URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 August 2013, 08:16

Interzis la joc! Coregraful Ioan Silaghi şi-a dat în judecată foştii dansatori şi vrea să le interzică să joace la alt ansamblu

Interzis la joc! Coregraful Ioan Silaghi şi-a dat în judecată foştii dansatori şi vrea să le interzică să joace la alt ansamblu MAESTRU VS. DĂNŢĂUŞ. Ioan Silaghi (foto), şeful Ansamblului Bihorul, a pierdut recent prima bătălie din procesul intentat unuia dintre foştii săi dansatori, Cristian Maghiar (medalion), căruia vrea să-i interzică să danseze pentru alt grup până în anul... 2017
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă în faţa spectatorilor dansatorii profesionişti ai ansamblurilor folclorice se bat pe picioare de răsună toată sala, în culise lumea artiştilor se dezvăluie plină de orgolii şi de interese.

Cel mai recent scandal din breaslă îl are în prim-plan pe coregraful Ioan Silaghi, care le-a impus dansatorilor din ansamblul său contracte aberante pe ani de zile, aceştia obligându-se să nu "presteze" pentru altcineva fără a fi "transferaţi" contra unor sume de bani, asemenea fotbaliştilor. Deşi sunt amatori şi dansează fără să fie plătiţi, cursanţii lui Silaghi au devenit proprietatea lui, iar cei care au îndrăznit să rupă lanţul au fost daţi în judecată...

Concurenţă de mişcări

Se spune că românii nu mai ţin la tradiţii, dar biletele la spectacolele folclorice se vând ca pâinea caldă, sărbătorile comunale au musai astfel de momente în program şi nu prea se face nuntă sau botez fără gurişti şi dănţăuşi. Nu e de mirare, aşadar, că folcloriştii caută faima de care depind şi câştigurile.

Lecţia o ştie pe de rost şi cu vârf şi îndesat şi orădeanul Ioan Silaghi, fost coregraf al Ansamblului Artistic Profesionist Crişana, patronat de Consiliul Judeţean Bihor, dar în paralel, chiar şi înainte de a fi dat afară de aici, şi preşedinte al Asociaţiei Ansamblul Bihorul, grup de dansatori amatori pe care l-a înfiinţat şi îl pregăteşte pentru participarea la tot felul de festivaluri de profil. Orgolios şi dornic să-şi păstreze în propria ogradă învăţăceii, coregraful a găsit o metodă neortodoxă prin care s-a asigurat că niciunul nu va pleca prea uşor de la Asociaţia sa şi nu se va folosi de măiestria învăţată de la el. Excesele l-au făcut însă să piardă recent prima bătălie a procesului pe care tot el i l-a deschis unui fost dansator care a îndrăznit să-l părăsească.

Sclavi pe scenă

În vara lui 2010, toţi membrii Ansamblului privat Bihorul au semnat cu Silaghi un contract aberant. Fără a avea vreun temei legal, el a fixat o serie de obligaţii pentru toţi cei care doreau să rămână cursanţii săi. "Ne-a spus că în timp vrea să transforme asociaţia în ansamblu profesionist şi că apoi vom fi angajaţi. Am semnat, că ne-a zis clar «cine nu semnează poate să plece!»", povesteşte Cristian Maghiar, tânărul de 26 de ani care, la începutul acestui an, s-a trezit dat în judecată de Silaghi.

Deşi are o slujbă, fiind agent de pază, lui Cristi i-a plăcut de mic dansul popular, iar din adolescenţă l-a învăţat ca pe un hobby la ansamblul Bihorul, plătind în primii ani şi o cotizaţie lunară către ONG-ul lui Silaghi. Aşa-zisul contract iscălit acum trei ani stabileşte că Asociaţia Ansamblul Bihorul va "proteja interesele dansatorului" şi îl va forma. În realitate, tinerii instruiţi de coregraf au devenit un soi de sclavi ai acestuia. Concret, ei nu pot colabora cu un alt ansamblu fără aprobarea lui Silaghi - deşi la Bihorul sunt amatori, deci nu angajaţi şi nici plătiţi - şi nici nu pot pleca la un alt grup fără ca preşedintele Ansamblului Bihorul să negocieze în prealabil o "sumă de transfer" din care dansatorul primeşte doar 30%.

Până şi simpla reziliere a contractului putea fi făcută tot numai în schimbul unei sume de bani, calculate, bineînţeles, de coregraf, diferită de la caz la caz. Doar dacă tânărul voia să-şi "întrerupă definitiv activitatea", adică să nu mai danseze deloc pe perioada contractului, încheiat de obicei pe mai mulţi ani, era lăsat să plece fără plată. În cazul lui Cristi Maghiar, contractul era încheiat până în 2017, când va împlini 30 de ani.

Dans la judecată

Deşi contractele pe care cei circa 40 de copii, prin părinţi, şi tineri le-au semnat nu au fost legalizate la niciun notar şi poartă doar ştampila asociaţiei, Silaghi le consideră literă de lege, spunând că părţile trebuie să le respecte ca pe orice "contracte civile".

În 2012, la doi ani de la semnarea actului, Cristi Maghiar însă s-a săturat. "Mergeam la festivaluri în ţară din pasiune, în timpul liber. Mergeam şi la nunţi şi botezuri. Uneori ne dădea câte ceva şi nouă, dar alteori ne fenta şi nu primeam nimic". La câteva luni după ce n-a mai mers la repetiţii şi n-a mai participat la spectacolele Ansamblului lui Silaghi, tânărul a ales un alt grup, tot de amatori: Ansamblul Ulpia, înfiinţat de Florian Adameţ, dansator profesionist la Ansamblul Artistic Profesionist Crişana şi fost colaborator al lui Silaghi. Abia atunci a stârnit Cristi furia maestrului.

"Ne-am întâlnit întâmplător la Zilele Oşorheiului. Mi-a salutat părinţii, dar mie mi-a zis că ne vedem la Tribunal", îşi aminteşte tânărul. În luna februarie, Asociaţia Ansamblul Bihorul îl dădea în judecată şi, chiar dacă nu-i cerea bani, voia ca instanţa să-l oblige să-şi respecte contractul. Pe scurt, fie să nu mai danseze deloc, fie să o facă doar la Ansamblul Bihorul!

Pe lângă lege

Pe 18 iunie 2013, Judecătoria Oradea respingea categoric pretenţiile lui Silaghi. Judecătoarea Nicoleta Rădocă a decis că Ansamblul Bihorul n-a suferit niciun prejudiciu prin plecarea dansatorului, de altfel aceasta fiind în acte o asociaţie nonprofit. Magistratul şi-a motivat decizia cu prevederi din Constituţie şi din reglementări internaţionale care stipulează că "dreptul la muncă nu poate fi îngrădit, orice persoană fiind liberă în alegerea locului de muncă şi a profesiei". Mai mult, judecătoarea a hotărât, referitor la clauzele exclusiviste impuse de Silaghi, că "încalcă legea şi nu pot produce efecte juridice", şi a considerat că nimeni nu poate fi "legat" ani de zile de o asociaţie la care prestează, chipurile, benevol, fără a avea vreun beneficiu.

09 Camelia Malutan.jpgCu toate acestea, Silaghi a făcut recurs la Tribunalul Bihor, care a programat continuarea procesului pentru luna februarie a anului viitor. În plus, coregraful a dat în judecată încă o fostă dansatoare, Camelia Măluţan, în vârstă de 22 de ani, mutată şi ea la concurenţii de la Ansamblul Ulpia şi concomitent colaboratoare şi a Ansamblului Profesionist Crişana. "Majoritatea copiilor rămân la Ansamblul Bihorul pentru că Silaghi îi ameninţă cu acel contract semnat. Dacă noi am câştiga procesele cu el, cu siguranţă ar pleca şi alţii", susţine Camelia, în al cărei dosar nu s-a dat încă vreo sentinţă. "Când am semnat contractele Silaghi ne-a spus că era doar o precauţie, ca să nu dansăm altundeva coregrafiile concepute de el. Dar am văzut că n-ai cum să te înţelegi cu dânsul...", zice fata.

Unu-n faţă, doi-napoi

Ioan Silaghi continuă să-şi susţină punctul de vedere. "Eu am fost sportiv, aşa se procedează şi în sport, cu contracte stricte între jucători şi club. Doar e vorba de truda mea la Ansamblul Bihorul, de investiţia mea!", a răspuns el iritat când l-a întrebat BIHOREANUL cum i-a venit ideea contractelor împovărătoare impuse "membrilor" asociaţiei sale. Ce nu a spus, însă, e că şi în sport există federaţii care reglementează condiţiile puse sportivilor. Şi - mai important - că aceştia au contracte legale de muncă, cu beneficii pentru ambele părţi.

Gurile rele spun că, de fapt, nu "furtul" de coregrafii îl îngrijorează pe Silaghi, ci faptul că nu va avea cu cine să mai facă spectacole şi nunţi plătite gras. "Sunt nişte minciuni!", zice însă coregraful. "Intrăm în nişte subiecte care nu sunt de presă. Nici procesele astea nu sunt treaba presei, sunt nişte chestiuni interne ale asociaţiei", consideră Silaghi. Coregraful clamează vehement că grija lui principală sunt tocmai coregrafiile la care a muncit şi deci n-ar vrea să-i culeagă alţii roadele, uitând totuşi că acestea pot fi protejate prin alte metode, precum drepturile de autor. Căci, altminteri, paşii de bază învăţaţi de cursanţi sunt aceiaşi peste tot...


CONCURENŢĂ PE BRAND
Cine-s jucăuşii profesionişti?

În 2011, la doi ani după ce şi-a pierdut pentru a doua oară postul de coregraf la Ansamblul Artistic Profesionist Crişana, ca urmare a reducerii de personal, Silaghi şi-a luat revanşa. Profitând că autorităţile judeţene nu înregistraseră la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci denumirea "Ansamblul Crişana", Silaghi şi-a înfiinţat Asociaţia Ansamblul Crişana, cu care a început să dea spectacole, creând confuzie printre amatorii genului.

"Publicul încă mai face confuzii între noi, dar eu cred că scopul lui este şi să-şi atragă cursanţi folosindu-se de numele nostru", zice Leontin Ciucur, directorul ansamblului profesionist integrat în organigrama Teatrului Regina Maria. Totuşi, conducerea instituţiei a decis să nu înceapă un litigiu pe această temă, aşadar cele două grupuri coexistă şi acum.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
un moft cee ace nu este corect
ONG urile sunt un moft de a nu platit impozite si a nu se aplica donatia si taxele ce ii revin :) nu este corect ce traim, asa e si federatia, unii se sustrag , cheltuiesc banii dar ca si biserica nu platesc nimic pana in 15000 de euro, asta e Romaia plina de hoti !! HOTUL fura pe hot de aceea au fost create.
Postat 01 Septembrie 2013, 19:44 de :)))
cum isi bat joc de oameni unii :)))
ONG nu e o INVESTITIE, asta e zurlit de cap ?!!!! Ce se intampla cine il fraiereste si ii manca banii bietului om ? IN ONG vi cu aport benevol/voluntariat sau platit cum stabilesc ei . ONG nu este firma , juridic atrag sponsorizarile ca sa aiba deductibilitate limitata firmele :))).
Postat 01 Septembrie 2013, 19:42 de :)))
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON