URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Martie 2011, 08:33

Însetat de Apă

Însetat de Apă BOLNAV ÎN FORŢĂ. Aflat în convalescenţă după o operaţie, patronul Rono Urban Grup, Balogh-Soos Csaba (foto) a avut destulă energie cât să ameninţe telefonic că BIHOREANUL "va plăti" pentru că a dezvăluit contractele dintre firmele sale şi Compania de Apă, unde e membru în Consiliul de Administraţie. Nu însă şi când a fost solicitat să explice cum se face că, abia instalat în noua funcţie, e interesat de încă un contract, mult mai gras decât cele de până acum
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La doar câteva zile după ce BIHOREANUL a dezvăluit că Balogh-Soos Csaba, cel mai nou dintre cei nouă membri ai Consiliului de Administraţie al Companiei de Apă Oradea, deţine două firme de consultanţă racordate la banii regiei, patronul Rono Aqua şi Rono Urban Grup pregăteşte încă o lovitură. De data asta una de proporţii.

Săptămâna trecută, afaceristul a "furat" startul în competiţia pentru contractarea serviciilor de management al proiectelor din cadrul programului Aparegio, prin care CAO îi poate plăti 3 milioane de euro din cele 102 milioane destinate extinderii în Oradea şi în judeţ a reţelelor de apă şi canalizare.

Afacere UDMR

Săptămâna trecută, BIHOREANUL relata cum, la propunerea UDMR, în şedinţa din luna februarie consilierii orădeni l-au votat în Consiliul de Administraţie al Companiei de Apă pe Balogh-Soos Csaba, fără a ţine cont că acesta este proprietarul a două firme care au încheiat contracte cu CAO: Rono Urban Grup, deţinută în proporţie de 50%, şi Rono Aqua, în care are 80% din acţiuni, restul de 20% fiind pe numele soţiei.

Altfel spus, o situaţie clasică de incompatibilitate, interesele proprietarului de firmă privată fiind în conflict făţiş cu cele ale Companiei: în timp ce aceasta e datoare să cheltuie cât mai puţin pentru serviciile prestate de firmele cărora le încredinţează contracte, societăţile private - dimpotrivă - au interesul să obţină sume cu cât mai multe zerouri.

Tot BIHOREANUL arăta că una din posibilele explicaţii ale succesului firmelor lui Balogh în relaţia cu CAO e chiar directoarea economică a Companiei, Kuntz Aniko, personaj-cheie şi în angrenajul Rono Aqua şi Rono Urban Grup, firme cărora le-a ţinut contabilitatea timp de trei ani. Mai exact din 2007 până în 2010, când a renunţat la "colaborarea" cu Balogh, la solicitarea expresă a primarului Ilie Bolojan.

Contractele mici şi dese...

04-Kuntz-Aniko.jpgDeşi redacţia solicitase oficial toate datele despre afacerile pe care firmele noului membru al Consiliului de Administraţie le-a derulat şi le derulează cu Compania, directoarea economică Kuntz Aniko (foto), aflată la conducere în absenţa managerului Ovidiu Gavra, plecat în concediu, a tergiversat furnizarea acestor informaţii publice. Răspunsul a venit abia marţea trecută, după apariţia articolului.

Potrivit datelor primite, cel mai gras contract al lui Balogh cu CAO, în valoare de 127.370 euro, a fost încheiat în 2009 pe societatea Rono Urban Grup, pentru dirigenţia de şantier la lucrările executate de firma Selina pentru extinderea cu 350 km a reţelei de apă şi canalizare din Oradea. Dacă acest contract a fost obţinut în urma unei licitaţii, alte cinci au fost încheiate în 2010 pe Rono Aqua în urma unor simple cereri de ofertă, pe sume mai modeste. Pe principiul că dacă nu curge pică, această firmă a primit de la CAO serviciile de proiectare pentru reabilitarea reţelei de apă pe strada Viorelelor (1.086 lei), pentru montarea unei staţii de recepţie a apelor uzate din vidanjare (3.999 lei), pentru reabilitarea reţelei de apă şi canalizării menajere pe strada Jimboliei (5.538 lei), pentru extinderea reţelei de apă pe strada Gheorghe Pop de Băseşti (2.287 lei) şi, în fine, pentru extinderea reţelei de apă şi canalizării pe strada Feleacului (719 lei).

Tot la cererea redacţiei, CAO preciza că "toate contractele cu Rono Urban Grup şi Rono Aqua sunt finalizate". Altfel spus, firmele nu mai au contracte în derulare cu Compania, iar patronul lor nu ar fi incompatibil cu calitatea de membru în Consiliul de Administraţie al regiei.

Minciună în falş

Afirmaţia că Balogh nu ar mai avea contracte în derulare cu Compania e, însă, îndoielnică, iar BIHOREANUL are şi dovada. Este vorba de corespondenţa purtată chiar luna trecută între patronul Rono Urban Grup şi Unitatea de Implementare a Proiectelor din cadrul CAO, referitor la decontarea sumelor aferente contractului de 127.370 euro pentru dirigenţia de şantier la extinderea reţelelor de apă şi canalizare cu 350 km.

Aşa cum reiese dintr-o adresă semnată de Balogh şi trimisă CAO pe 18 februarie 2011, contractul nu e finalizat nici acum, firma solicitând regiei încă 15.000 de euro despre care pretinde că i s-ar cuveni. Răspunsul UPI relevă, la rându-i, că relaţiile contractuale cu Rono Urban Grup continuă, dar şi că Balogh a fost atenţionat atât cu privire la faptul că nu s-a finalizat recepţia la terminarea lucrărilor, ci şi că a făcut "greşeli în calculul sumei solicitate". Mai pe româneşte, că afaceristul cere bani ce nu i se cuvin.

Documentul relevă că Rono Urban Grup a pretins bani inclusiv pentru o perioadă când niciunul din angajaţii firmei nu a muncit pentru CAO, şi anume pentru intervalul noiembrie 2009 - ianuarie 2010, când lucrările de execuţie fuseseră sistate de Selina deoarece acestea nu-i fuseseră plătite de Companie, care la rându-i nu primise fonduri de la Ministerul Mediului. Or, din moment ce constructorul nu lucrase nimic, era logic că nici dirigintele de şantier nu supraveghease nicio lucrare...

Tsunami de bani

Faptul că noul membru al conducerii CAO are afaceri cu regia este totuşi un mizilic pe lângă un alt detaliu. Şi anume că Balogh se pregăteşte să pună mâna, de o manieră suspectă, pe cel mai consistent contract de consultanţă pe care l-a atribuit vreodată Compania: managementul de proiect al programului Aparegio, finanţat cu 102 milioane de euro pentru extinderea, în următorii patru ani, a reţelelor de apă şi canalizare în Oradea, în celelalte localităţi ale Zonei Metropolitane, precum şi în Beiuş şi Tinca.

04-Gheorghe-Popa.jpgBIHOREANUL a aflat că reprezentanţii Rono Urban s-au deplasat joia trecută cu cei ai CAO să viziteze amplasamentele viitoarelor lucrări, în condiţii cel puţin dubioase. În primul rând fiindcă anunţul de licitaţie pentru acest contract, în valoare de 3 milioane de euro, nu-a fost publicat pe site-ul Companiei, cu toate că era obligatoriu, iar pe site-ul Sistemului Electronic de Achiziţii Publice e de negăsit, deşi oficialii CAO afirmă că ar fi fost postat. "Pe SEAP s-a dat anunţul, iar pe site-ul Companiei am cerut să fie pus cât mai urgent. Eu sunt adeptul transparenţei totale, iar transparenţa este de altfel o condiţie elementară a proiectelor cu fonduri europene", a declarat directorul tehnic al CAO, Gheorghe Popa (foto). Asta la trei zile după ce redacţia a cerut expres să afle când, cum şi unde a fost anunţată licitaţia, fără a primi nici un răspuns!

Demersurile lui Balogh pentru adjudecarea celor 3 milioane de euro puse la bătaie dau de gândit, însă, şi din alt motiv: vizitarea amplasamentului s-a făcut în exclusivitate pentru firma acestuia, deşi regulile cer ca această procedură să fie făcută o singură dată, şi cu reprezentanţii tuturor firmelor interesate. "Când se lansează o licitaţie, firmele ridică întâi caietul de sarcini. Următorul pas e ca, având acest document, toţi potenţialii ofertanţi să viziteze amplasamentele, împreună cu reprezentanţii beneficiarului, la o dată anunţată din timp, pentru a compara situaţia din scripte cu cea de pe teren şi pentru a putea cere, la nevoie, clarificări. La aceste cereri de clarificări, răspunsurile se furnizează tuturor firmelor, nu doar pentru una anume, ca toţi să îşi poată formula în cunoştinţă de cauză ofertele. Firma lui Balogh a beneficiat, însă, de o vizită în exclusivitate, fiindcă doar reprezentanţii Rono Urban Grup au fost duşi pe teren, nu şi cei ai celorlalte firme interesate", a explicat pentru BIHOREANUL o sursă din Companie.

Culmea e că şi directorul tehnic confirmă acest lucru. "Este adevărat. Reprezentanţii Rono Urban Grup au fost primii care au vizitat amplasamentele", spune Popa.

Restul e tăcere

Cum a fost posibil ca, în condiţiile în care licitaţia pentru managementul de proiect n-a fost popularizată, totuşi Rono Urban să fie prima firmă care primeşte informaţii în teren, rămâne încă un mister pe care nu l-au putut elucida nici şefii regiei, şi nici patronul-membru în Consiliul de Administraţie. BIHOREANUL a încercat să afle de la Balogh cum a reuşit "să ia faţa" concurenţei, dar degeaba: afaceristul n-a mai răspuns la telefon, iar jurista sa n-a fost nici ea aptă să furnizeze informaţii în locul acestuia.

Enigma va putea fi dezlegată abia pe 31 martie, când la sediul CAO va avea loc deschiderea ofertelor depuse de firmele de consultanţă, prilej cu care s-ar putea constata că oferta lui Balogh a fost cel mai bine pusă la punct. Evident, fără nicio legătură nici cu poziţia acestuia din Consiliul de Administraţie, nici cu cea a fostei sale contabile, directoarea economică a Companiei...


FIRMĂ OSPITALIERĂ
Proiectare cu reciclare

BIHOREANUL a mai arătat cum Balogh-Soos Csaba a angajat la Rono Urban Grup şi Rono Aqua mai mulţi foşti salariaţi ai CAO, dintre care unii plecaţi pe uşa din dos, cum ar fi fostul director tehnic Victor Ciordaş, obligat să renunţe la funcţie după ce reprezentantul unei firme l-a acuzat de luare de mită, sau Gavril Roşca, fost inginer de proiect la reabilitarea Staţiei de Epurare, acuzat că a aprobat firmei executante lucrări suplimentare de sute de mii de euro fără documente justificative. "Coincidenţă" sau nu, în aceeaşi afacere a jucat un rol decisiv şi directoarea economică Kuntz Aniko, care a refuzat să facă demersurile prin care CAO putea recupera 1,1 milioane euro de la executant, ca penalităţi de întârziere în onorarea contractului.

04-Kuntz-Robert.jpgBIHOREANUL a aflat că la Rono Urban Grup a mai fost angajat şi Nicolae Coroiu, tatăl şefei Serviciului Achiziţii din cadrul CAO, Vivianne Sava, dar şi fiul lui Kuntz, Robert (foto), pe un post de curier, în vara anului 2007, pe când avea doar 16 ani. Acum două săptămâni, întrebată dacă fiul ei este sau a fost angajatul lui Balogh, directoarea riposta violent: "Veţi răspunde dacă vă legaţi de viaţa mea personală".

Săptămâna trecută, când informaţia a fost confirmată din alte două surse, femeia a negat din nou. "Să-l lăsaţi în pace pe băiatul meu. Nu este acum angajat", a spus Kuntz, pentru ca, la insistenţele reporterului, să închidă discuţia pretinzând că "n-a fost, nu este şi n-o să fie". Nu-i păcat că a minţit, totuşi, pentru un lucru atât de mic?...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
UDMR LA PUTERE IN CAO
Tot ce a aparut in ziar ref.la tandemul Kuntz-Balogh este 100% adevarat. De cand a ajuns director economic, Kuntz a instaurat un regim de dictatura in cadrul companiei. Directorul general e doar o marioneta dirijata de Kuntz; toti angajatii stiu acest lucru. De altfel, Kuntz se lauda ca a urmat cursurile facultatii de psihologie (la ID, in timpul orelor de lucru) pentru a MANIPULA oamenii. Ce nu s-a spus in ziar este ca din compart. UIP si-au dat demisia doua persoane importante pentru derularea proiectelor datorita regimului instaurat de Kuntz. E trist ca oameni competenti sunt nevoiti sa plece deoarece nu doresc sa se preteze la falsurile in acte solicitate de reprezentanta UDMR.
Postat 21 Martie 2011, 08:38 de satul de hoti
CLICA UDEMERISTA !!!!!!
DOMNILOR PROCURORI DNA, CAND SALTATI GUNOAIELE ASTEA ?
Postat 19 Martie 2011, 18:41 de altcineva
intrebare
felicitari ziarului ca a demascat aceasta porcarie. intrebarea este: daca tot a avut pina acum o gramada de contracte cu Comp de Apa, de ce s-a expus acum prin intrarea in cons. de administratie? raspunsul: pt ca MERITA....potul e prea mare.... pai cum sa fii tu in consiliul de admnistratie si sa aperi interesele companiei de apa si totodata sotia sau varul tau ( pt ca prob va ceda partile sociale detinute la rono ) sa lucreze cu exact aceasta societate? mi-e scirba ca se intimpla lucruri din acestea si ma doare pt ca probabil singurii care s-au sesizat sint ziaristii....
Postat 19 Martie 2011, 16:30 de oradean
daca trebuie facem si puscarie
copii sunt bolnavi, locuri de munca nu sunt ce ne mai ramne sa ne ducem sa murim in strainatate pentru altii, daca tot ucide incepem aici in tara noastra si platim pentru faptele noastre dar sa platesca si ei pentru faptelele lor, justitia e oarba si ne rade in fata, nu mai vrem stat ne aparam singuri.
Postat 19 Martie 2011, 14:08 de ady
DEMISIA BOLOJANE
demisia parvenit social , ce credeai ca ne poti fraierii la infinit, priviti primarul si toata haita de lupi , cand trec pe langa voi urlati cat va tine gura : LUPIII dau navla au venit la stana sa se imbuibe, dupa care se retrag la padure poate mai prind si acolo hoituri moarte. Adevarul intodeauna va iesi la suprafata, ei au impresia ca noi suntem prosti dar nu e asa, DNA sa se autosesizeze, si justitia in Bihor trebuie schimbata, mai ramane sa sesizam si consilul concurentei cu privire la mafia instaurata in judet, vai de capul vostru edili fara Bucuresti sunteti morti, terminati.
Postat 19 Martie 2011, 14:01 de anca
s a trezit PROSTIMEA, DOBITOACELE
dar ce credeati ca va face voua cetatenilor un bine, suntem furati zi de zi si POLITIA< JUSTITIA sunt complici dar va puneti cu ei! SERIOS \"are cineva curajul sa i execute\" si sa faca puscarie ORICUM o facem , nu avem nimic de pierdut sau stam si asteptam ca JUSTITIA = COMPLICELE sa ne faca dreptate, daca nu avem curajul sa bagam frica in HOTII indiferent care sunt ei vor fura in continuare , practic ne decimeaza sa nu credeti ca romani plecati afara sa muncesca culeg totii capsuni sau fura, se pregatesc ff serios sa distruga tot sistemul corupt care ne vor vinde TURCILOR si ARABILOR. PENTRU CE strangeti averi, pentru ce sitimulati parvenismul? si mai naspa totii se vad sus de frica ca daca stau cu picioarele pe pamant probabil vor fi inghititi de pamant, parctic fug de moarte care oricum ii va lua.
Postat 19 Martie 2011, 13:43 de uncetatean
Escroci, corupti
Domnilor procurori, cand va autosesizati ???????? Cate mizerii trebuie sa mai comita acesti nemernici ??????
Postat 18 Martie 2011, 21:33 de lege si ordine
gunoaie !
SA-TI FIE RUSINE BOLOJANEEEE! ESTI UN INDIVID NECINSTIT !!!!!!!! I-AI ADUS SI TOLERAT PE ACESTI PARAZITI !!!!!!!!
Postat 18 Martie 2011, 21:21 de oradean
vrajeala
Nu mai vorbiti prostii, bineinteles ca dobitocul de Soos va castiga, doar imparte banii cu UDMR, ba chiar si Bolojan ia ceva de la el. Iar Bihoreanul... o sa va dea si voua niste j'da mii de euro si nu doar ca o sa taceti, dar chiar o sa incepeti sa lingeti ;)
Postat 18 Martie 2011, 17:56 de nea Gogu matriteru
Mersi udmr
Daca nu era acolo UDMR, nu mai pupa Oradea nici o finantare pt. ca banii au fost rezolvati de ministrul Borbely. Defapt majoritatea finantariilor care au venit spre Oradea prin interventia UDMR, pentru ca Oradea e mereu in opozitie, iar Uniunea este mereu la guvernare, asa a fost si in vremea lui Filip si asa e si acum cu Bolojan.
Postat 18 Martie 2011, 14:43 de Slovacu
mda
legat strict de anunt, a aparut anuntul de participare, il gasiti postat de cel putin 2 luni pe paginile de net. cat despre plimbarea in exclusivitate a baietilor pe teren... aici mai e de discutat
Postat 18 Martie 2011, 12:46 de io
BRAVO
TOT CE S-A SCRIS MAI JOS ESTE ADEVARAT, SA SE FACA INVESTIGATII LA ADRESA ACESTOR PERSONAJE, AVEM IN COMPANIE OAMENI MULT MAI CAPABILI DECAT ACEASTA FUFA!
Postat 18 Martie 2011, 09:38 de CRIS
FELICITARI
SE STIE CA ACEST TIP ESTE AMANTUL ACESTEI FEMEI, NU DEGEABA A CADORISIT-O CU O MASINA! Cine ne conduc noua cele mai importante companii din judet,acesti curvari, nu va este rusine? RUSINE SA VA FIE!
Postat 18 Martie 2011, 09:36 de MARIUS
FELICITARI ACESTUI ZIAR !
AR TREBUI DEMISI AMANDOI,NU AU CE CAUTA ACOLO,LICITATIA NU A FOST POSTATA PE INTERNET, DECI DACA CUMVA VA CASTIGA ACEST INDIVID ESTE CLAR CA ACEASTA FEMEIE L-A AJUTAT! SA SE IA MASURI IMPOTRIVA LOR.
Postat 18 Martie 2011, 09:25 de NISTE ANGAJATI
jos cu ea
nu se poate asa ceva , sa ne conduca ungurii la noi in tara! va rog sa se faca investigatii la adresa acestei muieri
Postat 18 Martie 2011, 09:19 de eu
este o bozgoroaica imputita
ACEASTA FEMEIE ESTE O NESIMTITA, O HOATA NU STIU CINE A PUS-O LA CONDUCEREA ACESTEI COMPANII?DE CAND A VENIT EA LA CONDUCERE S-AU SCHIMBAT MULTE IN RAU, ADICA FURA CAT NU II ESTE RUSINE SI NU POATE JUSTIFICA BANII.PRIMARUL AR TREBUI SA SE SESIZEZE SI SA O DEMITA LA FEL SI DL DIRECTOR, SI-A ANGAJAT O MULTIME DE UNGURI IN CADRUL COMPANIEI. NU TI-E RUSINE?
Postat 18 Martie 2011, 09:16 de eu
Incompatibilitate!
Domnul Balogh-Soos Csaba este clar incompatibil cu funcţia deţinută în aparatul de stat. Într-o ţară normală n-ar avea dreptul să deţină această funcţie. Propun să fie forţat să demisioneze!
Postat 18 Martie 2011, 09:02 de The Fan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON