URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 16 DECEMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La actualul nivel de dezvoltare, Oradea are nevoie de ajutor de la Bucureşti în tot mai mică măsură. Probabil cel mai mare cadou ar fi să fie lăsată în pace. Dacă sistemul de redistribuire a  veniturilor nu ar fi fost bulversat de "revoluţia fiscală", lucrurile ar fi mers, în continuare, decent.
Zic şi eu
Adrian Cris
La 99 de ani de la momentul astral al Marii Uniri, ţara nu ne leagă nici prin şosele, căi ferate şi aeroporturi care să faciliteze o bună circulaţie a oamenilor şi mărfurilor, nici printr-o educaţie care să ofere şanse egale, nici printr-un sistem sanitar care să nu ne îmbolnăvească şi mai grav pe unii, în timp ce alţii ne tratăm la Viena ori Istanbul, nici printr-o administraţie care să ne uşureze viaţa în loc să ne facă zile fripte.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În aprilie 1972, Charlie Chaplin se întorcea în America după un exil de 20 de ani. Fusese alungat în 1952 de senatorul McCarthy din pricina unor presupuse simpatii comuniste. Charlie Chaplin n-a fost cetăţean american - era născut în Londra - însă americanii l-au iubit ca pe unul de-al lor. Dar, cu toată dragostea, nu l-au putut salva atunci când urgia statului s-a stârnit împotriva sa. În aprilie 1992, Regele Mihai se întorcea în România după un exil de 45 de ani. Fusese alungat în 1947 de noul regim comunist, condus de Petru Groza...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu proiectul de amenajare a Pieței Ferdinand?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Una dintre dilemele pe care le au cetăţenii români, chiar şi cu asigurări de sănătate achitate la zi prin CAS, este cine le plăteşte cheltuielile de spitalizare şi de tratament dacă au fost victimele unui accident sau unei agresiuni, în condiţiile în care furnizorii de servicii medicale îi "taxează" atunci când autorii acestor fapte nu sunt identificaţi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât  nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Acum că se apropie Crăciunul, iar magazinele vor fi acoperite cu funde roşii şi globuri argintii, nu strică să discutăm puţin despre tehnicile folosite de magazine pentru a stoarce cât mai mulţi bani de la cumpărători.
20 Septembrie 2017, 08:05

Johnny, scoate banii! Condamnări penale pentru transformarea fostului restaurant Transilvania, al fraţilor Micula

Johnny, scoate banii! Condamnări penale pentru transformarea fostului restaurant Transilvania, al fraţilor Micula LA LOC COMANDA. Transformată în sală de bal în 2014 la comanda magnatului Ioan Micula (foto) care a vrut să-i facă aici fiicei sale o nuntă grandioasă, restaurantul Transilvania ar putea intra din nou în şantier. Administratorul a promis în faţa instanţei că va readuce interiorul clădirii-monument cât mai aproape de varianta originală. Atât doar că, potrivit schiţelor din proiect, nu prea-i vine s-o facă...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lovitură grea pentru magnatul Ioan Micula, pe care BIHOREANUL l-a prins, în 2014, în timp ce spărgea ilegal interiorul restaurantului Transilvania, clădire monument a oraşului, pe care voia s-o transforme în sală de bal, doar ca să-şi mărite aici fiica.

Atunci, milionarul şi-a dus până la capăt opera, chiar şi după ce autorităţile au cerut un ordin judecătoresc pentru a-l opri, iar pentru a trage de timp, armata de avocaţi pe care a pus-o în mişcare a mers până acolo încât a adus în faţa instanţei martori gata să jure că, dacă sala nu e gata, le va fi stricat cel mai fericit moment al vieţii.

Ponoasele le trag, ca de obicei, alţii: firma Transilvania Complex SA, în numele căreia Micula deţine clădirea, şi administratorul societăţii, Mirela Miclău, au ajuns în faţa instanţei pentru infracţiuni la Legea construcţiilor, iar acum s-au ales cu amenzi penale...

Şantier pentru nuntă

Executarea fără autorizaţie de construire sau de desfiinţare a lucrărilor şi continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente. Acestea sunt acuzaţiile pentru care, pe 14 noiembrie 2016, societatea Transilvania Complex şi administratorul Mirela Miclău au fost trimişi în judecată de procurori.

Totul, din pricina unui moft al patronului Ioan Micula, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Bihor, care în februarie 2014, după ce două decenii o lăsase în paragină, a băgat în şantier clădirea restaurantului Transilvania, unde voia musai să aibă loc petrecerea de nuntă a fiicei sale mai mari, Olivia, cu fostul fotbalist Dorin Floruţa, programată în vara aceluiaşi an.

Modificările se făceau după ureche, după cum a dezvăluit încă de atunci BIHOREANUL, căci firma nu s-a sinchisit nici măcar să ceară vreo autorizaţie. Asta, chit că imobilul face parte din Ansamblul Urban Centrul Istoric Oradea, fiind monument protejat şi, în baza Legii 422/2001, proprietarul avea nevoie atât de avizul obligatoriu al Comisiei Zonale pentru Protecţia Monumentelor, cât şi de o autorizaţie de construire din partea Primăriei.

Urgenţă cu amânare 

Lucian Silaghi (foto), şeful Direcţiei pentru Cultură Bihor, a aflat de la BIHOREANUL despre renovare şi a cerut societăţii să-i prezinte proiectul de lucrări, dar cum nu a primit niciun răspuns, a sesizat, la rându-i, Primăria şi Inspectoratul pentru Construcţii.

În următoarele luni, firma a încasat amenzi de 6.000 de lei, un dosar penal, plus două procese civile cu Direcţia, care a cerut judecătorilor să dispună oprirea de îndată a lucrărilor şi, în paralel, să oblige firma la obţinerea autorizaţiei de construcţie. Ambele dosare au fost, însă, tergiversate, de avocaţii lui Micula care au adus în faţa instanţei, ca "intervenienţi în proces, părţi interesate", doi tineri care aveau contracte cu Transilvania Complex pentru închirierea viitoarei săli de nunţi.

Deşi conform procedurilor legale cererile pentru ordonanţe preşedinţiale trebuie judecate în regim de urgenţă, chiar şi în aceeaşi zi în care sunt înregistrate, solicitarea Direcţiei a fost amânată timp de mai bine de trei luni, din 10 iulie până în 12 septembrie 2014, până când lucrările au fost finalizate, nunta a avut loc, iar judecătorul a putut motiva că "nu se mai justifică urgenţa luării unei măsuri vremelnice cum este oprirea lucrărilor".

Cel de-al doilea proces civil s-a terminat şi mai târziu, în primăvara lui 2016, însă de astă dată cu o soluţie favorabilă Direcţiei pentru Cultură. "Instanţa a dispus ca firma să fie obligată să readucă imobilul la forma iniţială", spune avocatul instituţiei, Cristian Rusu.

De la bal la Tribunal

În noiembrie anul trecut, Micula a mai primit o lovitură. Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea a dispus trimiterea în judecată atât a firmei, cât şi a administratorului Mirela Miclău, reţinând cele două infracţiuni - executarea fără autorizaţie de construire a lucrărilor şi continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele competente - ca fiind comise în concurs. Acest fapt însemna că, în cazul unei condamnări, pedepsei - care variază între 3 luni şi 3 ani de închisoare sau amendă - i se adăuga un spor.

Procesul a început la Judecătoria Oradea şi s-a terminat în această vară, după doar câteva termene de judecată, cu o condamnare. Hotărârea a fost pronunţată după două săptămâni de deliberări, iar potrivit documentului, parvenit şi BIHOREANULUI, procesul a fost scurtat de faptul că administratoarea a decis să recunoască în totalitate acuzele care îi erau aduse prin rechizitoriu, alegând să fie judecată după procedura simplificată, ce permite şi reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă. Procedura nu s-a aplicat, însă, şi firmei. Deşi avocaţii au arătat "că nu contestă probele administrate în faza de urmărire penală", nici ei şi nici Miclău nu au primit mandat din partea acţionarilor să recunoască acuzele.

Inculpaţi... cu imagine

Judecătorul care a soluţionat procesul a avut în vedere şi faptul că la dosar s-au depus documente potrivit cărora firma a făcut demersuri ca să readucă interiorul clădirii-monument la varianta originală, dar şi tot soiul de "rapoarte de evaluare" favorabile inculpaţilor, întocmite de Serviciul de Probaţiune al Tribunalului Bihor.

Administratorul Transilvania Complex, Mirela Miclău, de pildă, e descrisă ca având "o relaţie pozitivă cu membrii întregii sale familii" şi cu "o atitudine pozitivă faţă de muncă şi faţă de disciplină, responsabilă, respectuoasă, liniştită şi altruistă, bucurându-se de o imagine pozitivă", în timp ce firma pe care o conduce e prezentată ca având "o imagine bună în cadrul societăţii, fiind una dintre cele mai mari firme din Judeţul Bihor".

Ca atare, în loc de pedeapsa cu închisoarea, Miclău a fost condamnată la o simplă amendă penală, nici aceea foarte mare, de 3.733,33 lei, ce cuprinde sporul de o treime pentru comiterea celor două infracţiuni în concurs. În cazul firmei, totuşi, sancţiunea a fost mai aspră, amenda penală ridicându-se la 120.000 lei, motiv pentru care societatea a şi atacat verdictul, decizia finală urmând să fie pronunţată de Curtea de Apel Oradea, unde procesul va începe în această toamnă.

Proiect respins!

Noile modificări la clădire vor fi executate în baza unui proiect realizat de un arhitect din Arad, Şerban Gubovici, care însă, cel puţin deocamdată, nu a avut succes în faţa specialiştilor Ministerului Culturii.

Proiectul, după cum a aflat BIHOREANUL, a fost respins deja în două rânduri de Comisia Zonală a Monumentelor Istorice, deoarece de fapt menţinea forma actuală a interiorului, ce a fost spart la porunca lui Micula, aproape în întregime. "Nu se apropia de forma originală a clădirii. I s-a cerut să readucă interiorul cât mai aproape de varianta iniţială", a explicat Lucian Silaghi, şeful Direcţiei de Cultură Bihor. De văzut daca va mai vrea s-o facă...


TUPEU MAXIM
Extindere... cu hotel

Nunta Oliviei Micula cu fostul fotbalist Dorin Floruţa a avut loc pe 30 august 2014 şi a adunat aproximativ 350 de invitaţi, inclusiv VIP-uri precum membri ai familiei regale din Suedia, ţară ai cărei cetăţeni sunt fraţii Micula, precum şi diverşi oficiali români şi străini, pentru care a gătit o echipă condusă de cunoscutul chef Cătălin Scărlătescu.

Pentru a-i caza, Ioan Micula a ridicat, tot fără autorizaţie, un bloc cu trei etaje pe domeniul său din strada Colinelor. La fel ca în cazul şantierului de la restaurant, magnatul a fost amendat pentru "etajare construcţie existentă fără autorizaţie de construire" şi obligat să oprească lucrările până la intrarea în legalitate, ceea ce, previzibil, nu s-a întâmplat.

Construcţia a intrat în legalitate abia în 3 decembrie 2014, când Instituţia Arhitectului şef a emis autorizaţia de construcţie, ca "extindere locuinţă unifamilială cu parter, 3 etaje şi mansardă, şi modificarea parapetului mansardei existente - intrare în legalitate".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Force Majeure Art Nouveau
Cu tot respectul pentru secession,isprava e inca o dovada ca in patria noastra proprietatea (privata) este ocrotita si nu garantata. Este ocrotita de o serie de organe si specialisti (copy-paste): Ansamblul Urban Centrul Istoric Oradea ,Primăria şi Inspectoratul pentru Construcţii, Comisia Zonala pentru Protecţia Monumentelor ,Direcţiei pentru Cultură ,Judecătoria Oradea ,Serviciul de Probaţiune al Tribunalului Bihor,Curtea de Apel Oradea ,Ministerul Culturii etcaetera.Desigur toate aceste grupari nu se asmut asupra Casinoului din Constanta,aflat in crunta degradare si mult mai emblematic pentru secession decit Restaurantul Transilvania. Puscaria va deveni un "must have" la un CV decent
Postat 20 Septembrie 2017, 22:33 de excalibur
A cazut rechinul Coldea ...
... asa ca, Micula e doar plevusca in fata instantei ICCJ (ca acolo va ajunge cazul pentru a fi incheiat corespunzator).
Postat 20 Septembrie 2017, 20:19 de WinDos

FOTO BIHOREANUL

 • 'Revoluţia în imagini': Fotografii inedite cu Oradea la Revoluţie, expuse în Cetate (FOTO)
 • Luaţi exemplu! Agricultorii bihoreni au atras în judeţ 141 milioane euro (FOTO)
 • Accident cu trei răniţi lângă Beiuş: Şoferul unui BMW a ratat o depăşire, s-a lovit de o dubiţă, iar cele două maşini au ajuns în şanţ (FOTO)
 • Accident cu maşina Poliţiei în Oradea, în faţă la hotel Ramada (FOTO)
 • 300 de amenzi într-o zi: Poliţiştii români şi maghiari au împânzit şoselele de pe graniţă (FOTO)
 • Creştini… pe jumătate: După ce au ascultat colinde, consilierii judeţeni din Bihor şi-au reluat bătăliile obişnuite (FOTO)
 • Sute de fapte bune pe un singur hol: Târg de Crăciun la Celestica Oradea, susţinut de companie pentru ONG-urile din oraş (FOTO)
 • Fundaţia Pyramid Learning Center şi-a inaugurat cel de-al doilea centru pentru copiii cu autism şi AD-HD (FOTO)
 • CSM CSU Oradea a jucat slab şi a pierdut cu 81-87 în faţa timişorenilor. Achim anunţă măsuri în cadrul lotului! (FOTO)
 • Casa de Pensii Bihor, închisă: Toţi angajaţii au declanşat un protest spontan din cauza salariilor mici (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON