URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Iulie 2010, 08:21

Izvorul furăciunilor

Izvorul furăciunilor BUNUL EXECUTANT. Viceprimar de Beiuş până în 2008, Viorel Iuhas a fost pus la şefia Apelor după ce PSD a pierdut alegerile locale din acest oraş, dar le-a câştigat pe cele generale şi a împărţit cu PDL instituţiile descentralizate, pe bază de algoritm. Faptul că era zootehnist n-a însemnat nimic pe lângă disponibilitatea sa de a iscăli comenzi pentru materiale inutile şi scumpe, cumpărate de la firmele de casă
Izvorul furăciunilor ZOOTEHNIST LA APĂ. Consolat de partid în 2008, după ce a pierdut funcţia de viceprimar al Beiuşului, cu şefia Direcţiei Ape Crişuri, inginerul zootehnist Iuhas Viorel (foto) şi-a plătit scaunul semnând zeci de comenzi pentru materiale de care instituţia nu avea nevoie, dar pe care a dat milioane de lei şi pe care era gata să achite încă alte sute de mii de euro. Evident, fără licitaţii, că partidul făcea legea...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Instituţie unde se învârt bani grei, teoretic pentru eficienta gospodărire a cursurilor de apă şi pentru realizarea unor lucrări de protecţie împotriva inundaţiilor, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a avut ani la rând bugete impresionante şi manageri pentru care a funcţionat ca unsă deviza "dacă nu curge, pică".

O dovadă că această aserţiune nu e vorbă goală, ci un fapt 100% real, îl reprezintă chiar un document oficial în posesia căruia BIHOREANUL a reuşit să intre şi pe care vi-l prezintă în exclusivitate. El arată cum o instituţie poate fi dusă la sapă de lemn atunci când la conducerea ei ajunge o adunătură de politruci care, pe lângă că n-au nimic în comun cu domeniul respectiv, îşi şi acoperă incompetenţa cu obedienţă, executând ordine venite de sus prin care sparg banii publici pe achiziţii fără rost şi mult umflate.

Pe politică

06 Lucia Varga.jpgSăptămâna trecută, deputatul Lucia Varga (foto), fost secretar de stat la Ministerul Mediului în guvernarea Tăriceanu, a aruncat nada într-o conferinţă de presă. "Cereţi conducerii de la Administraţia Bazinală de Apă Crişuri să facă public raportul de audit care confirmă ce am spus şi anul trecut, că s-au făcut achiziţii supraevaluate în perioada când la conducere era Viorel Iuhas, achiziţii ce au avut ca scop satisfacerea clientelei politice", spunea Varga, explicând că este vorba de achiziţii de bunuri şi servicii peste preţul pieţei, de la furnizori apropiaţi PDL şi PSD, adică cele două partide care anul trecut şi-au împărţit toate instituţiile din România.

Varga mai afirma că raportul relevă şi că directorul tehnic al ABAC, PDL-istul Dorel Dume, pus o vreme ca şef în locul PSD-istului Viorel Iuhas (după ce social-democraţii au ieşit de la guvernare) ar fi făcut angajări tot pe criterii politice, în beneficiul clientelei portocalii. "A angajat 20 de persoane, în ciuda declaraţiilor liderilor PDL cum că au blocat angajările în sistemul public. Sper ca acum, când se pune problema reducerii de personal, disponibilizările să se facă pe principiul «ultimii veniţi, primii plecaţi», adică să fie disponibilizaţi cei aduşi în baza carnetului de partid", spunea Varga.

BIHOREANUL a reuşit să intre în posesia documentului, constatând că, într-adevăr, Iuhas a reuşit să-şi treacă în palmares nu doar neglijenţe în serviciu care au produs pagube de sute de mii de lei, ci şi abuzuri cu iz penal dintre care unele au cauzat prejudicii de sute de mii de euro, iar altele puteau spori pierderile dacă afacerea nu era blocată de actualul manager, Pasztor Sandor.

"Bunul" gospodar

Capitolul III al raportului de control redactat luna trecută de Melania Sonica şi Aurelia Suciu, auditori în cadrul Administraţiei Naţionale Apele Române (ANAR), relevă câteva din urmările incompetenţei manageriale a fostului şef care au făcut ca numeroase firme cărora Administraţia Bazinală de Apă Crişuri le furnizează apă să nu achite consumurile reale.

Documentul arată că "abonamentele pentru folosinţe noi autorizate au fost încheiate la decalaj de un trimestru-două faţă de data autorizării", astfel că în perioadele respective firmele nu au achitat consumurile efectuate. Exemple: SC Regina Drinks a fost autorizată la 3 noiembrie 2008, dar abonamentul, şi deci, începerea facturării consumurilor de apă s-a făcut de la 1 aprilie 2009, iar SC Andricom a fost autorizată la 31 iulie 2008, dar i s-a făcut abonament şi i s-au perceput bani abia de la 1 ianuarie 2009.

Mai grav este alt aspect, privitor tot la relaţia dintre ABAC şi firmele care consumă apă din sursele gestionate de această instituţie, şi anume că instituţia nu a verificat consumurile reale, ci a întocmit facturi pe baza unor consumuri, evident mai mici, raportate de firme. "Abaterea gravă o constituie acceptul unilateral al consumului de resurse transmis din iniţiativa abonatului prin fax. Incompetenţa factorului decizional a contribuit la slăbirea sistemului de control al instituţiei în beneficiul consumatorilor care şi-au comunicat nestingherit consumuri mai mici", spune auditul, exemplificând cu cazul firmelor Simboc, Elvila Beiuş, Rady Nix, Key Safety System. "Rămâne întrebarea retorică: ce dimensiune au veniturile scurse din neglijenţa celor plătiţi să administreze resursele?", continuă auditorii, care încearcă să-şi ofere şi o explicaţie: "Este foarte greu de apreciat cauzele acestor compromisuri profesionale - superficialitatea sau pregătirea necorespunzătoare".

Documentul arată, de pildă, că firme ca Rada Exim, a PDL-istului Radu Pentie, au consumat 156.000 metri cubi de apă, dar i-a fost facturat un consum de numai 36.000 mc, iar Centrum Transport a utilizat 13.400 mc, plătind doar 2.000 mc, în timp ce Bucker Exim, Dormar, Extracalcar Bratca şi Săgeata "au exploatat resurse fără abonament", adică pur şi simplu au consumat fără să plătească deloc!

Licitaţii? A se scuti!

Dacă în ce priveşte costul "superficialităţii şi pregătirii necorespunzătoare" auditul nu precizează decât în anexe că acesta este de ordinul a sute de mii de lei, în schimb sumele pierdute prin achiziţiile trucate sunt evidenţiate mai clar. La capitolul IX, cel care analizează cumpărăturile inutile şi umflate făcute de ABAC în cursul anului trecut, documentul arată că s-au făcut achiziţii care nu erau cuprinse în planul anual de achiziţii - limitat la 1,818 milioane lei - în valoare de 5,524 milioane lei. Adică triplu!

Auditorii au consemnat că în 2009 şeful ABAC, Viorel Iuhas, şi şeful Biroului Licitaţii, Gheorghe Stanciu, "au redactat comenzi către Teromorom Invest Bucureşti care nu au la bază procedurile prevăzute în OG 34/2006 privind achiziţiile publice. Achiziţiile s-au desfăşurat fără licitaţii, nu au fost incluse în programul anual de achiziţii şi nu au respectat legislaţia în vigoare". Practic, Iuhas, împreună cu Stanciu, făceau comenzi de materiale cu câţiva euro sub limita de 15.000 de euro (de la care legea impune obligatoriu licitaţiile), dar pentru aceleaşi produse care, dacă s-ar fi cumpărat prin licitaţii, ar fi costat mai puţin."Furnizorul a emis 21 de facturi totalizând 423.101 lei, achitate cu ordine de plată în perioada 25.02-24.03.2009". Totalul livrărilor, arată raportul, s-a ridicat însă la 3,234 milioane lei în perioada 8 mai-19 octombrie 2009!

E adevărat, însă, că auditul îi găseşte lui Iuhas şi o "circumstanţă atenuantă", arătând că "achiziţiile au fost impuse pe linie ierarhică, conducerea ABAC jucând doar rolul executantului". Mai pe româneşte spus, în schimbul rămânerii sale pe funcţie, Iuhas a acceptat comenzi de la ANAR şi de la Ministerul Mediului (condus atunci de PSD-istul Nicolae Nemirschi), de a cumpăra tot felul de produse fără rost şi super-scumpe, de obicei cu 50% peste nivelul pieţei.

Şmecherie prin custodie

Faptul că Iuhas a fost doar politrucul docil care a executat ordine de sus pentru a îndestula firmele de casă este arătat şi într-un alt pasaj al raportului de audit, care descrie o nouă metodă ingenioasă folosită de furnizorii "agreaţi" pentru a băga pe gâtul instituţiilor publice marfă aflată pe stoc. În cursul anului trecut, şeful ABAC, în condiţiile în care instituţia deja nu mai avea bani de cheltuit, a acceptat să primească produse precum echipamente de protecţia muncii, salopete, cizme de cauciuc, pe baza unor simple avize de însoţire a mărfii, fără facturi (pentru ca firmele să nu se încarce cu obligaţia de a plăti TVA), urmând să achite produsele imediat ce ABAC făcea rost de bani.

06 Pasztor Sandor.jpgRezultatul a fost că, la schimbarea lui Iuhas, succesorul acestuia, Pasztor Sandor (foto), a găsit în magazia centrală a ABAC bunuri în valoare de peste 500.000 de lei trimise de International BA Serv SRL, ce urmau să fie plătite "când vor fi bani", dar de care nu era nevoie, de la cizme până la consumabile şi anvelope de maşini.

"Apreciem că măsurile se impun a fi luate la nivel de decizie politică, competenţa auditorului sau a conducerii ABAC fiind infimă sau chiar nulă", au recunoscut cele două semnatare ale raportului, depăşite de implicaţiile politice ale afacerilor de achiziţie, implicaţii care duc până la conducerea Ministerului.

Om de onoare

Interpelat de BIHOREANUL pentru a da explicaţii pentru faptele consemnate în sarcina sa după numai un an la conducerea ABAC, fostul director Viorel Iuhas a jucat cartea mirării. "Mie nu mi-a spus nimeni că auditul a găsit nereguli şi nici nu am primit o copie a documentului", a declarat pesedistul, pe un ton surprins.

Întrebat, concret, cum s-au făcut achiziţiile pe vremea sa, Iuhas a susţinut că, personal, nu are nicio vină "dacă s-au găsit nereguli", întrucât "toate achiziţiile au venit de sus", adică de la ANAR. Când, însă, reporterul i-a cerut să nominalizeze exact cine anume i-a impus să cumpere cizme şi salopete de milioane de lei, politicianul s-a dovedit un adevărat om de onoare, refuzând să dezvăluie vreun nume şi insistând pe impersonalul "aşa s-a cerut".

În fine, solicitat să comenteze şi faptul că auditul a explicat o parte din nereguli prin lipsa sa de pregătire profesională, fostul zootehnist a susţinut textual: "Sunt, totuşi, inginer, iar după 8 ani ca viceprimar la un municipiu ca Beiuşul cred că eram pe deplin capabil să manageriez o instituţie!"
Se vede bine cum a făcut-o...


"Nu pot să comentez raportul de audit, deoarece este un document intern, dar pot să vă asigur că, spre deosebire de 2009, anul acesta nu am mai făcut nicio achiziţie şi nicio angajare"

Pasztor Sandor, actualul manager ABAC


TOTUL PENTRU BANI
Oamenii partidului

06 Cornel lupau.jpgAuditul pe 2008-2009 demonstrează că anul trecut, când politicienii dădeau asigurări privind blocarea angajărilor de personal în instituţiile publice, managerul Viorel Iuhas nu s-a sfiit să angajeze 21 de persoane, din care 7 pe funcţii de conducere, majoritatea fiind membri ai PSD şi toţi, fără excepţie, neavând nicio competenţă în domeniul hidrotehnic. Documentul arată că în 2009 cheltuielile de personal ale ABAC au crescut cu 986.830 lei (adică 6,8% din buget), deşi "structura de personal existentă în 2008 putea asigura desfăşurarea activităţii". Numele celor angajaţi de Iuhas vorbesc de la sine: directorul l-a pus consilier personal pe nimeni altul decât pe fostul manager al OTL, Cornel Lupău (foto), iar PSD-işti ca Teodor Ferician ori Alexandru Retegan au fost şi ei plantaţi pe diverse funcţii, cu salarii de la 3.000 de lei în sus.

Lăcomia nu l-a ocolit nici pe Iuhas în persoană, despre el auditul reţinând că a depus deconturi false pentru recuperarea sumelor cheltuite în deplasările la Iaşi, unde a urmat cursuri post-universitare care să-i suplinească lipsa de pregătire în domeniu. "Se constată o iregularitate legată de perfecţionarea post-universitară a dlui inginer Viorel Iuhas la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi", spune cu blândeţe auditul, care a descoperit că fostul manager a decontat bani de deplasare inclusiv pentru zile când, de fapt, se afla în Oradea, la birou. "Mă îndoiesc să fie aşa", a fost singurul comentariu făcut de Iuhas.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
DEMISIA
Prin prezenta solicitam demisia tuturor angajatilor numiti pe linie de partid.
Postat 17 August 2010, 23:44 de DUMNEZO
RUSINE SAFE
Habar nu ai ce spui. De ce ar interesa pe cineva, daca a fost facuta dupa perioada de directorat. Documenteaza-te stimabile, cand a fost d-ul Oprean eliberat din functie, casa era finalizata in rosu, deci... Sau d-voastra credeti ca i-a terminat-o cinev dupa? sa fim seriosi!
Postat 06 August 2010, 12:16 de JOJO
Realism.
Iuhas nu este un sfand, ci, mai degraba expresia mediocritatii ridicata la rang de virtute, dar, in materie de furtisaguri, poate lua lectii de la liberalii Oprean si Lucia Varga. Spre exemplificare, casa lui Oprean de pe strada Doja ridicata in timp record,iar, impotriva dimensiunii ei, surpride faptul ca nu deranjeaza pe nimeni, nici macar pe curiosii jurnalisti de la Bihoreanul.
Postat 01 August 2010, 18:11 de safe
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON