URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Judeţ de mâna a doua: De ce au rămas bihorenii codaşi în ţară la salarii

Judeţ de mâna a doua: De ce au rămas bihorenii codaşi în ţară la salarii IEFTINI. Preponderenţa muncitorilor necalificaţi în firmele bihorene are preţul ei: din 156.000 angajaţi, aproape 100.000 au salariul minim pe economie. Evident, unii sunt plătiţi, pe lângă salariul oficial, şi la negru, dar datele oglindesc realitatea. Mărturie stau investitorii care aleg Bihorul tocmai pentru că un salariat de aici costă de două-trei ori - poate chiar şi zece - mai puţin decât unul din oraşele mari...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De câţiva ani, bihorenii sunt codaşii ţării la salarii, mai slab plătiţi fiind doar locuitorii din Harghita. Ca într-un joc de domino, lefurile mici întreţin un adevărat cerc vicios: dacă nu câştigă, oamenii n-au nici ce cheltui, aşa că economia locală stagnează.

Un motiv pentru care salariile bihorenilor sunt mici e profilul marilor investitori din judeţ. Deşi pe piaţa bihoreană activează nume grele din electronică, precum Samsung, Plexus, Celestica ori Emerson, acestea şi-au deschis aici doar secţii de montare, care nu necesită specialişti şi, deci, nici salarii prea mari. Urmarea? Orădenii bine pregătiţi îşi caută joburi mai bine plătite în alte oraşe ale ţării sau în străinătate, aşa încât cercul vicios e greu de rupt...

Multinaţionale, cu bune şi rele

Săptămâna trecută, pe listele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor figurau 985 de joburi disponibile. Mai bine de jumătate, 508, erau pentru persoane cu studii medii, 312 pentru necalificaţi şi doar 125 pentru absolvenţii de facultăţi. Altfel spus, abia o zecime din locurile de muncă vacante sunt pentru specialişti. „Nu e o excepţie, situaţia e aceeaşi, constant. Locurile de muncă pentru absolvenţii de studii superioare sunt semnificativ mai puţine”, spune directorul Agenţiei, Békési Csaba (foto).

De ce specialiştii nu sunt căutaţi în Bihor e lesne de explicat: cei mai mari angajatori privaţi sunt multinaţionalele din industria componentelor electronice, cum sunt Plexus, Shinheung Electronics ori Faist Mekatronic, care funcţionează în Parcul Industrial din Oradea, Celestica din Borş şi Samsung din Mădăras, cu sute şi chiar mii de angajaţi care asamblează piese. Această muncă nu necesită specialişti, ci banali operatori, necalificaţi.

Toate aceste companii îşi păstrează producţia, componenta unde este nevoie de specialişti bine plătiţi, în alte ţări sau, mai frustrant, în alte oraşe ale României. Un exemplu elocvent este compania americană Emerson, care îşi relocă acum la Oradea partea de asamblare, deşi producţia propriu-zisă o păstrează la Cluj.

Mulţi, dar prost plătiţi

Dacă în anii ‘90 Bihorul era caracterizat ca un judeţ de pantofari, datorită numărului mare de angajaţi în fabricile de încălţăminte, acum ar putea fi descris ca un judeţ de montatori. „Este adevărat, ne-am creionat ca un judeţ specializat în partea de componente electronice, şi nu este neapărat rău, pentru că aceste firme asigură multe locuri de muncă”, spune Delia Ungur (foto), managerul Parcului Industrial Eurobusiness.

Directoarea confirmă că aceste firme vin în Bihor tocmai pentru că nu au nevoie de mulţi specialişti şi ştiu că aici găsesc o forţă de muncă ieftină. Urmarea? Dau de lucru unui număr mare de oameni, care altfel ar fi şomeri, dar pe salarii mici, de cel mult 1.500 lei. Bineînţeles, fiecare fabrică are şi angajaţi cu studii superioare - ingineri, economişti, jurişti - dar aceştia sunt mult mai puţini. Colac peste pupăză, sunt şi foarte greu de găsit în Oradea!

Oraşul din care se pleacă

Chiar dacă în oraş există patru universităţi, una publică şi trei private, care produc anual mii de absolvenţi, managerii multinaţionalelor se plâng că la interviurile pentru angajare candidaţii se dovedesc slab pregătiţi. „Avem un post de inginer vacant din noiembrie anul trecut. Nu vreau să critic pe nimeni, dar tinerii nu sunt pregătiţi. Cel mai probabil, vom angaja un electrician pe care îl vom specializa noi”, spune Loredana Şuiugan, manager de resurse umane la VPK Salonta, o fabrică de carton ondulat.

O practică frecventă a recrutorilor este momirea specialiştilor de la concurenţi, dar se ajunge şi la situaţii extreme, adică la „importuri”. „Am avut situaţii în care, la cererea angajatorului, am adus specialişti din Cluj, Arad, chiar din Braşov”, spune Luminiţa Popa (foto), directorul Active Job Consulting, o firmă de plasare a forţei de muncă.

În acest context, nu pare deloc surprinzător că tinerii care termină facultăţile orădene ajung vânzători în ABC-uri, agenţi de asigurări ori ocupă posturi pentru care nici de Bacalaureat nu aveau nevoie. Asta dacă nu îngroaşă, încă de la absolvire, rândurile şomerilor cu diplome!

Bineînţeles, mai ies şi absolvenţi cu bună pregătire. Mulţi sunt cooptaţi de companii chiar de pe băncile facultăţilor sau ajung fie să se mute în oraşe mai mari din ţară, unde paleta de joburi disponibile e mai mare şi implicit munca mai bine plătită, fie să emigreze. „Oradea este oraşul din care se pleacă”, a recunoscut şi primarul Ilie Bolojan, zilele trecute, în faţa studenţilor orădeni.

Dezorientaţi

Motivele ce au făcut ca Bihorul să atragă investitorii care nu depind de specialişti, ci de angajaţi care acceptă salarii mici, sunt greu de pus într-o listă. Cei implicaţi sunt de acord însă că vina cea mai mare o poartă dezordinea care a caracterizat piaţa muncii şi administraţia publică în ultimele două decenii.

Angajaţii primăriilor, ai Consiliului Judeţean, ai şcolilor şi ai universităţilor n-au stabilit niciodată o strategie unitară de dezvoltare a pieţei locale a muncii. „Niciodată n-am ştiut unde vrem să ajungem şi de ce specialişti avem nevoie”, spune şeful AJOFM Bihor. În schimb, de ani buni Clujul s-a concentrat spre IT, pregătind specialişti şi atrăgând investitori serioşi, pentru ca azi să aibă reputaţia unui mic Silicon Valley european.

În Oradea, crudul adevăr e că şcolile s-au preocupat ca dascălii să aibă catedre, universităţile au avut doar grija păstrării numărului de studenţi şi a salariilor profesorilor, iar politicienii nu şi-au pus problema să facă planuri de viitor. „Lipsa de coerenţă au văzut-o şi investitorii, care de multe ori nici n-au ştiut cui să se adreseze când au fost interesaţi de Bihor”, confirmă Delia Ungur.

Investitori cernuţi

Fără doar şi poate, în ultimii ani piaţa muncii a evoluat spectaculos în Oradea datorită parcurilor industriale, dar în judeţ lipsa de viziune produce stagnare. „Este nevoie de un parc industrial şi în judeţ, unde să putem orienta investitorii de valoare mai scăzută. Atunci, am putea începe să selectăm investitorii din municipiu şi să creionăm un profil care să ne avantajeze”, arată şeful AJOFM.

De aceeaşi părere sunt şi reprezentanţii mediului de afaceri. „Dacă vrem să trăiască tot aici şi să câştige decent copiii noştri, trebuie să jucăm într-o ligă mai mare, să tindem să devenim un oraş de elită”, spune Luminiţa Popa. Pentru asta, însă, e nevoie nu doar de perspective sănătoase, ci şi de primari, directori şi - nu în ultimul rând - de cetăţeni dornici să le transforme în realitate...


ŞOMERIE WWW
Recrutare online

Din această săptămână, angajatorii şi şomerii bihoreni se pot „întâlni” mai uşor. AJOFM Bihor a lansat vineri un site destinat recrutării forţei de muncă, pe modelul celor private de genul ejobs.ro ori bestjobs.ro. „Site-ul pe care l-am pregătit dă posibilitatea angajatorilor să-şi anunţe locurile de muncă vacante, iar persoanele în căutarea unui job să-şi încarce CV-urile”, explică directorul AJOFM, Békési Csaba.

Pe lângă facilitarea interacţiunii dintre angajatori şi persoanele aflate în căutarea unui job, site-ul www.locuridemuncabihor.ro va ajuta companiile să scape de birocraţie. Când îşi vor posta un anunţ de angajare, firmele vor transmite automat către AJOFM şi declaraţiile privind locurile de muncă vacante, obligatorii prin lege, scutindu-i astfel pe manageri de un drum în plus.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
@concurenta
Pana nu va fi concurenta teribila intre multinationale salariile nu vor creste, intradevar universitatea din Oradea este penibila, dar nici Arad, Brasov sau Sibiu nu sunt mai grozavi pe domeniul asta si au salarii mai mari ca in Bihor.Orasul este pe un trend pozitiv, au aparut multinationalele si apare concurenta pe piata muncii, schimbarea asta nu se face intr-un an de zile din pacate.
Postat 25 Mai 2015, 12:00 de vlad_oradea
Știți ceva!?
Oricare ajungem la ciolan,...uări....intrăm pă brazdă,cu riscurile de rigoare,un an,acolo,cel mult cu ezecutare,uări..ieșim,sper nu prea târziu,cum îmi vine n minte mult regretatul procuror Panait,care a fost sinucis,uări stăm și tăcem cu compromisurili dă..rigoari...C așa i la noi la rume.Așa a fost și așa va fi!Amin!
Postat 25 Mai 2015, 11:49 de crisan
@NegruVoda
Scurt si la obiect.Unul din cele mai pertinente comentarii. Singura sansa a orasului este reformarea U Oradea.Fara un invatamant superior performant vorbim "discutii".
Postat 25 Mai 2015, 08:38 de gigi1
Creionatorul
Ungurul Bulan de la AJOFM vrea sa "creioneze un profil" tot asa cum toti luminatii, doctorii, profesorii si diaconii in economie tot creioneaza de 10 ani pe hartie profiluri, clustere, sillicon valley-uri. Investitorii vin si angajeaza asamblatori pentru ca asta gasesc aici. Daca am fi un oras cu 50.000 de ingineri ar veni si angajatorii care sa le dea de lucru. Dar cat timp facultatea produce pe banda rulanta jurnalisti si "manageri", la asamblatori vom ramane. Nu faptul ca placuta pe care scrie Oradea e infipta dincoace sau dincolo de Baile Felix ii impiedica pe investitori sa vina, ci faptul ca singura universitate de stat din judet un banc prost iar clasa conducatoare a judetului e formata din semi-analfabeti, plagiatori, curvari, bipezi si valutisti.
Postat 25 Mai 2015, 00:00 de NegruVoda
Politrucii
O duzina de parlamentari bihoreni turisti la Bucuresti, un primar de municipiu si 27 de consilieri locali, un presedinte de consiliu judetean si 33 de consilieri judeteni, mii de alti lipitori de afise cu simbrie de la stat - toti niste trantori avizi de imbogatire personala. Investitorii care totusi vin in Oradea vin in ciuda lor, nu datorita lor. Postacii de partid au in schimb boala pe angajatii de la parcul industrial, care in toata aceasta mare de politruci sunt singurii care mai misca ceva in economia locala, in invatamantul universitar si pre-universitar.
Postat 24 Mai 2015, 23:38 de NegruVoda
@OradeaCivitas
Frumos comment. Corect si argumentat. subscriu.
Postat 24 Mai 2015, 21:54 de acesta
Oradea
Eu cred ca cea mai mare problema a locurilor de munca sunt pilele. Iti trebuie pile sa te angajazei la coreeni. Ce sa mai vorbesc de joburile de conducere si platite cu salarii babane. Iar de bugetari, vai de capul nostru, totul este politic. Cel mai bun exemplu: director economic al Ambulantei din oradea a fost / va fi numit "celebrul"(lingaul lui Mang) Liviu Sabau Popa, presedintele Psd Oradea.
Postat 24 Mai 2015, 21:27 de Mekla
@WinDos
Eram pe cale sa iti explic de ce Locul 5 la orase din Romania in care se pot face investitii, nu echivaleaza cu cresterea nivelului salariului mediu. Dar explicatia asta o poti cere si la tine la partid. Insa eram curios cum de nu ai comentat articolul despre Ambulanta, acolo unde partidul etern a numit cu forta de la centru un incompetent. Ce parere ai despre asta?
Postat 24 Mai 2015, 20:57 de CristiOradea
Reteta corecta
DE CE NU AU VENIT PANA ACUM CATIVA ANI FIRME MARI SA INVESTEASCA IN ORADEA? INAINTE sa citesti raspunsul, afla ca nu vreau sa ii cant o oda de lauda lui Bolojan, ci prezint, argumentat, situatia asa cum o vad eu. Daca totusi nu ai chef, poftim raspunsul pe scurt la intrebarea de mai sus: pt ca nu au existat cat de cat CONCOMITENT cei 4 factori necesari dezvoltarii orasului (cuvantul concomitent e destul de important aici): AEROPORT International adevarat + o UNIVERSITATE si INVATAMANT PROFESIONAL adaptate vremurilor + marimea orasului Oradea + lipsa facilitatilor locale si a unei administratii. Astfel:_____1. Oradea, fata de Cluj si Timisoara (ca doar nu o sa ne comparam cu orase mai mici), de abia acum isi reabiliteaza aeroportul, ca sa nu mai vorbesc de faptul ca INCA licitatia pt curse nu e lansata. Mai nou, vad ca cei de la Aeroportul Debrecen, lanseaza destinatii noi si ne-o iau inainte. Normal ca o firma mare are nevoie ca forta ei de munca sa se miste repede si la costuri cat mai reduse intre diversele locatii din Europa. Ar fi cazul ca EBIHOREANUL sa faca un articol despre somnul dulce de la CJ in problema aeroportului. "Multumim" Ioan Mang si Cornel Popa, principalii "arhitecti" de la Cons Jud. Ca sa nu mai vorbesc de diversii incapabili care s-au perindat pe acolo in ultimii 15 ani. De atunci incepe defapt problema_____2. Legat de pregatirea absolventilor, aici e mai complicata treaba. E clar ca nici o firma nu vrea sa angajeze habarnisti... desii, prin lipsa de experienta cam APROAPE toti stundetii sunt asa . UO in sine nu e chiar slaba si are potential. Un student, mai ales in epoca digitala de azi cand informatia e usor accesibila, poate sa faca scoala cam oriunde, si TOTUL depinde de capacitatile si interesele acelui student. Si de la UO, ca si de la UBB sau UdV pot iesii si prosti si destepti, depinde cat de ambitios a fost studentul ala (atentie, nu vorbesc de UMF). Peste tot exista profesori expirati sau nu, care stiu sau nu stiu preda, asa cum exista fel de fel de studenti. DIFERENTA este ca, daca esti in CJ sau TM, chiar daca termini faculta anul asta sa zicem, si esti varza, sunt totusi sanse mai mari sa iti gasesti ceva (cat de cat) in domeniul tau, si sa iti incepi drumul real spre a devenii un profesionist si/sau un meserias. Se vad si la Oradea intr-adevar ceva semne bune in ceea ce priveste relatiile UO cu mediul de afaceri local si cu firmele din EBPO, vad ca a aparut si scoala profesionala Eurobusiness care e un proiect foarte ok, si deci trebuie mai mult insistat pe asta. Nu trebuie ignorate nici ariile de viitor precum robotica, mecatronica, si evident IT-ul. Ca sa nu mai zic ca oricum, problemele ADEVARATE incep defapt din licee, si, mai exact, AU INCEPUT de cand s-au scos examenele de admitere (la licee si facultati). In ziua de azi toata lumea isi baga picioarele in educatie si civilizatie, ca..deh.. toti avem treburi mai importante pe cap, toti vrem sa iasa banu repede si sa isi ia BMW, plus ca, se continua si ineptia ca toata lumea trebuie MUSAI sa mearga la facultate sa isi ia o diploma: in marketing, istorie, geografie, resurse umane si alte prostii de care e plina piata locala si/sau care nu au rost, ajungand astfel sa fie somer cu diploma, care apoi se plange ca in Oradea e greu frate iar acasa, maica-sa, zice ca e vina primarului ca nu vine o firma special pt puiul ei sa il puna team leader la departamentul de HR, cand copilu' ei nici cu engleza nu e chiar asa avansat precum ar trebui, ci stie doar sa o arda pe Facebook si sa iasa in mall-uri sa isi ia toale'_____3. marimea orasului. Aici e simplu. O firma vrea sa aibe la dispozitie cat mai multi candidati din care sa selecteze. Cu cat e mai mare orasul cu atat numarul acela de candidati potentiali va fi mai mare. Simplu si logic. In anii 2007 cand cam toata RO era praf, firmele care au venit in RO, au ales, din toata varza ce era atunci, tot orasele mai mari. Exceptie fac Sibiu, Timisoara si Alba, su pe alocuri Brasov care au avut si avantajul fostei prezente sasesti si svabesti. DAR, sa speram ca vom da si noi o mana de ajutor in ceea ce priveste o oarecare corectura a acestui dezavantaj la referndumul din 14 iunie si sa nu ajungem din oras mediu-mare un oras mediu-mic... Stiu ca nu e cea mai buna exprimare, dar intelegi tu la ce ma refer._____4. Daca te-ai mutat in Oradea in ultimii 5 ani NU o sa intelegi la ce ma refer. Ideea e ca acum 10 ani Oradea era destul de in galeata. Fostele administratii si-au batut in mare parte joc de oras astfel incat, prin anii 2005, Oradea era cam decazuta. Nu zic ca acum e ca in tara Canaanului, insa schimbarile se vad. Si daca nu facea Bolojan EBPO nu ar fi fost nici MACAR ce este azi (iti recomand filmuletul asta scurt despre economia Oradei din ultimii ani: biziday.ro/2015/05/06/clubul-celor-care-muncesc-in-romania-episodul-20-cand-linistea-inseamna-somaj/). !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Odata pentru totdeauna, DEGEABA vrea primaria Oradea sa vina BMW sa isi faca o uzina in Oradea si sa dea salarii de la 1000 DE EUR in sus, ca BMW o sa ii rada in nas. Aia de la BMW o sa ii intrebe ce curse de avion au inspre si dinspre Germania, ce traditie si cat de bun este invatamantul tehnic din Oradea, cum stau oradenii la lb. germana (nu totul se rezolva DOAR cu engleza cand e vb de nemti), daca are parte de ceva facilitati fiscale si altele importante de genul acesta. Intr-adevar ar trebui ca si tanti asta.. DELIA UNGUR... sa isi mai miste fundul si sa ALERGE dupa investitori, ca nu o sa iti cada din nori, tanti draga. De asemenea, articolul e un pic inexact. Emerson a cautat si acum ceva vreme si va mai cauta personal calificat la Oradea, nu doar pt productie. Problema e ca vor cauta, si ei ca si altii din zona INGINERI..nu absolventi de resurse umane si economia comertului si turismului sau geografie!!!! _____MULTUMESC ca ai avut rabdare DACA ai citit pana aici si o sa te rog sa nu faci Oradea de rusine raspunzand-mi cu injuraturi. Argumentele sunt cele binevenite :). Spor Oradea si sper sa te trezesti macar in al 12 lea ceas. Doamne ajuta!!
Postat 24 Mai 2015, 20:44 de OradeaCivitas
Ieri-alatăieri parcă, Oradea era pe locul 5 în lista Forbes Romania !!!
Astăzi, de parcă nu Oradea ar fi "fanionul" Bihorului, judeţul e pe o listă de rezervă !!! Hai măi, Bihorene, hotăreşte-te pe cine crezi !!! Punem sau nu Bihorul pe primul loc ??? ... că mai e timp până la toamnă când se numără bojocii !!!
Postat 24 Mai 2015, 20:21 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON