URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Aprilie 2011, 08:06

Interlopi spălaţi

Interlopi spălaţi DIN PUŢ ÎN LAC. De teamă să nu fie arestat pentru şantaj la Oradea, Markovics Sandor junior (foto) a şters-o în Italia. Mare greşeală! În timp ce acasă scăpa de acuzaţii, italienii l-au condamnat şi încarcerat, în 2009, pentru complicitate la omor în urma unor confruntări cu proxeneţii albanezi
Interlopi spălaţi NEGRU AFARĂ, ALB ÎN ŢARĂ. Alexandru Balogh, zis Kali, (foto) e considerat unul din cei mai versaţi interlopi orădeni. Specializat în proxenetism şi colectarea de taxe de protecţie, a activat, însă, mai mult în Italia şi în Olanda, motiv pentru care în România cazierul lui e curat ca lacrima unei fecioare
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cum se stinge dosarul penal al unor interlopi? Plângerile adunate împotriva lor se lasă prin sertare, iar victimele şi martorii sunt plimbaţi pentru audieri până când, obosiţi, îşi schimbă declaraţiile sau renunţă la orice pretenţii.

S-a întâmplat în cazul a doi lideri ai clanului ţigănesc Neguş, Markovics Sandor jr, zis Sanyi Neguş, şi cumnatul lui, Alexandru Balogh, zis Kali, anchetaţi împreună cu fostul lor "locotenent", Constantin Mărie, devenit între timp duşman declarat al celor doi. În urmă cu cinci ani, pe numele acestora au fost deschise trei dosare pentru şantaj dar, deşi cercetările au pornit în forţă, ulterior Neguş şi Kali au fost scoşi de sub urmărire penală. Mai puţin Mărie, care s-a ales cu o condamnare cu suspendare...

Bani de împăcare

05 Constantin Marie.jpgPrima reclamaţie înregistrată pe numele lui Markovics Sandor, Alexandru Balogh şi Constantin Mărie (foto) este rezultatul unui incident din ianuarie 2006, când Neguş jr. a forţat un tânăr orădean, Lucian Roman, să-i "doneze" maşina, un Audi A4, abia cumpărată de o lună.

Interlopul nu s-a mulţumit cu atât. La scurt timp după ce a luat bolidul, a sunat-o pe fosta proprietară, de la care îl cumpărase Roman, şi i-a pretins 1.300 euro în schimbul maşinii, explicându-i că cel căruia i-a vândut-o avea de gând s-o înşele. Iar el, cavaler al dreptăţii, o ajuta la recuperare. În loc să plătească, însă, femeia l-a reclamat la Poliţie pentru şantaj.

După trei luni Markovics a comis-o din nou. Însoţit de Mărie, a încercat să-l stoarcă de bani pe George Boiţ, fiul unui ofiţer al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bihor. După un scenariu în vogă pe atunci, l-au chemat pe tânăr la o întâlnire şi, sub pretextul că acesta ar fi avut un conflict cu un prieten de-al lor, Mărie l-a bătut măr, iar apoi i-a cerut 4.000 euro "pentru împăcare". Spre ghinionul lor, băiatul a povestit părinţilor cele întâmplate, iar aceştia au sesizat Poliţia, Mărie fiind prins în flagrant şi reţinut.

Individul a şi fost trimis în judecată la scurt timp şi condamnat la închisoare cu suspendare. În cazul lui Markovics, însă, procurorii au decis că nu au destule probe pentru a demonstra că el a gândit scenariul, aşa că au continuat ancheta. Iar interlopul a continuat şi el să-şi facă de cap.

Prieten taxat pentru "protecţie"

În martie 2007, Markovics şi Mărie au fost din nou învinuiţi pentru şantaj. De astă dată capul afacerii era cumnatul lui Neguş, Alexandru Balogh, iar victima - un apropiat al acestuia, Kallo Albert, patronul cluburilor Cleopatra şi Big Mamma, pus să cotizeze cu 20% din încasările zilnice pentru a nu-i fi devastate localurile, iar apoi chiar să cedeze proprietatea asupra Big Mamma.

Convins că, dacă cedează, pe viitor va fi obligat să renunţe şi la Cleopatra, omul a cerut ajutorul Poliţiei, iar pe 11 iunie 2007 Markovics, Mărie şi Balogh erau prinşi în flagrant primind actul de cesiune al localului. Cei trei au fost reţinuţi 24 de ore, iar după o zi prezentaţi la Judecătorie cu propunerea de arestare preventivă. Magistraţii au dispus, însă, cercetarea în stare de libertate!

Odată eliberat, Neguş a început presiunile asupra denunţătorului, motiv pentru care poliţiştii au fost obligaţi să asigure, o vreme, protecţia victimei. Dar, chiar şi cu pază la poartă, Kallo nu a scăpat de ameninţări. Mama şi sora lui Neguş, proxenete cu state vechi, au convins trei tinere să declare în faţa notarului că afaceristul îşi oferă dansatoarele ca "desert" sexual clienţilor fideli. Apoi, cu declaraţiile în mână, femeile au vrut să-l lămurească pe denunţător că e mai bine să renunţe la plângere.

Nici tatăl interlopului nu a stat degeaba. Neguş senior a reuşit să intre peste Kallo, profitând, se spune, de neatenţia poliţistului care îi păzea casa, şi l-a ameninţat că-i aduce toţi ţiganii pe cap dacă nu renunţă la acuzaţii.

Unii fac, alţii desfac

În ciuda intervenţiilor, ancheta a continuat. Mai mult, pentru a dovedi că extorcările erau o practică a grupării, procurorii au conexat la dosarul Kallo şi celelalte două dosare de şantaj, predând cercetările poliţiştilor de la Biroul de Investigaţii Criminale.

Ancheta a fost finalizată în februarie 2008, cu propunerea de trimitere în judecată a celor trei şantajişti. Dar, în loc să se întocmească rechizitoriul, cum era normal, dosarul a fost plimbat un an şi jumătate de la un procuror la altul până când, în vara anului 2009, a ajuns la Cristian Ardelean de la Parchetul Oradea. Acesta a luat din nou declaraţii martorilor, victimelor şi  inculpaţilor, iar apoi a pus dosarul la sertar, pentru încă un an şi jumătate. În final, acum două luni, a "desfiinţat" întregul probatoriu strâns de poliţişti, şi i-a scos pe cei trei de sub urmărire, pentru lipsă de probe.

Procurorul pretinde că n-a avut încotro. "S-a lucrat intens în acest dosar o lună-două, la început, după care nu s-a mai făcut nimic. Degeaba a propus Poliţia trimiterea în judecată, realitatea este că probele nu erau suficiente. Când dosarul a ajuns la mine, era prea târziu. La fel ca în alte cazuri, victimele şi martorii şi-au retras ori schimbat depoziţiile. În loc să pot întări probatoriul, acesta s-a şubrezit", susţine procurorul, recunoscând astfel, indirect, că ancheta a fost compromisă prin tărăgănare. Asta deşi dosarul nu era unul complex, care să necesite expertize, monitorizarea suspecţilor ori audierea unor martori din străinătate.

Curat ca lacrima

Ardelean susţine că după reluarea anchetei a descoperit că nu mai are nicio probă împotriva acuzaţilor. "Referatul Poliţiei era de trei rânduri, nemotivat suficient. A trebuit să reiau cercetările", spune procurorul. Doar că, între timp, în cazul cu Boiţ, de pildă, implicarea lui Markovics nu s-a mai putut dovedi deloc, zice el. În povestea cu maşina, părţile vătămate şi-au retras plângerile, iar alte probe nu au mai existat, deoarece autoturismul a fost preluat de prietena lui Markovics cu act notarial.

Tot cu acte s-au acoperit interlopii şi în povestea cu  Kallo. "Nici aici nu am avut ce face. Erau acte încheiate între părţi. Am făcut audieri, confruntări, am vrut să-i duc la detectorul de minciuni, dar în afară de Kallo ceilalţi au refuzat. Nici măcar acuzaţia legată de taxa de protecţie nu s-a mai putut susţine. Angajaţii lui Kallo, puşi să-i ducă banii lui Balogh, iniţial declaraseră că ştiau că patronul lor era şantajat, pentru ca apoi să se sucească şi să spună că i-au dus inculpatului bani, dar nu ştiau pentru ce", explică Ardelean, convins că martorii au fost "înduplecaţi" de familiile interlopilor, cum s-a mai întâmplat în atâtea cazuri.

Cu bani sau cu ameninţări, nici nu mai contează. E limpede doar un singur lucru: că pe interlopi nu-i cine să-i dovedească.


05-Kallo-Albert.jpgPATRON DE BORDEL
Din acuzator, acuzat

Kallo Albert (foto) se află şi el în atenţia procurorilor după ce, anul trecut, s-a descoperit că patronează un bordel de lux pe Dealul Viilor.

Stabilimentul funcţiona sub paravanul unui salon de masaj erotic, Erotic Party Massage, într-o vilă din strada Doja 83, unde prestau stripteuzele clubului de noapte Cleopatra, dar şi alte tinere, între care două minore.

Deşi suspectat vreme îndelungată de proxenetism, Kallo a fost trimis după gratii doar o singură dată, în 2000. Nu la Oradea, ci datorită poliţiştilor din Sălaj, care l-au acuzat de complicitate la trafic cu prostituate în Africa de Sud.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
19 Comentarii
ccc
VAI SI AMAR LAURA GAL SCOATE INCA O MINCIUNA NUMA DIN MINCIUNI POATE SA TRAIASCA ZIARU ASTA.CAND AVETI DE GAND SA SCRIETI SI CEVA ADEVAR SAU SA ANGAJATI UN ZIARIST CARE STIE CE TRE SA FACA.ZIARU LUI PESTE SCOATE INCA O MINCIUNA SI VA ENERVATI BAIETI DEGEABA.
Postat 12 Mai 2011, 22:04 de cccc
ba vinovatul
esti un kaka maka aratate unde esti si cine sa te azcunz sub fusta lu mata
Postat 22 Aprilie 2011, 02:14 de ba vinovatul
vinovatul...
Vinovatul principal (daca articolul e scris corect) este evident Cristian Ardelean pt. ca e anormal sa primesti in vara 2009 un dosar pe care-l pui in sertar(probabil pana cand toti martorii i-si retrag plangerile) iar dupa un an jumate vii si spui ca ...sunt prea putine probe... Sau ai fost "uns" corespunzator pt. musamalizarea dosarului sau nu ti-e frica sa nu ai de-aface cu tziganii... oricum trebuia sa fii demis la cel mult 6 luni dupa nefinalizarea dosarului cu acesti tzigani si umflati jegosi care probabil nu cunosc nici tabla inmultirii. Mi-e sila si greata de voi, tigani sau politisti- nu e nici o diferenta.
Postat 15 Aprilie 2011, 23:10 de unguru'bulan
ORASUL CORUPTIILR
IN ORADEA ESTE CEL MAI CORPTI MAGISTRATI DIN TOATA TARA NIMENI NU SE SESIZEAZA NICIODATA DE 20 DE ANI TIGANII SINT PROTEJATI DE MAGISTRATII CORUPTII ... RUSINEEEEE CORUPTIILOR RIIOSII ORDINARI
Postat 15 Aprilie 2011, 21:56 de ioan
cacatilor
mancaiati * la marie care mai scrieti de el bai parasutelor vedetiva de viata voastra care traiti in mocirla .santeti niste soparle obosite .
Postat 15 Aprilie 2011, 10:42 de gabriel
invidioasa
auzi gagica care se semneaza gemenii esti invidioasa pe marie.mai bine zii la lume cum teai pus tu in genunchi in fata lui si ai facut o clanta .tie ciuda ca nu mai da doi lei pe tine.esti deja varza.mai bine ai grija tu de familia ta
Postat 15 Aprilie 2011, 10:38 de stanciu
pentru vai si amar
CENZURAT
Postat 15 Aprilie 2011, 02:51 de pentru vai si amar
pentru vai si amar
AUZ MA VAI SI AMAR STATI IN CASA SI NU MAI IESITI K VA FUTE TYIGANI IN CUR BA VOI SANTETI NEBUNI ? CE DRACU TOT TIGANI JOS TIGANI SUS CE TOT COBITI NU NU NUMA TIGANI FAC DE ASTEA CI SI ROMANI ASA TACETI DRACULUI DIN GURA K DE NU VA FUTE TIGANI IN GURA
Postat 15 Aprilie 2011, 02:49 de pentru vai si amar
???
auzi Marie?! aia cu care ai vrut sa faci greva contra ciorilor oare ce parere au despre tine dupa ce te ai pus in genunchi in fata tiganilor cerand iertare?TOATA VIATA TA AI FOST SI O SA FII SLUGA TIGANILOR!!!!!
Postat 14 Aprilie 2011, 17:15 de gemeni
mda
bagami-ash ***** * in tine marie , bati tineri mar ma , wai de plm ,nu ti-e rusine ma,mare shmecher
Postat 14 Aprilie 2011, 15:33 de rad
vai si amar
asa ceva nu exista ce dracu a trebuit sa se astepte atata probabil foamea procurorilor era prea mare si au tot asteptat sa ia bani murdari de la niste puscariaso si violatori de ultima speta ce dif ewste intre tiganii aia infecti si oamenii legii??? sa dea domnul sa treceti toti cei care ati musamalizat treaba asta prin viol si tepe si apartamente praduite de infectii astia si atunci sa se elucideze cazul cand va zbura porcul ati merita sa intrati toti in acceasi celula
Postat 14 Aprilie 2011, 14:29 de dani
aa
PT DOMNUL CRISTIAN ARDELEAN. INTREBARE? AI DORI CA ACESTI "OAMENI" SA SE LEGE DE FIICA SAU FIUL SAU NEPOTUL TAU ? DIN INTAMPLARE ,CA NU TREBE DECAT SA DAI NAS IN NAS CU EI CAND SUNT BETI ,SI GATA SCANDAL,VIOL ETC.. EU TARE MI-AS DORI SA SE INTAMPLE,CA SA NU MAI ZICI CA NU AI DOVEZI ASUPRA LOR
Postat 14 Aprilie 2011, 13:53 de aa
????????????
vreti sa se ajunge si aici ca si la ungaria ? vreti sa nu mai putem iesi pe strade ?
Postat 14 Aprilie 2011, 11:22 de katy
tepe
cate o teapa atat pt corupti cat si pt corupatori.
Postat 14 Aprilie 2011, 11:19 de Tepes
FELICITARI PT ARTICOL !
NOTA 10 ! POPULATIA ORASULUI SI A JUDETULUI, TREBUIE SA STIE CE SE INTAMPLA SI CE FEL DE MASURI IA JUSTITIA BIHOREANA !
Postat 14 Aprilie 2011, 11:16 de oradean
CORTII TOTII
PROCUROII SINT CORUPTI TOTI NU SE ESIZEAZA C S M UL AU LUAT SPAGA DE LA JEGOSII ASTIA TOATA LUMEA STIE
Postat 14 Aprilie 2011, 11:06 de ioan
jegoasa
CENZURAT
Postat 14 Aprilie 2011, 10:31 de dani
Rusine
Rusine autoritatilor. Din nou vom fi obligati sa stam in case. Asta in propria noastra tara. Rusine.
Postat 14 Aprilie 2011, 09:51 de Pisti
justitia
justitia la noi pe linga ca e oarba e si surda,daca-ti faci dreptate singur sa vezi cum te leaga,stiu ei de ce
Postat 14 Aprilie 2011, 09:21 de misu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON