URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Decembrie 2013, 07:26

Judeţ de sonde: Jumătate din suprafaţa Bihorului a fost concesionată pentru exploatări petroliere

Judeţ de sonde: Jumătate din suprafaţa Bihorului a fost concesionată pentru exploatări petroliere HARTA ÎMPĂRŢELII. Cele patru perimetre petroliere concesionate în Bihor se întind de la nordul la sudul judeţului şi de la graniţa cu Ungaria până în zona deluroasă şi montană a judeţului. Harta perimetrelor e ca un tort uriaş, din care companiile şi-au tăiat câte o felie de sus până jos
Judeţ de sonde: Jumătate din suprafaţa Bihorului a fost concesionată pentru exploatări petroliere CARE INTERES? Imediat ce localnicii au conştientizat riscul ca staţiunea să devină poligon de încercare pentru fracturarea hidraulică, pe indicatorul de intrare în Felix a fost montată o "anexă" ce anunţă vizitatorii că intră într-o "staţiune turistică de interes naţional". Şi, deci, că nu e normal ca între bazinele cu apă geotermală să fie plantate şi sonde...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De la graniţa cu judeţul Satu Mare până la cea cu Aradul, de-a lungul frontierei cu Ungaria, Bihorul ar putea ajunge un imens câmp de sonde pentru extracţia de ţiţei şi de gaze, inclusiv din categoria celor de şist.

Încă de acum trei ani, statul a concesionat resursele subterane unor companii străine, cărora de anul trecut a început să le avizeze,  prin Hotărâri de Guvern, acorduri petroliere pentru mai bine de 4.000 de kilometri pătraţi, adică mai mult de jumătate din suprafaţa judeţului. Pentru trei din cele patru perimetre, întinse pe 3.000 de kmp, două companii au şi primit deja undă verde să înceapă lucrările.

Deşi tot mai mulţi bihoreni se tem că firmele vor sfredeli pământul pentru a exploata gaze de şist, cu toate riscurile aferente, niciun oficial n-a vorbit deschis despre ce înseamnă concesionările şi despre pericolul ca Bihorul să fie transformat într-o uriaşă platformă petrolieră. Unii politicieni s-au grăbit să promită că oamenii nu vor avea de suferit, ci doar de câştigat. Cu ce preţ, însă, nimeni nu ştie...

De trei ani

În Bihor, chestiunea gazelor de şist a început să fie cunoscută anul trecut, când s-a aflat că patru perimetre pentru explorare-dezvoltare-exploatare petrolieră (EX-1 Voivozi, EX-2 Tria, EX-3 Băile Felix şi EX-4 Tulca) au fost concesionate, încă din 2010, de către Agenţia Naţională de Resurse Minerale unor companii străine, timp de 30 de ani, pentru exploatarea acestui tip de gaze.

Chimic identice cu gazele naturale convenţionale, gazele de şist se găsesc la adâncimi mult mai mari, captive în roci impermeabile precum cărbunele ori şisturile argiloase. Singura metodă folosită pentru extragerea lor este fracturarea hidraulică, adică pomparea în subteran a unui amestec de apă cu diverse substanţe chimice care să dizolve rocile. Ce fel de substanţe nu se ştie exact, companiile petroliere invocând secretul tehnologic. Cert e că tehnica a născut controverse aprinse în America şi în Europa, unde contestatarii au dezvăluit că efectele sunt devastatoare: contaminarea pânzei freatice, consumarea unor cantităţi de apă uriaşe, deşertificarea solului şi chiar generarea de seisme.

Exclusiv pentru străini

Deşi la acea vreme niciun oficial n-a scos măcar un cuvânt despre acest lucru, toate cele patru perimetre din Bihor au fost atribuite încă de acum trei ani unor companii străine, prin licitaţii speciale, denumite runde de concesionări. În urma acestora, Perimetrul Voivozi a fost dat companiilor MOL Ungaria şi Expert Petroleum, iar cel denumit Tulca a ajuns pe mâna unei firme anonime din Marea Britanie, Clara Petroleum Ltd., care în acte are un singur angajat. Dreptul de explorare şi exploatare în perimetrele Tria şi Băile Felix l-a obţinut compania canadiană East West Petroleum, care după un an şi-a vândut 85% din drepturile aferente licenţei către NIS Petrol, o subsidiară a gigantului rus Gazprom.

Semnate de ANRM în 2010, acordurile au început să fie validate prin Hotărâri de Guvern în ultimul an. În decembrie 2012, Guvernul Ponta a avizat acordurile pentru Tria şi Tulca, iar în urmă cu trei săptămâni pe cel din Băile Felix, doar acordul pentru Voivozi neavând încă parafa Executivului.

Secret spart

Deşi subiectul suscită un uriaş interes public, scoţând mii de oameni în stradă în acţiuni de protest, nicio instituţie nu a oferit explicaţii privind denumirea şi întinderea fiecărui perimetru, sumele încasate pentru concesiuni, sumele estimate a fi obţinute din redevenţe, valoarea zăcămintelor şi tipul acestora, riscurile pe care le implică exploatările. Mai mult, nici măcar când s-a aflat că unul dintre perimetre include şi Băile Felix, autorităţile nu au furnizat vreo lămurire concretă, ci doar au promis că nu vor răsări sonde în staţiune.

Cu toată secretomania, BIHOREANUL a intrat în posesia unora dintre aceste informaţii şi le dezvăluie în premieră. Ele relevă în primul rând întinderea şi cuprinderea fiecăruia din cele patru perimetre: trei dintre acestea - Tria, Băile Felix şi Tulca - se află exclusiv pe teritoriul Bihorului, iar unul - Voivozi - continuă şi în judeţul Satu Mare. Fiecare perimetru are aproximativ 1.000 de kilometri pătraţi, ceea ce face ca, însumate, cele patru perimetre să depăşească 4.000 kmp. Dat fiind că suprafaţa întregului judeţ este de 7.544 kmp, sondele vor putea fi plantate, practic, pe jumătate din teritoriul Bihorului, excepţie făcând, probabil din cauza costurilor, doar zonele ridicate.

Printre sate

Potrivit hărţilor geologice, cele patru perimetre ocupă toată zona de câmpie a judeţului, curgând, de la nord spre sud, unul sub celălalt. La vest, ele sunt delimitate de graniţa cu Ungaria, iar la est se termină la îmbinarea dintre dealurile şi munţii judeţului.

Întins pe 1.089 kmp, perimetrul Tria începe din sudul oraşului Săcueni, având extrema estică în zona Pădurea Neagră. În jos, perimetrul e delimitat printr-o linie dreaptă care trece pe deasupra localităţilor Sântandrei, Oradea, Husasău de Criş şi Cuieşd (comuna Brusturi), cuprinzând 15 unităţi administrativ-teritoriale: Oradea, Paleu, Biharia, Cetariu, Sălard, Sârbi, Ciuhoi, Derna, Popeşti, Spinuş, Chişlaz, Tăuteu, Săcueni, Diosig şi Brusturi.

Perimetrul Băile Felix se întinde pe 1.066 kmp de pe raza a 21 de oraşe şi comune: Aleşd, Lugaşu de Jos, Vârciorog, Ţeţchea, Tileagd, Ineu, Săcădat, Copăcel, Hidişelu de Sus, Drăgeşti, Lăzăreni, Sânmartin, Oşorhei, Nojorid, Gepiu, Cefa, Sânnicolau Român, Toboliu, Girişu de Criş, Sântandrei şi Oradea. Practic, după cum se observă, acesta înglobează municipiul reşedinţă de judeţ şi Zona Metropolitană, teritorii urbane şi cu densitate mare a populaţiei. În est, limita sa se află pe linia Pădurea Neagră-Aleşd-Vârciorog-Corbeşti, iar linia sudică trece prin Drăgeşti, Şumugiu şi Gepiu, care reprezintă şi extremitatea nordică a perimetrului Tulca. În partea opusă, acesta continuă până la graniţa cu Aradul, în est întinzându-se până la Ceica şi Holod.

Garanţii ruseşti

06 vadim smirnov.jpgDespre perimetrul Tulca se ştie cel mai puţin, dat fiind că de la avizarea acordului firma Clara Petroleum nu a dat niciun semn de activitate. Reprezentanţii NIS Petrol, în schimb, au ajuns în Bihor încă din vară, arătându-şi intenţia de a începe rapid prospectarea perimetrelor Tria şi Felix, pentru a identifica exact zăcămintele. Priviţi cu suspiciune, ruşii au încercat să calmeze spiritele. "Nu ştiu de ce activităţile noastre sunt puse în legătură cu gazele de şist. Vreau să spun definitiv şi irevocabil: nici n-am discutat această posibilitate cu Guvernul, nici n-am planificat asemenea activităţi, nici nu putem să le facem, nu avem tehnologii şi niciodată n-am făcut-o. Nici în Serbia, nici în Rusia!", a declarat Vadim Smirnov (foto), directorul NIS Petrol România.

Aceleaşi asigurări le-au dat în ultimele săptămâni şi autorităţile statului, după avizarea acordului pentru Băile Felix. Mai precis, reprezentanţii ANRM Bihor, prefectul Claudiu Pop şi chiar ministrul Mediului, Rovana Plumb, care a afirmat că în staţiune nu se vor căuta ori extrage gaze de şist, deoarece acordul este "petrolier", nu pentru gaze de şist. Ce nu a mai spus Plumb este, însă, că legislaţia nici nu defineşte, măcar, sintagma "gaze de şist", iar exploatarea acestora nu este reglementată distinct.

Cap în cap

Neîncrederea în asigurările oficialilor e dublată şi de declaraţii ale companiei canadiene East West Petroleum, care a recunoscut deschis că vrea să scoată gaze de şist. Cunoscută în lume pentru exploatările de acest fel, firma a anunţat pe site-ul propriu, încă din mai 2011, că pe suprafeţele concesionate în România - adică cele două din Bihor (Băile Felix şi Tria) şi alte două din Timiş - "au fost recunoscute şi resurse de hidrocarburi neconvenţionale", iar "planurile companiei includ studii detaliate şi evaluări ale acestor resurse cu un potenţial mare şi neexplorat". După anunţul asocierii cu NIS Petrol, făcut tot în mai 2011, EWP a susţinut că împreună cu partenerii ruşi "intenţionează să îşi concentreze activităţile pe resursele convenţionale de petrol şi gaz, în completarea potenţialului de gaze de şist neconvenţionale".

Abia luna trecută, după ce Guvernul a aprobat acordul pentru perimetrul Felix, canadienii au dat-o la întors, postând un comunicat ce susţine că, dimpotrivă, "NIS şi compania noastră vor ţinti resurse convenţionale, folosind tehnologii convenţionale, şi nu au drept ţintă formaţiunile de şist". Fără să motiveze de ce şi-a schimbat poziţia, comunicatul East West Petroleum dă impresia că a avut ca scop să transmită ceea ce opinia publică ar vrea să audă, şi anume că în Bihor nu se caută gaze de şist! 

Fracturarea e veche!

În aceste condiţii, cel mai verosimil scenariu pare a fi cel potrivit căruia EWP şi NIS vor explora zăcămintele pentru a scoate tot ce vor găsi. "Realizarea unei sonde este costisitoare, poate ajunge la milioane de euro. O companie care îşi amplasează o sondă ştie că va găsi ceva şi vrea să extragă tot ce găseşte", explică un specialist geolog consultat de BIHOREANUL. În opinia sa, este plauzibil şi ca NIS Petrol să fie doar scoasă la înaintare de East West Petroleum ca să facă studiile geologice, urmând ca ulterior frâiele să le preia direct canadienii.

În condiţiile în care bihorenii se tem atât de mult de fracturarea hidraulică, paradoxul e că această metodă a fost deja folosită în Bihor! "Petrom a folosit fracturarea la Suplacu de Barcău dar, evident, fără a utiliza acel amestec de substanţe necesar dizolvării şisturilor. Dacă este corect aplicată, această tehnică nu reprezintă un pericol pentru mediu", spune geologul. Asta, însă, numai dacă autorităţile fixează companiilor obligaţii clare şi supraveghează fiecare sondă în parte, astfel încât să reducă la minimum riscul accidentelor ecologice.

Mai durează

Până să ajungă la forări, companiile trebuie să treacă prin mai multe etape. Prima este cea a prospecţiunilor seismice, care necesită avizele primăriilor localităţilor pe raza cărora se desfăşoară lucrările, un certificat de urbanism din partea Consiliului Judeţean şi, în final, un aviz de la Agenţia pentru Protecţia Mediului.

După interpretarea datelor obţinute prin prospecţiuni, etapă ce poate dura un an şi jumătate, firmele pot demara procedurile pentru amplasarea propriu-zisă a sondelor de explorare, etapă pentru care, din nou, au nevoie de autorizaţiile primăriilor, CJ şi APM, dar şi ANRM. De asemenea, companiile trebuie să organizeze dezbateri publice în care să prezinte detaliat lucrările ce urmează a fi făcute şi, nu în ultimul rând, să închirieze ori să cumpere pământurile pe care vor să foreze.

Astfel că, teoretic, mingea rămâne în terenul bihorenilor, cărora le rămân destule căi legale să se împotrivească şi care pot alege ce vor să vadă crescând pe terenurile lor: sonde sau verdeaţă?


VOX POP!
Referendumuri locale: la ce folos?

06 Lucian Popus_1.jpgÎngrijorat de viitorul staţiunilor Băile Felix şi 1 Mai, primarul comunei Sânmartin, Lucian Popuş (foto), a declarat că pregăteşte un referendum local, pentru ca localnicii să voteze dacă sunt de acord sau nu cu exploatările petroliere. Cel mai probabil, consultarea va avea loc în a doua jumătate a lunii ianuarie, iar pentru a fi validată trebuie ca la urne să se prezinte cel puţin jumătate plus unul din cei 7.800 localnici.

Chiar dacă această condiţie va fi îndeplinită, iar oamenii se vor arăta împotriva exploatărilor, este greu de spus că referendumul va avea vreun efect practic. Motivul? Potrivit legii, resursele din subsol sunt în proprietatea statului, nu a comunităţilor locale. În ţară au mai avut loc referendumuri pe tema exploatărilor gazelor de şist, în judeţele Vaslui şi Constanţa, dar niciunul nu a fost validat, din lipsă de cvorum.


DOI PE-UN LOC
Transgex vrea apă, nu gaze!

În scandalul exploatării gazelor de şist în perimetrul Băile Felix a intervenit săptămâna trecută şi Transgex, firmă care deţine 21 de licenţe de exploatare a apei geotermale în judeţele Bihor şi Satu Mare. Directorul acesteia, Alin Iacobescu, susţine că acordurile petroliere pentru Tria, Felix şi Tulca sunt ilegale, întrucât se suprapun cu perimetrele de apă geotermală pentru care Transgex a primit deja licenţe, fără ca acum să fi fost consultată şi a putea arăta că forajele petroliere sunt susceptibile să le afecteze pe cele pentru apa geotermală.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, pretenţia Transgex nu este însă întemeiată, întrucât firma nu a concesionat integral perimetrul pe care şi-a pus sondele, întins pe 37 kmp, ci doar zona de protecţie din jurul acestora, de zeci de ori mai mică. Explicaţia e că, dat fiind că redevenţa pentru un kmp este de 32.000 lei pe an, Transgex ar fi trebuit să achite anual pentru întreaga suprafaţă peste 1,1 milioane lei. Aşa că economiile înregistrate de-a lungul timpului i se întorc acum împotrivă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
Felicitari, dar cereti si ajutoare
Felicitari pentru curajul de a demasca aceasta tradare nationala. V-as recomanda sa vorbiti si cu episcopul Sofronie ca e prieten bun cu USL-istii. Poate ar intervenii si pentru aceasta cauza.
Postat 30 Decembrie 2013, 11:31 de Adrian
HOTII USL
AM votat USL ,acum astia ne-o trag profesional .
Postat 24 Decembrie 2013, 20:03 de unu
Dati putere poporului
Power to the people - afara cu IMPOSTORII de la guvernare.............,din primarii ( Oradea)............DATI PUTERE POPORULUI...........Bravo Sanmartin !
Postat 14 Decembrie 2013, 02:10 de xyz-q
Voturi
Cei care veti apara tara de corupti, de pradatori (bineinteles, includem aici si separatismul, iredentismul si revizionismul unguresc), o sa primiti voturi. Ceilalti nici sa nu va ganditi !
Postat 12 Decembrie 2013, 17:38 de Alegeri
Imbecilior (va stiti voi si nu sunteti putini) !
V-a ajuns cutitul la os ! Acum plangeti dar cu ani buni in urma, erati cei mai "destepti", persifland pe toti cei care va spuneau ca nu e bine sa fie instrainata proprietatea Statului, si ca aceasta proprietate trebuie mentinuta in si pt beneficiul natiunii (bani pt sanatate, invatamant, pensii, salarii, infrastuctura, etc). Ati ales indivizi spagari, corupti care sunt in stare sa vanda, (oricui e dispus sa cumpere si sa le arunce si lor ceva de ros) si aerul pe care il respirati ! Ei si familiile lor sunt aranjati, fara grija zilei de maine, iar voi, ati luat teapa. Una groasa de tot (va meritati soarta). Din pacate insa, sufera si destui nevinovati din cauza imbecilitatii voastre.
Postat 12 Decembrie 2013, 16:56 de FUEL
Idiotilor (se stiu ei) !
Acum vreo douazeci de ani cand erau voci care sustineau ca nu trebuie sa vindem ceea ce era al nostru (al Statului Roman), catre companii si persoane straine, nu putini erau aceia care sareau cu gura la persoanele respective, zeflemindu-le cu sloganul "Nu ne vindem tara" ! Iata, idiotilor (va stiti voi bine), ca ati ajuns la adevarul acelor spuse. Venetici din ungaria sau de oriunde incearca sa puna ghiara pe proprietatea Statului Romana (a romanilor) iar acum va dati de ceasul mortii, IDIOTILOR!
Postat 12 Decembrie 2013, 15:59 de FUEL
Undes pistoalele, undes pumnalele
Va trebui sa ne ridicam la lupta e singura sansa a noastra de a trai in Romania neotraviti - cianurati si gazati, pentru asta vom lupta abia astept confruntarile cu jandarmi platiti din banii nostri ... Ponta acest infect elev a lui Nastase a vandut Romania pe vecie .... PONTAURE ...suntem aici sa tio dam fara greseala
Postat 12 Decembrie 2013, 12:32 de ION
Internationalismul proletar vs. globalizarea mondiala
Visul lui Lenin s-a implinit in tara noastra. Proletarii dintr-o tara s-au unit ca sa-i sustina pe toti ceilalti din lume care sunt mai calici. Tot ce-i al romanilor e al tuturor dar nu si invers.
Postat 12 Decembrie 2013, 11:30 de Abet
S-a descoperit cel mai mare grup infractional din lume!
Grupul s-a format intr-un singur an si cuprinde 586 de persoane, lucrand pentru sine si in numele a vreo alte cateva zeci si sute de mii, care au pus la cale o schema ce pune in pericol insasi siguranta Statului Roman, in sensul in care sa poata fura la vedere si sa se capatuiasca pe mai multe generatii, fara riscul de a fi pedepsiti. Anchetatorii au denumit dosarul cu pricina cu numele Parlamentul Romaniei.
Postat 12 Decembrie 2013, 11:26 de Love
credeam ca....
Credeam ca postati opiniile cititorilor oricare ar fi acestea dar se vede treaba ca nu e chiar asa. Rusinos!
Postat 12 Decembrie 2013, 11:17 de john doe
Ion
Postat 12 Decembrie 2013, 11:07 de Gheorghe
BIHORUL CAMP DE SONDE !
Bucurestiul a transformat Bihorul intr-un camp de sonde iar alesii nostrii in frunte cu eminenta sa cenusie de la CJ-BIHOR ,,se piaptana" sau pote joaca cruce.
Postat 12 Decembrie 2013, 10:14 de Bihorean
Nu va credem
"Singura metodă folosită pentru extragerea lor este fracturarea hidraulică, adică pomparea în subteran a unui amestec de apă cu diverse substanţe chimice care să dizolve rocile. Ce fel de substanţe nu se ştie exact, companiile petroliere invocând secretul tehnologic." Apa nu dizolva rocile (a se vedea ca apa de ploaie nu le dizolva desii ploua de mil.de ani) ci doar chimicale care daca dizolva rocile, distrug si vietatile, solul, apa, aerul. Trebuie sa fii tampit sa crezi ca aceste substante in cantitati enorme introduse in sol nu vor otravi mediului.
Postat 12 Decembrie 2013, 10:09 de Pacalici
precizari ptr autor
Autoarea spune printre altele ,,... pomparea in subteran de ape cu substante chimice care sa dizolve rocile''. Dizolvarea este un proces chimic iar fracturarea hidraulica este un proces mecanic dar se pare ca acestea sunt chestiuni prea subtile pentru autor. Parerea mea e ca astfel de articole trebuie scrise de cei care cunosc cate ceva despre zacamintele de hidrocarburi. Pentru o asemenea ineptie as fi ramas repetent. Revenind la chestiune ar trebui sa se stie urmatoarele: 1. In acest moment nu se stie daca exista sau nu hidrocarburi 2.In Polonia dupa doi ani si ceva de explorare nu s-a gasit nimic iar proiectul a fost abandonat.
Postat 12 Decembrie 2013, 09:38 de john doe
Gata, ajunge, ne-am saturat
Se apropie inceputul sfarsitului. Sa speram ca de data asta nu vom face aceeasi greseala ca in 1989 si ca vinovatii nu vor ajunge la conducere ci acolo unde le e locul :alaturi de Ceausescu- puscarie, judecata in regim de urgenta, zid. Nu poti devenii milionar in eu. bugetar fiind. Trebuie sa facem dreptate copiilor flamanzi, dezbracati si cu lacrimi in ochi, bolnavilor care nu au bani de medicamente si mor nevinovati, batranilor cu pensii mizere dupa ce au muncit o viata intreaga, celor furati si nedreptatiti de catre hotii si tradatorii de tara....
Postat 12 Decembrie 2013, 09:07 de Roman
IMPOZIT PT.GRADINI
IMPOZITUL PT.GRADINI ;TEREN ARABIL; S-ATRANSFORMAT IN CURTI CONSTRUCTI PANA ACUMA AM PLATIT 6 LEI PE UN TEREN DE 500MP SI ACUMTREBUE SA PLATESC 225LEI ACEST LUCRU ESTE ABERANT .MULTI PENSIONARI NU O SA POATA PLATI CA URMARE SE VA COMFISCA PAMANTUL;CA PE VREMURILLE NEGRE .ASTA VREA PRIMARUL NOSTRU LIBERAL NU SANTEM DESTUL DE SARACI? ROG AVOCATOL POPORULUI SA FACA UN PAS PT.AJUTORUL ORADENILOR
Postat 12 Decembrie 2013, 09:03 de KATONA
sub orce critica
nu e de comentat,sub orce critica.
Postat 12 Decembrie 2013, 08:14 de ion
foame mare
perioada cat era cei de stanga actuala psd sa vandut toate fabricel, sa concesionat oricee era posibil,dupa o absenta indelungata de la putere vin si rade ce a mai ramas,stam sau nu impasibilii? cine e mai golan?noi muriotrii de rand si bun platnici sau ei nemuritorii si neplatitorii de faptele comise:?ne meritam oare soarta?
Postat 12 Decembrie 2013, 08:14 de eucumine
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON