URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 22 MARTIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Depopulată după război, Oradea şi-a atras populaţie din satele de prin împrejurimi. În cele mai multe cazuri, ţăranii s-au adaptat rapid la modul de viaţă citadin. Aşa că, dacă azi strigi pe stradă "măi ţărane!", 90% din trecători vor întoarce capul fără să se simtă lezaţi de apelativ. Problema nu e cu ei, ci cu ţăranii care la a treia generaţie în Oradea încă te întreabă "Inghi mei?".
Zic şi eu
Adrian Cris
La puţin timp după instalarea actualei conduceri a Consiliului Judeţean, BIHOREANUL arăta că, mânaţi de o insaţiabilă foame de imagine, cei trei şefi au angajat jurnalişti (mai vrednici sau nu) care să le laude "succesurile". Unii au fost reciclaţi la aşa-zisul Compartiment de Comunicare, alţii încartiruiţi în fantomatica agenţie de ştiri News Bihor, finanţată prin Direcţia de Dezvoltare şi Implementare a Proiectelor.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Îl ştiţi pe Gaiţă, cel cu interviurile alea absurde luate oamenilor pe stradă, în special celor din sate uitate de lume? Îl ştiţi. Săptămâna trecută am văzut o înregistrare, veche de vreo doi ani, în care întreba nişte săteni din judeţul Ialomiţa care este limba oficială în Ardeal. Răspunsuri, unul şi unul: ardelenească, maghiară, moldovenească, săsească, engleză...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum apreciaţi că au fost costurile încălzirii în Oradea în această iarnă?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat o hotărâre care va fi obligatorie pentru toate instanţele din momentul publicării sale în Monitorul Oficial, prin care a stabilit că judecătorii nu vor mai putea avea în vedere marja de toleranţă a aparatului radar în momentul soluţionării unei plângeri pentru a determina viteza concretă a autoturismului în cauză.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hepatita cronică virală C survine după hepatita acută C în aproape 50% din cazuri, indiferent de modalitatea epidemiologică de dobândire a infecţiei cu virusul C. 20% din pacienţii cu hepatită cronică C post-transfuzională evoluează spre ciroză hepatică.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Ştirile false şi panicarde care au invadat reţelele de socializare încă de la faza lor incipientă au devenit o adevărată problemă pentru utilizatori. Ai spune că în spatele acestora se află guverne şi corporaţii al căror scop este dezinformarea publicului, dar adevărul e că principalul factor care întreţine propagarea cu rapiditate a ştirilor false sunt chiar utilizatorii!
09 Octombrie 2017, 11:15

Jocuri de putere: Foamea de putere îi pune cap în cap pe reprezentanţii puterii şi ai opoziţiei din CJ Bihor

Jocuri de putere: Foamea de putere îi pune cap în cap pe reprezentanţii puterii şi ai opoziţiei din CJ Bihor PROTEST SAU NU? Revoltaţi că ziua de salariu se apropia, dar nu le erau aprobate lefurile întrucât scaunele grupului PNL erau goale, la şedinţa de miercuri după amiază au apărut mai mulţi angajaţi, unii cunoscuţi ca membri PSD şi UDMR, cu pancarte gen "Mulţumim PNL!". "Mobilizarea prin birouri de a ieşi la un fel de grevă spontană în şedinţă nu a avut succes. Angajaţii ştiu cine e principalul vinovat şi cine are responsabilitatea de a rezolva problemele salariale. Nu opoziţia", a replicat şeful grupului PNL, Ionel Avrigeanu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Regula că politicienii pun interesele lor pe primul loc, în vreme ce interesul public rămâne un simplu detaliu, este întărită la Consiliul Judeţean, unde blocajul dintre putere şi opoziţie ia forme radicale.

Nemulţumiţi de încăpăţânarea UDMR-PNL-ALDE de a pune un nou consilier în locul Anei Maria Tiron, liberalii au trântit săptămâna trecută încă 4 şedinţe (pe lângă alte 3 anterioare), chiar cu riscul de a pune în pericol salariile celor 3.000 de angajaţi ai judeţului. Noile grile de salarizare ale angajaţilor CJ şi instituţiilor subordonate nu au fost aprobate nici până acum deoarece în ultimele săptămâni liberalii au boicotat şedinţele convocate de preşedintele Pásztor Sándor după ce acesta a schimbat ordinea de zi.

Nişte gentlemeni

Săptămâna trecută părea promiţătoare. După ce au obţinut victoria în procesul în care PNL îi acuza că nu au fost aleşi legal, şefii CJ - Pásztor Sándor, Ioan Mang şi Traian Bodea - au anunţat luni, în conferinţă de presă, că vor renunţa la acţiunea pe care au intentat-o împotriva liberalilor pe motiv că le blochează "abuziv" proiectele.

"A fost un an şi două luni în care am avut amprenta acestui proces în şedinţele Consiliului Judeţean. Ni se spunea «veţi vedea că vom câştiga», ni s-a zis că ne întâlnim în 29 septembrie şi va fi o altă gândire. Cred că aceste lucruri trebuie să le punem la o parte. Noi demonstrăm acum că suntem gentlemeni şi retragem procesul. Dar cât timp va mai trebui să înţelegem că rezultatul a fost 18 versus 17?", declama Pásztor. Fără efect...

Circ pe bandă rulantă

Profitând de raportul egal de 17 la 17 consilieri între putere şi opoziţie, liberalii au refuzat să-l valideze pe PSD-istul Adrian Szatmari în locul ex-preferatei şefului PSD Bihor, Ana Maria Tiron, dată afară din partid, iar decizia s-a "răzbunat" inclusiv pe proiectul privind salarizarea angajaţilor, în condiţiile în care veniturile au fost mărite doar pentru lunile iulie şi august. Atât şedinţa de marţi, unde liberalii au refuzat să voteze ordinea de zi cu validarea lui Szatmari, cât şi celelalte 3 care au urmat, au fost convocate degeaba.

Deşi aleşii au găsit pe masă o informare din partea Prefecturii cum că validarea înlocuitorului lui Tiron nu ar trebui să fie afectată de faptul că aceasta a contestat Ordinul prefectului prin care i-a fost luat scaunul, şi ca atare, consilierii erau liberi să-i numească înlocuitor, liderul grupului PNL, Ionel Avrigeanu, a transmis reprezentanţilor puterii că, dacă doresc aprobarea noilor salarii, preluarea terenului pentru un centru de prim-ajutor în zona montană şi diminuarea co-finanţării proiectului Drumul Apuseni, să propună o ordine de zi care să nu conţină validarea lui Szatmari. Iritaţi, şefii CJ au refuzat, astfel că ordinea de zi n-a fost votată, deci şedinţa nu s-a mai ţinut, fiind convocată una "de îndată", unde liberalii nu s-au prezentat.

Miercuri dimineaţă povestea s-a repetat, iar apoi nu a mai contat că pentru după amiază şefii CJ au convocat o nouă şedinţă, pe placul PNL-iştilor, fără înlocuirea buclucaşă pe ordinea de zi...

Motive şi motive

Cum liberalii nu au mers nici la a patra şedinţă, mai mulţi angajaţi s-au dus în sala de şedinţe afişând mesajul sarcastic "Mulţumim PNL!", liderul de sindicat, Judit Kiss, declarând presei că oamenii sunt "agitaţi" că nu-şi vor primi salariile pe 7 octombrie.

"Am discutat cu conducerea şi le-am spus variantele mele. Una este să se dea o Dispoziţie a preşedintelui prin care să se dea salariile pe luna asta, iar alta să se discute la nivel de Prefectură despre ce se face în cazul acesta, fiindcă nu există precedent", a spus Judit Kiss, adăugând că Pásztor trebuie să-şi asume rezolvarea situaţiei. "Ca preşedinte, eu mi-aş asuma acest risc să dau salariile oamenilor. Nu e vorba de 150-160 de angajaţi, ci de peste 3.000 de angajaţi, care au familii", a spus sindicalista.

Cum o nouă şedinţă - a şaptea - a eşuat, Pásztor şi Mang au promis că vor căuta variante de sancţionare a aleşilor PNL. Doar vicepreşedintele Bodea a surprins anunţând că îşi va dona indemnizaţia (14.500 lei brut lunar) - "unui centru de la Dumbrava". Bodea a acuzat şi boicotul PNL: "Efectiv ne batem joc de bihoreni, acest lucru nu este permis".

Cojones şi dramoleta

Întrebaţi despre motivele boicotului, liberalii au avut pe parcursul săptămânii explicaţii nu foarte convingătoare. "De fiecare dată, sub pretextul urgenţelor, se introduc pe ordinea de zi tot felul de proiecte. Validările se fac în şedinţe ordinare. Nu ştiu de unde atâta grabă", a declarat liderul grupului, Ionel Avrigeanu, spunând că în următoarea şedinţă ordinară liberalii vor fi prezenţi şi vor vota.

Ionel Avrigeanu, liderul grupului PNL din Consiliul JudețeanJoi, Avrigeanu (foto) a dat explicaţii şi într-o conferinţă de presă, spunând că şefii CJ  "joacă într-o dramoletă ieftină" dând vina pe opoziţie pentru propriile "bâlbâieli", şi a explicat că, în condiţiile în care PSD-UDMR-ALDE nu are două treimi din mandate, reprezentanţii alianţei trebuie să găsească modalităţi concrete de a colabora cu opoziţia, nu doar să mimeze. Concret, să-i convingă pe consilierii PNL să-i sprijine! "Când îţi asumi conducerea judeţului, trebuie să te asiguri că poţi să faci asta. A veni în fiecare şedinţă şi a spune că opoziţia e rea, că te obstrucţionează, e cea mai jalnică metodă de a-ţi ascunde eşecurile", a spus Avrigeanu, precizând că PNL nu-şi doreşte alegeri anticipate, ci soluţii viabile de colaborare în CJ. "Avem un judeţ cu o conducere care din lipsă de idei a ales cea mai ieftină variantă, aceea de a nu ajunge la o înţelegere cu opoziţia. Noi nu ne-am băgat peste proiectele lor, dar am cerut să fim ascultaţi când se împart anumite cote pentru primari, căci nu la ei ajung banii, ci la cetăţenii bihoreni de acolo", a spus Avrigeanu.

PNL-istul a susţinut că "există bază legală" pentru acordarea salariilor, printr-o Dispoziţie a preşedintelui, pe care ulterior consilierii o validează prin vot. "Dispoziţia este o chestiune tranzitorie, până apare o hotărâre de CJ şi o validează. Şi se poate face, dar pentru asta trebuie să ai cojones, să ai sânge şi curaj. Domnul Pásztor nu are. Se teme că nu-i va fi validată? Noi o să o validăm", a spus Avrigeanu, fiind completat de deputatul Gavrilă Ghilea, care a sugerat că, în cazul în care nu poate rezolva problema, Pásztor ar putea demisiona.

"Cei trei lideri ai CJ ne-au acuzat de mai bine de un an că blocăm proiectele judeţului, că nu pot depune proiectele europene. Toate proiectele pe care şi-au dorit să le depună, le-au depus. Nu există niciun proiect blocat", a punctat Avrigeanu.

"Care-i preţul?"

Declaraţiile au stârnit reacţia deputatului UDMR Szabo Odon, care vineri i-a acuzat pe liberali de lipsă de responsabilitate pentru că au refuzat să voteze noile grile de salarizare, iar despre Avrigeanu a spus că "a coborât discursul politic foarte jos". "Domnul Avrigeanu ştie că nu se pot da salarii în acest fel, dar aruncă cu vorbe", a spus Szabo.

În opinia lui, deşi în public fac declaraţii moralizatoare, în realitate liberalii duc o luptă politică murdară, umblând "după trădători", şi a susţinut că liberalii au preţul lor, doar că nu vor să-l spună pe şleau: "A venit domnul Avrigeanu ieri să spună pe ocolite că «dacă ne dau bani la primari votăm cu ei». Ce-i asta?".

Compromis

Până la urmă, o soluţie de compromis a fost găsită. Vineri, în ziua de leafă, purtătorul de cuvânt al CJ, Adrian Simon, a anunţat că angajaţii din aparatul propriu al instituţiei îşi pot lua o parte din salariile pe septembrie, câte 1.000 lei, sub forma unor avansuri, ceea ce mulţi au şi făcut.

Reprezentanţii CJ nu au dat, însă, lămuriri despre salariile angajaţilor din instituţiile subordonate, iar contactat de BIHOREANUL Simon a spus că acestea au personalitate juridică proprie şi că se încearcă şi pentru ele "găsirea unor soluţii intermediare". Care or fi rămâne de văzut. Cum rămâne de văzut şi unde se va opri boicotul "fără număr" al liberalilor...


UN NOU PROCES
"Să fie obligaţi"

Alexandru Szatmari, consilier județean al PSD BihorMiercurea trecută, PSD-istul Adrian Szatmari (foto) a dat în judecată atât CJ, cât şi pe cei 17 consilieri liberali, cerând Tribunalului Bihor să-i oblige "să facă validarea în funcţie". Acţiunea se află în procedură prealabilă, instanţa analizând dacă solicitarea îndeplineşte cerinţele legale. "CJ a trecut pe ordinea de zi în mai multe rânduri validarea, dar consilierii liberali nu au votat-o. E dreptul dlui Szatmari să se adreseze Justiţiei", spune şeful PSD Bihor, Ioan Mang.

De cealaltă parte, liderul grupului PNL e convins că acţiunea va fi respinsă. "Nu are niciun fundament să ne acţioneze în instanţă", a replicat Ionel Avrigeanu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Mergea la un pacient în stare gravă! A treia mașină de la Ambulanță, izbită în Oradea în doar trei zile (FOTO)
 • Aeroportul Otopeni, blocat de o ploaie îngheţată: Zborul spre Oradea, cu actori renumiţi la bord, a fost amânat (FOTO)
 • Aventurieri în eter: Un grup restrâns de orădeni practică radioamatorismul, un 'sport' care le-a permis legături inclusiv cu CIA şi NASA! (FOTO)
 • Două ambulanţe lovite de un BMW şi de un Audi, într-o singură oră, în Oradea. Una dintre autospeciale transporta o pacientă aflată în comă (FOTO)
 • Drum de fier: Cu un secol şi jumătate în urmă, revoluţia industrială a adus în Bihor trenurile şi transportul public de masă (FOTO)
 • Campioana Huszar Ingrid, în mijlocul elevilor de la Şcoala Gimnazială 'Szacsvay Imre' (FOTO)
 • 'Maşinile' lui Leonardo da Vinci sunt la Oradea. Vezi cum arată expoziţia! (FOTO/VIDEO)
 • Om sau supererou? Tibi Uşeriu a câştigat, pentru a treia oară, Maratonul Arctic 6633 (FOTO/VIDEO)
 • Cavalerii din Cetate: Trupa medievală Deus Vult îi cheamă pe orădeni la activităţi gratuite, pregătind turniruri şi scenete cu 'execuţii' (FOTO)
 • Dublu sau nimic: De Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, UDMR şi PPMT au organizat festivităţi separate la care au participat… împreună (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON