URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 August 2016, 09:27

Încă o "amendă"! Termoficare Oradea, obligată să achite 6,6 milioane euro către ANRE

Încă o 'amendă'! Termoficare Oradea, obligată să achite 6,6 milioane euro către ANRE ÎN FOCURI. Noua centrală pe gaz, dată de municipalitate în administrarea Termoficare, va fi pusă la treabă de luna viitoare ca să facă bani pentru plata datoriilor Electrocentrale. "Ne batem pentru fiecare zi, pentru că fiecare zi înseamnă venituri suplimentare la bugetul societăţii. Estimăm că numai din bonusul de cogenerare vom încasa undeva la 40 milioane de lei pe an", spune directorul Termoficare, Stănel Necula
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Noul CET a ajuns datornic încă dinainte să fi produs primul leu! Termoficare Oradea şi-a obţinut licenţa provizorie de producător de energie electrică, dar numai cu condiţia să preia datoria de circa 29,5 milioane lei pe care o are către Transelectrica fostul CET, de la care a preluat instalaţiile şi angajaţii.

"Putem negocia o eşalonare a datoriei sau să căutăm formule legale de evitare a plăţii. Decizia finală o va fi lua Consiliul Local la sfârşitul lunii", spune directorul Termoficare, Stănel Necula.

"Nu pot fi autorizaţi!"

O moştenire se preia cu bune şi rele. Dacă în viaţa de zi cu zi succesorul poate opta sau nu pentru asumarea avuţiei şi datoriei predecesorului, în piaţa energiei electrice alegerea este exclusă. O societate nouă, care vrea să intre pe piaţa energiei electrice, nu se poate licenţia ca producător dacă unul dintre acţionari sau administratorul a lăsat în urmă, fie şi pe altă firmă, datorii către sistemul naţional!

"Nu pot fi autorizaţi solicitanţii care au acţionari deţinători ai controlului sau administratori persoane care anterior au avut calitatea de acţionar deţinător al controlului ori de administrator în cadrul unor operatori economici titulari de licenţă care nu şi-au achitat obligaţiile de plată rezultate din tranzacţiile realizate pe piaţa de energie electrică", spune Legea 123/2012 privind energia electrică şi gazele naturale.

Normativul, adoptat pentru a sancţiona "băieţii deştepţi" din energie, obişnuiţi să dea un "tun" pe o firmă şi să deschidă apoi alta "curată", loveşte fără milă şi în Termoficare Oradea.

"Născut" cu datorii

Societatea s-a trezit datoare înainte să producă primul megawatt de energie electrică cu noua centrală pe gaz din Şoseaua Borşului. Termoficare, care până la începutul lunii iulie era doar distribuitor de energie termică, intră sub incidenţa Legii energiei pentru că are acelaşi proprietar ca Electrocentrale, producătorul ajuns în insolvenţă încă din 2013, iar Municipiul Oradea deţine ambele societăţi prin Consiliul Local.

Dacă Termoficare a fost ţinută "curată" şi lucrează chiar pe profit, Electrocentrale a strâns datorii de 29,5 milioane lei faţă de sistemul naţional de electricitate. În mai 2015, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a obligat Electrocentrale să returneze 25 milioane lei din bonusul de cogenerare de 30 milioane lei încasat în anul precedent (2014), adică din schema de ajutor de stat autorizată de Comisia Europeană menită să sprijine instalaţiile de cogenerare ce economisesc energia primară comparativ cu producerea separată. Vechiul CET avea dreptul la acest ajutor întrucât cu acelaşi combustibil producea atât energie electrică, cât şi termică.

Penalizări în lanţ

Deşi Electrocentrale a dat în judecată ANRE, cerând să argumenteze calculul sumei de returnat, plata datoriei a început practic încă din luna imediat următoare, când Transelectrica nu a mai virat societăţii banii pentru electricitatea furnizată în reţea.

Până în aprilie 2016, când - la încheierea sezonului de termoficare - termocentrala pe cărbune a fost oprită, iar Electrocentrale a început să furnizeze apă caldă cu ajutorul unui cazan care nu produce şi curent, Transelectrica recuperase deja 18,5 milioane lei în contul ANRE.

În mai 2016 a venit, însă, a doua lovitură! ANRE a cerut returnarea a încă 23 milioane lei din bonusul de cogenerare încasat în 2015. Cum Electrocentrale nu mai producea curent, Transelectrica n-a mai avut de unde reţine aceşti bani, aşa că restanţa a urcat la 29,6 milioane lei, echivalentul a 6,6 milioane euro.

Datoria atârnă acum de "gâtul" societăţii Termoficare, moştenitoarea muribundei Electrocentrale, de la care, pe lângă noile instalaţii de producţie amenajate de municipalitate cu bani europeni, a preluat toate instalaţiile şi angajaţii.

În rate

Deşi Termoficare deţine toate utilajele şi oamenii necesari pentru a produce electricitate pe care s-o furnizeze sistemului naţional, societatea a obţinut pe 3 august doar o licenţă provizorie de producător. Operatorul are la dispoziţie 6 luni să-şi pună toate actele în regulă şi, după cum e de aşteptat, să-şi asume plata datoriilor adunate de Electrocentrale.

Stănel Necula, director TermoficareDirectorul Stănel Necula (foto) spune că, deşi neplăcută, stingerea obligaţiilor moştenite poate fi asumată ca realizabilă. "Până la sfârşitul lunii ne putem înscrie ca furnizor în piaţa reglementată de energie, iar din septembrie avem dreptul la bonusul de cogenerare din care am putea stinge restanţa", explică el.

Potrivit lui Necula, dacă vechiul CET pe cărbune era obligat să returneze în fiecare an cam 80% din bonusul primit, noua centrală, mult mai eficientă, ar da înapoi doar 30%: "Din cele circa 66 milioane lei, la cât estimăm bonusul de cogenerare, chiar dacă returnăm 24 milioane lei cu titlul de supracompensare, tot rămânem cu 40 milioane lei".

Oricum, Necula vrea să negocieze cu ANRE plata în rate a celor 29,6 milioane lei, aşa încât operatorul să nu fie sufocat de o datorie care de bun-simţ ar fi să nu i se impute...

Ar putea să nu plătească!

Teoretic, reprezentanţii ANRE ar trebui să fie deschişi la o înţelegere. Nu de alta, dar Consiliul Local Ordea are cel puţin două variante prin care să evite plata restanţelor Electrocentrale. Pe lege, municipalitatea poate fi asimilată Statului Român care, dacă vrea să îşi licenţieze un nou operator, este obligat doar să schimbe administratorii care au acumulat datoriile, nu să le şi achite. "Dacă Stănel Necula, Nadia Haş şi alţii care au condus Electrocentrale nu mai apar în conducerea Termoficare, am putea scăpa de plata restanţei", spune un funcţionar al Primăriei.

Cea de-a doua variantă ar fi ca municipalitatea să selecteze prin licitaţie un operator privat gata licenţiat: "Firma privată, dacă are toate actele în regulă, nu poate fi obligată nicicum să plătească datoriile Electrocentrale, pentru că nu are nicio legătură cu aceasta". Strategia de urmat va fi stabilită în şedinţa din 19 august a Consiliului de Administraţie al Termoficare, iar pentru a fi pusă în aplicare va trebui aprobată de Consiliul Local, probabil în şedinţa programată pe 30 august.

Desigur, ambele variante mai convenabile financiar ar atrage un proces riscant cu ANRE, care ar "vâna" noul operator ca să-şi recupereze banii, şicanându-l cu orice prilej. În plus, ar ridica, dacă nu probleme de legalitate, măcar de moralitate. Căci e cam penibil să publici periodic "liste ale datornicilor" către tine, iar tu să nu-ţi plăteşti datoriile...


CET GOL
Vine falimentul!

Intrată în insolvenţă în august 2013, pentru datorii de 302,1 milioane lei, Electrocentrale Oradea, care administra vechiul CET pe cărbune, are soarta pecetluită. Din 2014 firma are o amendă neplătită de 33,4 milioane euro şi încă una "pe drum", de alte 78,7 milioane euro, pentru certificatele verzi pe care nu le-a predat la timp în registrul european al acestora.

Societatea şi-a achitat faţă de cei 130 de angajaţi disponibilizaţi la începutul verii primul din cele 8 salarii compensatorii, dar e greu de crezut că va avea din ce face următoarele plăţi, din simplul motiv că nu mai realizează venituri. Foştii salariaţi îşi pun speranţele în cele 26 salarii compensatorii potrivit Ordonanţei 36/2013, pentru care Electrocentrale a făcut deja demersuri pe lângă Guvern, dar şansele ca acestea să fie obţinute sunt minime.

Electrocentrale a rămas fără obiectul muncii din iulie, când Consiliul Local a decis ca toate turbinele, cazanele şi utilajele să fie transferate societăţii Termoficare. Pe statele de plată ale Electrocentrale mai sunt doar 15 salariaţi, pentru a avea cine să reprezinte societatea în relaţia cu terţii şi să elibereze adeverinţe din arhivă. În acest context este de aşteptat ca la înfăţişarea din procesul privind insolvenţa Electrocentrale, programată pentru 14 septembrie, decizia instanţei să fie falimentul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
26 Comentarii
:))
@anticomunist, nu are rost sa iti bati capul cu astia ca mai repede te intelege un perete daca stai la discutii :)) Nu vezi cum se agita postacii la fiecare articol si isi etaleaza elucubratiile ca poate poate ii si crede cineva? La cate postari lungi au eutanasiu, scortosul, pioneza pe aici este evident ca asta e job-ul lor zilnic. Imediat cum apare un articol sar baietii cu romanele gata pregatite :)))
Postat 17 August 2016, 23:49 de hateretards
@scortosul
Tocmai ti-am explicat de ce gaz si nu carbune, in cazul "special" al Oradiei. Nu stiu ce ai inteles tu, dar sigur nimic din ce ti-am spus eu!
Postat 17 August 2016, 23:17 de User anonimizat
@eutanasiu
Lingau esti tu, mai * cu cabina!
Postat 17 August 2016, 23:15 de User anonimizat
Iar e de vină "greaua moştenire"
Bolojan ăsta, săracul, după cum ne prezintă situaţia lingăii, este "*ut" indiferent dacă este la guvernare sau nu. Geniul n-au fost înţeles niciodată în mandatele lui aşa că mai rămâne doar pustiu. În schimb, colaboraţionismul cu hudemere a proliferat (financiar)în era pietrarului. Aşa se face că, în virtutea algoritmului din CLO de la acea vreme, firma ISOPLUS este furnizorul conductelor de termoficare pe care acum le montează Construcţii Bihor. Să fie bine pentru toţi (PNL, PDL, UDMR - management, execuţie, furnizare de materiale). Totuşi, PSD a furat cel mai mult în mandatele pe care le-a avut la primărie, ceea ce este un adevăr incontestabil!
Postat 17 August 2016, 13:08 de eutanasiu
@anticomunist
Ca petre-filipul a fost o ciuma pe oras stiam, ca nu l-a interest fondurile Eu si asta stiam, ca Kraus inafara ca si-a luat o gramajoara de gaici nu a facut nimic cativa ani pe fonduri Eu. si asta stiam, ca exista o cardasie hUDMR-psd pentru boicotarea orasului, judetului si asta o stiam .... dar ca ce face bolovanu cu orasu asta vad acum !!!!
Postat 17 August 2016, 11:49 de scortosul
@scortosul
Hai sa vorbim despre lucruri pe care le stim! Ce zici? Pentru informarea ta, vreau sa-ti spun ca CET Oradea, datorita unui studiu efectuat de catre cele mai bune doua institute de proiectare in Energetica din Romania, a fost a doua centrala pe carbune din tara, care s-a calificat pentru retehnologizare, printr-un program cu fonduri EU nerambursabile, desfasurat prin Ministerul Mediului. Suma alocata pentru CET Oradea, prin acest program a fost de 175 milioane de euro, bani nerambursabili, adica ne-ar fi costat fix zero lei. Bani acestia urmau sa fie folositi pentru inlocuirea grupurilor energetice de la CET (cele vechi functionand din 1965), statie de desulfurare a carbunelui, sistem de transport zgura in halde special amenanjate, multe alte "nimicuri" si nu in ultimul rand, filtre performante pentru cosurile de fum si inlocuirea magistralelor pentru transport a energiei termice. "Multumita" guvernarii PDL, UDMR de la acel moment, PMO a refuzat accesul in program, Oradea pierzand acesti bani. Ulterior, nici un alt program cu fonduri UE, nu a mai "livrat" o asemenea suma,a stfel ca singura solutie, a fost centrala pe gaz. Sunt multe amanunte care fac obiectul unei anchete DNA aici, insa statul de drept... Restul, e ... tacere!
Postat 17 August 2016, 10:22 de User anonimizat
@TDS
Iti amintesti perfect. Ce nu realizezi tu, este ca aduci dovezi argumentatiei mele. Matei (PDL), a amendat CET Oradea, tot pentru al "*te" pe Bolojan, el fiind la momentul acela la guvernare si avand aceeasi problema ca si PSD-istii. Nema realizari si ca sa "contracareze" realizarile altora, s-a pus pe distrus, metoda aplicata cu "succes" si de PSD. Nu trebuie sa ne mire deloc, pentru ca atat PSD cat si PDL sunt nimic altceva dacat doua tulpini ale aceleiasi falnice radacini securisto-comuniste (FSN). Faptul ca base trezit din betia, a declarat intr-o dimineata ca PD este partid de dreapta, el fiind la acel moment in Internationala Socialista, tine doar de istorie si cancan si intr-o destul de mare masura si de patologic!
Postat 17 August 2016, 10:12 de User anonimizat
Go home!
Du-te acasa moldovene,baietii din Brailita te asteapta.....Ai mai bifat un oras cu dastaptaciunea ta...Nu uita si birninezul sef,plecati,plecati,plecati!
Postat 17 August 2016, 06:53 de grigore
Gazele lui bolovan !
Tari "retardate" precum Polonia, Cehia, Germania se intorc la carbune numai bolovan a "descoperit" acum gazul !!! Prostia si fudulia nepriceputului falimenteaza oradenii, oradea !! Ingropata in datorii cauzate de impotenta PMO de a gestiona proiecte europene si lucrarile aferente ingroapa oradenii in taxe si impozite la cel mai mare nivel national. Ma gandesc cu groaza la ce mai urmeaza ! Gazul romanes este vandut austriecilor (indirect rusilor) si daca direct rusneacul scumpeste sau taie gazul la iarna ... ma trec frisoanele ... si super scump si fara caldura !!! Postez "protia" mea cu carbunele de 3 ani si ... tot gazul centralizat ne este bagat pe gat de SUPERbolovan!
Postat 16 August 2016, 22:56 de scortosul
DILETANTII
Era de asteptat sa le incurce diletantii, caci asa se intampla atunci cand dai lucrurile serioase pe mainile nepriceputilor. Nu sunt prost (sau, ma rog, rau)-intentionat; sunt numai prosti! Cum sa conduca Nea scula aceste treburi complicate, cand el s-a specializat in buldozere si excavatoare! Ia vedeti ce meserie are. In termoficare s-a specializat "la apelul de seara", precum altii in administratie...
Postat 16 August 2016, 21:56 de User anonimizat
Erată
onor primarul
Postat 16 August 2016, 21:15 de eutanasiu
Domnule Bolojan, dragă Ilie, mă Gavril!
Poate alta era soarta alegerilor locale dacă cetățenii aflau încă din luna mai despre ”regularizare”. La fel ca și în cazul veniturilor lui Bogdan Olteanu s-ar putea să mai aflăm despre multe datorii care până acum au fost ”ascunse”. Rămân însă întrebările la care onor primatul trebuie să răspundă: 1) Care este planul de majorare a tarifelor asumat de PMO prin contractul de finanțare? 2) Cum poate avea profit Termoficare și CET nu? 3)Cum de noi plătitorii tuturor acestor imbecilități nu avem la îndemână varianta de a nu mai plăti datorii față de PMO pentru investiții prost făcute și care nu aduc plus valoare? 4) Când și în baza a ce Termoficare (ca distribuitor) va obține licența ANRSC? 5)Cât sunt costurile de operare ale noului CET raportate la angajamentele din cererea de finanțare? 6)Cine este ”goarna” din primărie care deja știe că există varianta privatizării și, în consecință știe și în favoarea cui? 7)Dacă Termoficare va fi obligată să plătească sumele datorate de CET, excluzându-le pe acestea, va fi tot pe profit?
Postat 16 August 2016, 20:23 de eutanasiu
Externalizarea răspunderii
Invariabil, atunci când vine vremea răspunderii, soluția manipulatorului este ”externalizarea” serviciilor sau ”privatizarea”. Răspunderea este de fapt aceea care se pierde pe drum. (Nu există în contabilitate nici un cod pentru asta). Dacă Nescula din capul lui a scornit tot acest algoritm de ”exonerare”, bun cap a avut, dacă alții l-au sfătuit, bine au făcut-o – ar zice Ion Creangă. În oricare dintre cele două variante, dacă în final CET nu va plăti statului datoriile (lucru de care mă îndoiesc), atunci, fără nici un dubiu, el trebuia să fie primar! Așa, poate ne învață și pe noi, cum putem, LEGAL, să nu plătim impozite sau, în cel mai rău caz să le eșalonăm până după mandatului lui.
Postat 16 August 2016, 15:11 de eutanasiu
???
@anticomunist: Daca bine imi amintesc cea mai mare amenda I-A TRANTIT-O Matei ( PD, PMP ). Sau nu mai tin eu minte?
Postat 16 August 2016, 14:38 de TDS
Nimic nou sub soare
Cu tot guvernul tehnocrat (de kkt), descentralizatele au ramas pe mana PSD, iar comandamentul este "distrugeti-l pe Bolojan, cu orice pret!" Sunt curios sa vad cate dintre CET-urile pe carbune din Romania au primit amenzi precum cel din Oradea, CET-uri aflate in aceeasi situatia functionala din punct de vedere al respectarii normelor de mediu. Sunt curios, de asemenea, cum justifica ANRE, refuzul la plata (recte, recuperarea retroactiva a sumelor platite) a energiei electrice cogenerate de catre CET. Cand a gresit, prima data cand a platit contravaloarea energie catre CET Oradea, sau acum cand constata (pe banda rulanta) ca CET-ul din Oradea trebuie sa inapoieze sume colosale catre ANRE? Sunt curios!
Postat 16 August 2016, 14:19 de User anonimizat
Capul căpușei
” Putem negocia o eşalonare a datoriei sau să căutăm formule legale de evitare a plăţii. Decizia finală o va fi lua Consiliul Local la sfârşitul lunii”. ”Normativul, adoptat pentru a sancţiona "băieţii deştepţi" din energie, obişnuiţi să dea un "tun" pe o firmă şi să deschidă apoi alta "curată", loveşte fără milă şi în Termoficare Oradea.” Se dovedește astfel că primarul are EXACT aceleași ”apucături” și ”abilități” în eludarea prevederilor legale ca și cei pe care vrea să-i înlocuiască la muls. Așa se face că, în ciuda amenzilor primite pentru nerespectarea legii (al cărei promotor pare a fi cu orice ocazie), a ”înființat” o ”firmă curată” (Termoficare) prin ”transferul” activelor CET folosind același principiu ca și în cazul unirii cu Sânmartin, adică ANEXAREA (ca în evul mediu). Acest modus operandi reflectă nivelul primitiv de ”gândire”. Sfătuitorul ”transferat” și el pe bază de pedigree, Ne cula, care, timp de trei ani a făcut dovada valorii egale cu căldura degajată de apa caldă transformată din grade Celsius în grade Kelvin la aceeași temperatură, ne explică în al 25-lea ceas prin gura unui angajat al PMO anonim cum poate ”evita plata restanțelor”. Nu ne spune însă dacă este LEGAL sau nu. Poate de aceea, câteva rânduri mai jos, este rezervat în privința unui proces cu ANRSC. Negocierea cu ANRSC, de care vorbește bula cu aburi din apa călduță, s-ar putea face doar dacă majoritarii din CLO i-ar conferi respectiva calitate. Culmea nesimțirii este invocarea ”bunului-simț”. Pe de o parte, Erdo..jan ”subvenționează” creșterea tarifelor (pentru a-și demonstra oportunitatea investiției) fără a ne spune până la ce nivel va crește prețul Gcal (deși știe), creștere impusă prin contractul de finanțare pentru recuperarea investiției, pe de altă parte, aflăm că mai avem de achitat, în paralel, o altă ”rată” pentru subvenționarea rateurilor, a diletantismului în ale bursei (aici ar fi fost mai indicat Gavroche de la CAO, dar e prea scump ca broker și nu mai are timp și de alte tranzacții în timpul serviciului) și nu în cele din urmă a hoției. Șantajul practicat de cămătarii auto-numiți să gestioneze serviciile publice, în folosul și pe banii cetățenilor, la adresa statului, cu largul concurs al instanțelor – despre care ”probabil” știu ei că vor declara falimentul în septembrie este, la fel de probabil, pe masa DNA. Nici consilierii nu sunt excluși.
Postat 16 August 2016, 14:15 de eutanasiu
OK
@TC: Eu ceream exemple cu ANRE-ul...In rest ai dreptate...JAFUL apartine tuturor!
Postat 16 August 2016, 11:49 de TDS
SUNT REUSITE RECLAMELE DIGI....
@pinonel : din punctul meu de vedere le vezi corect! asa le vad si eu... @hateretards: DA, DUC UN RAZBOI CU BIG! CARE NU ESTE GRATUIT! CU TRADATORII INTOTDEAUNA TE RAZBOIESTI! Dar tradata a fost ORADEA!
Postat 16 August 2016, 11:45 de TDS
?!
@tds Eu asa vad lucrurile" o mana de neispraviti in frunte cu primarul au ingropat electrocentrale. Au transferat apoi activele noului cet, care s-a nascut curat si neprihanit. Doar ca unii care mereu ne vor raul, invariabil pesedisti (de parca penalii se trag din Maica Tereza!)si dusmani ai bunului si cinstitului ilie, si-au / ne-au adus aminte ca defunctul electrocentrale a avut si o latura ,,pasiva", vreo 300 de mil. Gresesc?! Daca da, corecteaza-ma, esti economist. @tc Amenzile alea de 100 de mil. de euro, pe care le-a facut nea ilie brockerul, tot in carca lui dragnea le punem?! Retragerea lui nea ile (sa traiti d-na Gorghiu si sarut mana! am executat ordinul de partid!) de la licitatia pt. cet II, tot vina pesedeului e?! Oradenii nu puteau face din 7 mil. de euro 70?! Dupa ce tampenii indruga fanii primarului, se pare ca nu!
Postat 16 August 2016, 11:33 de pinonel
Trist
@TDS: Tu deja te bucuri cand ceva merge prost. Inteleg ca duci un razboi personal cu Bolojan, dar sa ajungi sa te bucuri de cate ori se intampla ceva rau inseamna ca efectiv urasti orasul asta....
Postat 16 August 2016, 11:33 de hateretards
tds...vrei exemple???
..unde e toata industria din tara asta?, pe mana cui a incaput de 26 de ani? Ai putea tu sa-mi dai destule exemple de stergere frauduloasa a datoriilor din energie si nu numai. Oradea daca incearca sa se redreseze nu merita asa ceva, chiar daca a preluat datoriile de la banditii capusari, E dubla masura si nu e corect, dar sa nu ne amagim degeaba, toate se fac impotriva cetateanului onest si administratiei care nu sta sa capete indulgente de la psd... cam asta e, zic eu.
Postat 16 August 2016, 11:10 de TC
ZI
@TC: Da cateva exemple....poate ai dreptate ! Asa si BIG se da mare aparator al legislatiei si o incalca oricand ii convine! Vezi numirea arhitectuui sef!
Postat 16 August 2016, 10:46 de TDS
@TDS
...nu o incalca!..mai GRAV!!! o aplica preferential si sin interes!
Postat 16 August 2016, 10:28 de TC
LA LOIS C'EST LA LOIS
@TC: Incalca ANRE legea ? NU! Si-atunci?
Postat 16 August 2016, 10:12 de TDS
banditul psd-ist de la ANRE...
asa patesc toti care incearca sa faca sa mearga ceva in tara asta... din puroiul ala de cet capusat de oamenii lui dragnea si kiss, cu eforturi supranaturale ale primarului avem o centrala europeana..da nu e bine!! tre sa le dam peste bot - (zic comunistii psd?!) cine se crede ? "Primarul mondial?!"zice dragnea - puscariasul. Asa au patit si cei de la Digi caand au vrut sa livreze energie, la fel si Oradea...daca nu se conformeaza cu parandaratul...
Postat 16 August 2016, 09:55 de TC
logic..
.. se apropie noul sezson de termoficare.. trebuiesc pregatite scuze si tertipuri pentru turbo centrala nebunului, in caz de esec..
Postat 16 August 2016, 09:54 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON