URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Februarie 2014, 17:36

Jos comunistul! Abia dezvelit, bustul din Marghita al unui ştab comunist a fost demontat

Jos comunistul! Abia dezvelit, bustul din Marghita al unui ştab comunist a fost demontat LIBER. După îndepărtarea bustului lui Alexandru Sencovici, soclul pe care îi este scris numele aşteaptă să fie mutat şi el ori refolosit pentru monumentul unei personalităţi care să-şi merite locul în parcul central al Marghitei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă nu avem eroi, îi fabricăm. Aşa au făcut astă-toamnă reprezentanţii Societăţii Cultural-Patriotice Avram Iancu, ai Primăriei şi Consiliului Local Marghita, care i-au ridicat statuie în centrul oraşului unui ştab comunist, Alexandru Sencovici.

La două luni după ce BIHOREANUL a prezentat biografia acestui personaj care a contribuit la instaurarea comunismului şi considera că Ardealul nu trebuia să aparţină României, Comisia Naţională a Monumentelor a cerut îndepărtarea bustului, iar el a ajuns "parcat" în cele din urmă în curtea unei fabrici de încălţăminte.

"Laudatio"

Ideea unui bust al lui Alexandru Sencovici a avansat-o, ce ironie, şeful filialei Marghita a Societăţii Cultural-Patriotice Avram Iancu, Aurel Nandra. Finanţat de Nemes Antal, un afacerist amic cu primarul Pocsaly Zoltan şi cu doi dintre fiii celui omagiat, anume sosiţi din Capitală pentru eveniment, bustul a fost amplasat în parcul central, la o zi după ce Consiliul Local îl făcuse pe Sencovici cetăţean de onoare post-mortem.

La ceremonia dezvelirii, pe 20 octombrie 2013, Nandra a menţionat câteva din meritele acestuia: născut în 1902 şi mort în 1995, Sencovici a deţinut, peste trei decenii, funcţii înalte, din care "a orientat fonduri pentru realizarea de investiţii în Marghita". "Cu sprijinul său neprecupeţit, oraşul s-a dezvoltat vertiginos". "A contribuit la înfiinţarea fabricii de încălţăminte". "Înălţarea bustului este semnul recunoştinţei faţă de părintele spiritual al municipiului", arăta preşedintele Societăţii Cultural-Patriotice.

Reconstituirea

Ceea ce Nandra nu a spus, dar a arătat ulterior BIHOREANUL, e că Alexandru Sencovici a fost un vechi bolşevic, aderând la Partidul Comunist în 1925, când acesta era în afara legii pentru că milita contra statului român. De profesie lăcătuş, tânărul evreu maghiarizat Szencovicz Sandor Strul Mauriciu a fost prins în 1928 că răspândea ziarul "Urmaşii lui Lenin" la Oradea, unde era secretarul PC din Ardeal. În 1940 a fost condamnat la 5 ani de recluziune la Târgu Jiu, unde l-a cunoscut pe viitorul său protector, Gheorghe Gheorghiu Dej, primul dictator comunist al României.

După război, Sencovici a fost promovat în conducerea Frontului Naţional Democratic, organizaţie în care comuniştii s-au camuflat o vreme. Un proces-verbal al şedinţei conducerii FND din 24 ianuarie 1945 îl arată ca adept al tezei că Ardealul nu trebuia să fie pământ românesc. "De ce să îl declarăm pământ românesc?", spunea marghitanul, susţinându-l pe tovarăşul Vasile Luca (Luka Laszlo), un ceferist din Covasna uns doi ani mai târziu ministru de Finanţe, care spunea că "ceva trebuie să dăm Ungariei!".

O viaţă de nomenclaturist

În 1949, Sencovici a fost pus ministru adjunct al Muncii, iar apoi ministru al Industriei Uşoare şi al Bunurilor de Consum, până în martie 1970, când a rămas "doar" membru în CC şi în MAN. În 1977 a fost marginalizat fiindcă la plenara CC i-a sugerat lui Nicolae Ceauşescu "să se discute" greva minerilor din Valea Jiului. Sencovici a rămas, însă, cu privilegiile intacte: vilă în cartierul Primăverii, acces la reţeaua de magazine cu circuit închis a PCR, asistenţă medicală de vârf la spitalul Elias şi educaţie aleasă pentru cei trei fii: Alexandru, Andrei şi Gheorghe (căsătorit cu Margareta Pâslaru şi lăsat în 1982 să emigreze în SUA).

Deşi tovarăşii săi au pretins că Sencovici ar fi fost un fel de disident, nici vorbă de aşa ceva. În martie 1989, când veteranii Gheorghe Apostol, Constantin Pârvulescu, Alexandru Bârlădeanu, Corneliu Mănescu, Grigore Răceanu şi Silviu Brucan trimiteau la Radio Europa Liberă "Scrisoarea celor şase" împotriva lui Ceauşescu, Sencovici a fost invitat să semneze şi el, dar a refuzat, preferând favorurile statutului de nomenclaturist.

"Erou" detronat

Dezvelit cu fast, bustul fostului mahăr comunist a rezistat în centrul Marghitei mai puţin de două luni. Cum s-a făcut "reparaţia"? "Societatea Avram Iancu ne-a cerut aprobarea amplasării bustului cu doar două zile înaintea dezvelirii. Am trimis documentaţia Comisiei Naţionale a Monumentelor, iar în şedinţa din 22 noiembrie aceasta a respins în unanimitate solicitarea", explică şeful Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional, Lucian Silaghi. "Din punct de vedere ideologic, în ciuda importanţei locale, rolul jucat de Alexandru Sencovici în perioada comunistă nu îndreptăţeşte ridicarea unui monument pentru comemorarea acestuia", arată decizia Comisiei.

Imediat, Direcţia a cerut demontarea bustului în maximum 30 de zile, aşa cum spune Legea 120/2006 privind monumentele, iar "cultural-patrioţii" marghitani s-au conformat şi, pe 13 decembrie, au "raportat" că "bustul este mutat în incinta fostei Întreprinderi Bihoreana". Nu de alta, dar altfel riscau o amendă între 10.000 şi 20.000 lei, plus un dosar penal. Şi nu merita să-şi pună la bătaie şi buzunarul, şi obrazul pentru un comunist ce purtase în suflet alt tricolor decât cel roşu-galben-albastru...


"Primarii şi ONG-urile s-au obişnuit să ceară aprobări pentru monumente în ultima clipă înainte de dezvelire, ca să ne pună în faţa faptului împlinit. Le-am cerut tuturor, în scris, să respecte legea şi să ne trimită din timp toate actele necesare"

Lucian Silaghi, şeful Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Informare
Vezi, Adi Cris, tot asa cum te injura gunoaiele daca ai informat publicul cititor, despre iredentistul asta ajuns, culmea pe soclu datorita hai sa zicem prostiei lui Nandra. La fel te-au injurat si cand ai scris articolul "Rusine, UDMR !" escrocheria pe care au incercat sa o faca udemeristii, respectiv propunerea de modificare a OG 94/2000 privind retrocedarea bunurilor bisericeşti, înregistrată în martie şi supusă dezbaterii Senatului lunea trecută. "UDMR voia să se retrocedeze şi bunurile congregaţiilor "care nu au fost reînfiinţate" în mod legal, precum şi ale "fondurilor, depozitelor şi altor forme de organizare specifice cultului solicitant, indiferent dacă au fost sau nu reînfiinţate". Altfel spus, Statul Român să retrocedeze ceva ce există cuiva care nu există! Lesne de priceput, inadmisibil de conceput!.... Pentru că au mers "pe burtă", crezând că românii nu meritau să ştie despre intenţia lor decât atunci când urma să devină literă de lege, parlamentarilor UDMR poate să le fie ruşine! Tot asa l-au injurat si pe Dan Simai, autorul articolului "Se intorc hortistii", in care informeaza populatia cu privire la aparitia statuii (chipurile a odraslei lui horti) dar cu infatisarea odiosului criminal fascist de razboi, ungurul horti ! vorba lui bihorel, n-ar fi de mirare sa apara si statuia mamei lui hitler... bineintele cu celebrul petec de mustata !
Postat 08 Februarie 2014, 17:55 de Main Facility
@"alina"
shut up, gunoiule ! esti un ****, ciudos plin de ura si rautate la adresa a tot ceea ce e roman si romanesc asa ca si szenkovicz sandor asta, gunoi iredentist !
Postat 08 Februarie 2014, 17:23 de Safeguard
Cris securistule
MAI GUNOAIELOR, INCLUSIV LEPRA PESEDISTA CARE SE POSTEAZA RO, PUTETI SA IL ACUZATI PE PROF. NANDRA DE TRADARE, DE PARTIZANAT POLITIC, CAND EL A DEZVELIT STATILE LUI EMINESCU SI AVRAM IANCU IN VREMEA UNUI PRIMAR MAGHIAR? CRIS, OBSEDATULE, TURNATOR GRETOS, FA UN SONDAJ DE OPINIE IN RANDUL MARGHITANILOR SI VEZI OPINIA LOR DESPRE CONTRIBUTIA LUI SENKOVICI LA STATUTUL DE ORAS AL MARGHITEI. CAND NE ARATI DOSARUL TAU DE LA CNSAS?
Postat 07 Februarie 2014, 18:14 de alina
pt 2k14
in frunte cu lepra psd-ista nandra.
Postat 06 Februarie 2014, 09:19 de RO
Da. Szenkovicz Sandor (Sencovici Alexandru), a pledat ca Ardealul sa fie al ungariei !
Liderii de astăzi ai minorităţii maghiare, precum: Tokes Laszlo, Marko Bela, Frunda Gyorgy, Sogor Csaba, Raduly Robert, Szasz Jeno şi alţii, nu fac decât să urmeze calea deschisă de înaintaşii lor, foştii lideri din Regiunea Autonomă Maghiară: Csupor Lajos, Gere Mihaly, Szasz Mihaly, Szofetfy Zoltan, Molnar Janos, Fodor Geza şi mulţi alţii. Pentru cei de ieri, ca şi pentru cei de azi, nimic nu s-a schimbat, fiindcă „ţara, naţiunea, instituţiile şi tot ce este valah, e înaintea noastră superlativul odiosului ce trebuie urât din toate puterile şi combătut prin toate mijloacele”!
Postat 05 Februarie 2014, 22:17 de 2K14
Nu e de mirare.
A aparut si statuia lui horti, finantata de unguri. Jos separatismul ! Jos iredentismul si revizionismul unguresc !
Postat 05 Februarie 2014, 19:50 de com
SZenkovicz Sandor (Sencovici Alexandru), abject anti-roman pe soclu !
A pledat ca Ardealul să fie al Ungariei, si a trucat alegeri. "Un proces-verbal al şedinţei conducerii FND din 24 ianuarie 1945 îl arată pe Sencovici ca adept al tezei că Ardealul nu trebuia proclamat pământ românesc. "De ce să îl declarăm pământ românesc?". La fel zicea, în aceeaşi şedinţă, unul din tovarăşii săi, Vasile Luca (Luka Laszlo), un ceferist ce avea să devină doi ani mai târziu ministru de Finanţe: "Nu totul, dar ceva trebui să dăm Ungariei!". Era perioada când sovieticii îi ameninţau pe români că nu le vor "da" Transilvania decât dacă acceptă pierderea Basarabiei şi nordului Bucovinei, integrate în URSS sub denumirea Republica Socialistă Sovietică Moldovenească. Bustul lui Szenkovicz Sandor a " finanţat de Nemes Antal, un afacerist amic cu primarul Pocsaly Zoltan şi cu doi dintre fiii celui omagiat, anume sosiţi pentru eveniment, bustul a fost amplasat în parcul central, la o zi după ce Consiliul Local îl făcuse pe Sencovici cetăţean de onoare post-mortem !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 05 Februarie 2014, 19:32 de Adevărul
De la Szenkovicz Sandor la Tokes Lazlo si Ilici-KGB.
LARRY WATTS,ISTORIC MILITAR AMERICAN: IN 1989 IN ROMANIA A FOST ORCHESTRATA DE CATRE \"PRIETENII\" VECINI, O LOVITURA DE STAT, CAREIA TREBUIA SA-I URMEZE DEZMEMBRAREA TARII ! .....\"stabilitatea in functii a cadrelor din serviciile maghiare antrenate de KGB SI GRU a fost foarte mare, inclusiv dupa anul 1990 .... Atunci când Ungariei i-a revenit şefia Comitetului NATO de contraspionaj a explodat un scandal internaţional pentru că şeful serviciului de contraspionaj maghiar – Serviciul de securitate naţională (NBH) – petrecuse şase ani şi jumătate la Academia KGB Dzerjinschi din Uniunea Sovietică. În acelaşi timp, directorul general al contraspionajului militar (Serviciul de securitate militară: KBH) şi ofiţeri responsabili cu arhivarea, atât de la KBH cât şi de la serviciul de informaţii externe (Serviciul de Informaţii: IH), erau absolvenţi ai academiei KGB\" ! //\"Ungaria a fost primul stat cu care Rusia a încheiat un tratat bilateral de ţară, în decembrie 1991, pregătit anterior la ambasada Ungariei de la Moscova. Moscova şi Budapesta au stabilit atunci relaţionarea oficială a disputelor etnico-teritoriale cu România, semnând în noiembrie 1992 o declaraţie comună de cooperare pentru Asigurarea Drepturilor Naţionale, Etnice, Religioase şi Lingvistice ale Minorităţilor, document desemnat de ambele părţi drept un punct de cotitură în relaţiile ruso-maghiare. Liderii postcomunişti din Ungaria au susţinut cu insistenţă autonomia teritorială a maghiarilor din Transilvania, reminiscenţă a campaniei revizioniste de decenii, lansată de Budapesta după primul război mondial. Într-adevăr, cei doi care, în 1987, au întemeiat ceea ce urma să devină primul partid conducător al Ungariei post-comuniste – Forumul Democratic Maghiar – au fost Sandor Csoori, preşedinte al Federaţiei Mondiale a Maghiarilor, înfiinţată în 1927 pentru a forţa pretenţii teritoriale, şi un proeminent iredentist, Istvan Czurka\".
Postat 05 Februarie 2014, 19:22 de Book
Adevărul despre acest Sergivici :
"Alexandru Sencovici, veteran din garda staliniştilor care au impus comunismul în România, nu i-a tăiat nimeni capul. Dimpotrivă, acum două duminici, autorităţile locale i-au ridicat statuie în ciuda faptului că, imediat după al doilea război mondial, considera că Transilvania nu trebuie să fie a României". Aceiaşi combinaţiie, ruso-ungurească, impotriva României.
Postat 05 Februarie 2014, 19:06 de Valhalla-Asgard
Jos iredentismul ! Jos separatismul ! Jos revizionismul unguresc !
„Poliţa de asigurare a lui Stalin: Regiunea Autonomă Maghiară” (Din volumul Fereşte-mă, Doamne, de prieteni..., de Larry L. Watts, istoric-militar american). Foarte puţini de la Bucureşti au fost încântaţi de această limitare a suveranităţii. Dej mai puţin decât oricine. Instituţionalizarea influenţei sovietice era deosebit de transparentă pentru că amendamentele lui Stalin nu recunoşteau România ca „stat unitar” şi stabileau precedentul oferirii autonomiei administrative unor blocuri etnice „compacte”, sporind posibilitatea creării unor alte zone autonome şi federalizării României. Stalin a mai solicitat ca în Constituţie să fie introdus un „preambul” în care să se specifice că România îşi datora existenţa „istoricei victorii a Uniunii Sovietice” şi „eliberării de către glorioasa armată sovietică”. Încă o dată, oficialităţilor române li se cerea să-şi părăsească posturile în timp ce le lua locul noua conducere maghiară etnică, „numită de adjunctul ministrului de interne, ungurul Janos Vincze (Ion Vinţe)”. Din nou, conducerea maghiară locală a început să-i excludă pe români din poziţiile cu influenţă politică, sub nivelul proporţional de reprezentare în rândul populaţiei. Încă o dată românii au devenit „străinii insultaţi sau ameninţaţi public” de extremiştii din majoritatea locală.Lajos Csupor, conducător al RAM de-a lungul întregii sale existenţe, a menţinut un contact strâns cu reprezentanţii militari şi cu consulul sovietic din Cluj (în acelaşi timp ofiţer KGB), Albert Petrovici Akulov, precum şi cu diplomaţii maghiari. De exemplu, militarii sovietici aveau comandamente în Tâgu-Mureş, Sfântu-Gheorghe, Miercurea-Ciuc, Cluj, Oradea, Satu-Mare, Baia-Mare, Sighet, Şimleul-Silvaniei şi Huedin.
Postat 05 Februarie 2014, 19:00 de Safeguard
Strul Sandor o lepra comunista
Societatea Cultural-Patriotica Avram Iancu, are lideri cu creierul spalat, si pe net daca te uiti vezi cine a fost Strul Sandor un nomenclaturist ordinar si sabotor al statului roman in perioada interbelica, cum poti sa ridici busturi unor oameni care au contribuit la deportarea si asasinarea a sute de mii de disidenti politici, asta a beneficiat de toate serviciile, manca lucuri fine, caviar, fructe exotice, carne etc atunci cand in Romania produsele de baza erau pe cartele noi si Coreea de Nord asa ca sa se duca la naiba si strul sandor si primaria Marghita cu ideile lor cu tot ... Alooo nu mai aveti nimic de facut prin oras e un mic Las Vegas, Marghita si nu stim noi, la munca retardatilor si nu mai irositi banii publici ....
Postat 05 Februarie 2014, 18:54 de Axis
Jos comunistul stalinisto-iredentisto-unguresc !
"Alexandru Sencovici, veteran din garda staliniştilor care au impus comunismul în România, nu i-a tăiat nimeni capul. Dimpotrivă, acum două duminici, autorităţile locale i-au ridicat statuie în ciuda faptului că, imediat după al doilea război mondial, considera că Transilvania nu trebuie să fie a României". Aceiaşi combinaţiie, ruso-ungurească, impotriva României. (RAM)regiunea autonomă maghiară, realizată din ordinul lui Stalin. din ordinul expres al lui Stalin, în România s-a creat prima structură administrativ- teritorială bazată pe principii etnice: Regiunea Autonomă Maghiară.
Postat 05 Februarie 2014, 18:52 de Valhalla_asgard
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON