URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Iulie 2017, 08:07

Jaf la minut: O bandă de spărgători a făcut ravagii în Bihor, ajutată de o "cârtiţă" din Poliţie

Jaf la minut: O bandă de spărgători a făcut ravagii în Bihor, ajutată de o 'cârtiţă' din Poliţie FURĂ ŞI FUGI. Casa Pariurilor din Salonta se află în plin centrul oraşului, pe strada Republicii, la o aruncătură de băţ de Primărie şi de sediul Poliţiei. Fără să le pese de sistemul de alarmă, hoţii au spart cu un baros uşa şi seiful din incinta sălii de jocuri, dispărând cu banii în câteva zeci de secunde
Jaf la minut: O bandă de spărgători a făcut ravagii în Bihor, ajutată de o 'cârtiţă' din Poliţie BLOCAŢI. Porniţi în urmărirea spărgătorilor, poliţiştii salontani au încercat să-i blocheze la limita cu judeţul Arad, în apropierea comunei Avram Iancu. Ca să scape, şoferul interlopilor a recurs la o manevră şocantă: a accelerat pe contrasens, spre autoturismul de Poliţie, obligându-l pe subofiţerul aflat la volan să iasă în decor pentru a evita ciocnirea. Pentru acest episod, spărgătorii s-au ales şi cu o acuzaţie de tentativă de omor...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai puţin de un minut. Atât le-a luat unor hoţi să spargă uşa de la intrarea într-o casă de pariuri, să deschidă seiful şi să fugă cu banii. S-a întâmplat la Salonta şi a fost doar una dintre numeroasele lovituri date de o bandă de profesionişti din Timişoara care în doi ani au strâns peste 2 milioane euro din furturi comise în Bihor, Arad şi Timiş.

În toate cazurile, hoţii au lucrat cu mănuşi, mascaţi şi nu au lăsat urme. În final, au fost totuşi identificaţi după - atenţie! - un rest de ţigară, o eşarfă şi o probă de... fecale, prelevată de la colţul unei case, unde unul din membrii grupării îşi făcuse nevoile.

Cu toate acestea, spărgătorii nu au ajuns în spatele gratiilor. Motivul? Operaţiunea plănuită pentru prinderea lor a fost sabotată din interior, de o "cârtiţă" din Poliţie, iar liderii şi mai mulţi membri ai grupării au reuşit să se facă nevăzuţi...

Jaf de Valentine’s

Jaful din Salonta a avut loc la începutul anului, în noaptea de 12 spre 13 februarie. La ora 1.53, trei persoane cu cagule şi mănuşi au coborât dintr-un Audi A6 break şi au forţat uşa de acces în Casa Pariurilor, o sală de jocuri situată în centrul oraşului, pe strada Republicii, la circa 200 metri de sediul Poliţiei.

Deşi au declanşat alarma, nu le-a păsat. Au lovit seiful cu un baros până când l-au spart şi apoi au luat banii dinăuntru, circa 13.000 lei, adunaţi din încasările zilei. La ora 1.54, cei trei hoţi erau deja în maşină, porniţi spre ieşirea din oraş, chiar dacă, e drept, cu o patrulă de Poliţie pe urmele lor.

Oamenii legii i-au urmărit pe străzile oraşului, iar apoi pe DN79, până aproape de comuna Avram Iancu, unde au reuşit chiar să-i depăşească, în încercarea de a-i bloca. Ca să scape, şoferul din Audi a recurs însă la o strategie de kamikaze: a rulat în viteză spre maşina poliţiştilor care, pentru a evita accidentul, au fost obligaţi să iasă de pe şosea, în şanţ.

Sabotaj

Poliţia Bihor a trecut sub tăcere cazul. Motivul? "Am început cercetările, dar ne-am oprit pentru că era deja declanşată o anchetă a DIICOT Timişoara", susţin surse din Inspectorat.

Povestea a ieşit la iveală după o mega-acţiune a procurorilor din Timişoara derulată acum două săptămâni, când peste 100 de poliţişti au descins în percheziţii la 45 de adrese din judeţele Timiş, Arad şi Mehedinţi, la locuinţele unor spărgători de lux, între care şi cei care dăduseră lovitura în Salonta.

Operaţiunea s-a soldat, însă, cu un eşec: majoritatea celor vizaţi grupării au reuşit să fugă din ţară în noaptea dinaintea percheziţiilor, după ce au fost avertizaţi de o "cârtiţă" că urmau să fie ridicaţi. În final, echipajele trimise pe teren s-au întors cu doar două "trofee", Ioan Lucian Mihălţan şi Ciprian Câmpean, prinşi în timp ce încercau s-o şteargă şi ei din România.

DIICOT a confirmat, de altfel, scurgerea de informaţii. "Acţiunea a fost stricată oarecum. Suspecţii au fost anunţaţi de cineva, nu ştim de cine, şi au fugit. O să se facă cercetări pentru a se vedea cine i-a anunţat", a declarat presei purtătorul de cuvânt al DIICOT, Mihaela Porime.

Dovediţi cu... ţigara

Dintre cei doi suspecţi, doar Câmpean a fost reţinut şi prezentat unei instanţe cu propunere de arestare preventivă. Potrivit DIICOT, el a şi fost şoferul grupului care a jefuit Casa Pariurilor din Salonta şi care a scos de pe şosea maşina poliţiştilor porniţi în urmărire.

Potrivit procurorilor, după ce au scăpat de urmăritori, spărgătorii s-au oprit la Lipova, ca să schimbe tăbliţele cu numerele de înmatriculare ale maşinii, după care au mai dat trei spargeri. Întâi la o casă de pariuri din Ineu, de unde au luat circa 10.000 lei, apoi şi-au încercat norocul la o altă sală similară, în Pîncota, unde însă au fost surprinşi de poliţişti şi obligaţi să fugă, iar în final la Şiria, unde au găsit seiful gol.

Hăituiţi deja de Poliţia din două judeţe, Câmpean şi complicii săi au decis să "încheie" operaţiunea. Au abandonat maşina la marginea unui sat, înlocuind din nou plăcuţele de înmatriculare, dar nu i-au curăţat interiorul. Pe podul pedalier al şoferului, criminaliştii au găsit un rest de ţigară, iar din suportul portierei spate dreapta au ridicată o eşarfă. În urma expertizei genetice judiciare, s-a identificat pe mucul de ţigară ADN-ul lui Câmpean, iar pe eşarfă urmele unui complice.

Din fecale

Procurorii DIICOT au susţinut în faţa instanţei că ADN-ul lui Câmpean a fost găsit, pe 3 martie 2016, şi lângă o locuinţă din localitatea Zăbalţ (Arad) de unde gruparea din care face parte furase un dulap metalic cu arme, bijuterii, ceasuri şi lingouri din aur de aproximativ 40.000 euro.

Înainte de lovitură, Câmpean şi Mihălţan supravegheaseră câteva zile casa, parcând maşina lângă cimitirul din sat, unde au fost observaţi de un localnic. Omul i-a şi recunoscut pe o planşă fotografică a Poliţiei, iar cercetările la faţa locului au produs şi alte dovezi, chiar dacă oarecum "originale": din zona în care fusese parcată maşina au fost ridicate materii fecale în care a fost identificat profilul genetic al lui Câmpean.

"Suspecţii acţionau foarte precaut şi dădeau dovadă de înaltă calificare în activitatea infracţională, premeditând cu atenţie fiecare faptă. Astfel, anterior demarării activităţii, membrii grupării strângeau informaţii detaliate cu privire la locaţiile vizate şi persoanele păgubite, atât prin monitorizări şi filaje repetate, cât şi prin atragerea unor persoane din anturajul proprietarilor sau care aveau acces în locaţiile vizate", au arătat procurorii.

Lecţie de furt

Gruparea vâna doar imobile cu seifuri, unde aveau certitudinea că ar fi păstrate sume de ordinul zecilor de mii de lei sau euro ori bijuterii, iar loviturile erau pregătite aşa încât să dureze cât mai puţin, maximum 2 minute. Deplasările se făceau cu maşini pe care erau aplicate numere de înmatriculare străine sau false, uneori furate de pe alte vehicule. "Membrii grupării dezafectau în prealabil sistemele de alarmă, luând la plecare şi unităţile de stocare a înregistrărilor video, acţionau purtând cagule şi mănuşi, iar pentru a înlătura riscul depistării oricărei urme biologice la locul faptei, pulverizau spumă din extinctoare", a arătat DIICOT.

Pentru a-şi maximiza profiturile, uneori hoţii planificau mai multe "lovituri" succesive, cum au făcut şi în noaptea de 12/13 februarie şi cu câteva zile mai devreme, în intervalul 1-2 februarie, când au luat mai multe seifuri de la punctele de lucru ale unor CAR-uri din Timiş.

Procurorii au formulat împotriva lor acuzaţiile de constituire a unui grup infracţional organizat, furt calificat, punere în circulaţie a unui autovehicul cu număr fals şi tentativă la omor calificat, cea din urmă pentru modul cum au scăpat de poliţiştii din Salonta, obligându-i să iasă cu maşina în afara şoselei.

Dacă deocamdată Mihălţan este cercetat în libertate, Câmpean a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile. Cu un singur spărgător trimis în spatele gratiilor şi cu un sabotor în "interior", ancheta procurorilor DIICOT este departe de a se fi terminat...


HOŢI DE LUX
Jaf la şef de Fisc!

Banda transjudeţeană care a dat jaful "blitz" din Salonta a ajuns în atenţia DIICOT încă din ianuarie 2014, când o parte a membrilor - Ciprian Jurci, Lucian Mihălţan, Răzvan Donici, Ciprian Câmpean, Adrian Bolbos, Ion Păşan şi Dănuţ Cheregi - au fost reţinuţi şi arestaţi o scurtă perioadă de timp. La acea dată, gruparea era suspectată de 22 de spargeri, cu un prejudiciu de peste un milion de euro.

În palmaresul ei se află şi un "tun" dat la locuinţa fostului şef al Finanţelor Publice din oraşul Oţelu Roşu (Caraş Severin), Petru Lupşac, de unde au luat un seif în care erau 1,7 milioane lei. De asemenea, pe un afacerist italian din Sibiu l-au uşurat de echivalentul a 200.000 euro, dintr-un magazin de ceasuri de lux din Timişoara au furat piese de 80.000 euro, iar în urma unei "lovituri" date în deplasare, la casa pictorului Herman Nitsch din localitatea austriacă Prinzendorf, s-au ales cu 1,2 milioane euro.

Demarată atunci în forţă, ancheta nu s-a finalizat nici până azi. Şi, cu o grămadă de procurori şi poliţişti pe urme, hoţii au continuat să fure...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON