URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Februarie 2013, 10:06

Jos antena! În premieră, Judecătoria obligă o companie de telefonie să-şi demonteze o antenă de pe un bloc

Jos antena! În premieră, Judecătoria obligă o companie de telefonie să-şi demonteze o antenă de pe un bloc BANII SAU VIAŢA? Pavel Mudura (foto) recunoaşte că a greşit atunci când chiar el a cerut acordul vecinilor pentru montarea antenei GSM (fundal) pe bloc. "Ne-am bucurat că asociaţia primea bani, dar nimic nu merită să-ţi strici sănătatea!", cugetă acum bărbatul, trecut între timp printr-o operaţie din cauza afecţiunilor provocate de emisiile instalaţiei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un orădean a înfruntat cu tenacitate o ditamai companie multinaţională de comunicaţii, şi nu pentru a obţine micşorarea facturii la telefonul mobil, ci desfiinţarea antenei de emisie-recepţie montate pe terasa blocului în care locuieşte.

Sentinţa recent obţinută îi dă dreptate, instanţa acceptând, pentru prima oară în România, că emisiile antenelor GSM sunt nocive şi pot provoca inclusiv cancer cerebral.

Din fan, duşman

În 2003, orădeanul Pavel Mudura, profesor universitar la Facultatea de Mecanică, îşi ruga vecinii din strada Independenţei 49 (Centrul Civic) să accepte amplasarea unei antene Vodafone (pe atunci Connex) pe terasa blocului A2. Argumentul? Compania oferea lunar 200 de dolari, bani din care locatarii puteau plăti o parte din cheltuielile comune.

După doar un an, în 2004, bărbatul s-a răzgândit însă, cerând asociaţiei rezilierea contractului cu Vodafone. "Amplasată chiar deasupra apartamentului meu, aflat la ultimul etaj, antena îmi provoca dureri de cap îngrozitoare. Am fost operat, întâi în 2003 la Oradea, iar în 2004 la Bucureşti, pentru îndepărtarea unor hematoame sudurale (n.r. - cheaguri de sânge) apărute ca urmare a expunerii la câmpurile electromagnetice", povesteşte Mudura BIHOREANULUI.

Pas cu pas

Pentru că vecinii i-au respins rugămintea, bărbatul a fost nevoit să se mute la ţară. "Am renunţat la folosinţa propriei locuinţe, pentru care achit însă taxele şi impozitele, şi m-am mutat în Alparea, în domiciliu forţat, de unde fac naveta, numai ca să nu mai îndur durerile de cap provocate de emisiile electromagnetice", spune profesorul, explicând că "nu toate persoanele percep aceste radiaţii, ci doar cele cu o sensibilitate mai mare, dar toţi oamenii, chiar dacă nu-şi dau seama, sunt afectaţi în timp".

Neavând încotro, Mudura a dat asociaţia în judecată, invocând legea condomeniilor, care prevede că în cazul unui factor perturbator trebuie să existe acceptul nu doar al majorităţii membrilor asociaţiei, ci şi cel expres al "proprietarilor direct afectaţi". Deşi n-a obţinut anularea contractului, bărbatul a repurtat totuşi o mică victorie, căci în 2008 instanţa a decis mutarea antenei de pe amplasamentul iniţial, aflat deasupra apartamentului său, la 12 metri depărtare, deasupra casei liftului.

Vodafone s-a conformat, dar fără să mai ceară o nouă autorizaţie de construcţie, ceea ce i-a permis bărbatului să pornească un nou proces, acuzând lipsa actului. Şi, deşi compania s-a apărat susţinând că a respectat o sentinţă care - fiind superioară oricărui act administrativ - ar fi scutit-o de obligaţia obţinerii unei noi autorizaţii, Mudura a obţinut amendarea Vodafone, pentru nerespectarea legii construcţiilor.

Ultimul asalt

În 2010, bărbatul a atacat frontal, cerând de această dată "obligarea Vodafone la dezafectarea tuturor echipamentelor" de pe blocul său. Cu toată împotrivirea companiei, care a cerut respingerea acţiunii invocând autoritatea de lucru judecat (pe motiv că problema antenei fusese deja soluţionată de instanţa ce hotărâse mutarea acesteia), magistraţii Judecătoriei Oradea au admis noua acţiune.

În cursul procesului, Mudura a prezentat acte medicale eliberate de Clinica de Neurologie Dr. V.Voiculescu din Bucureşti, ce atestau că afecţiunea sa a fost cauzată de "expunerea prelungită la câmpuri electromagnetice" şi îi recomandau să evite această expunere. Totodată, a invocat rezultatul unor cercetări ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), conform cărora radiaţiile electromagnetice sunt "posibil cancerigene", dar şi Tratatul constitutiv al UE, care consacră principiul prudenţei, în sensul că "în absenţa unor certitudini sau probe absolute, ţinând cont de cunoştinţele ştiinţifice şi tehnice ale momentului, autorităţile trebuie să protejeze cetăţenii contra riscului şi prejudiciilor cauzate de expunerea la câmpuri electromagnetice". În plus, avocatul său a prezentat şi un precedent stabilit de un judecător italian care, pentru prima oară în UE, a dispus demontarea unei antene GSM din motive de sănătate publică, astfel încât, la 10 decembrie 2012, judecătorii i-au dat dreptate orădeanului, obligând Vodafone la demontarea antenei.

Prima victorie

"Deşi nu există o certitudine şi probe absolute privind efectul nociv al radiaţiilor electromagnetice asupra sănătăţii umane, această posibilitate nici nu poate fi exclusă în mod cert şi absolut, motiv pentru care adoptarea unei atitudini prudenţiale este recomandabilă ţinând cont de situaţia concretă în care se află reclamantul, care este o persoană mai sensibilă la aceste radiaţii, cu anumite antecedente medicale şi, ca urmare, raportat la persoana concretă a acestuia nu se poate exclude în mod cert şi absolut efectul dăunător al radiaţiilor electromagnetice, chiar şi sub limita parametrilor legali admişi", au motivat magistraţii Judecătoriei.

Astfel că, dacă Vodafone va pierde şi recursul înaintat la Tribunal, nu doar aceasta, ci toate companiile de telefonie mobilă vor putea fi obligate fie să-şi monteze antenele în locuri mai puţin locuite, fie să-şi îmbunătăţească tehnologiile. Fie - de ce nu? - să plătească mai mult celor pe care îi vatămă, fără ca măcar aceştia să simtă!


DOVEDIT ŞTIINŢIFIC
Legătura dintre GSM şi cancer

După doi ani în care marile companii de telefonie au încercat să-l blocheze, OMS a publicat în 2011 rezultatele unui studiu ce arată că echipamentele utilizate în acest domeniu au efecte "posibil cancerigene", mai ales asupra creierului. Conform studiului, undele electromagnetice ale antenelor GSM, la fel ca şi cele ale cuptoarelor cu microunde, sunt nocive întrucât ele schimbă polaritatea moleculelor, determinând o oscilaţie a acestora care le face să se frece între ele, ceea ce generează de altfel şi încălzirea lor.

În cazul moleculelor vii, oscilaţiile produc modificări în metabolismul celular, ducând la scăderea imunităţii organismului şi la scăderea coeziunii ţesuturilor, facilitând inclusiv dezvoltarea a diferite forme de cancer, mai ales cerebral. Efectele nocive depind de intensitatea radiaţiilor electromagnetice, care cresc exponenţial, adică proporţional, în funcţie de apropierea faţă de instalaţiile ce le produc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
sa va turnati singuri in cur beton
a primit exact ce merita.ai burta plina,ai lcd de 100 de metrii diagonala?pai pana scapi de radiatii mai e,asta e.
Postat 29 Octombrie 2013, 22:09 de anton
Radiatii
Cred ca radiatiile electromagnetice au avut un efect negativ asupra capului si a creierului domnului Pavel. Multa sanatate.
Postat 11 Februarie 2013, 10:25 de Student
pt. Dl. Adrian Cris
cresterea exponentiala si cresterea proportionala sunt doua lucruri total diferite! Putina atentie!
Postat 10 Februarie 2013, 10:55 de cineva
Bravo Pavele
Bravo Pavele, lupta ta nu a fost in zadar, ne vindem sanatatea pe bani marunti,
Postat 10 Februarie 2013, 08:46 de dan
nu se poate face abuz , SANATATEA este pe primul LOC nu este de VANZARE :)))
daca cei de la MEDIU i au dat acceptul si nu este LEGAL acst accept atunci faceti le plangere penala pentru ABUZ DE PUTERE, este incalificabil GESTUL murdar al anumitor categorii PROFESIONALE in functii PUBLICE .Nu putem pune in pericol VIETII umane pentru BANI !!!
Postat 09 Februarie 2013, 15:11 de sanatatea este pe pr
fost oradean
Port mobilul in buzunarul de la pantaloni, capul nu ma doare! Daca a facut contract, asta e! Pe omul il doare capul! Nu din cauza antenei!
Postat 09 Februarie 2013, 14:30 de Sanyi
capodopera
O alta capodopera made by Adrian Cris... Stimate domn Adrian Cris, de ce nu intrebati si vecinii D-lui Mudura... Stiti ca a falsificat semnaturile vecinilor cu scopul de a monta prin orice mijloc antena pe bloc?
Postat 09 Februarie 2013, 14:11 de rock
Prea multe antene
dar pe bune sunt prea multe antene amplasate aiurea prin oras. Nu v-ati intrebat de ce aproape fiecare dintre noi are rude care sufera de cancer? Am vazut la Berlin ca asemenea antene sunt amplasate doar in mijlocul parcurilor pe turnuri inalte (unde era posibil), dar pe cladiri cu apartamente n-am vazut niciuna. La Budapesta sa incearca la fel desi acolo treaba nu sta la fel de roz ca la nemti. Nu de alta dar e vorba de sanatatea noastra si de sanatatea celor dragi.
Postat 09 Februarie 2013, 12:42 de Observer
Bang
Dar cu alcool-ul care o fi treaba d-le Mudura? ati incercat sa starpiti efectele nocive ale radiatiilor electromagnetice :))
Postat 09 Februarie 2013, 12:01 de Big
anteneasca
Dl profesor a gandit intai cu posteriorul . Abia apoi i-a venit mintea la cap. Mai e si prof. si inginer. Desigur, la sorbonicaca.
Postat 09 Februarie 2013, 11:05 de antenescu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON