proporţii furnizată de procurorul de şedinţă Tiberiu Sigheartău, de la Parchetul Curţii. După ce pe tot parcursul dezbaterilor nu a pus nicio întrebare relevantă inculpatei sau martorilor, acesta a cerut judecătorilor să respingă apelul colegilor de la Parchetul local, ca neîntemeiat, poziţionându-se de partea inculpatei căreia ar fi trebuit să-i ceară condamnarea.

Motivul? Contactat de BIHOREANUL, procurorul Sigheartău a refuzat să comenteze, iar la solicitarea scrisă a răspuns, în final, şeful Parchetului Curţii, Aurel Mascaş. Acesta a transmis că în instanţă, "procurorii sunt liberi să prezinte în instanţă concluziile pe care le consideră întemeiate, conform legii şi probelor administrate în cursul procesului penal" iar atunci când apreciază că nu au suficiente dovezi pentru condamnare, "au obligaţia de a pune concluzii de achitare sau de încetare a urmăririi penale".

Decizie asumată

Procurorul general n-a oferit detalii, pentru că "este o cauză în curs de judecată", dar a precizat că părerile procurorilor "nu sunt obligatorii pentru instanţe", iar "condamnarea se pronunţă doar dacă instanţa constată, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că fapta există, constituie infracţiune şi că a fost săvârşită de inculpat".

Deşi procurorul general lasă să se înţeleagă că decizia de a renunţa la acuzaţii ar fi aparţinut strict procurorului de şedinţă, în realitate strategia în procese ar trebui să fie stabilită, la nivel de parchet, în şedinţe de analiză la care participă şi conducerea unităţii, fiind susţinută doar, în faţa instanţei, de procurorii Secţiei Judiciare.

În aşteptare

Decizia Curţii de Apel, care va fi definitivă, trebuia pronunţată pe 29 noiembrie, dar completul format din judecătorii Antik Levente şi Gabriela Ţarcă a amânat verdictul pentru 8 decembrie.

Soluţia e aşteptată nu doar de părţile implicate, ci şi de medici, în acest caz nefiind invocat un caz explicit de malpraxis, cu un diagnostic sau un tratament greşit, ci o conduită des reclamată şi niciodată sancţionată penal în Bihor: indiferenţa medicului faţă de pacient, neglijarea lui. O atitudine care Patriciei i-a fost fatală şi care, dacă va fi sancţionată, poate crea un precedent. Depinde numai de judecători...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Sper ca aceeaşi doctoriţă să-i trateze pe toţi. Şi numai ea!
.
Postat 06 Decembrie 2017, 17:55 de eutanasiu
!!!
Ce chestie...magistratii nu trebuie sa raspunda...acum nici medicii??
Postat 06 Decembrie 2017, 14:33 de Tinas
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON