URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Octombrie 2011, 10:09

Inimă de ţigancă: În premieră, o familie de romi a donat organele fiicei (FOTO)

Inimă de ţigancă: În premieră, o familie de romi a donat organele fiicei (FOTO) BLESTEMAŢI. După ce au mai pierdut un copil, părinţii Adelei se cred bătuţi de soartă. Elevă în clasa a IV-a la şcoala comunitară deschisă în sat de fundaţia americană Smiles, Adela era singura din familie care mergea la şcoală. În ciuda greutăţilor de-acasă, anul trecut a luat premiul trei şi abia aştepta să reînceapă cursurile. Era preferata directoarei, iar colegii şi profesorii o iubeau nespus
Inimă de ţigancă: În premieră, o familie de romi a donat organele fiicei (FOTO) ULTIMA ÎMBRĂŢIŞARE. După vacanţa de vară, la începutul anului şcolar, Adela abia a aşteptat să o vadă pe doamna directoare. Bucuroase, s-au îmbrăţişat pentru ultima oară. Peste doar 3 zile, micuţa era strivită de maşină...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Hoţi, criminali, escroci, cerşetori, puturoşi... Ţiganii sunt prigoniţi în toată lumea şi au iscat o adevărată isterie internaţională fiindcă au "ocupat" marile metropole. Orbiţi de xenofobie, uităm însă adesea că nu sunt toţi la fel, iar gestul unei familii din Tileagd o demonstrează încă o dată.

În vreme ce mulţi "oameni normali" refuză să doneze organele celor dragi care nu mai au şanse să trăiască, din egoism sau pentru că vor bani în schimb, Vandana Lingurar şi Feri Kovacs au acceptat să cedeze organele fetiţei lor fără să ceară nimic, salvând trei vieţi. Gestul lor generos reprezintă o premieră, căci tradiţia le interzice ţiganilor să îşi doneze "mădularele"...

I-a "uitat" norocul

Locul în care trăieşte familia Adelei Lingurar e rupt de restul Tileagdului. Fiind ţigani maghiarizaţi, n-au loc nici în colonie, dar nici între români nu pot sta. Aşa că s-au instalat ilegal într-o clădire părăsită, ce găzduia cândva birourile unei firme care şi-a închis punctul de lucru de acolo. Când îl au, curentul e un lux, iar de apă curentă nu poate fi vorba. Clădirea şubredă, cu geamuri prin care bate vântul şi uşi ce abia se ţin în ţâţâni, adăpostea până nu demult şase suflete, pe părinţi şi copiii lor: Rudi, de 18 ani, Mihaela, de 15, Adela, de 10, şi Bianca, de 2 ani. Trăiau greu, dar se înţelegeau...

Ca să-şi ajute părinţii, băiatul cel mare a început să lucreze pe unde apuca. Tatăl muncea şi el cu ziua, căci a "furat" meserie de la ciotârnari. E bun meseriaş, dar a făcut de două ori preinfarct şi nu ştie cât mai poate duce. "N-am fost fericită niciodată, doamnă. M-am măritat la 14 ani şi cred că m-o blăstămat cineva, că am atâtea baiuri", crede Vandana Lingurar.

Are doar 34 de ani, dar viaţa grea a îmbătrânit-o. Mihaela, fata cea mare, s-a lăsat de şcoală şi acum câteva luni a fugit cu un ţigan din Timiş, care a trimis-o în Franţa să muncească. Dar necazul cel mai mare s-a abătut peste ei luna trecută...

Clipa nefastă

10 tigancusa.jpgAdela (foto) era cea mai jucăuşă dintre copii. Bruneţică, cu ochii mari şi curioşi, nu stătea locului o clipă. Îi plăcea să danseze, să picteze şi, deşi nimeni nu se aştepta, lua şcoala în serios, fără a-şi neglija nici treburile de acasă.

Aşa a făcut şi joi, 15 septembrie, când, împreună cu o verişoară mai mică, s-a dus cu căruciorul după apă, la câteva sute de metri de casă. Fetiţele mergeau pe marginea drumului, pe E60, când un flacon le-a căzut din cărucior. Adela a sărit după el, dar o maşină a lovit-o. Impactul a fost atât de violent, încât capul micuţei a fost pur şi simplu zdrobit. A supravieţuit două săptămâni la Terapie Intensivă, la Spitalul Judeţean dar, după ce a făcut de două ori stop cardiac, a intrat în moarte cerebrală.

Medicii şi-au pus imediat problema donării de organe. Doar că era un impediment. "Se ştie că romii şi evreii nu acceptă aşa ceva. Iniţial, nici măcar nu am vrut să-i întrebăm pe părinţi, dar până la urmă am luat legătura cu liderul romilor din comunitate", povesteşte dr. Carmen Pantiş, coordonatoarea programului de transplant în Bihor.

Surprinzător, familia a acceptat, fără multe insistenţe. "Au avut o tărie fantastică. Gândiţi-vă, să convingi un ţigan să doneze mădularele copilului lui e foarte mult! Nimeni din neamul nostru nu ştiu să fi făcut aşa ceva şi, sincer, nu ştiu cine ar mai fi acceptat. Din moşi-strămoşi, la noi există o credinţă: ce ţi-a dat Dumnezeu aia trebuie să duci înapoi, că ştim toţi că suntem ţărână. Ţiganii nu înţeleg că din mădularele lor pot salva pe altcineva", explică liderul comunităţii rome din Tileagd, Gheorghe Rostaş.

A salvat trei vieţi

Deşi credincioasă, Vandana nu a gândit aşa. Şi ea s-ar fi bucurat ca cineva s-o ajute pe Adela, mai ales că în urmă cu 12 ani i-a mai murit un copil, pe când avea doar o lună. "Dacă puteam, îmi dădeam eu viaţa, să nu moară ea. Mulţumesc lui Dumnezo că mi-o dat puterea să accept, mai ales că neamurile mi-or zâs să nu las să-i ia organele. Da' nu i-am ascultat. Am vrut să salvez alţi copii care au nevoie. Şi mie mi-ar fi plăcut să o salveze cineva pe fata mea. Am zis că le fac un bine şi că fetiţa mea o să trăiască prin ei", spune Vandana.

O echipă de medici din Oradea, Bucureşti şi Cluj a prelevat, lunea trecută, rinichii şi ficatul Adelei. Rinichii au ajuns la Clinica de Urologie din Cluj, unde au fost transplantaţi unei copile de 12 ani şi unei tinere de 24 cu insuficienţe renale cronice, iar ficatul unui alt pacient, în Capitală.

"Adela îşi dorea cel mai mult să aibă de toate", spune mama plângând, tristă şi totuşi alinată că ea şi micuţa ei din Ceruri au făcut o faptă bună. Pe pământ de multe ori i-a fost greu să-i dea o pâine...


ÎN ANCHETĂ
Loc (ne)marcat cu sânge

Potrivit Poliţiei Bihor, accidentul în care şi-a pierdut viaţa Adela s-a petrecut pe 15 septembrie, la ora 15.50, în condiţiile în care fetiţa de 10 ani era "nesupravegheată" şi "a pătruns brusc pe partea carosabilă, prin loc nemarcat". A fost lovită de o autoutilitară înmatriculată în Constanţa condusă de un clujean de 44 de ani. "Poliţiştii continuă cercetările în acest caz, pentru a stabili care au fost exact circumstanţele accidentului", spune agentul principal Ioana Lascău, ofiţer de presă al Poliţiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
ptr umad
ma gunoiule n-ai putea sa bagi muschiul ala tiganesc direct in gura lu mata?
Postat 11 Octombrie 2011, 20:23 de olosig
sincer suntem rau indurerati pentru pierderea pricinuita
pacat ca a murit, dar cu oragnele nu sunt de acord dar nici nu este cazul, daca parinti au fost deacord e problema lor.Daca nu era saraca poate scapa, asta imi pune un semn de intrebare, a primit tot ajutoarul sau nu au venit banii si uite asa ne am splat pe maini, cum fac MEDICII de obicei "nu i malai, nu i pasare cantatoare " pacat de fetita! SCHIMBATI odata legislatia privind adoptia sa ne bucuram si noi de copii ROMI, papusi sunt.
Postat 11 Octombrie 2011, 18:17 de anka
aveam eu
Daca avea nevoie de mushi tiganesc, ii dadeam eu. Am cumparat ieri prea mult de la supermarket
Postat 11 Octombrie 2011, 17:55 de umad
pacat ...
Un gest din inima facut de oameni cu inima. Sincere condoleante familiei !
Postat 11 Octombrie 2011, 12:43 de aef
@Xc
ce sa mai comentezi...ti se rupe inima cand vezi copii mici suferind
Postat 11 Octombrie 2011, 11:11 de taz
cc
Aici nu se baga nimeni sa comenteze ? Dumnezeu sa o odihneasca pe micuta ! Condoleante familiei ! Un gest extraordinar pe care foarte putini am putea sa il facem .
Postat 11 Octombrie 2011, 10:39 de Xc
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON