URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Ianuarie 2010, 12:44

Împărţitori de pace

Împărţitori de pace DIN DUŞMANI, PRIETENI. Scopul mediatorului este să ajute două persoane să depăşească un conflict, indiferent de natura lui, astfel încât nicio parte să nu iasă învinsă din mediere. Cum se întâmplă în instanţă, de unde, inevitabil, doar o singură parte iese cu zâmbetul pe buze
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fără să aducă martori şi fără zeci de necunoscuţi în sala de judecată, care să afle toate dedesubturile relaţiei ce se destramă. Asemenea avantaje ar putea convinge doi oameni aflaţi în prag de divorţ să apeleze la mediatori. La fel pot simţi şi cei aflaţi în conflicte comerciale sau de succesiune atunci când vor să evite judecătorii şi procesele costisitoare.

Pentru asta s-au şcolit mediatorii, persoane care îi ajută pe oameni să se înţeleagă, transformând o ceartă într-un dialog încheiat prin strângerea mâinilor...

Fără obligaţii

Profesia de mediator s-a "născut" în SUA anilor '60, iar în Europa Occidentală e întâlnită de peste 20 de ani. În România, însă, primii mediatori s-au format abia în 2003, la Craiova, iar legea care reglementează această profesie a apărut trei ani mai târziu. În noiembrie anul trecut, s-a înfiinţat şi prima Asociaţie a Mediatorilor din Bihor, în care sunt înscrişi 19 mediatori avizaţi.

12 Budura.jpg"Mediatorul nu dă sfaturi şi nici nu propune soluţii, precum face un judecător, ci asistă părţile să rezolve un conflict", explică Mariana Budura (foto), avocat şi mediator. Practic, când două persoane au un conflict, pot "ocoli" acţionarea în instanţă prin contractarea unui mediator. Ambele părţi trebuie să fie de acord cu această formă de împăcare, iar prin semnarea contractului de mediere, acceptă şi să evite limbajul vulgar sau certurile.

După ce au semnat, merg la şedinţe de mediere, în care prezenţa unui avocat este obligatorie doar dacă în conflict sunt afectaţi minori. În rest, e la alegerea părţilor dacă vin însoţiţi sau nu de avocaţi. Singurele conflicte care nu se pot rezolva prin mediere sunt cele de natură penală, căci un mediator nu dă nici sentinţe, nici pedepse.

Contează cum stai

Primul lucru de care se ţine cont la şedinţa de mediere e aşezarea la masă. "Trebuie să fie o aşezare echilibrată, pentru că eu, ca mediator, nu ţin partea nimănui", precizează Budura. Pe rând, mediatorul ascultă ambele părţi, făcându-le să povestească de ce au ajuns în stare conflictuală. "E important să îi faci să îşi amintească ce relaţie aveau înainte de a se certa, pentru că vrei să ajungă din nou acolo".

12 Domocos.jpgUn principiu important al medierii este confidenţialitatea. "E mare uşurare să ştii că la un divorţ, de pildă, care oricum e dureros, nu mai trebuie să treci prin ruşinea de a aduce martori care să spună că nu ştiu unde l-au văzut pe bărbatul tău cu alta şi să ştii că nu sunt oameni, ca în sala de judecată, care asistă la divorţul tău ca la spectacol", zice Corina Domocoş (foto), preşedinta Asociaţiei Mediatorilor din Bihor şi, totodată, decanul Baroului de Avocaţi Bihor.

Dacă, în timp ce îşi spun ofurile, oamenii încep să se jignească sau să se certe de-a dreptul, mediatorul va întrerupe şedinţa şi va vorbi cu ei în şedinţe separate. După ce a ascultat, ca pe-o spovedanie, toată povestea, mediatorul va face un rezumat, iar apoi va prezenta ofertele şi contra-ofertele. "E important să spui exact ce vrea unul şi ce vrea celălalt, să nu laşi loc altor neînţelegeri", precizează Budura. Adesea soluţia e foarte la îndemână: "Uneori, oamenii nu vor neapărat despăgubiri materiale, le sunt suficiente nişte scuze. Ca mediator, trebuie să intuieşti asta".

Taxele înapoi!

Oamenii pot ajunge la mediator chiar dacă au deja un proces pe rol. "Judecătorul e obligat prin lege să informeze asupra existenţei procesului de mediere şi să acorde un răstimp de trei luni, perioadă în care părţile decid dacă merg sau nu la mediator", explică Mariana Budura.

Dacă se înţeleg la mediere, le sunt restituite taxele pe timbru. "Acest lucru e important, pentru că taxele sunt substanţiale mai ales în caz de partaj sau succesiune", precizează Corina Domocoş. În plus, mediatorii asigură că şedinţele de mediere costă mai puţin decât un proces, chit că nu pot să spună cu câte ies oamenii mai ieftin. "Preţul e stabilit în funcţie de complexitatea cazului şi diferă de la mediator la mediator", se scuză Domocoş.

Medierea, însă, nu se termină obligatoriu prin împăcare, iar în acest caz celor două părţi nu le mai rămâne decât să meargă în instanţe. Pe ale căror holuri, la greutatea cu care se desfăşoară procesele, se vor mai întâlni ani şi ani la rând...


CU ŞCOALĂ
Cum ajungi mediator?

12 Padeanu.jpgPentru a ajunge mediator, o persoană trebuie să aibă studii superioare în orice domeniu şi trei ani vechime în muncă. Un curs de formare ca mediator costă aproximativ 3.500 de lei. "Sunt 80 de ore de curs în două săptămâni, la finalul cărora susţii două examene. După ce iei examenele, eşti mediator avizat", explică Marinaş Pădeanu (foto), mediator şi formator. Deşi chiar şi un inginer poate ajunge mediator, această profesie cere un simţ psihologic dezvoltat, pentru a înţelege nevoile oamenilor, chiar şi atunci când nu vor să le expună.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON