URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Ianuarie 2017, 09:16

Ioan Mang: "Guvernul PSD va sprijini proiectele necesare pentru orădeni"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La începutul unuia dintre cei mai promiţători ani din istoria Partidului Social Democrat, care în decembrie a câştigat en fanfare alegerile parlamentare, Ioan Mang, preşedintele PSD Bihor şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, garantează că bihorenii o vor duce din ce în ce mai bine.

Liderul PSD spune că în 2017 aceştia vor avea mai mulţi bani în buzunare, vor putea vizita Muzeul Ţării Crişurilor şi vor zbura de pe Aeroportul din Oradea spre noi destinaţii, iar la anul au mari şanse să se plimbe şi pe autostradă în judeţul lor. În ciuda faptului că PSD e un inamic înverşunat al primarului Ilie Bolojan, Mang mai promite că noul Guvern va sprijini proiectele oraşului. Dar nu pe toate, ci doar pe cele pe care le va considera necesare.

"Un ministru nu trebuie să fie savantul savanţilor"

- Va îndeplini PSD toate promisiunile făcute în campanie? De unde bani?

- Ne străduim să le îndeplinim pe toate, dar, aşa cum susţin mulţi cetăţeni, chiar dacă îndeplinim doar 60-80% din ele, România merge înainte şi mai prindem cel puţin o guvernare. Banii vor veni din creşterea economică pe care măsurile de relaxare fiscale o vor determina.

- Premierul formal este Sorin Grindeanu, dar cel real Liviu Dragnea. Consideraţi că e normal?

- Normal era ca Liviu Dragnea să fie premier.

- Va ocupa acesta funcţia în viitorul apropiat?

- Nu sunt Nostradamus, n-am de unde să ştiu. A spus că nu-şi doreşte în acest an.

- Mulţi din noii miniştri au fost criticaţi încă de la nominalizare: Florin Iordache (Justiţie) a fost protagonist în "marţea neagră" când se legifera amnistia şi graţierea, Lia Olguţa Vasilescu (Muncă) e trimisă în judecată pentru corupţie, ca să nu mai vorbim de CV-urile noilor miniştri de la Interne, Energie ş.a.m.d. Sunt aceştia cele mai bune produse ale PSD?

- Acestea sunt persoanele nominalizate şi avem speranţa că vor realiza măsurile din programul de guvernare. Când acest lucru nu se va întâmpla vor fi remaniaţi. Legat de critici: nu cred că un ministru trebuie să fie savantul savanţilor. Un ministru trebuie să fie un bun manager în domeniul respectiv şi să nu aibă alte interese decât să realizeze programul de guvernare. Pentru noi, programul de guvernare este sfânt. Trebuie să-l îndeplinim, altfel vom avea soarta altor partide şi nu ne dorim.

"Bodog îşi va duce mandatul la capăt"

- Controversată e şi numirea la Sănătate a orădeanului Florian Bodog, cu probleme serioase de CV. Îi preziceţi un mandat mai lung decât cele 9 zile cât aţi condus dvs. Ministerul Educaţiei în 2012?

- Cu toate articolele scrise de BIHOREANUL, situaţia este alta: dl Bodog cunoaşte bine Ministerul Sănătăţii, a fost secretar de stat, director în minister, director de spital judeţean, decan de facultate, a fost în comisia de sănătate a Senatului din 2012 până astăzi, inclusiv cu funcţii de conducere, este membru în diverse comisii internaţionale pe domeniul sănătăţii. Contrar a ce scrie singurul ziar care l-a criticat şi care se ocupă de CV-ul dânsului, este un foarte bun ministru. Îşi va duce mandatul la capăt. Nu văd care este interesul şi competenţa ziarului dvs. de a descoperi dacă teza dumnealui este un plagiat sau nu, niciun specialist n-a zis acest lucru.

- Este imposibilă o analiză, tocmai pentru că lucrarea nu este de găsit. Cum dl Bodog a declarat că nu mai răspunde întrebărilor BIHOREANULUI, explicaţi-ne dvs.: de ce nu îşi prezintă public doctoratul?

- L-a prezentat public când l-a susţinut. Nu este în atributul dumnealui să păstreze lucrarea la Biblioteca Universităţii.

- Care e misiunea lui Bodog în Guvern? I-aţi cerut să facă ceva pentru Oradea şi Bihor?

- I-am cerut să facă ceva pentru România şi în programul de guvernare scrie foarte clar ce. O măsură este ridicarea la standarde foarte înalte a spitalelor judeţene din ţară, inclusiv a celor din Bihor.

Autostradă în Bihor, până în 2018

- Ce va face Guvernul PSD pentru Bihor?

- Scrie foarte clar în programul de guvernare. Printre altele, vom termina autostrada Transilvania până în anul 2020.

- Dvs. personal aţi promis că PSD va finaliza autostrada Borş-Suplacu de Barcău, dar şi premierul Ponta se lăuda, şi totuşi n-a înaintat niciun kilometru...

- Am să insist la Bucureşti să facem prima porţiune din autostradă, cel puţin până în Marghita, dacă nu până la Suplac, până în anul 2018.

- Prefectul Claudiu Pop şi subprefectul Iulius Delorean îşi vor păstra funcţiile?

- Eu nu numesc şi nu eliberez din funcţie prefecţi sau subprefecţi.

- În CJ Bihor, PSD are 9 reprezentanţi şi UDMR doar 7, dar dvs. sunteţi vicepreşedinte şi UDMR are preşedintele. Având în vedere şi că PSD a câştigat guvernarea, v-aţi gândit că este normal să aibă şi funcţia de preşedinte la CJ?

- Nu. Şi nu cred că este normal să schimbăm ceva, pentru că UDMR putea să aibă vicepreşedinte şi PSD să nu aibă nimic.

- Aţi pregătit lista cu noii şefi de instituţii deconcentrate?

- Nu. Dacă vor apărea modificări în legislaţie, vor fi numiri.

- Adică?

- Domnul Cioloş a spus, când a venit la guvernare, că va stabili prin lege până la ce nivel sunt funcţii politice şi se schimbă odată cu guvernarea. Din păcate, acest lucru nu s-a făcut. Aşteptarea este ca şi directorii de deconcentrate să se schimbe odată cu guvernarea. Toată lumea îşi doreşte asta, şi PSD şi PNL. În 2004, când a venit alianţa DA la guvernare şi dl Ilie Bolojan era prefectul judeţului Bihor, toţi directorii au fost chemaţi pe rând la prefect şi obligaţi să-şi dea demisia, pentru că erau de la PSD.

- Care va fi relaţia Guvernului cu Primăria Oradea? Vor fi sprijinite proiectele acesteia?

- Proiectele Primăriei Oradea au fost sprijinite şi de Guvernul Ponta, mult mai mult decât de guvernul tehnocrat. Eu aş insista să fie sprijinite doar proiectele care sunt cu adevărat necesare locuitorilor din municipiul Oradea şi nu unor găşti din jurul Primăriei.

- Ce relaţie aveţi cu primarul Bolojan? Când aţi vorbit ultima oară?

- O relaţie instituţională. Ultima oară cred că am vorbit în 10 decembrie.

Ce poate Primăria, poate şi CJ...

- Ce planuri şi proiecte are Consiliul Judeţean pe 2017? La ce să se aştepte bihorenii?

- Să se aştepte că vor putea vizita, cel puţin parţial, Muzeul Ţării Crişurilor, că vom extinde numărul zborurilor internaţionale şi vom mări terminalul Aeroportului, vom moderniza între 30-35 km de drum judeţean, vom începe execuţia bazinelor de înot didactice din judeţ şi ne gândim şi la alte proiecte de investiţii.

- Ce alte curse se vor opera de la Oradea?

- Suntem încă în discuţii, dar sunt necesare curse către nordul Europei, Anglia, Germania...

- Când inauguraţi Muzeul în noul sediu?

- Undeva către mijlocul anului încercăm să-l deschidem pentru vizitare. Construcţia se va finaliza în această lună şi estimăm că mutarea va începe luna viitoare.

- Primăria şi Universitatea vor să amenajeze un campus integrat pe amplasamentul Inspectoratului de Jandarmi, unde însă terenul este al CJ. Dvs. aţi sugerat deja că vă opuneţi acestei idei. De ce?

- Nu mă opun campusului, dar nu poate fi făcut fără Consiliul Judeţean. Aceste idei de "hai să facem campus pe terenul CJ, dar să nu întrebăm CJ" nu mi par corecte, legale sau morale. Campusul poate să-l facă Consiliul Judeţean cu Universitatea, eventual să ne gândim să acceptăm şi Primăria în acest proiect.

- CJ ar putea să preia şi obligaţiile Primăriei din protocolul cu Universitatea, adică să construiască şi să reabiliteze clădiri?

- Ceea ce trebuie discutat cu Universitatea este cum dezvoltăm această instituţie. Sunt lucruri mult mai complexe. Dar dacă prin presă anunţă Primăria astfel de lucruri, fac şi eu un anunţ: Consiliul Judeţean ar dori să reabiliteze sala fostului cinematograf din Pasajul Vulturul Negru şi să realizeze din ea o sală de spectacole pentru teatru liric, operă, operetă şi teatru de revistă. Sala aparţine Primăriei, dar sper că dl Bolojan nu va avea nimic împotrivă să o cedeze Consiliului Judeţean, ca să facem ceva din ea. Oricum, toată cultura din Oradea este susţinută de CJ.

În PSD Bihor, atmosferă "foarte bună"

- La propunerea dvs., UDMR-istul Alexandru Kiss şi PSD-istul Leontin Ţîrle, ambii judecaţi pentru corupţie, câştigă în continuare bani publici, având funcţii, Kiss chiar de conducere, la două asociaţii de dezvoltare. De ce nu aţi scos la concurs posturile, pentru a fi ocupate legitim de cei mai pricepuţi candidaţi?

- În primul rând, nu la propunerea mea s-a făcut acest lucru. În al doilea rând, acestea sunt asociaţii neguvernamentale de tip privat în care nu funcţionează legile din domeniul public şi în care Consiliul Judeţean nu este singurul acţionar. Nu există concurs obligatoriu pentru aceste instituţii. În al treilea rând, cele două persoane nu sunt condamnate şi, din punctul meu de vedere, care nu sunt comunist, ca alţii, un om este nevinovat până când nu are o sentinţă definitivă.

- Înainte de alegeri, mai mulţi colegi se arătau nemulţumiţi că ex-PDL-ista Adelina Coste a primit un loc eligibil pentru Deputăţie. Care e atmosfera în PSD Bihor?

- Foarte bună. Acei colegi care vi s-au plâns dvs. nu s-au plâns la partid niciodată şi eu nu cred că există. Pot să fie oameni care se dau PSD-işti, dar care nu activează în PSD, iar dna Adelina Coste, de când a venit la PSD, a fost un membru foarte activ şi şi-a asumat o candidatură în care şansele erau minime.

- Ce mesaj aveţi pentru bihoreni, la început de an?

- În primul rând, le doresc tuturor să fie sănătoşi. Îi asigur că viaţa bihorenilor va fi mai bună an de an, începând din 2017, cel puţin atât timp cât vom fi la guvernare. Vor avea drumuri mai bune, şcoli mai bine dotate, vor avea în mai multe localităţi apă şi canalizare, adică vor avea un trai mai bun. De asemenea, le stau tuturor la dispoziţie şi, dacă au anumite probleme sau propuneri de mai bine, îi aştept la discuţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Dar luarea de mita?
Soții mang au o rețea foarte bine pusa la punct la Universitatea din Oradea. Dai banul, treci examenul. Împreună cu profesorul Popescu. aceasta rețea a funcționat ani de zile fara cusur. De ce nu pune nimeni întrebări?
Postat 14 Ianuarie 2017, 14:38 de IrinaLoghin
Dezastru
Asta e fraților! Si bihorenii sunt părtași ca acest zero barat acuma are gura mare si anunța practic cum va bloca el toate proiectele primăriei care nu sunt pe placul lui.Bihorenii au votat si ei un program fantezist care deja e in groapa.Doar ca informație celor care mai cred in Moș Crăciun,programul lor se baza pe o creștere ec de 5,5% dar ultima prognoza arata ca va fi de doar 3,5% si taxele de stâlp,eurocenți pe benzina etc pe care ei au vrut sa le lase dar Ciolos mai adaugă la neancasari vreo 1 miliard de euro,una peste alta marea guvernare deja e in minus cu câteva miliarde de euro.In condițiile date mai crede cineva ca ăștia vor construi ceva? Deja nu mai sunt bani nici pentru nevoile celor din Teleorman apoi cum or fi pentru Oradea mai ales ca il cunoaștem si pe acest Mang care nu-și merita nici buletinul de Oradea mereu făcând doar gica contra la orice neavand inca in viață lui o idee despre ce ar trebui doar ca tot ce fac alții nu e bine.In fine,nu stau ăștia mai mult de un an la guvernare la ce dezastru se creionează a fi de fapt marele program de guvernare.
Postat 13 Ianuarie 2017, 20:10 de Robert
.
mincinosi, decand exista. Doar te uiti la fata lu mang si primesti definitia coruptiei, plagiatului, excrocheriei. Ca noroc Oradea are resursele necesare sa se descurce si fara ei
Postat 13 Ianuarie 2017, 12:14 de David
Deci tinta PSD e sa indeplineasca 60% din programul de guvernare doar?
Sa inteleg ca in targul U.Oradea - Primarie unde chiar e nevoie sa fie luat in calcul si C.J.Bh si sa accepte donarea terenurilor, PSD sustine ca accepta sa doneze terenuri de la o institutie publica / C.J.Bh, daca primeste partidul solidaritatii conducerea Universitatii sa poata face ce vor acolo? Ma gandeam ca fie o sa ceara terenuri la schimb (ca un businessman in care nu e interesat de celalata parte/de universitate) or un schimb in care doneaza terenul la schimbul unor investitii ale PMO in institutii ale CJBh (idem cazul 1), sau eventual ca doneaza terenul universitatii si in plus isi asuma si reabilitarea unor cladiri ale universitatii, benevol, incercand sa ajute universitatea (cum incearca Primaria, cazul 2). Se pare ca ei prefera cazul 3: donam terenuri publice alte judetului, la schimb pentru functii politice pentru elita solidaritatii socialiste. Tipic de stanga! Si de asemenea se pare ca Mang din Oradea promite ca va fi mai dusmanos cu Bolojan decat ar fi Ponta de la capital si nu va susntine sa se aduca bani in bihor, pe baza de meritocratie si proiecte, ci sa se faca redistribuirea taxelor noastre in teleorman, pre primarii PSD, pe baza politica (programul de guvernare, sfantul de el). In privinta coruptilor in functii, asta e doctrina partidului, restul, cum ca e societate privata, cu alti actionari (fie tot institutii publice, primarii, fie actionari minoritari si ca nu trebuie organizat concurs de selectie) sunt doar modalitati de a ascunde coruptia: Mang, dar ne promiti ca daca Justitia ii va condamna (chiar si cu suspendare) pe Kiss si Tarle ii vei concedia din functiile primite?!
Postat 13 Ianuarie 2017, 10:51 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON