URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Martie 2012, 08:31

Justiţie chioară: A împuşcat un bărbat în ochi, dar procurorii zic că a tras fără să vrea

Justiţie chioară: A împuşcat un bărbat în ochi, dar procurorii zic că a tras fără să vrea ORBIT DIN GLUMĂ. Constructor specializat în restaurări, Romeo Trifan (foto) nu va mai putea urca niciodată pe schele. Acum, speră doar să nu-şi piardă complet vederea la singurul ochi care i-a mai rămas întreg de pe urma unei glume nesărate făcute de un om beat şi fără minte
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un bărbat din Oradea a rămas fără ochiul stâng şi este pe cale să-şi piardă vederea şi la cel drept după ce a fost împuşcat în curtea unui atelier al cooperativei Arta Crişana din Oradea Atacatorul său, Ioan Chiş, mecanic la societatea cu pricina, era băut şi a scos două arme din dulapul atelierului, cu care a tras, zice el, din glumă, şi fără să ştie că una avea proiectil pe ţeavă.

BIHOREANUL a descoperit că, în urma sinistrei întâmplări, agresorul a fost scos basma curată şi a scăpat doar cu un proces de vătămare corporală din culpă, la fel ca în cazul unui accident de circulaţie provocat neintenţionat. Asta, pentru că procurorii au tratat ancheta doar la suprafaţă, fără să se întrebe măcar cum a ajuns individul să fluture două arme de tir sportiv într-o firmă plină cu oameni, în condiţiile în care acestea se păstrează acasă, sub lacăt, şi se folosesc doar în poligon. Şi unde mai pui că una era încărcată, iar cealaltă nici măcar nu era înregistrată!

Împuşcături în curte

Incidentul s-a petrecut anul trecut, pe 20 mai, în curtea atelierului Arta Crişana din cartierul Velenţa, unde Romeo Trifan a intrat împreună cu un prieten ca să-şi recupereze două flexuri lăsate la reparat şi unde atacatorul său, Ioan Chiş, lucra ca mecanic. "Iniţial am lăsat flexurile la el dar, cum nu le-a putut repara, le-am dat altuia. Când m-am dus să le iau, m-am întâlnit şi cu Chiş. Discutam cu un coleg de-al lui, şi m-a rugat, ca înainte să plec, să mă duc să-i cumpăr un flacon de bere. Era deja băut, dar i-am zis că mă duc, doar să-mi dea bani", povesteşte Trifan.

Chiş a intrat în atelier, iar după câteva minute a reapărut. Era fără banii de bere, dar cu câte o puşcă în fiecare mână. "Mi-aduc aminte că şi-a împreunat mâinile, lipind armele una de cealaltă, şi a apăsat pe trăgace. Am simţit că îmi ia capul foc", explică victima.

Dintr-o operaţie în alta

Şocat de cele întâmplate, prietenul lui Trifan a sărit să-l sprijine, iar unul din colegii lui Chiş a sunat la 112. "Nu mai vedeam nimic, Simţeam doar cum curge sângele din ochi, eram ameţit, mă durea capul, iar ochiul stâng îmi era pur şi simplu ieşit din orbită", spune Trifan.

Bărbatul a fost transportat la Spitalul Judeţean, iar de acolo la Cluj, la Clinica de de Oftalmologie. Medicii l-au introdus imediat în sala de operaţie, încercând să scoată proiectilul blocat în spatele orbitei ochiului stâng şi lipit de nervul optic. Din nefericire, fără succes. Nu au reuşit să-i salveze ochiul stâng, definitiv compromis de metalul care i-a perforat retina.

Mai mult decât atât, proiectilul a rănit nu doar ochiul, ci şi nervul optic, motiv pentru care Trifan s-a ales cu o miopie forte şi la ochiul drept. "Din Cluj am plecat în Italia, la o clinică de acolo. Dar n-au putut să mă ajute prea mult. Mi-au făcut o proteză siliconată la ochiul stâng, să nu fiu diform. Îl pot chiar mişca, dar atât", povesteşte omul.

În total, din mai anul trecut Trifan a fost internat de 11 ori în spital şi a fost supus la 4 intervenţii chirurgicale, din cauza complicaţiilor suferite în urma împuşcăturii. Medicii refuză să-i scoată proiectilul, de teamă să nu-i rănească şi mai tare nervul optic şi să-i accentueze şi mai tare miopia şi îl tratează cu antiinflamatoare şi analgezice, pentru a-i ameliora durerile de cap provocate de corpul străin care i-a rămas înfipt în cap.

"Eram disperat, am suferit şi o cădere nervoasă. Aveam contracte în Italia, echipă cu care restauram clădiri istorice, iar acum umblu prin spitale", spune Trifan.

Poliţia zice că-i grav...

Iniţial, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase (SAESP) au început urmărirea penală împotriva lui Chiş pentru vătămare corporală gravă şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, aducând ca argument faptul că bărbatul, posesor de autorizaţie port-armă, a încălcat cu bună ştiinţă normele obligatorii în domeniu. Asta pentru că Legea 295/2004 spune că posesorii de arme nu au voie în nicio situaţie să îndrepte armele spre altă persoană dar nici să le ţină ori să le folosească în alte locuri decât cele înscrise în autorizaţia care le-a fost emisă. În cazul lui Chiş, păstrarea fiind obligatorie la domiciliu, iar utilizarea doar în poligonul sportiv.

Mecanicul nu dădea, însă, doi bani pe reguli. Poliţiştii au descoperit că omul ţinea în dulapul de la serviciu, la îndemâna tuturor, puşca proprie de tir şi muniţia necesară, dar şi o altă armă, tot de tir sportiv, lăsată pentru recondiţionare de un amic de-al său, Vasile Mărcuţ, care avea seria ştearsă şi nici nu era înregistrată în evidenţele SAESP.

... Parchetul vede doar o greşeală

Ce căuta Chiş cu arma la lucru, nu s-a mai ostenit nimeni să afle, la fel cum nimeni nu s-a gândit să-l trimită la teste de sânge, pentru a-i stabili alcoolemia, chit că până şi el a recunoscut că a băut în ziua cu pricina "o bere la un local din apropiere".

Bărbatul a recunoscut şi că a tras spre victimă, dar a pretins că a făcut-o, vezi Doamne, în glumă, şi fără să ştie că arma era încărcată. "Recunosc şi regret fapta comisă. Arăt faptul că îl cunosc bine pe Trifan, dar mă ţinea de vorbă mult şi nu aveam randament la muncă. Am vrut să-i fac o glumă. Am scos armele şi am ieşit în uşa atelierului, iar când Trifan s-a apropiat la vreo 2 metri, le-am ridicat spre el şi am tras. Când am văzut că ţipă, am crezut că glumeşte şi el. Abia când am văzut sângele, mi-am dat seama ce s-a întâmplat", a declarat Chiş.

Ca urmare, înduioşat probabil de regretele omului, pe 9 ianuarie acest an, procurorul Ovidiu Murariu i-a schimbat încadrarea juridică, din vătămare corporală gravă, în vătămare corporală culpă. Ca şi când nu a nenorocit pe viaţă un om, ci ar fi provocat de pildă, neintenţionat, un banal accident de circulaţie. Ordonanţa de schimbare a încadrării nici măcar nu este motivată, aşa cum ar fi obligatoriu în astfel de cazuri, cu descrierea argumentelor ce au condus la schimbarea acuzaţiilor, iar o zi mai târziu cercetările au şi fost închise, dosarul fiind trimis judecătorilor.

Să le ceară judecătorilor

"Vreau doar să răspundă pentru ce a făcut, nu să scape!", se plânge acum victima lui Chiş, nemulţumit că, în loc să-i reprezinte lui drepturile, procurorii l-au făcut "scăpat" pe atacator. "Am cheltuit până acum peste 17.000 de euro pe medici şi tratamente, am rămas infirm pe viaţă, ca urmare voi solicita şi despăgubiri morale. Deocamdată nu ştiu cât", spune Trifan.

Într-adevăr, diferenţa e mare între cele două încadrări. Dacă pentru vătămare corporală gravă pedepsele sunt între 2 şi 10 ani de închisoare, pentru vătămare corporală din culpă agresorul poate scăpa cu o amendă penală ori cu o pedeapsă de maxim 2 ani de închisoare. Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, Gheorghe Vidican, spune, însă, că verdictul final aparţine oricum instanţei de judecată. "Dacă partea vătămată e nemulţumită de încadrarea juridică, poate să ceară acum judecătorului să o schimbe", susţine prim-procurorul, care e convins însă că decizia colegului său a fost corectă şi cu temei.

"Cel mai probabil nu au fost probe care să dovedească faptul că agresorul a comis fapta intenţionat. Dacă nu se poate dovedi intenţia, se poate reţine doar culpa", arată Vidican. Dar oare dacă unui procuror i-ar fi făcut cineva o asemenea "glumă", soluţia ar fi fost aceeaşi?


OBLIGAŢII
Reguli stricte privind armele

Legea privind regimul armelor şi muniţiilor prevede că posesorii autorizaţi de arme neletale, cum este şi puşca de tir sportiv, au obligaţia să le păstreze la domiciliu, asigurate, astfel încât să nu aibă acces la ele alte persoane. Manevrarea lor se face doar cu autorizaţie prealabilă de la Poliţie şi numai în anumite ocazii, cum ar fi ducerea la un armurier sau folosirea lor în competiţii.

În autorizaţie se menţionează perioada în care armele urmează să fie transportate în afara locului unde sunt păstrate, motivul pentru care acestea se transportă, traseul utilizat, destinaţia şi condiţiile în care trebuie asigurată arma în timpul transportului. În cazul armelor cu aer comprimat, destinate tirului sportiv, acestea pot fi folosite doar într-un poligon special amenajat şi autorizat.

Nerespectarea reglementărilor constituie contravenţii şi se sancţionează, după caz, cu amenzi între 100 şi 5.000 lei, cu suspendarea sau chiar anularea autorizaţiei de port-armă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Asta e Vidican !
Asta e prim procurporul Vidican Gheorghe! Te placi la el , si nici macar nu iti citeste plangerea, iti da un raspuns in bataie de joc care e copy&paste! E mai rau ca Gavra acest domn !
Postat 30 Mai 2012, 18:49 de BauBau
Aplica legea talionului, ce sa astepti de la (in)justitie ?!
Scoate-i si tu un ochi ! Si spui ca ai facut o ,,gluma'' !
Postat 22 Martie 2012, 17:16 de .
OAMENI si pe urma CALAI , ambele variante sunt recomandate
sa fie sanatos o sa primesca daune , pacat de OCHI stati linistiti ca acum stie ca viata lui depinde numai si numai de el, oamenii din cauza omisiunii intentionate a legislatiei interpreteza DREPTATEA in favoare lor, dar DREPTATEA este o baLanta :rau si bine :))) deci luati si cititi CODUL penal, codul civil nu va pierdeti vremea in carciumi, cu femei ca va pierdeti ce aveti mai de PRET : o viata sanatoasa.Putem trai si in MINCIUNA dar COSTA !
Postat 22 Martie 2012, 09:43 de hai sa fim
OAMENI si pe urma CALAI , ambele variante sunt recomandate
daca a fost accidental glontul tras cum sa l acuzi ca a premeditat si era si beat, victima ce a facut s a pus in fata GLONTULUI !!!! hai sa intelegem DREPTATEA cat timp nu exista cazul FORTUIT adika inevitabil nu poti sa l faci pe altul VINOVAT ca tu nu dai nimic pe viata ta, ganditi rational TU esti singurul raspunzator de VIATA ta nu altii, daca nu poti evita impactul atunci da ai FOST abuzat, ti s a incalcat dreptul de a te putea apara.
Postat 22 Martie 2012, 09:37 de hai sa fim
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON