URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Aprilie 2012, 22:55

Ioan Horga, candidat la Rectorat: "Vreau să scoatem Universitatea din ghetoizare"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şef de promoţie al Facultăţii de Istorie din Cluj, profesor de liceu iar din 1993 universitar, şef al Departamentului de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană, fost prorector pentru o scurtă perioadă, între 2007 şi 2008, iar din 2008 decan al Facultăţii de Istorie, Geografie şi Relaţii Internaţionale, profesorul Ioan Horga are - dintre cei şase candidaţi la funcţia de rector al Universităţii orădene - programul cel mai realist, dar şi cel mai îndrăzneţ. De ce candidează şi de ce propune reforme care pot transforma Universitatea din temelii, explică în interviul acordat BIHOREANULUI.

- Cât mai poate funcţiona Universitatea orădeană în actuala structură?

- Cred că un an, nu mai mult, pentru că nu s-a adaptat timpului. E prea întinsă cantitativ, iar eu cred că-i trebuie o organizare mai suplă, fiindcă orice corp se mişcă mai bine dacă este suplu. Ca membru de comisie ARACIS (n.r. - Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior), am putut constata că există universităţi care s-au restructurat mai repede şi funcţionează mai bine, precum Universitatea de Vest din Timişoara (de la 17 la 9 facultăţi) ori cea din Craiova (de la 19 la 11 facultăţi, care acum se reduc la 9). În viziunea mea, rectorul nu trebuie să fie un simplu gestionar care citeşte şi semnează acte, ci persoana care să propună politicile de dezvoltare ale Universităţii, adică să imprime o direcţie şi un scop. Scopul nu poate fi bătutul pasului pe loc, iar direcţia nu poate fi decât înainte.

- Care sunt cele mai importante obiective pe care le propuneţi?

- Vreau în primul rând să scoatem Universitatea din ghetoizare, să reluăm dialogul instituţional, care în ultimul an a lipsit, cu Ministerul Educaţiei, ARACIS, CNATCU (n.r. - consiliul de atestare a titlurilor universitare), CNFIS (n.r. - organismul ce propune finanţarea universităţilor). Vreau să obţinem gradul maxim de "încredere ridicată" încă din următorul an universitar, să pregătim promovarea domeniilor de studii în clase superioare, din care cel puţin 10 să fie în clasa A şi minim 5-7 în clasa B, pentru că numai aşa putem avea o finanţare mai bună. Propun dezvoltarea ofertei educaţionale în acord cu piaţa muncii, inclusiv prin studii de scurtă durată unde curricula să fie stabilită împreună cu companiile interesate. Vreau programe de studii în limbi de circulaţie internaţională, pentru că putem aduce studenţi inclusiv din China, India, Asia de Sud-Est şi America Latină. Ar mai fi multe: dezvoltarea unor programe de studii în sistem consorţiu cu alte universităţi, participarea la competiţii naţionale şi internaţionale, echilibrarea raportului cadre didactice-personal auxiliar, reabilitarea unor clădiri, inclusiv ale Medicinei şi Mediului, iar pentru studenţi refacerea cantinei pentru a putea lua 2-3 mese pe zi la preţuri decente, organizarea unei case de cultură, iniţierea de excursii şi tabere, îmbunătăţirea comunicării interne şi externe, cu instituţiile publice şi cu companiile, deoarece această comunicare a avut mult de suferit.

"Am avut o reţinere pentru că am fost UTC-ist"

- De ce nu v-aţi prezentat la prima rundă de alegeri, în februarie?

- Am avut o reţinere, pentru că nu am dorit să-mi reproşeze nimeni că în tinereţe am fost UTC-ist. Dar am intrat în competiţie pentru că am idei care ar putea servi Universităţii în această perioadă de răscruce.

- "Unchiul" Maghiar, binefacere sau blestem?

- Fostul rector Teodor Maghiar are merite incontestabile în construcţia Universităţii. Cu toate luminile şi umbrele personalităţii sale, nimeni nu-i poate nega dorinţa de a avea la Oradea o Universitate cât mai puternică. Sunt convins că, la fel ca în multe cazuri, istoria va face o judecată dreaptă şi din acest punct de vedere, punând în evidenţă partea plină a paharului.

- În Universitate sunt mai multe grupuri de interese. Oamenii lui Antal, oamenii lui Ionescu... Dvs. "al cui" sunteţi?

- Îmi place să cred că al colegilor, al studenţilor, al instituţiei. Nu mi-a plăcut niciodată să fiu considerat omul cuiva anume.

- Cum apreciaţi prestaţia fostului rector Cornel Antal?

- A încercat să pună ordine, pentru că Universitatea avea nevoie de o desprindere dintr-un blocaj care putea să o coste mult. Dar nu se poate ignora că, mai ales în ultimul an, a angrenat instituţia în dispute cu anumiţi colegi şi că s-a izolat în raport cu administraţia locală. A fost o greşeală pe care i-am semnalat-o din timp şi i-am recomandat să nu intre în asemenea litigii. Am fost mereu de părere că este mult mai înţelept să alegi să colaborezi sau, dacă nu poţi, să rezolvi diferendele bărbăteşte, dar fără tam-tam.

- Se zvoneşte că vreţi să restructuraţi Universitatea dând afară oameni. Puteţi câştiga anunţând că doriţi comasarea unor facultăţi?

- În primul rând, eu nu doresc şi nici nu am anunţat că voi da oameni afară, ci am spus că trebuie să aducem facultăţile la un număr de 11 sau poate chiar 9. Trebuie să eliminăm suprapunerile de discipline, dar şi acoperirea anumitor necesităţi cu persoane din afară sau din interior plătite cu ora. Trebuie să distribuim anumite cadre didactice şi personal din administraţie către zona proiectării, iar în administraţie să ajungem măcar la un nivel de 1 administrativ la 3 cadre didactice, acum proporţia fiind de 1 la 1,92.

- Spuneaţi că aţi fost UTC-ist. În ce împrejurare aţi devenit activist şi ce ar fi urmat să deveniţi dacă nu venea Revoluţia?

- După absolvirea facultăţii, aveam 28 de ani, am activat în Comitetul Municipal UTC şi apoi în cel Judeţean, între 1984-1989. M-am ocupat nu de propagandă, ci de sectorul Învăţământ. De pildă, organizam concursuri profesionale şi olimpiade şcolare, şi au fost ani când s-au organizat la noi faze naţionale ale acestor competiţii. Ce puteam fi dacă, asta cine ştie?! Istoria nu se face cu "dacă".

"Nu trebuie să ne temem, ci să ne facem temele"

- Cum ar trebui să arate Universitatea în contextul apropierii de două mari centre universitare, Clujul şi Timişoara?

- Dar suntem vecini şi cu Universitatea din Debreţin, de care trebuie să ţinem cont, pentru că poate fi nu doar un partener în proiecte, ci şi un concurent în atragerea de studenţi, mai ales la programele în limbi de circulaţie internaţională. Şansa noastră e poziţia geografică, care ne asigură o arie destul de mare a necesarului de educaţie superioară, precum şi posibilitatea de a ne completa foarte bine cu Clujul şi cu Timişoara, de care nu trebuie să ne fie teamă dacă ne facem "temele", adică dacă avem calitate şi flexibilitate.

- Care sunt riscurile ca Universitatea orădeană să fie înglobată în cea de la Cluj?

- Nu există niciun risc, pentru că totuşi suntem o instituţie consolidată, iar pe de altă parte nici Clujul nu are intenţii în acest sens. Important pentru noi e să cooperăm. Suntem trei universitari orădeni care conducem doctorate la două universităţi clujene, ceea ce e şi o recunoaştere a universităţii noastre. Asemenea colaborări pot fi dezvoltate şi cu universităţi străine precum cele din Debreţin, Kosice, Ujgorod, rezultatul fiind atragerea unor fonduri europene importante.

- Ce-i lipseşte Universităţii ca să fie puternică: dascălii, studenţii, banii?

- Organizarea. Cred că toţi colegii îşi doresc o organizare mai suplă, unde rezolvarea majorităţii problemelor să se facă loco, la nivelul departamentelor, fără hăţişul birocratic Decanat-prorectori-rector. Dacă departamentele vor fi autonome din punct de vedere financiar şi al resurselor umane, vor regla singure multe din problemele care copleşeau administraţia Universităţii. La rându-i, administraţia nu va mai fi aşa zeloasă în a produce hârtii, ci se va concentra pe politici de dezvoltare şi pe implementarea de proiecte.

"Universitatea, împreună cu oraşul"

- Mulţi absolvenţi ajung şomeri sau exercită alte meserii decât cele pe care le-au studiat. Cum se poate Universitatea adapta la piaţa muncii?

-  Peste tot şi întotdeauna există această problemă, a adaptării programelor de studii la cerinţele pieţei muncii. Deci peste tot se întâmplă să pregăteşti absolvenţi pentru azi, nu pentru mâine. Problema e că noi am pregătit în unele cazuri oameni pentru... ieri. Or, eu sunt convins că trebuie să fim atenţi la tendinţe, pentru că ele vor deveni mâine realităţi. De exemplu, Carta Albă a Leadershipului şi Calităţii în Învăţământul Superior din România-2015, care va fi în următoarele două luni în dezbatere şi va deveni document oficial probabil de la 1 octombrie, prevede trecerea la personalizarea parcursului şcolar al studentului. Asta înseamnă, pe de o parte, că orice semestru va fi socotit un modul care se încheie cu un certificat de competenţe, oferind studentului posibilitatea să urmeze traiectorii diverse. De pildă, poate începe studiile la Relaţii Internaţionale, continuă anul II la Economice şi termină la Calculatoare, dacă ia examenele. Pe de altă parte, studentul va avea dreptul să urmeze doar 60 de discipline obligatorii dintr-o anume curriculă şi alte 40% din altă curriculă. Deci, dacă ceea ce acum este proiect va fi lege peste 6 luni, cred că trebuie să începem să ne pregătim de pe acum, ca să câştigam timp preţios. 

- Cine este cel mai redutabil contracandidat?

- Am spus încă de când a fost propus domnul profesor Constantin Bungău ca ordonator de credite că această funcţie nu-i va aduce avantaje în competiţie, ci poate chiar deservicii, dar la noi parcă e o modă să ai pârghii administrative ca să câştigi. Sper ca noile alegeri să o infirme totuşi! Consider, aşadar, că adversarul cel mai redutabil, pentru mine şi ceilalţi colegi care nu avem pârghii administrative, este absenteismul. De aceea îndemn pe toată lumea să participe la vot.

- Care credeţi că este pedeapsa meritată pentru un universitar prins cu plagiatul?

- Desfacerea contractului de muncă.

- Care este rostul Universităţii în comunitate, ce aduce ea oraşului?

- Rolul Universităţii este indispensabil, de a asigura servicii de educaţie de calitate şi de a fi un partener al tuturor celorlalţi "jucători" din plan local, cum am spus, de la instituţii până la companii, iar eu tocmai acest lucru consider că trebuie realizat: ieşirea din izolare şi afirmarea Universităţii împreună cu întregul oraş, în toate domeniile vieţii publice. Trebuie ca specialiştii noştri să participe la dezbaterile pe toate temele de interes local, unde pot aduce idei, soluţii, plusvaloare.

- Ce părere aveţi despre amestecul politicului în învăţământul superior?

- Proastă. Universitatea trebuie să colaboreze şi cu politicul, pentru că depinde de el, dar nu trebuie să-i fie subordonată. A fost o realitate nefericită că instituţia a avut o anumită culoare în trecut, mă bucur că nu mai există aceste tendinţe şi cred că universitarii, chiar dacă au şi activităţi politice, în instituţie trebuie să facă şcoală, educaţie, cercetare.

- Care este punctul forte al Universităţii? Dar cel slab?

 - Tinereţea cadrelor didactice, respectiv imobilismul.

- Care dintre ideile contracandidaţilor vi s-au părut bune şi care proaste?

- Cred că merită luată în considerare ideea de a organiza o grădiniţă sau poate chiar o şcoală care să asigure atât şcolarizarea copiilor cadrelor universitare, cât şi posibilitatea de a face practică a studenţilor care vor deveni profesori. Ce nu consider deloc bine e să stagnăm, pentru că a continua fără să schimbăm nimic înseamnă stagnare.


CINE ŞI CUM
Caracterizări în trei cuvinte

Teodor Maghiar - Fondatorul

Cornel Antal - A evitat blocajul Universităţii

Andrei Marga - Rectorul-personalitate

Daniel Funeriu - Ambiguu în creionarea reformei, dar cu urme pozitive pentru viitor

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
30 Comentarii
Dezamagit de ziar
Presa e a patra putere in stat. Daca celelalte trei puteri sunt influentate de interese politice, ca intr-o panza de paianjen, fara scapare, presa ar avea toate sansele sa fie curata, singura putere curata. Din pacate, exista si in presa destui mercenari care fac de rusine aceasta nobila meserie. Pacat. Pur si simplu m-a socat acest ziar cu nesimtirea de a sustine pe fata, fara nicio urma de remuscare, un candidat la functia de rector sustinut de un om politic local. Rusine ziarului ca a publicat pe site, duminica seara, un interviu cu acest candidat, un articol semnat de Adrian Cris care a aparut in varianta tiparita abia luni dimineata, in ziua alegerilor. S-a intamplat pentru prima data in istoria ziarului. Mircea Chirila in editorial ii ridica osanale acestui candidat. Articol, de asemenea, publicat luni dimineata pe site. Sa-l vada toti alegatorii. Articolul cu dosarul lui Antal, asa zisul sustinator al lui Bungau, a fost publicat pe site saptamana trecuta, inaintea alegerilor, sa-l vada toti alegatorii, ca sa nu-l voteze pe Bungau. Ca sa intretina campania pro Horga si anti Bungau, articolul cu Antal a fost trecut artificial pe prima pagina si la articolele cele mai citite, desi numarul de accesari nu justifica acest lucru. Mi-e mila de asa zisii ziaristi de la Bihoreanul. Castiga o paine murdara desi au o meserie nobila. Sunt foarte curios daca atunci cand se uita in oglinda isi dau seama de asta. Daca nu, vai de Romania noastra...
Postat 24 Aprilie 2012, 18:56 de Ioan Pop
licuriciul!
Hei, dragii mosului, daca nu ar fi cazut CEAUSESCU, ati fi vazut voi cine ar fi fost acest politruc de Horga? Astazi ar fi fost un nomenclaturist de toata frumusetea si v-ar fi f.f.f.f.f. de nu v-ati fi vazut! Asa ca iata, gangania, aspira la functia de RECTOR la o UNIVERSITATE&GHETOU, cum singur recunoaste. Asa ca, SORBONEI, votati-l!?!?!?!?
Postat 24 Aprilie 2012, 18:11 de Prof
Dezamagit=ignorant
Ignorantii au tot dreptul sa fie " DEZAMAGITI" ...sa isi dea cu parerea dar nu sa catalogheze si sa generalizeze...rusinica domnule Dezamagit
Postat 24 Aprilie 2012, 14:21 de anonim
RUSINE !
BAI GORGA, SA-TI FIE RUSINE TROGLODITULE ! DACA E CEVA DE REPROSAT LA ACEASTA UNIV., UNUL DIN ACELE LUCRURI ESTI TU !!!!!!!!!!
Postat 24 Aprilie 2012, 10:29 de deck
Pacat!
Pai daca un universitar oraden spune despre aceasta institutie ca este un GHETOU, ce sa ne mai miram atunci de apelativul SORBONICA, cu care rad oradenii????Dar este rusinos si nesimtit sa faci asemenea afirmatii despre o Universitate de unde mananci o paine mai mult decat alba, cum o face MUSIU HORGA!!!!!
Postat 24 Aprilie 2012, 07:21 de Pitagora
imoral si lipsit de etica
era sa fie condamnat (Horga) pentru coruptie de minore!(sic!) cand era prof la Gojdu s-a incurcat cu o eleva,dar s-a mushamalizat totul (oare de ce?) ca sa ajunga acuma RECT+OR. d-le adrian crish intreaba-l pe horga in intreviul cand o sa incununeze victoria si sarbatoreste castigarea alegerilor de RECTOR despre asta... sa vezi ce zice??? moralitatea lui horga = zero infinit!!! iar depsre politic... e bagat cat se poate unde trebuiie cand trebuie ca e OPORTUNIST si mincinos!
Postat 23 Aprilie 2012, 19:08 de ancutza
Rusine, utecistule!
Cu utecisti reevaluati putem vorbi de un viitor cu fata la trecut. Dovada, aparitia acestui articol in ziua alegerilor. Rusine, utecistule!
Postat 23 Aprilie 2012, 19:01 de SAFE
Familia
VALENTINE, gurista universitatii (si a lui Antal) si Rectorasul (sotul Olimpiutei) l-au inmormantat pe Antal. Nu-i prost Horga sa ia sfaturi de la prostanacii astia.
Postat 23 Aprilie 2012, 19:01 de Conferentiar
pt senatorul melcilor
scuza te rog greselile de ortografie, oricum ai dreptate cu ce ai scris, o schimbare este necesara sau tu ce crezi? p.s. replica cu biblioteca este rautacioasa, nu cred ca te apropii de orele mele de studiu in biblioteci. Sine ira et studio!
Postat 23 Aprilie 2012, 17:28 de florin
IMPOSTORUL
Cum si-a permis nemernicul acesta sa-si faca campanie electorala in ziua votului? Oare Olimpiuta l-a sfatuit, gurista universitatii? Cat i-o fi dat lui Adrian Cris ca sa scrie articolul in miez de noapte ca sa apara pe tarabe la prima ora? Astia trebuie dati in judecata. Observatoarele de la minister nu se autosesizeaza, sau si ele sunt hranite zilele astea tot de Horga?
Postat 23 Aprilie 2012, 16:49 de VALENTIN
SUNTETI BETI?
Mai, voi pe ce lume traiti? Nu va uitati la mutra lui cat este de mincinos? Asta va duce cu presul de nu va vedeti. A avut o intrare teatrala in Sala de jocuri sportive de ziceai ca-i rupt din Caragiale. Ce a facut asta pentru universitate in afara de a o fura si de intrigi bine tesute, de incasa sute de milioane pe luna. O singura chestie sa identificati ca a facut pentru binele nostru si ma duc si eu sa-l votez. Astept provincia!
Postat 23 Aprilie 2012, 16:42 de REALISTUL
MANAGER APOLITIC NE TREBUIE!
Daca iese domnul Horga imi salvez acest link si daca nu va respecta ce a zis sus dau replica din material ori de cate ori apare ceva cu el... adica sper ca se tine de cuvant. Da, sistemul trebuie corectat cu un manager puternic. Daca politicul ar putea fi departe de rectorat ar fi si mai bine.
Postat 23 Aprilie 2012, 15:09 de Observer
Hotul
Cine, hotul de Romanul? Tu boarfo de Ioana R.
Postat 23 Aprilie 2012, 15:07 de Petre
Mariuca U
Daca se crede asa destept romanul asta de ce nu si-a depus candidatura? Sunt convins ca lua si el doua voturi, la cat de percutant a fost la rugamintea lui Carp. Pacat ca acest Carp nici macar nu are drept de vot, nu de alta dar el nu a reusit nici macar sa-si ia doctoratul si da sfaturi si arunca amenintari colegilor titulari ai universitatii. Vai de capul si de zilele lui. Un politruc prostovan.
Postat 23 Aprilie 2012, 14:39 de Prof.Dr. Ungurul!!!
Cel mai bun
ar fi clar Prof.Dr. Constantin Romanul!!!!
Postat 23 Aprilie 2012, 14:21 de Ioana R
@independent
Constat ca numai independent nuesti ci mai degraba dependent de bungau. L-am scris cu litera mica deoarece este micut de tot. Vorba unei distinse doamne: « Si cand ma uit la el ca la o p..a mi se pare cam mic. » El nu are niciun merit in ierarhizarea pomenita, rezultatele nefiind ale lui si nici nu le-a influientat el in vreun fel, asa ca…. nu-l mai laudati ca nu are niciun merit in afara de faptul ca este o papusa manevrata de Antal.
Postat 23 Aprilie 2012, 14:17 de MARIUS
performante
daca acum e importanta ierarhizarea domeniilor (la momentul respectiv Antal lua apararea celor mediocre si slabe) atunci hai sa ne uitam ce rezultate au avut candidatii in domeniile unde au condus domniile lor: dl. Horga- istorie- C, Ilies-geografie-C, Felea-inginerie energetica-C (dupa Petrosani, Bacau si Tg Jiu!, Bungau- inginerie si management A!
Postat 23 Aprilie 2012, 12:33 de independent
servicii
pt. ”florin” si ”dezamagit” aveti dreptate dar constat incredibil de multe greseli de ortografie! Nu pareti totusi prea dusi la biblioteca desi sunt de acord ca birourile sunt pline de persoane de care NU ESTE NEVOIE. Incepand cu serviciul cercetare cu de-alde madam Bococi, Florina Chirial&Co-niste toape care habar nu au pe ce lume se afla, serviciul relatii internationale care inteleg ca treaba lor acolo e sa se plimbe ele prin Europa pana la editura si tipografie care nu stie nimeni ce fac. Am lasat la urma serviciul imagine si comunicare care si-a facut din plin datoria si l-a ingropat pe Antal.
Postat 23 Aprilie 2012, 11:19 de senatorul melcilor
toti la fel
@PENSIONAR: parca "gestionarul din marisel"a cata oara a intrat? si subliniez inca o data: a pomenit de UTC asa, intr-o doara, ca si cum ar fi fost simplu utecist(ca oricare altul)! dar el a fost activist UTC PLATIT! culmea este ca multi dintre utecistii de-atunci au ajuns cadre de nadejde azi! pe sistemul: "utecistii de azi/bugetarii de maine"...................
Postat 23 Aprilie 2012, 10:59 de TDS
SPERANTE DESARTE
Ce mi se pare curios este ca nu a intrat din prima la facultate.A stat un an pe tusa, dupa care i-a facut praf si a terminat sef de promotie. Horga este un fals anti-Antal. El de fapt este pupincuristul sef al clanului si implicit al lui Antal. Vine marele restructurator al universitatii sa faca ordine. Te pomenesti ca de ieri e in universitate si acum a constatat ce nu merge. Pana acum a fost rupt de realitate. Vai si amar de universitatea asta.
Postat 23 Aprilie 2012, 10:32 de PENSIONAR
Se intrevede o speranta?
Felicitari celui care ia intocmit materialul lui Horga. La restructurarea administrativului sa tineti cont de bibliotecare care sunt in numar foarte mare. Se ponteaza cate trei dupa masa dar ramane doar una. Si sambata la fel. Daca mergi sambata sa scoti o carte stai pana isi bea cafeaua cate o nesimtita. Sunt vreo 10 care nu au ce cauta acolo doar pe post de femei de serviciu. Vreo 5 sunt nebune, la un consult serios pot fi scoase de tot din universitate (nu corespund nici ca femei de serviciu) La fel si la contabilitate. Sunt femei care merita sa lucreze in universitate doar ca femei de serviciu. Nu mai au loc in birouri. Toate sunt foste vanzatoare la diferite magazine si baruri iar acum au facultate facuta la 40 de ani si se dau mari specialiste. Sau facut contracte pentru tot felul de softuri de contabilitate pe care se platesc sume mari lunar dar aceste programe nu pot fi folosite, ca nu sunt persoanele angajate in stare sa le foloseasca. Propun externalizarea serviciilor de contabilitate si personal. Sigur ar costa mult mai putin si ar fi mai multa transparenta in cheltuirea sumelor iar contractele de munca ar fi facute corect nu cu dedicatii spre anumite persoane.
Postat 23 Aprilie 2012, 10:16 de dezamagit
SCHIMBARE CA SI EX EX UNIV LMU MUNCHEN!!
felicitari D.nle profesor, tot respectul, cred oamenii ar trebui sa se concentreze pe proiectul actual , ce spune, un proiect viabil si coerent nu pe aberatiii gen fost UTC etc,,sper din suflet sa iasa rector, ar merita, UNIVERSITATEA DIN ORADEA TREBUIE SA SE SCHIMBE SAU IN 10 ANI E ISTORIE!!!! am studiat aici sub indrumarea acestui prof care mia deschis drum spre europa, unde am studiat mai departe,ma scarbeste ce se intampla acum , sper sa luam ex marilor univ . europene, spre germania , nu ar strica o privire, AR FI CARTEA CASTIGATOARE, PACAT DE ASA PUTINE CON TACTE SI SIMILITUDINI IN STUDIU CU O TARA CA SI GERMANIA. reformatorii nu sunt bine primiti la timpul lor, dar raman in memoria colectiva!!! mullt succes!!! ORICINE AI FI!
Postat 23 Aprilie 2012, 10:11 de florin
?
Toate bune si frumoase si aproape l-as fi crezut daca nu scotea porumbelul. Putini s-au prins probabil de nerealismul afirmatiei: „promovarea domeniilor de studii în clase superioare, din care cel puţin 10 în clasa A şi minim 5-7 în clasa B” si e clar ca se adreseaza celorlalti. Ori ne crede pe toti prosti ori nu a facut o evaluare atenta a situatiei si nu-si da seama ca acest lucru, din pacate e imposibil. Cred ca un obiectiv realist era sa elimine cele din E si D, sa ridice de la C la B si daca reuseste sa mentina ce are in A si eventual sa mai aduca una sau doua (de ce nu istoria???) in A e mai mult decat optimist! Sa nu uitam ce de 2-3 ani nu s-au facut promovari DECI NU S-A MAI PREA PUBLICAT. Daca coroboram cu starea de tensiune si incertitudine indusa de Antal in ultimul an, inclusiv prin prelungirea la nesfarsit a acestor alegeri s-ar putea ca situatia sa fie si mai tragica.
Postat 23 Aprilie 2012, 09:28 de inginer
informatii complete
daca tot l-ati prezentat pe horga ca sef de promotie al U.B.B./Istorie ar fi trebuit sa spuneti si ca a fost activist de frunte al UTC!!!!(activist=platit de structura UTC!). observ ca multe cadre universitare omit sa spuna ce au facut in anumite perioade ale viatii lor(vezi cazul si mai nefericit al gestionarului din marisel). iar "ghetoizare" suna ca naiba! mai ales din gura unui istoric! comunitatea evreiasca, cum vi se pare exprimarea? doar nefericita?
Postat 23 Aprilie 2012, 08:00 de TDS
In sfarsit...
De ce asa tarziu??? Sunt jocurile interne asa de puternice incat sa rastoarne balanta interesului in UO? Se pare ca Europa si performata sunt mai aproape de Oradea dupa afirmatiile lui Horga. Doamne Ajuta!
Postat 23 Aprilie 2012, 00:47 de Universitar
Felicitari
Excelent material. Nu stiu daca vreodata va fi pus in practica si mai ales in ce fel dar este de departe cel mai bun program managerial existent "pe piata" la ora actuala. Macar pentru conciziunea gandirii si pentru coerenta ideilor Dl. Horga merita felicitari.
Postat 23 Aprilie 2012, 00:32 de coleg
Mult mai interesant...
Sunt curios cati si cum vor ataca materialul... Niciun candidat nu a fost in stare de asa ceva. Horga risca mult. De acuma incolo om vedea doar reactia celor ce nu se regasesc in jurul viitorului rector, sau cei cu datorii.
Postat 23 Aprilie 2012, 00:28 de Mascas
Interesant
Nu conteaza cine va iesi rector dar se poate folosi de strategia Horga. Miza e Universitatea si nu persoana rectorului. Excelent material...
Postat 23 Aprilie 2012, 00:20 de Obiectiv
s-a autoreevaluat din februarie individu'
asta in februarie era utc-ist si a avut retineri acuma s-a autoreevaluat si nu mai are retineri ... interesant personaj
Postat 23 Aprilie 2012, 00:03 de universitar
deontologie ala ebihoreanul....
cat costa aparitia exact azi a articolului ? se achita in bani sau in natura ? sunt cateva informatii de care unii cititori am fi interesati ? multumim
Postat 22 Aprilie 2012, 23:53 de oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON