URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Iunie 2014, 07:44

Jaf de milioane la Municipal: Şefa finanţelor Spitalului Municipal, silită să demisioneze sub ameninţarea cu Parchetul

Jaf de milioane la Municipal: Şefa finanţelor Spitalului Municipal, silită să demisioneze sub ameninţarea cu Parchetul DEZINTERES SAU INTERES? Instalată în funcţie odată cu fostul manager Ovidiu Pop, şefa finanţelor Spitalului Municipal, Anca Brad (foto), a girat un adevărat dezmăţ al achiziţiilor de consumabile pentru laborator. Nu doar la preţuri umflate de două ori peste cele ale pieţei, ci şi în cantităţi uriaşe, încât la un moment dat o parte a expirat, iar o alta a fost "donată" spitalului privat Pelican, de la care şeful ei mai făcea un ban. Întrebarea este: doar el?
Jaf de milioane la Municipal: Şefa finanţelor Spitalului Municipal, silită să demisioneze sub ameninţarea cu Parchetul MĂ ABŢIN. Adusă de la fostul spital de Psihiatrie de către fostul manager Ovidiu Pop, directoarea financiar-contabilă a Municipalului, Anca Brad (foto), a luat-o pe urmele mentorului ei, fiind nevoită să plece ruşinos din funcţie...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şedinţă tensionată, lunea trecută, la Spitalul Municipal Dr. Gavril Curteanu din Oradea. În prezenţa primarului Ilie Bolojan, directoarea financiar-contabilă a unităţii, economista Anca Brad, a fost nevoită să renunţe la post după ce acum o jumătate de an fostul său şef, dr. Ovidiu Pop, fusese mazilit sub aceeaşi acuză adusă, acum, şi ei: păgubirea unităţii cu circa 2 milioane euro, prin achiziţia de reactivi pentru laborator la preţuri duble faţă de cele ale pieţei.

Directoarea n-a plecat, însă, de bunăvoie, ci doar după ce, la precedenta reuniune a Consiliului de Administraţie, fusese pusă să aleagă: ori demisionează, ori se alege cu un dosar penal!

Operaţiunea Reactivul

05_Ovidiu_Pop_bihoreanul.jpgBIHOREANUL dezvăluia în toamna anului trecut una din metodele prin care bugetul Spitalului Municipal fusese dijmuit timp de aproape trei ani, în perioada 2011-2013, în care manager a fost dr. Ovidiu Laurean Pop (foto). Buba s-a spart deoarece, pentru a diminua cheltuielile, acesta tocmai propusese tăierea sporurilor pentru medicii, asistentele şi infirmierele din secţiile cu potenţial de contaminare (TBC, de pildă).

Făcând analiza financiară a situaţiei, membrii CA (format din reprezentanţi ai Consiliului Local, primarului, DSP şi Facultăţii de Medicină) au ajuns la două descoperiri: Pop preluase spitalul în 2010 cu un excedent bugetar de 3 milioane lei şi îl adusese la un deficit de 6 milioane lei, iar pe de altă parte era nu doar incompetent, ci şi incompatibil, întrucât presta concomitent, ca anatomopatolog, şi pentru spitalul privat Pelican. Acest al doilea detaliu a stat, de altfel, la baza revocării sale din funcţie, după ce aceiaşi membri ai CA au descoperit că managerul făcea "cadouri" unităţii concurente, prejudiciind serios bugetul spitalului public.

Cum anume? Prin atribuirea către Pelican a unui contract de circa 100.000 lei pentru transportul probelor biologice de la fostele spitale TBC, Infecţioase şi Neurologie-Psihiatrie, devenite secţii ale Municipalului, la laboratorul de aici (deşi acest serviciu putea fi asigurat de şoferii unităţii publice), dar şi prin achiziţia de reactivi de laborator de peste 3 milioane euro eludând procedurile legale.

Afacerea decursese în doi paşi: iniţial Municipalul a încheiat cu doi furnizori contracte de comodat pentru custodia de analizoare, iar apoi, printr-o aşa-zisă licitaţie, cumpăra substanţe de curăţare şi de calibrare, precum şi reactivi pentru aceste aparate, care, evident, nu puteau proveni decât de la aceleaşi două firme.

Pagubă îndoită

Dacă achiziţiile cu dedicaţie ar fi scăzut cheltuielile, nimeni n-ar fi obiectat nimic. Urmarea a fost, însă, de două ori dăunătoare. Întâi, pentru că analizele au ajuns să coste la Municipal mai mult decât la Judeţean sau decât la laboratoarele private. Astfel, în 2012 Judeţeanul cheltuise 0,7 milioane lei pentru 580.000 analize, iar Municipalul dublu - 1,4 milioane lei - pentru doar 420.000 analize. În timp ce la Municipal o hemogramă ajunsese la 6 lei, la privat era doar 3 lei.

Paradoxal, costurile crescuseră chiar şi în comparaţie cu perioada anterioară, când spitalul nu avea analizoare performante, astfel că dacă o analiză de urină se făcea înainte cu 0,5 lei, cu aparatele luate în comodat şi reactivii cumpăraţi de la cele două firme costul a sărit la 6 lei. Un raport al fostei şefe a laboratorului, Anamaria Drăgan, arăta că la un moment dat a fost chiar obligată de manager să recepţioneze un analizor, deşi argumentase că nu era necesar şi costul analizelor creştea de la 1 la 2,5 lei.

În vara anului trecut, Municipalul strânsese pe stoc atât de mulţi reactivi încât nu avea ce face cu ei. O parte au expirat, fiind "casaţi" (pagubă de 211.000 lei doar la o casare, din 12 iunie 2013), iar o alta "transferată", fără nicio bază legală, spitalului privat Pelican, BIHOREANUL intrând în posesia unui proces-verbal doveditor din 12 iunie 2013 (prejudiciu de 74.000 lei).

În recuperări

05_Claudia_Cladovan_bihoreanul.jpgDimensiunea totală a pagubelor provocate Municipalului a fost evaluată, însă, abia la începutul acestui an, iar suma e mai mult decât uriaşă: 2 milioane euro. Noii şefi ai spitalului, dr. Gheorghe Carp şi apoi dr. Claudia Cladovan (foto), au înlocuit şefa de laborator şi au dispus analizarea contractelor de comondat pentru analizoare şi a celor de achiziţie pentru reactivi.

Concluziile au fost trase în primăvara acestui an. "Cele mai mari pierderi le aveam cu analizele de laborator, aşa că am încercat să vedem dacă putem rezilia contractele cu cele două firme. Dar pentru că au fost încheiate (n.r. - de dr. Pop) până în 2015 şi firmele ne puteau da în judecată, am decis să le renegociem", povesteşte dr. Cladovan.

Procedura a fost simplă: noul şef al laboratorului şi noul manager au strâns oferte de la trei alte firme şi, cum ele s-au dovedit sub preţurile celor două cu care Municipalul avea contracte, acestea au fost invitate la modificarea valorilor stabilite pe vremea dr. Pop. Rezultatul e că luna trecută contractele au fost, practic, înjumătăţite: "Prin renegociere, am scăzut preţurile cu peste 40%", spune dr. Cladovan.

Directoare penală

05_Dacian_Foncea_bihoreanul.jpg"În fiecare an din mandatul fostului manager, diferenţa între preţul de piaţă al consumabilelor şi cel cu care le-a achiziţionat efectiv spitalul a fost între 950.000 şi 1 milion de euro", a calculat unul dintre membrii CA, economistul Dacian Foncea (foto), comparând sumele de achiziţii vechi cu cele noi, renegociate.

Foncea spune că a sesizat "dezmăţul cu reactivii" încă de la jumătatea anului 2012, când a cerut insistent atât demisia managerului Ovidiu Pop, cât şi a directoarei financiar-contabile, "pentru că împreună au prejudiciat spitalul - ori din prostie, ori din hoţie". Cum Pop a fost revocat din funcţie astă-toamnă, de atunci s-a "luptat" cu colaboratoarea acestuia, până când, în urmă cu trei săptămâni, i-a spus ultimativ: "Ori vă daţi demisia, ori sesizez Parchetul!".

"Alături de fostul manager, doamna director financiar-contabil a comis ilegalităţi în serie: a semnat contractele de achiziţie fără acordul Consiliului de Administraţie, a coordonat pentru cumpărarea de reactivi o falsă licitaţie cu câştigători prestabiliţi, iar în final, în decembrie 2013, rămasă singură, a încercat să acopere paguba obţinând de la municipalitate un credit de angajament de 14,4 milioane lei pentru bunuri şi servicii care nu fuseseră cuprinse în bugetul spitalului", spune Foncea.

Mai pe româneşte, Brad păcălise Consiliul Local să-i "acopere" cheltuirea unei sume pe care spitalul nu avea cum s-o recupereze de la CAS, de unde îşi primeşte banii, astfel ca pierderile să fie plătite din banii tuturor orădenilor.

Fără cuvinte

Lunea trecută, pe 2 iunie, când "ultimatumul" dat de Foncea a expirat, fosta parteneră a dr. Pop şi-a depus demisia de faţă cu toţi membrii CA şi cu primarul Ilie Bolojan, prezent în calitate de ordonator principal de credite, fără să încerce să respingă acuzaţiile aduse de Foncea. "Consiliul de Administraţie a decis, iar domnul primar va dispune efectuarea unui audit din partea Compartimentului de Administrare a Spitalelor din cadrul Primăriei", explică dr. Cladovan. Scopul: stabilirea exactă a valorii prejudiciului, a responsabililor şi a măsurilor pentru recuperarea pagubei.

Solicitată şi ea, şi încă insistent, să-şi spună punctul de vedere, proaspăta demisionară a refuzat orice discuţie pe această temă, poate tocmai pentru că îi era greu să se apere spunând cum a păgubit spitalul, vorba lui Foncea: "din hoţie sau din prostie?". Iniţial, Anca Brad s-a scuzat că trebuie să se documenteze şi a cerut ca întrebările să-i fie formulate în scris, iar apoi, după trei zile, a declarat că nu răspunde în niciun fel. "Eu am hotărât să mă abţin. Dar dacă scrieţi un articol şi o să cred de cuviinţă, poate o să vă scriu un drept la replică".

Exact la fel cum a procedat şi fostul ei şef. După ce au lucrat în tandem la păgubirea spitalului, iată că sunt pe aceeaşi undă şi când e vorba să dea seama pentru rezultate...


RĂZBOI CU RĂZBUNĂRI
Post contra post

După pierderea funcţiei, fostul manager al Municipalului, dr. Ovidiu Pop, s-a străduit să nu rămână dator celor care pe care i-a considerat vinovaţi de "retrogradarea" pe postul de anatomopatolog şef pe care îl ocupă în prezent. Întâmplător sau nu, succesorul său, dr. Gheorghe Carp, a fost atacat, ca fost viceprimar şi ca manager al Spitalului Judeţean, că ar fi dat 2,4 milioane lei din fonduri UE pentru un angiograf "second-hand" la Centrul de Cardiologie Intervenţională Viva Anima, acuzaţia dovedindu-se falsă.

În aceeaşi perioadă, dr. Ovidiu Burtă, reprezentantul Facultăţii de Medicină în Consiliul de Administraţie al Municipalului, a fost "invitat" de către decanul Florian Bodog să se retragă din CA, pentru "vina" de a fi votat revocarea din funcţie a lui Pop, care este şi lector universitar. Locul a revenit unui universitar mai de "încredere", prof. dr. Constantin Romanul, care însă a cerut şi el demisia directoarei financiar-contabile Anca Brad, fără a mai conta că fusese protejata ex-managerului Pop.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
22 Comentarii
tain
De fapt e o batalie pentru cei 10-15% commision intre fostii, actualii, ceva primarie si nelipsitul incompatibil foncea. Alo, DNA!
Postat 12 Iunie 2014, 16:33 de angajat
hoti
si cineva chiar crede ca nu se stia lucrul asta de catre mai marii orasului? Hotia incepe de la biroul de achizitii si se intinde pana la managerul hot.... incepeti cu schimbarea de la achizitii pana sus altfel nu se rezolva nimic....
Postat 12 Iunie 2014, 12:09 de andrei
totusi..sant bani publici..DNA????
Adica ce vrea bolovan sa ne spuna???ca daca pleaca singura totul este in ordine???pai ar fura toata lumea..cu alte cuvinte ei fura noi platim..asa-i randull
Postat 11 Iunie 2014, 16:50 de al doilea observator
HOTII CONDUC
DAR DE ANGAJARILE DE PFA CARE II INCADRAU CU SALAR DE 30-35 MIL IAR ANGAJATI CU CONCURS 8-10 MIL AU TAIAT SPORURILE DAR PFA A RAMAS LA ACEELASI SALAR BABAN SI FARA CONCURS LUA COTA DE LA EI ANCA BRAD SI ERAU CEI MAI FAVORIZATI SUSTINUTI DE D-NA RUSINE RUSINE ANCA BRAD CARE NE SPUNE-I DE CORECTITUDINE -HOTIE LA DRUMUL MARE NU-TI ERA FRICA DE NIMENI CA STIA-I CA ESTI SUSTINUTA DE BOLOJAN -
Postat 11 Iunie 2014, 16:30 de ANGAJATII
----
Astia sant niste tampiti...pune mana pe lege si citeste......ai furat platesti..sa vedem cat a furat....apropo este unu de-si zice oradeann.....ai putea sa ne spui tu ...despre bolojan va spun ca a agreat miscarea...
Postat 11 Iunie 2014, 15:45 de stanescu
Nici recuperare, nici incarcerare...
simplu: iti dai demisia, scapi de parchet! - serios? asa vreau sa fur si eu... parchetul, dnaaaaa, haaaaloooo? nu se sesizeaza nimeni? sapati pana la capat, precis sunt multe inca de descoperit. presatii un pic pe berbecii astia doi sa vedeti cum incep sa fredoneze...
Postat 11 Iunie 2014, 15:06 de corel
Sindicat neaservit
Cei atinsi de tăierea sporului ar trebui să se revolte împreună cu sindicatele, de ce n-o fac, oare sindicatul nu-i ascultă? Afară cu hoții din sănătate! Bolojane vezi ca pierzi foarte mult tinand sub aripa ta acesti hoti.
Postat 11 Iunie 2014, 13:56 de eu
Pentru CARP, RESPECT!
Pentru Carp tot respectul. Dar din pacate s-ia bagat si el un sarpe la piept Pe Iurcov. Si il lucreaza Iurcov pe la spate de nu se vede! Ar fi interesant sa ceara Carp un control Extern, si Acolo la Administratie. A-ti fi surprins, domnule DIrector ce se intampla pe deascuns de dumneavoastra!
Postat 11 Iunie 2014, 13:39 de Catalin
Intrebare
Ne poate spune cineva ce fac medicii cu cabinete particulare fara contracte cu CAS, cu "Biletul de trimitere pentru servicii clinice" eliberat de catre medicul de familie pacientului pt.efectuarea unui examen de specialitate ?
Postat 11 Iunie 2014, 13:10 de Curiosu
cam multi postaci psd-isti
cat se ia pe o postare la partid ? m-as baga si eu daca merita
Postat 11 Iunie 2014, 12:58 de oradean
praf in ochi
E foarte interesant....pe bolovan nimeni nu-l intreaba de sanatate????cum crede cineva ca niste plati se fac asa ca vrea cineva...spunea cineva mai jos....si a avut mare dreptate...marele nostru primar stia tot...Cardasie.......mai bine v-ati uita la ce face Carp .....avem procent din fiecare factura....si nu raman toti banii la el....Oare axa micula bolojan , sef dna....???
Postat 11 Iunie 2014, 12:58 de stan
@soso
Nu-ti place cuvantul "clar" sau ca ies la iveala fraudele de milioane si ca unora chiar nu le place sa fie furati ? Cat despre "psihopat" si "mata" arata faptul ca mata are un puradel psihopat.
Postat 11 Iunie 2014, 12:26 de Raul
rusine viceprimarului
Nenorocitii astia de la P.S.D, in frunte cu viceprimarul MURESAN ar face orice sa-l denigreze pe primar si sa puna mana pe putere. Comunistilor nu uitati insa ca oradenii nu sunt prosti si uitativa la toate mizeriile pe care le faceti pe plan national. Un exemplu concret este JUSTITIA
Postat 11 Iunie 2014, 11:40 de coco
Lasa , lasa
De corectitudinea lui Bolojan, ne-am lamurit, datoriile pe care le face pe capul oradenilor, l-au aruncat la cosul de gunoi. Faptul ca ia platit niste datorii la Anca Brad din bugetul primariei este clar ca e in cardasie cu ea. Iar dumneata claudia, vezi-ti de functia pe care o ai si nu mai linge dosurile politicienilor.
Postat 11 Iunie 2014, 11:03 de @claudia
LASATI-O MOARTA
Problema e ca nui-a mai dat procentul lui Bolojan...
Postat 11 Iunie 2014, 10:49 de CRISTINA
parchet
demisionară sau nu, prejudiciul rămâne, iar parchetul ar trebui să se sesieze. că o să ia un NUP cât casa din prima, e altă mâncare de pește.
Postat 11 Iunie 2014, 10:28 de hans
bravo domnului Bolojan
slava Domnului ca Domnul primar nu este coruptibil ci este foarte corect. daca doamna ar fi fost corecta, ar fi luptat ptr dreptate. de fapt, asta ea stie cel mai bine. nu acuzati fafra sa stiti despre ce e vorba. preturile se pot verifica foarte usor, asta nu cred ca e o problema. l fel si corectitudinea unui om se poate verifica
Postat 11 Iunie 2014, 10:27 de claudia
HHHHEELLLO
Esti sociopat????n-ai cu cine povesti???? Clar ii spui lui mata....Raulica ,,,tata.. SAU MA PUI LA COLT////
Postat 11 Iunie 2014, 10:08 de soso
@soso
Nu-i nevoie de cativa ani pt. a afla adevarul ci doar de catava minute. Ai pe factura numele furnizorului, denumirea produsului si pretul, ai pe intrenet pe site-ul acelui furnizor si al altor furnizori preturile de livrare si compari preturile. Pt. cantitati mari se dau si reduceri de preturi. Clar ?
Postat 11 Iunie 2014, 09:38 de Raul
ha
Asta-i stilul lui Bolojan...vom vedea in cativa ani daca a furat sau nu...si chiar daca n-a furat.. imaginea este facuta praf Dar tu BOLOJAN....te-ai gandit ca nu o sa fii for ever PRIMAR???? aaa mai am o intrebare pt edil....Esti sigur ca sotioara ta te iubeste?????noi am auzit ceva povesti......dar...oricum nu-ti mai porti curea la gat...asta e bine.....esti cel mai jenant hot pe care l-am intilnit///te cunosc demult....norocul tau este ca populatia s-a indobitocit.....
Postat 11 Iunie 2014, 09:11 de soso
Achizitii,licitatii,pensionari de boala,retete...=jaf
Sunt bani suficienti pentru sanatate dar acestia sun furati de catre cei din sistem pe toate caile. Toate astea sub nasul, cu stiinta,colaborarea autoritatilor statului si mai ales sub protectia politicienilor.
Postat 11 Iunie 2014, 09:00 de Contribuabil
Plecaţi singură sau vă fac plângere penală stimată doamnă !?!
Cam asta a fost vorbăria din timpul întâlnirii Bolojan - Brad !?! În stilul specific şi cu mutra lui de edil serios !?! Iar proasta s-a executat, crezând în minciuna aruncată de primar ca la uşa cortului !?! Madam, acum procurorii o să măture cu tine asfaltul oraşului, că nu ai făcut altceva decât să recunoşti acuzaţiile prin această demisie, dovedind totodată că eşti o căcăcioasă care se udă din prima !?! Când furai cu şi pentru şefii tăi direcţi erai curajoasă şi mai cu gura mare !?!
Postat 11 Iunie 2014, 08:16 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON